.
Κατηγορία KTM
Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2013 11:03

Πρώτο test - KTM 125 EXC Six Days Sardinia 2014

 

Το πούπουλο!


Του Τάκη Μανιάτη
Συνεργάστηκε ο 5 φορές πρωταθλητής Ελλάδος Enduro, Δημήτρης Πρέππας

Κοιτώντας το νέο EXC 125 Six Days ‘’Sardinia’’ του 2014, δεν είσαι σίγουρος αν θες να μπεις με αυτό στο βουνό και να το οδηγήσεις στα όρια ή… να μαζέψεις τη γλώσσα από το ορθάνοιχτο στόμα σου και να αρχίσεις να το γλύφεις!

Έπιπλο για σαλόνι


Το είχε πει κάποιος πολύ διάσημος ηθοποιός του Hollywood πριν χρόνια, όταν γνωρίστηκε με τον πασίγνωστο ποδοσφαιριστή – μοντέλο, David Beckam: “όταν τον είδα, δεν ήξερα αν ήθελα να του σφίξω το χέρι, ή να τον γλύψω”. Θέλοντας βέβαια να αποφύγουμε όποια παρεξήγηση και τα σεξουαλικά υπονοούμενα, θα το λήξουμε εδώ λέγοντας απλά ότι είναι πραγματικά δύσκολο να κρατηθείς και να μην πεις κάτι… σεξουαλικό, για το νέο KTM EXC 125 στην έκδοση Six Days. Το νέο αυτό “μικρό” της KTM, είναι μοναδικά…. διεγερτικό, και το συγκεκριμένο, όντας καινούριο και αγραντζούνιστο, ήταν προκλητικό και πανέμορφο.

Πρόκειται για το “όπλο” του Δημήτρη Πρέππα, πέντε φορές πρωταθλητή Ελλάδος στο Enduro στην κατηγορία 125 / E1, του οποίου ο σωματότυπος, ήταν ανέκαθεν ότι πρέπει για 125. Ακόμη και τώρα, που έβαλε κάποια κιλάκια – συγκριτικά με το παρελθόν πάντα, το 125 δείχνει ιδανικό για το μέγεθός του, αν και, για να οδηγάς 125, δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι 1.60mm με τα χέρια ανάταση πάνω σε σκαμπό, και 47 κιλά με τον εξοπλισμό. Για παράδειγμα, ας δούμε λίγο τον Αντωνάκη, τον Antoine Meo, τον παγκόσμιο πρωταθλητή E1 του 2013, ο οποίος αφού κατέκτησε τον τίτλο του 2013 στην κατηγορία, ανέβηκε πάνω σε μία KTM EXC 125, και κατατρόπωσε τον συναγωνισμό και όλες τις τετράχρονες 250 που συμμετέχουν στην ίδια κατηγορία. Άρα, τι ακριβώς χρειάζεσαι για να οδηγήσεις γρήγορα; Πολλά άλογα, πολλά κυβικά, σωστές αναρτήσεις και πλαίσιο; Απλά μία όμορφη μοτοσυκλέτα, ή όλα μαζί τα παραπάνω ή κάποια από αυτά ταιριασμένα σωστά στο οδηγικό σου στυλ; Σίγουρα τα 125 είναι ένα τεράστιο σχολείο και όποιος δεν έχει βρεθεί στη σέλα ενός, δεν έχει μπορέσει να αντιληφθεί ότι ένα λάθος στην οδήγηση, ένα “αργό” κατέβασμα σχέσης, μία λάθος γραμμή, μπορεί να αποβούν μοιραία στην κόντρα με το χρονόμετρο. Και τα περισσότερα από αυτά, ισχύουν και στο νέο EXC 125 Six Days του 2014.

 Οι διαφορές της “Σαρδηνίας”

Το νέο 125 EXC Six Days του 2014 συνεχίζει να πέφτει ακριβώς κάτω από τη μηλιά που κατασκευάζει τις εκδόσεις Six Days κάθε χρονιάς. Το συγκεκριμένο, είναι επετειακό για το ISDE που μόλις τελείωσε στην Σαρδηνία, και φέρει τα ανάλογα αυτοκόλλητα και γραφικά, για να ξεχωρίζει. Είναι λευκό, όπως τα περσινά Six Days της Γερμανίας, και για το 2014 διαθέτει και νέα πλαστικά καπάκια ψυγείων, τα οποία είναι διαιρούμενα – με μαύρο το ένα τμήμα. Το σύνολο είναι πανέμορφο, και όταν οι σχεδιαστές της KTM βαρεθούν τις ετήσιες ανανεώσεις των μοτοσυκλετών τους, σίγουρα ο κόσμος του Enduro θα πάψει να είναι τόσο όμορφος. Ωστόσο, το νέο EXC 125 Six Days διαθέτει όπως κάθε χρονιά τις κατασκευασμένες σε CNC πορτοκαλί πλάκες συγκράτησης του μπροστινού συστήματος, που φαίνονται σαν πραγματικά διαμάντια πάνω στο πορτοκαλί πλαίσιο, και στο λευκό κοστούμι. Οι αναρτήσεις του είναι διαφορετικές από του απλού μοντέλου επίσης, με το μπροστινό σύστημα 4CS της WP να διαθέτει και αυτό διαφορετικά ελατήρια από του αντίστοιχου 2013 μοντέλου. Το αμορτισέρ, από πέρσι είχε διαφορετικό μήκος, επιμηκυμένο κατά 7 χιλιοστά, ενώ οι εσωτερικές ρυθμίσεις των αναρτήσεων έχουν γίνει με βάση τα χώματα της Σαρδηνίας. Κάθε χρόνο, η KTM στα μοντέλα ISDE, εξελίσσει τις αναρτήσεις στο σημείο του αγώνα, προκειμένου να προσφέρει όσο γίνεται ιδανικές ρυθμίσεις για τον εκάστοτε αγώνα. Κι εμείς, μπορούμε να τις χαρούμε, μιας και τα χώματα της Σαρδηνίας, βρίσκονται πολύ κοντά στα ελληνικά σε σύσταση και αναλογία… πέτρας!

 Οι βελτιώσεις

Τα στεφάνια των τροχών είναι βαμμένα μαύρα και προέρχονται από την Giant, ενώ τα κέντρα είναι κατασκευασμένα σε CNC. Τα νέα οικολογικά ελαστικά της Maxxis προδιαγραφών FIM στολίζουν τους τροχούς, ενώ στα φρένα συναντάμε δισκόφρενα με σχεδίαση “μαργαρίτα”, χωρίς τρύπες, τόσο για μπροστά, όσο και για πίσω. Αναβάθμιση για το μοντέλο 2014 έχουμε όσον αφορά στην νέα τρόμπα του μπροστινού φρένου με μικρότερη διάμετρο εμβόλου και διαφορετική μανέτα και νέα τακάκια της Toyo.
Το Six Days διαθέτει νέο τιμόνι της Neken, μεταβλητής διατομής, που για την περίσταση είναι βαμμένο μαύρο, με σήμα Six Days. Το σήμα αυτό συναντάμε και στο τελικό εξαγωγής καυσαερίων, ενώ το μπροστινό φτερό, όπως και οι δύο τμημάτων προστατευτικές χούφτες, είναι νέα.
Το πακέτο Six Days ολοκληρώνεται από το διαιρούμενο γρανάζι της Supersprox, το κάλυμμα σέλας από την σειρά SXS με ανάγλυφο στο άνω τμήμα, για να μην γλιστράει ο αναβάτης, την προστατευτική αλουμινένια ποδιά, το carbon προστατευτικό της “φούσκας” της εξάτμισης, τα αλουμινένια προστατευτικά των ψυγείων, το σύστημα quick release στον μπροστινό άξονα του τροχού, τις πορτοκαλί πλαστικές γρίλιες των ψυγείων, και τον νέο για το 2014, πορτοκαλί οδηγό της αλυσίδας. Και για κερασάκι, ένα νέο οδόμετρο με ηλεκτρονικές λειτουργίες, από την MAE.
Αναφορικά με τον κινητήρα και την απόδοσή του, η έκδοση Six Days διαθέτει διαφορετικό φιλτροκούτι, το οποίο αφήνει μεν περισσότερο αέρα να περάσει στο φίλτρο, αλλά περιορίζει την σκόνη, ενώ η αντικατάσταση του φίλτρου γίνεται σε πολύ σύντομο χρόνο, χωρίς εργαλεία. Επίσης, στον κινητήρα έχουν τοποθετηθεί νέες βαλβίδες reed της Boyesen, υψηλής απόδοσης, ενώ το έμβολο είναι νέο, και συνδυάζεται με διαφορετικές ρυθμίσεις στο καρμπυρατέρ.

 Ready to Race

Το Ready to Race είναι το σλόγκαν της KTM, το οποίο ουσιαστικά αναφέρεται στην ετοιμότητα των πορτοκαλί μοτοσυκλετών – λευκής πορτοκαλί για την περίσταση, για κάθε είδους χωμάτινων αγώνων. Ειδικά στις εκδόσεις Six Days, που καλούνται να καλύψουν πάνω από 1000 χιλιόμετρα σε σκληρές συνθήκες, και όπου ο αναβάτης θα περάσει μία εβδομάδα στην σέλα του, η μοτοσυκλέτα πρέπει να είναι επίσης και άνετη, αλλά και προετοιμασμένη κατάλληλα για να αντέξει.
Μιας και η KTM είναι market leader στους αγώνες enduro, φαίνεται ότι ακόμη και στο Six Days, ανάμεσα στις 600 και πλέον συμμετοχές, οι περισσότεροι επιλέγουν μία τέτοια για να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις δύσκολες συνθήκες. Το νέο KTM EXC 125 Six Days είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τις πιο σκληρές διαδρομές και αυτό το καταλαβαίνεις μετά την οδήγηση του: Δεν χρειάζεται να επέμβεις καθόλου, σε τίποτα, επάνω του. Δεν χρειάζεται καμία ρύθμιση στις αναρτήσεις, κανένα πείραγμα στον κινητήρα, τίποτα ώστε να έρθει στα μέτρα σου. Κάθεσαι πάνω, “κουμπώνεις” απευθείας στο μικρό σύνολο και προσπαθείς να εκμεταλλευτείς τις δυνατότητές του. Όντας μικρό και ελαφρύ, είναι αυτό που θα εξαφανιστεί από κάτω σου όταν βρεθείς όρθιος στα μαρσπιέ, αυτό που στα σφιχτά κομμάτια θα το τραβήξεις από το τιμόνι και θα γυρίσει εκεί που θες. Είναι ταυτόχρονα αυτό που στα ζόρικα θα σκαρφαλώσει με άνεση, εκμεταλλευόμενο την ροπή του μικρού δίχρονου – του δυνατότερου της κατηγορίας, και με ανάλογη χρήση συμπλέκτη, θα σπρώξει τα 94 κιλά του όπου θες. Ταυτόχρονα όμως, αφού βολτάρεις σε χαλαρούς ρυθμούς και απολαύσεις την ευκολία χειρισμών, την άνεση στην αλλαγή κατεύθυνσης και τις μικρές διαστάσεις που το κάνουν να στρίβει με ταχύτητα ακόμη και στα πιο απίθανα σημεία, θα είσαι έτοιμος για να το οδηγήσεις όπως πρέπει, σε γρήγορες ειδικές διαδρομές.

 Σε αγωνιστικούς ρυθμούς

Όντας μία αγωνιστική μοτοσυκλέτα, έτοιμη να οδηγηθεί γρήγορα και να “γράψει” χρόνους σε ειδικές, αρκείται σε έναν επιθετικό αναβάτη που θα του φερθεί όπως πρέπει. Το νέο μοντέλο, λόγω επιλογής ρυθμίσεων, απέδιδε καλύτερα από τις μεσαίες στροφές και πάνω, κάτι το οποίο μπορεί να ρυθμιστεί αντίστοιχα από το καρμπυρατέρ. Διατηρώντας το γκάζι στο τέρμα, διαπιστώνεις ότι το μικρό 125 είναι ένα πυραυλάκι που θα εξαφανιστεί από μπροστά σου και θα κατατροπώσει τα τετράχρονα 250 αν το οδηγήσεις σε σβέλτο ρυθμό. Ο κινητήρας του λυσσάει, οι στροφές που ανεβάζει μανιασμένα σε κάνουν να θες να το οδηγάς έτσι όλη μέρα, μιας και η απόδοση δεν είναι ικανή να σου τεντώσει τα χέρια – ούτε το βάρος να σε κουράσει. Είναι ο ιδανικός συνδυασμός για παιχνίδι, αρκεί να κρατάς τις στροφές περιστροφής του κινητήρα ψηλά, να παίζεις με τον συμπλέκτη όποτε χρειάζεται και να επιλέγεις σωστές σχέσεις στο μαλακό κιβώτιο ταχυτήτων. Το πλαίσιο και οι αναρτήσεις είναι υπεράνω της απόδοσης – οι διαστάσεις είναι παρόμοιες με του 350 EXC F, και ποτέ δεν θα σε προδώσουν. Όσο το πιέζεις, τόσο απολαμβάνεις την προοδευτικότητα στην απόσβεση τους, αλλά και τις σωστές επαναφορές, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται να “βάλεις χέρι” για να τις πειράξεις. Το μπροστινό σύστημα είναι “αφρός” και το αμορτισέρ λειτουργεί προοδευτικά χωρίς να “κλωτσάει”. Είτε επιλέξεις να κινηθείς σε διαδρομές enduro, είτε σε motocross, το πλαίσιο και οι αναρτήσεις θα σε καλύψουν πλήρως και δύσκολα θα φέρεις το σύνολο σε μειονεκτική θέση.
Οι μικρές διαστάσεις και το ελάχιστο βάρος, έρχονται για μία ακόμη φορά να δημιουργήσουν ένα σύνολο το οποίο στα χέρια του κατάλληλου αναβάτη, θα φέρουν αποτελέσματα, αλλά θα μετατρέψουν και κάθε βόλτα σε απόλαυση.

 Η εξέλιξη του αναβάτη

Είναι αλήθεια ότι αν δεν περάσεις από το “σχολείο” των 125, ποτέ δεν θα μάθεις να οδηγάς σωστά μία μοτοσυκλέτα enduro, αφού οι “ανάγκες” σε ροπή στις χαμηλές στροφές, σε κάνουν να εκμεταλλεύεσαι κάθε σπιθαμή διαθέσιμης δύναμης. Το νέο KTM 125 EXC Six Days είναι ότι καλύτερο υπάρχει στην κατηγορία, μιας και είναι εξοπλισμένο με όλα τα καλούδια που θα επέλεγε να του βάλει ο ψαγμένος ιδιώτης. Είναι μία μοτοσυκλέτα με παιχνιδιάρικη διάθεση, με δύναμη τετράχρονου 250 και ευχρηστία σε όλες τις συνθήκες. Μία μοτοσυκλέτα ιδανική για αυτόν που σκοπεύει να διεκδικήσει και να κερδίσει πρωτάθλημα, βολική για τον ιδιώτη που θα παίξει και θα εξελιχθεί μαζί της.
Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Πρέππα για την παραχώρηση της προσωπικής του μοτοσυκλέτας για τις ανάγκες της δοκιμής.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής  KTM
Μοντέλο 125 EXC Six Days 2014
Αντιπρόσωπος  KTM SEE
Τιμή 7.650euro
Εγγύηση 3 μήνες
Κινητήρας
Τύπος Δίχρονος, μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, με βαλβίδες εισαγωγής Reed και ρυθμιζόμενη βαλβίδα εξαγωγής
Κυβισμός (c.c.) 124,8
Συμπίεση (:1) 11,8
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 54 x 54,5mm 
Τροφοδοσία Καρμπυρατέρ της Keihin διαμέτρου 38mm
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική της Kokusan
Σύστημα εξαγωγής Μία σε μία
Λίπανση Υγρό κάρτερ / μίξη στο ρεζερβουάρ
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος
Κιβώτιο ταχυτήτων 6
Πρωτεύουσα μετάδοση Γρανάζια 23:73
Τελική μετάδοση Γρανάζια / αλυσίδα 14:50 (13:50 εναλλακτικά)
Πλαίσιο
Τύπος  Ατσάλινο, μονής δοκού, ανοιχτό κάτω από τον κινητήρα, αφαιρούμενο αλουμινένιο υποπλαίσιο 
Κάστερ(°) 26,5º
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Ύψος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1471
Ύψος σέλας (mm) 960
Απόσταση εδάφους (mm) 355
Βάρος (kg) 94
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (Lt) 9.5
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της WP 4860 4CS διαμέτρου 48mm, πλήρως ρυθμιζόμενο, close catridge, διαδρομή τροχού 292mm
Πίσω Αμορτισέρ WP PDS  5018 DCC πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 335mm
Ελαστικά 
Μπροστά Maxxis 90/90-21’’
Πίσω Maxxis 120/80-18’’
Φρένα
Μπροστά  Δίσκος διαμέτρου 260mm με τρόμπα και δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo  
Πίσω  Δίσκος διαμέτρου 220mm με τρόμπα και δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2013 15:10

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - KTM 350 Freeride 2013 Test - KTM 250 EXC-F 2014 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon