.
Κατηγορία KTM
Τετάρτη, 08 Μαϊος 2013 14:02

Test – KTM 350 EXC F 2012 “Δημήτρης Τσακατσώνης”

 

Η πρωταθλήτρια της κατηγορίας Ε2

 


Του Τάκη Μανιάτη

Συνεργάστηκε ο Βασίλης Μπούδρος

H μοτοσυκλέτα της KTM, 350 EXC F, στέφθηκε πρωταθλήτρια της κατηγορίας Ε2 το 2012, στα χέρια του Δημήτρη Τσακατσώνη. Πόσες αλλαγές χρειάζεται μία Ready to Race μοτοσυκλέτα για διεκδικήσει και κερδίσει έναν τίτλο στην Ελλάδα;

Οι απαιτήσεις


Ο Δημήτρης Τσακατσώνης είναι ο αναβάτης που στέφεται για 3η φορά πρωταθλητής Ελλάδος στην κατηγορία Ε2. Η KTM 350 EXC F παίρνει τον πρώτο της τίτλο στην κατηγορία στην χώρα μας, σε μία κατηγορία όπου συμμετέχει με λιγότερο κυβισμό από το ανώτατο όριο των 450cc. Βέβαια, πριν ακόμη η KTM παρουσιάσει επίσημα την enduro έκδοση της 350, o Δημήτρης Τσακατσώνης είχε ήδη μεταποιήσει μία 350 SX-F, σε enduro, την πρώτη χρονιά που αυτή μπήκε στην παραγωγή. Διαφορετικοί τροχοί, σετάρισμα στις αναρτήσεις, φωτιστικά σώματα, αλλαγές στην θέση οδήγησης και ήταν έτοιμη για αγώνες.

Όταν όμως η enduro έκδοση, EXC-F έκανε την εμφάνιση της, το moto της KTM, “Ready to Race”, μπήκε σε πρώτο πλάνο, μιας και οι μοτοσυκλέτες της Αυστριακής εταιρίας είναι γνωστές για την ετοιμότητα τους για συμμετοχή σε αγώνες. Κάθε αναβάτης βέβαια, ανάλογα με τις οδηγικές του απαιτήσεις, φέρνει την μοτοσυκλέτα στα μέτρα του και ο Δημήτρης, έκανε το ίδιο στην καθόλα έτοιμη KTM. Είναι και αυτός ο κατάλογος με τα Power Parts της εταιρίας που δίνει ατελείωτες επιλογές και σου ανοίγει την όρεξη προκειμένου να φτιάξεις τη μοτοσυκλέτα σου όσο επιθυμείς, και αν είσαι και αγωνιζόμενος με απαιτήσεις, δύσκολα θα αντισταθείς. Έτσι, ότι συναντήσαμε στην πρωταθλήτρια Ελλάδος της κατηγορίας E2, προέρχονταν από τον κατάλογο με τα αξεσουάρ της πορτοκαλί εταιρίας.

Τα Power Parts

Πρώτη αλλαγή έγινε στην θέση οδήγησης, όπου το κάλυμμα της σέλας αλλάχθηκε με αντιολισθητικό, προκειμένου να συγκρατείται καλύτερα ο αναβάτης πάνω της. Το τιμόνι, αλλάχθηκε με ένα Renthal Twin Wall 996, με τις λαβές που βολεύουν τον συγκεκριμένο αναβάτη, ενώ τοποθετήθηκαν και πλάκες συγκράτησης του μπροστινού συστήματος κατασκευασμένες σε CNC, σε πορτοκαλί χρωματισμό, πάντα από τον κατάλογο της KTM.

Αφού τελείωσαν οι αλλαγές στην θέση οδήγησης, και στην στιβαρότητα του μπροστινού συστήματος, σειρά είχαν οι αναρτήσεις, στις οποίες έγιναν μικρές βελτιώσεις. Ουσιαστικά, πρόκειται για αναρτήσεις “μαμά”, στις οποίες ο Δημήτρης άλλαξε τις εσωτερικές ρυθμίσεις (revalving) προκειμένου να ταιριάξουν στο δικό του οδηγικό στυλ. Επιπρόσθετα, τοποθετήθηκαν δισκόπλακες τύπου μαργαρίτα τόσο στο μπροστινό όσο και στο πίσω φρένο, από την MotoMaster, αλλά και οδηγός αλυσίδας ενισχυμένος, σε πορτοκαλί χρώμα. Η τάπα καυσίμου που τοποθετήθηκε είναι κατασκευασμένη από ergal, ενώ η εξάτμιση της Akrapovic, ήρθε να προσθέσει ήχο και επιδόσεις στον ήδη δυνατό και εύστροφο κινητήρα. Για την προστασία του κινητήρα από τις πέτρες, τοποθετήθηκε η πλαστική προστατευτική ποδιά της KTM, ενώ, αυτό που δεν φαίνεται και κάνει ουσιαστική διαφορά στην αντοχή της μοτοσυκλέτας, είναι οι νέοι τροχοί.

Η ΚΤΜ προσφέρει τροχούς με 32 ακτίνες, αντί για 36 που χρησιμοποιούν κανονικά οι μοτοσυκλέτες παραγωγής, οι οποίοι διαθέτουν στεφάνια Dirt Star. Αυτοί είναι ελαφρύτεροι με ελαφρωμένα κέντρα, αλλά και με αυξημένη αντοχή συνολικά. Γενικά, η μοτοσυκλέτα παρέμεινε παραγωγής στα περισσότερα πράγματα, ο κινητήρας δεν πειράχτηκε καθόλου, ενώ ότι τοποθετήθηκε πάνω της, ήρθε απευθείας από τα Power Parts που ειδικά η KTM κατασκευάζει για τις αγωνιστικές της μοτοσυκλέτες.

Επιθετική και ακαριαία

Η θέση οδήγησης είναι πιο επιθετική από την 350 EXC-F παραγωγής, και το υλικό της σέλας δεν βουλιάζει τόσο. Αυτό σου δίνει την δυνατότητα να μετακινείσαι άνετα μπροστά και πίσω, ενώ το τιμόνι επιβάλλει ανοιχτές λαβές και επιθετική στάση σώματος. Ο κινητήρας αφήνει όλη την δύναμη να βγει στο έδαφος και ο ήχος από το τελικό της Akrapovic είναι πιο ευχάριστος από αυτόν του “μαμά” τελικού.

Οι επιδόσεις έχουν αλλάξει ελαφρώς, όσο επιτρέπει το πιο ελεύθερο τελικό εξαγωγής καυσαερίων και ο κινητήρας του 350 επιταχύνει γραμμικά από τις πολύ χαμηλές στροφές Η ροπή υπάρχει από το πρώτο άνοιγμα του γκαζιού, όπως στο παραγωγής, ενώ η δύναμη στις ψηλές στροφές θα ικανοποιήσει και τους πιο γρήγορους. Το 350, προτιμά να το οδηγάς με διατήρηση της σχέσης στις ψηλές στροφές, αφού είναι επιθετικό στην οδήγηση, όντας “στημένο” πάνω στο μικρότερο τετράχρονο 250. Οι πλάκες του μπροστινού συστήματος είναι πιο στιβαρές στα πολλά χιλιόμετρα – εκεί όπου χρειάζονται κυρίως, ενώ και οι αναρτήσεις λειτουργούν καλύτερα από τις παραγωγής. Εδώ, αξίζει να αναφερθεί ότι οι αναρτήσεις της WP είναι καλύτερες και από αυτές που χρησιμοποιεί η έκδοση Six Days με το μπροστινό σύστημα 4CS, αφού νιώθεις την στιβαρότητα, και καμία ασάφεια δεν κάνει την εμφάνισή της.

Το μπροστινό καρφώνεται στο έδαφος και σε οδηγεί, ενώ ακόμη και για το βάρος μας, λειτουργούσε ιδανικά. Το σύνολο είναι μαλακό, αποσβένει σωστά τις ανωμαλίες, ενώ ακόμη και σε αργούς ρυθμούς οδήγησης παραμένει άνετο και βολικό, δίχως να χτυπάει. Όταν όμως έρθει η ώρα να οδηγήσεις γρήγορα, οι αναρτήσεις κρατούν τους τροχούς στο έδαφος και προσφέρουν εμπιστοσύνη. Οι ελαφρύτεροι τροχοί αλλά και οι δίσκοι των φρένων δεν κάνουν κάποια διαφορά στην οδήγηση και αυτό είναι κάτι που μπορείς να δεις μόνο σε ρυθμούς αγώνα και πολύωρη οδήγηση.

Άξια πρωταθλήτρια

Το moto “Ready” to Race έχει οπωσδήποτε βάση και η KTM σπεύδει σε κάθε επαφή με μία πορτοκαλί μοτοσυκλέτα να μας το υπενθυμίσει. Ωστόσο, η απλά έκδοση της 350 EXC-F με την οποία κέρδισε το πρωτάθλημα Enduro 2012, στην κατηγορία Ε2 ο Δημήτρης Τσακατσώνης, είναι βελτιωμένη αρκετά. Με πράγματα που βρίσκει κανείς στους καταλόγους αξεσουάρ της εταιρίας, έφτιαξε την μοτοσυκλέτα που ήθελε, στα μέτρα του, κάνοντάς την πλήρως απολαυστική και ανταγωνιστική ταυτόχρονα.

Αντί αυτών, ο κάθε αναβάτης, θα μπορούσε να αποκτήσει μία 350 EXC-F στην έκδοση Six Days και να απολαύσει τα περισσότερα αξεσουάρ από αυτά σε μία πλήρως εξοπλισμένη μοτοσυκλέτα, χωρίς να ασχοληθεί ούτε λεπτό. Αλλά το να φτιάχνεις την προσωπική σου μοτοσυκλέτα, με την οποία κερδίζεις τίτλο, έχει άλλη χάρη.

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Μαϊος 2013 14:14

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - ΚΤΜ EXC F 450 Six Days 2013 Test - KTM 350 Freeride 2013 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon