.
Κατηγορία KTM
Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2012 12:22

Test - ΚΤΜ EXC F 450 Six Days 2013

Λευκή επανάσταση

 




Του Τάκη Μανιάτη

Συνεργάστηκε ο Βασίλης Μπούδρος

Δυνατή όσο πρέπει για να σου μακρύνει τα χέρια, απολαυστική όσο χρειάζεται για να κάνεις απλό εκδρομικό enduro ή να συμμετέχεις σε αγώνες, η νέα EXC 450 Six Days έρχεται για να σε συναρπάσει. Με την δυναμικότητα που της δίνει η λευκή φορεσιά, ξεκινάει την επανάσταση της κόντρα σε κάθε κατεστημένο.

anigif

Συνέχεια της επιτυχίας

Η 450 EXC F συνεχίζει να παράγεται και για το 2013 στην έκδοση Six Days. Μάλιστα, είναι πλέον πιο διαδεδομένη από την απλή EXC μιας και οι fun της συγκεκριμένης μοτουκλέτας enduro προτιμούν να πληρώσουν “με τη μία” τα έξτρα που διαθέτει, παρά να την εξοπλίσουν σιγά – σιγά. Αυτός είναι και ο λόγος που βλέπουμε όλο και περισσότερες Six Days εκδόσεις στα βουνά, ανεξαρτήτως κυβισμού, δίνοντας την εντύπωση πως το βασικό χρώμα της KTM άλλαξε από πορτοκαλί σε λευκό.
Το EXC 450 Six Days 2013 όπως είναι η επίσημη ονομασία του, είναι λευκό, όμορφο, με αλλαγές που έχουμε συναντήσει και στο περσινό μοντέλο, στην έκδοση Six Days για το enduro της Φιλανδίας. Αυτό, της Σαξονίας, το 2013, έχει μαύρα στεφάνια με λογότυπο Six Days, μαύρες ακτίνες, γρανάζι Stealth πορτοκαλί, μεγάλη πλαστική προστατευτική ποδιά κινητήρα, πίσω δίσκο φρένου τύπου μαργαρίτα χωρίς τρύπες, για αποβολή της λάσπης. Διαθέτει επίσης βεντιλατέρ για την θερμοκρασία, νέα γκριπ τιμονιού, οικολογικά ελαστικά enduro της Maxxis – χορηγός του Six Days Enduro της Γερμανίας, για το οποίο και παρήχθη αλλά και βαπτίστηκε η συγκεκριμένη έκδοση. Υπάρχει επίσης σέλα με διαφορετικό αντιολισθητικό κάλυμμα για να σε κρατάει στις επιταχύνσεις, πλάκες τριπλού δεσίματος κατασκευασμένες σε CNC με ρυθμιζόμενο offset από τα 20mm στα 22mm για σταθερότητα.

Στο αμορτισέρ της WP έχει τοποθετηθεί πλαστικός κοχλίας για εύκολη και γρήγορη ρύθμιση της προφόρτισης ελατηρίου, ενώ το μπροστινό σύστημα είναι τελείως διαφορετικό από της απλής έκδοσης. Είναι το 4CS, 4 Chamber System δηλαδή, κλειστού φυσιγγίου, χωρισμένο σε τέσσερα διαφορετικά διαμερίσματα. Το μπροστινό αυτό ξεχωρίζει το λάδι κατά την συμπίεση έτσι ώστε να διατηρείται η θερμοκρασία του σε λειτουργικά επίπεδα, δίχως η ανάρτηση να χάνει τα χαρακτηριστικά της κατά την χρήση.

Δυναμική οπτική

Παράλληλα, τα πλαστικά περιφερειακά στην έκδοση Six Days είναι λευκά, με μαύρα – χρυσαφί γραφικά, με το λογότυπο Saxony Six Days να τα κοσμεί. Το ίδιο λογότυπο ISDE συναντάμε στην ίδια κατά τα’ άλλα εξάτμιση. Εκτός από τα γραφικά, τους χρωματισμούς, το χρώμα του τιμονιού που στο νέο μοντέλο είναι μαύρο από πορτοκαλί, αλλά και το μπροστινό σύστημα 4CS, το περσινό Six Days με το φετινό μοντέλο, 2013, δεν διαφέρουν κάπου αλλού. Βέβαια, το πλαίσιο άλλαξε το 2012 και μαζί του άλλαξαν και τα πλαστικά περιφερειακά που είναι πιο κομψά, πιο μαζεμένα σε μέγεθος, με το λευκό ρεζερβουάρ να αφήνει περιθώριο για έλεγχο της βενζίνης. Στα πόδια, τίποτα δεν σε ενοχλεί και το 450 δείχνει πολύ μαζεμένο σε διαστάσεις, λεπτό σαν 250, ενώ μπορείς να το συγκρίνεις κιόλας με δίχρονο 250 σε μέγεθος. Ουσιαστικά, το “πανωφόρι”, τα πλαστικά του δηλαδή και η θέση οδήγησης, είναι ολόιδια με τα υπόλοιπα μοντέλα και εκεί ακριβώς είναι που σε μπερδεύει οπτικά, ενώ σου φτιάχνει και μοναδική θέση οδήγησης πρακτικά.

Το πλαίσιο του 450 EXC F είναι ίδιο με των 250, 350 και 500, βασισμένο στην παγκόσμια πρωταθλήτρια motocross 350 SX F με τον Antonio Cairoli, με τις αλλαγές μεταξύ των enduro μοντέλων να βρίσκονται στις βάσεις στήριξης των διαφορετικών κινητήρων (250 - 350 έχουν διαφορετικούς κινητήρες από τα 450-500). Ο μονοκύλινδρος του 450 διαθέτει έναν εκκεντροφόρο να κινεί τις τέσσερις βαλβίδες, όπως και στο 500, ενώ ο ψεκασμός της Keihin με το σώμα των 42 χιλιοστών, βρίσκεται εκεί για να προσθέτει πόντους στην “ηλεκτρική” λειτουργία. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα από τα Power Parts της εταιρίας για επιλογή διαφορετικών χαρτογραφήσεων, στην περίπτωση που κάποιος ιδιώτης το θελήσει. Εκτός της μίζας για την εκκίνηση, η μανιβέλα υπάρχει πάνω στο KTM σε αντίθεση με το Husaberg στο οποίο έχει καταργηθεί και πωλείται ως έξτρα.

Στενό, επιθετικό, ιδανικό

Η θέση οδήγησης είναι από τις πιο βολικές σε τετράχρονη μοτοσυκλέτα enduro. Η τοποθέτηση του ρεζερβουάρ χαμηλά, η σέλα που ανεβαίνει μέχρι πάνω του δίχως μεγάλη κλίση, το μικρός πλάτος της, δημιουργούν ένα σύνολο στο οποίο μπορείς να κινηθείς εύκολα. Είναι τόσο μαζεμένο που απουσιάζει η αίσθηση “μπετονιέρας” που κάποιες φορές μας δίνουν τα μεγάλα τετράχρονα. Στην συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα, ο ιδιοκτήτης είχε τοποθετήσει after market αποστάτες στο τιμόνι, αλλάζοντας πολύ την θέση οδήγησης. Το ψηλά τοποθετημένο τιμόνι βόλευε μεν στην όρθια οδήγηση σε ρυθμούς βόλτας, αλλά στην περίπτωση που ήθελα να τοποθετήσω το βάρος μου μπροστά για να στρίψω ή ακόμη και να ανέβω ανηφόρες, δυσκολευόμουν.

Είναι το πρώτο πράγμα που θα άλλαζα για να επαναφέρω την μοτοσυκλέτα στην αρχική κατάσταση, όπως βγαίνει από το εργοστάσιο. Άλλωστε, αν θες να εκμεταλλευτείς κάτι για να αλλάξεις την θέση, μπορείς να τοποθετήσεις τις βάσεις του τιμονιού στις διαφορετικές τρύπες της άνω πλάκας, στις μπροστά ή τις πίσω, για να αποκτήσεις έτσι περισσότερο ή λιγότερο “χώρο εργασίας” σε σχέση με την σέλα. Στα προσωπικά μου γούστα βρίσκονται οι μπροστινές θέσεις, μιας και το ΚΤΜ σε αφήνει εύκολα να φτάσεις μέχρι την τάπα του ρεζερβουάρ για να οδηγήσεις επιθετικά.

Η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα είχε “μακρύ” γρανάζωμα, τα γρανάζια με τα οποία πωλείται από το εργοστάσιο, μιας και ο αναβάτης του το χρησιμοποιεί για εκδρομικό enduro και ήθελε να λειτουργεί ήρεμα η μοτοσυκλέτας στις ανοιχτές διαδρομές. Το 450 “άπλωνε” τις σχέσεις στο άνοιγμα του γκαζιού και δεν “ξεσπούσε” ποτέ, κι έτσι και μπορούσες να το δουλεύεις χαλαρά με μία και μόνο ταχύτητα στο κιβώτιο. Ομαλή ροπή, ακούραστη καμπύλη απόδοσης, με το γκάζι να διατηρείται στο τέρμα και την μοτοσυκλέτα να επιταχύνει γραμμικά.

Εύχρηστο παντού

Η μακριά κλιμάκωση της τελικής σχέσης, βάζει ακόμη και το κοντό εξάρι κιβώτιο που διαθέτει το 450 EXC Six Days σε παροπλισμό. Επιλέγεις μία σχέση, ανοίγεις το γκάζι και η μοτοσυκλέτα ούτε καν σπινάρει, αναγκάζεσαι ώρες - ώρες να χρησιμοποιείς ακόμη και συμπλέκτη για να πάρεις την επιτάχυνση που θες. Το 450 σαν κινητήρας είναι ήδη γραμμικό, και το μακρύ γρανάζωμα, απλά το ευνουχίζει. Απαιτείται άμεση αλλαγή της τελικής σχέσης με τα γρανάζια που δίνονται κατά την παραλαβή της μοτοσυκλέτας για να φτάσει στο σημείο να “ξυπνάει” πιο γρήγορα ο κινητήρας. Στην παρούσα μορφή, γίνεται η μοτοσυκλέτα λίγο πιο νωχελική στα αργά κομμάτια, αλλά μαζεύει χιλιόμετρα στις ευθείες όπου διαπιστώνεις την σταθερότητα της.

Οι αναρτήσεις είναι μαλακές, αποσβένουν ποιοτικά τις ανωμαλίες και μπορώ να πω ότι δεν με προβλημάτισαν που ήταν περισσότερο μαλακές απ’ ότι συνήθως προτιμώ. Το μπροστινό έχει την δυνατότητα να το ρυθμίζει ο αναβάτης ακόμη και κατά την οδήγηση, μιας και οι ρυθμιστές της συμπίεσης και επαναφοράς που βρίσκονται ξεχωριστά σε κάθε καλάμι, γυρίζουν εύκολα φορώντας γάντια. Αν και ήταν πολύ πολύ μαλακό από αναρτήσεις, τελικά καθόλου δεν με προβλημάτισε. Αντιθέτως θα έλεγα ότι οι ρυθμίσεις του ήταν βολικές και σαν σύνολο ήταν ενδοτικό στις λακκούβες ενώ ταυτόχρονα η σταθερότητα παρέμενε σε υψηλά επίπεδα. Όσο το τερέν ήταν σκληρό, το EXC πέρναγε άνετα αφήνοντας ξεκούραστο τον αναβάτη. Έστριβε με ευκολία τοποθετώντας τον μπροστινό τροχό εκεί που ήθελα, ενώ η ακρίβεια στην στροφή ήταν δεδομένη. Μπορώ να πω ότι μόνο στις γρήγορες διαδρομές θα ήθελα πιο σκληρή συμπίεση.

Ομαλότατη συμπεριφορά


Η ομαλή λειτουργία είναι ένα από τα σημαντικότερα θετικά που μπορεί να έχει μία μοτοσυκλέτα όταν την οδηγάς. Ο ψεκασμός του KTM 450 λειτουργεί υποδειγματικά, δίχως ψεγάδια, σε όποια χρήση και αν θελήσεις να οδηγήσεις. Η μοτοσυκλέτα παίρνει εύκολα μπροστά, ανοίγεις το γκάζι από τις χαμηλές στροφές και επιταχύνει γραμμικά, και ακόμη και στα πιο σφιχτά μονοπάτια, δεν σε προβληματίζει. Η δύναμη έρχεται όμορφα, ο κινητήρας του είναι γραμμικός σε απόδοση και επιλέγοντας την σχέση που θες, θα κινηθείς με άνεση παντού. Δύναμη δεν θα σου λείψει, απλά το 450 σαν κατασκευή, απαιτεί να το δουλεύεις ψηλά, αν θες να κινηθείς γρήγορα. Αν όχι, απλά ανοίγεις το γκάζι και πας τη βόλτα σου ξεκούραστα.

Το σύνολο λειτουργεί απολαυστικά σε ρυθμούς βόλτα και η ομαλότητα με την οποία αποδίδει διατηρεί το πλαίσιο και τις αναρτήσεις αλώβητα, έτσι ώστε να μην απαιτούν πολύ δύναμη για έλεγχο από τον αναβάτη. Το μπροστινό σύστημα λειτουργεί πολύ καλά, αποσβένει ομαλότατα τις ανωμαλίες, είναι ξεκούραστο και συνεργάζεται άριστα με το αμορτισέρ σε κάθε ρυθμό. Οι αναρτήσεις του με τις “μαμά” ρυθμίσεις ήταν άνετες και ξεκούραστες και συνέβαλλαν στη στην απλότητα με την οποία το KTM περνάει πάνω απ’ όλα, έτσι ώστε να σε αφήνει να δίνεις σημασία μόνο στη διαδρομή σου. Είναι αυτή η λειτουργική διαφορά που έχει το 450 από το πιο νευρικό 350, αλλά και το πιο γεμάτο 500, σε όλη την καμπύλη των στροφών. Αν και προσωπικά τα 450 δεν μου αρέσουν και προτιμώ τους άλλους κυβισμούς της KTM, το συγκεκριμένο χωρίς να με εξιτάρει σε συγκεκριμένο τομέα, μου άρεσε γενικά.

Η διαφορά του με το - ίδιο – Husaberg FE 450 που έγκειται κυρίως στο διαφορετικό ρεζερβουάρ / πλαϊνά καπάκια ψυγείου, αλλά και στο πίσω τμήμα, υποπλαίσιο (Husaberg – κατασκευασμένο από συνθετικά υλικά), έρχεται υπέρ του KTM τουλάχιστον στο θέμα “θέση οδήγησης” που είναι πιο στενή.

Μοναδικότητα


Η έκδοση Six Days των KTM έχει γίνει πιο εμπορική, αν και κάποιος θα πίστευε πως λόγω της κρίσης ο κόσμος θα προτιμούσε να πάρει την απλή EXC. Κι όμως, όποιος έχει φτάσει στα 10.000euro δύσκολα θα περιορίσει το budget του κατά 600euro στην λιανική, ή 500euro στην αγωνιστική, για να μην αποκτήσει την 450 EXC Six Days (10.190euro η απλή – 10790euro η Six Days). Με όλα τα καλούδια που διαθέτει από το εργοστάσιο, το μοναδικό μπροστινό σύστημα 4CS, τους χρωματισμούς, τις πλάκες, σίγουρα αποκτά νόημα η απόκτηση μίας συλλεκτικής έκδοσης όπως το Saxony 2013.

Ωστόσο, η KTM έβαλε άλλον έναν αντίπαλο στο παιχνίδι με την Husaberg να προσφέρει το ίδιο “πακέτο” με την έκδοση Six Days με ακόμη πιο καλό εξοπλισμό, σε χαμηλότερη τιμή (Husaberg FE 450 10.150euro λιανική, 9.642euro αγωνιστική). Και αυτό από μόνο του δημιουργεί ένα πρόβλημα.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής KTM
Μοντέλο 450 EXC Six Days 2013
Αντιπρόσωπος KTM SEE
Τιμή 10.790euro
Εγγύηση 3 μήνες
Κινητήρας
Τύπος Τετράχρονος, μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, 1 ΕΕΚ
Κυβισμός (κ.εκ.) 449,3
Συμπίεση (:1) 11,8
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ x χιλ) 95x63.4mm
Τροφοδοσία Ψεκασμός της Keihin με σώμα διαμέτρου 42mm
Σύστημα εξαγωγής Μία σε μία
Λίπανση Υγρό κάρτερ
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος
Κιβώτιο ταχυτήτων 6
Τελική μετάδοση Γρανάζια / αλυσίδα
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο, μονής δοκού, ανοιχτό κάτω από τον κινητήρα, αφαιρούμενο αλουμινένιο υποπλαίσιο
Κάστερ(°) 26,5º
Ίχνος (χιλ) Δ.Α.
Μήκος (χιλ) Δ.Α.
Πλάτος (χιλ) Δ.Α.
Ύψος (χιλ) Δ.Α.
Μεταξόνιο (χιλ) 1482
Ύψος σέλας (χιλ) 970
Απόσταση εδάφους(χιλ) 345
Βάρος (κ) 112
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (λτ) 9
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της WP 48mm, πλήρως ρυθμιζόμενο, 4CS, close catridge, διαδρομή τροχού 300mm
Πίσω Αμορτισέρ WP PDS πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 335mm
Ελαστικά
Μπροστά Maxxis 90/90-21’’
Πίσω Maxxis 140/80-18’’
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 260mm με τρόμπα και δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo 
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm με τρόμπα και δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2012 13:03

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon