.
Κατηγορία KTM
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2013 12:59

Test - KTM 350 Freeride 2013

 

Mountain bike με μοτέρ!

 


Του Τάκη Μανιάτη

Συνεργάστηκε ο Γιάννης Καπερναράκος

Ναι λοιπόν! Τέρμα τα ελαφριά δίχρονα Enduro για να σκαρφαλώνεις παντού και να ανακαλύπτεις νέα μονοπάτια! Το Freeride 350 φτιάχτηκε για να οδηγήσει σε νέα μονοπάτια, να απλουστεύσει την βόλτα σου και να προσθέσει στην καθημερινότητα σου ένα εκπληκτικό fun στοιχείο.

Δίπλα από το μονοπάτι


Το μονοπάτι έχει κλείσει από τις μοτοσυκλέτες Enduro που προπορεύονται, κάποιοι σπρώχνουν, άλλοι έχουν σπρώξει, έχουν κολλήσει και οι καπνοί από το υγρό του ψυγείου σφραγίζουν το οπτικό πεδίο.
Άλλοι παρακολουθούν, περιμένουν να ανοίξει η διαδρομή, και άλλοι…. δημιουργούν το δικό τους μονοπάτι, επιτόπου. Με το Freeride δεν χρειάζεσαι συγκεκριμένη διαδρομή. Επιλέγεις το σημείο που θες να πας, όσο ανηφορικό κι αν είναι, και βασίζεσαι στην ροπή του για να σκαρφαλώσεις στο ύψωμα. Ο πίσω τροχός γυρίζει όσο πιο αργά γίνεται, χωρίς να κάνεις χρήση συμπλέκτη, και η ελαφριά μοτοσυκλέτα αναρριχάται άνετα. Θες να αλλάξεις πορεία; Να περάσεις πάνω από τα βράχια και τις πέτρες; Και από τον πεσμένο κορμό που σε απασχολεί; Κανένα πρόβλημα. Όλα γίνονται άνετα, εύκολα, ξεκούραστα. Αυτός άλλωστε δεν είναι και ο σκοπός του Enduro; Να απολαμβάνεις την διαδρομή σου, την βόλτα σου, τις ομορφιές του βουνού, με τον λιγότερο δυνατό κόπο; Το καταφέρνεις άνετα με το Freeride 350, το οποίο καταναλώνει την ελάχιστη δύναμη από τον αναβάτη, μιας και στόχος του δεν είναι να κινηθεί γρήγορα, αλλά αργά.

Και η αλήθεια είναι, πως, εκεί που ξέραμε τόσα χρόνια, ότι, αν θες να ανακαλύπτεις νέα μονοπάτια, ή θα πηγαίνεις με δίχρονο 250 – καλύτερα 300, για να έχεις την ροπή να σε σπρώχνει, και το μικρό βάρος να σε βοηθά, ή…. με τα πόδια (!!), τώρα τα δεδομένα αλλάζουν.
Με το Freeride η KTM δημιουργεί μία νέα κατηγορία μοτοσυκλετών, παίρνοντας το θάρρος να δώσει στο αγοραστικό κοινό μία μοτοσυκλέτα που δεν παρουσιάζει ως όπλα της την κορυφαία ιπποδύναμη, και την σταθερότητα και στιβαρότητα σε γρήγορες συνθήκες. Τα πράγματα είναι ανάποδα: Όσο πιο αργάς, τόσο πιο καλά περνάς, και αυτό είναι κάτι που το νέο Freeride έρχεται να διδάξει.

 Νέα κατηγορία

Είναι πραγματικά θαρραλέο να παίρνεις ρίσκο και να δημιουργείς μία νέα κατηγορία μοτοσυκλετών – ειδικά για το χώμα. Έχουμε δει κάτι παραπλήσιο, από την Beta και το Alp, που είχε περισσότερο εκδρομικό χαρακτήρα, και όχι καθαρά Enduro βλέψεις. Η KTM, βλέποντας την παγκόσμια αγορά να πιέζεται από τις οικολογικές οργανώσεις, έχει χρόνια τώρα επενδύσει σε νέους τρόπους διασκέδασης, δημιουργώντας το Freeride στα 350 κυβικά, με τετράχρονο κινητήρα, την δίχρονη εκδοχή του στα 250 και 300, αλλά και σε ηλεκτρική μορφή – που δεν βρίσκεται ακόμη στην παραγωγή. Το θέμα είναι ότι η νέα Freeride 350 είναι σχεδιασμένη εξ’ ολοκλήρου σε λευκό χαρτί.

Πιθανότατα η KTM θα μπορούσε να βελτιώσει κάποιο υπάρχον μοντέλο και να προσφέρει στην αγορά μία διαφορετική μοτοσυκλέτα, αλλά το Freeride φαίνεται με την πρώτη ματιά ότι είναι νέο: Μικρούλι, μαζεμένο σε διαστάσεις, χαμηλότερο από τον αναβάτη που το πλησιάζει, ελαφρύ όταν το κουνάς, minimal σε όλα του! Όλα τα σκέφτηκαν οι μηχανικοί της KTM πρωτού την δημιουργήσουν. Να είναι ελαφριά και ευέλικτη: Έφτιαξαν νέο περιμετρικό πλαίσιο από ατσάλινους σωλήνες, με αλουμινένια τμήματα σε συγκεκριμένα σημεία, για να έχει και ελαστικότητα. Σχεδίασαν και ένα νέο υποπλαίσιο από τεχνικά υλικά – πλαστικό δηλαδή. Τοποθέτησαν νέο ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα διαμέτρου 43mm με διαδρομή 250mm και νέο αμορτισέρ χωρίς μοχλισμό - PDS με διαδρομή 260mm. Θες παραπάνω διαδρομές; Δεν θα σου χρειαστούν στην απολαυστική βόλτα που θα πας! Επέλεξαν φρένα της Formula – δύο έμβολα για μπροστά, ένα για πίσω, σε δίσκους 220 και 210mm τα οποία μοιάζουν με αυτά των Mountain Bikes! Τοποθέτησαν και ελαφριούς τροχούς, με κέντρα CNC και στεφάνια της Giant, και χοντρές ακτίνες για αντοχή. Και το βάρος; Στα 99,5 κιλά! Οκτώ κιλά λιγότερα από το EXC - F, με 7 εκατοστά σχεδόν χαμηλότερη σέλα, έξι εκατοστά μικρότερο μεταξόνιο (1418 - 1482mm), και 3,5 μοίρες πιο "κοντή" γεωμετρία!

 Σε λευκό χαρτί

Για να το επιτύχουν αυτό, σχεδίασαν και νέα πλαστικά περιφερειακά, τα οποία θυμίζουν φυσικά KTM και διατηρούν την αιχμηρή εικόνα, αλλά τόσο το φανάρι και η μάσκα, τα πλαϊνά των ψυγείων, το πίσω φτερό, αλλά και η σέλα με το ρεζερβουάρ, είναι καινούρια. Για την πλήρωση των 5,5 λίτρων καυσίμου μάλιστα, χρειάζεται να σηκώσεις την σέλα – πατώντας πρώτα το κουμπί που βρίσκεται στην αριστερή πίσω πλευρά της, ώστε να έρθεις σε επαφή με το διάφανο ρεζερβουάρ. Και το μικρό φίλτρο αέρα, τύπου φυσιγγίου, το οποίο είναι καλυμμένο με πλαστικό καπάκι για περιορισμό της δύναμης. Όχι άσκοπα, οι μηχανικοί επέλεξαν να φιμώσουν τον κινητήρα του 350 EXC F από το φίλτρο, και τις εξατμίσεις – το Freeride έχει δύο μικρούλια τελικά εκατέρωθεν τοποθετημένα, τα οποία κρύβουν καταλύτες, αλλά κρατούν και τον ήχο σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Στόχος ήταν να μπορεί ο αναβάτης με το Freeride να απολαμβάνει την βόλτα του στο βουνό, χωρίς να ξεσηκώνει το δάσος ολόκληρο, καλύπτοντας έτσι και τις πιο αυστηρές προδιαγραφές. Και εδώ που τα λέμε, είναι ωραία να οδηγάς χωρίς να σου ζαλίζει τα’ αυτιά η μοτοσυκλέτα.

Ο κινητήρας του, έρχεται από το πιο σύγχρονο Enduro της εταιρίας, αλλά για την περίσταση, έχει δεχθεί αλλαγές που είχαν στόχο να μειώσουν την ιπποδύναμη, και να δημιουργήσουν ένα διαφορετικό χαρακτήρα. Οι αλλαγές όμως δεν είναι τόσο σημαντικές – όσο το αποτέλεσμα. Οι μηχανικοί εστίασαν στην αλλαγή του σώματος του ψεκασμού με ένα 42mm, στην αλλαγή του εκκεντροφόρου εξαγωγής που διαθέτει πιο ήπιο profile, στο μικρότερο φιλτροκούτι, και στις εξατμίσεις. Ο εκκεντροφόρος εισαγωγής, η ηλεκτρονική ανάφλεξη, το έμβολο, η μπιέλα, παραμένουν όπως του 350 EXC –F , και με λίγο ψάξιμο, μπορείς να το “ανοίξεις”, να βγάλεις περισσότερα άλογα από το Freeride. Και αν το "φτιάξεις", μετά θα σου φαίνονται παράταιρες οι αναρτήσεις, "λίγα" τα φρένα, μαλακό το πλαίσιο. Μια χαρά είναι με 23 ίππους και την ομοιογένεια του συνόλου!

Τέλος τα εμπόδια

Η ερώτηση σχετικά με τις μετατροπές στο Freeride, είναι, “γιατί να βγάλεις άλογα”; Γιατί ο περισσότερος κόσμος, που ανεβαίνει πάνω του, ανοίγει το γκάζι και περιμένει να του “μακρύνει” τα χέρια από το γκάζι. Το Freeride όμως δεν στοχεύει σε αυτούς τους αναβάτες, αφού ο λόγος ύπαρξής του, είναι διαφορετικός. Αν για παράδειγμα, το πάρεις, βγεις στις ευθείες, προσπαθείς να ακολουθήσεις την διαδρομή ενός αγώνα, τέρμα γκάζι, σε δασικούς δρόμους, γρήγορα μονοπάτια και ευθείες, θα σε κουράσει. Καταρχάς, είναι στενό, η σέλα του είναι σκληρή και λεπτή, είναι μαλακό και οι αναρτήσεις του εξαντλούν την διαδρομή τους σχετικά εύκολα – και νιώθεις ότι οδηγάς τραμπολίνο. Θα σου τελειώσει και η βενζίνη στα 65 χιλιόμετρα, με γρήγορο ρυθμό, και θα λες ότι χρειάζεται μεγαλύτερο ρεζερβουάρ. Όταν όμως βγεις εκτός διαδρομής, δίπλα από την ροδιά του μονοπατιού, ακολουθήσεις το δικό σου δρόμο, επιλέξεις να ανέβεις ένα δύσκολο ανηφορικό κομμάτι, θα αποζημιωθείς πλήρως. Διαπιστώνεις ότι έχει όση δύναμη χρειάζεσαι για να παίξεις, η ροπή του έρχεται από τις πολύ χαμηλές στροφές, κρατάς μόνο το γκάζι και το Freeride σκαρφαλώνει άνετα, χωρίς να δυσκολεύεται ο κινητήρας, ούτε λεπτό. Ο κυβισμός είναι ιδανικός για εκτός διαδρομής παιχνίδια και αναδεικνύει την ροπή που είχαμε δει στο EXC-F, σε χαμηλότερους ρυθμούς οδήγησης, σε πιο ήπιες στροφές περιστροφής του.

Το λιγοστό του βάρος δεν στέκεται εμπόδιο, κι έτσι, μπορείς να σταματήσεις και να ξεκινήσεις σε χαμηλής πρόσφυσης χώματα. Οι αναρτήσεις του συμπιέζονται άνετα, έχουν γρήγορες αποσβέσεις και απορροφούν τις πέτρες ιδανικά. Μπαίνεις σε ξεροχείμαρους με πέτρες, σε ποτάμια, σε κροκάλες, και έχεις τέλεια θέση οδήγησης, κάνεις κοντρόλ, οδηγάς αργά, και απολαμβάνεις με πλήρη έλεγχο την βόλτα σου. Είναι τυχαίο που η KTM τοποθετεί ελαστικά Trial στο Freeride; Όχι βέβαια, αφού όσο πηγαίνεις σε δύσκολα σημεία, τόσο απολαμβάνεις οδήγηση. Νιώθεις ότι οδηγάς ένα Trial με σέλα, που ελέγχεται πανεύκολα με ελάχιστη δύναμη. Το τιμόνι του στρίβει πάρα πολύ, με αποτέλεσμα και στα στραμπουλιχτά S, ανηφορικά ή κατηφορικά, να χωράει άνετα. Πατάς τα προοδευτικά φρένα και τον μαλακό συμπλέκτη και τίποτα δεν σε κουράζει. Και τελικά, το μόνο “πρόβλημα” που συνάντησα στην οδήγηση του Freeride 350, ήταν τα αλλαγμένα ελαστικά Trial με κανονικά Enduro, προδιαγραφών FIM, που περιόριζαν τις δυνατότητές του!

 Ιδανικό “σκαρφαλωτήρι”

Είναι ξεκάθαρη η χρήση του νέου Freeride 350 της KTM. Απευθύνεται στον αναβάτη που θα βγει εκτός διαδρομής, θα απολαύσει οδήγηση σε μονοπάτι σε κάθε μέρος, ανεξάρτητα με το έδαφος που θα συναντήσει. Όσο πιο δύσβατη η διαδρομή, τόσο πιο πολύ το παιχνίδι με το Freeride. Είναι η μοτοσυκλέτα που θα μπορούσε να αποκτήσει ο νέος άπειρος αναβάτης για να εξελιχθεί γρήγορα, αλλά και αυτή που θα βοηθούσε τους αναβάτες των λεσχών στην διάνοιξη νέων διαδρομών για αγώνες: Παίρνεις το Freeride και μαζί ένα πριόνι κι έφυγες!

Και αν προσπαθήσεις να το συγκρίνεις οικονομικά με μοτοσυκλέτες Enduro, θα κάνεις μεγάλο λάθος. Το Freeride κοστίζει 8.100euro, αλλά δεν είναι συγκρίσιμο με τις κανονικές enduro μοτοσυκλέτες. Είναι κατηγορία από μόνο του, είναι εκπληκτικό παιχνίδι και έχει αντίπαλο μόνο τις νέες αδελφές του, στα δίχρονα 250 και 300 κυβικά.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / μοντέλο KTM
Μοντέλο 350 Freeride
Αντιπρόσωπος KTM SEE
Τιμή 8100euro
Εγγύηση 6 μήνες
Κινητήρας
Τύπος Τετράχρονος, μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, 2EEK
Κυβισμός (κ.εκ.) 349,7
Συμπίεση (:1) 13
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 88x57,5
Τροφοδοσία Keihin με σώμα διαμέτρου 42mm
Σύστημα εξαγωγής Μία σε μία
Λίπανση Υγρό κάρτερ
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος
Κιβώτιο ταχυτήτων 6
Πρωτεύουσα μετάδοση 24:73
Τελική μετάδοση Γρανάζια / αλυσίδα 12:48 (11:48)
Πλαίσιο
Τύπος Περιμετρικό με σωλήνες στρογγυλής διατομής, από ατσάλι και αλουμίνιο. Αφαιρούμενο υποπλαίσιο κατασκευασμένο από συνθετικά υλικά
Κάστερ(°) 23º
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Ύψος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1418
Ύψος σέλας (mm) 915
Απόσταση εδάφους (mm) 325
Βάρος (kg) 99.5
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (Lt) 5.5
Χωρτικότητα λαδιού (Lt) Δ.Α.
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της WP 4358 διαμέτρου 43mm, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 250mm
Πίσω Αμορτισέρ WP PDS 4618, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 260mm
Ελαστικά
Μπροστά 90/90-21’’
Πίσω 140/80-19’’
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 240mm με τρόμπα και δαγκάνα δύο εμβόλων της Formula
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 210mm με τρόμπα και δαγκάνα ενός εμβόλου της Formula

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Video Freeride Education 1

Video Freeride Education 2

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2013 13:44

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon