.
Κατηγορία KTM
Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012 11:46

Test – KTM EXC 350 F Six Days 2013

 

 

Thank you Six Days!

 

 



Του Τάκη Μανιάτη
Συνεργάστηκε ο Κώστας Αλεξόπουλος – στον οποίο ανήκει και το KTM!

Ας είναι καλά τα International Six Days Enduro που διοργανώνονται κάθε χρονιά, και δίνουν στην KTM (όπως και σε άλλες εταιρίες) την ευκαιρία να παράγει μία διαφορετική μοτοσυκλέτα. Οδηγάμε το νέο EXC 350F στην έκδοση Six Days και αναφωνούμε “thank you Six Days!”

Απλή ή Six Days;


Διατηρώντας το πορτοκαλί πλαίσιο, το νέο 350 EXC-F Six Days για το 2013 έχει ντυθεί στα λευκά, με τα λογότυπα “6 Days Germany Saxony” να κυριαρχούν. Είναι αλήθεια ότι αυτό το λευκό και ο συνδυασμός του με τα μαύρα – χρυσά γραφικά, μαγνητίζουν το μάτι και καθιστούν το Six Days ένα από τα ομορφότερα μοντέλα enduro. Οι αλλαγές που έχει όμως σε σχέση με τα παραγωγής, είναι αυτές που κάνουν την τελική διαφορά και εκτός ότι δικαιολογούν την έξτρα τιμή, προσφέρουν και χρηστικότητα στην οδήγηση αλλά και μοναδικότητα στην συμπεριφορά.
Τι είναι όμως αυτό που αλλάζει τελικά και κάνει το 350 EXC-F στην έκδοση Six Days να είναι συνολικά πιο θεμιτό; Είναι η ομορφιά του που το διαχωρίζει από το πορτοκαλί – λευκό 350 EXC-F ή τα αξεσουάρ που έρχονται απευθείας από τον κατάλογο Power Parts της KTM και το “ντύνουν” κάνοντας το ξεχωριστό;

Η τοποθέτηση after market αξεσουάρ στη μοτοσυκλέτα του “ψαγμένου”αναβάτη είναι μία απολύτως συνηθισμένη κίνηση, είτε αυτός είναι αγωνιζόμενος, είτε απλά ερασιτέχνης. Εκτός της χρηστικής πλευράς, υπάρχει και η οπτική στην οποία κανείς δεν μπορεί να εκφέρει γνώμη όταν σε κάποιον αρέσει να βλέπει τη μοτοσυκλέτα του “προικισμένη”. Και οι δύο αυτοί προαναφερθέντες λόγοι, μαζί ή ξεχωριστά, είναι σημαντικοί για την επιλογή μίας 350 EXC – F στην έκδοση Six Days, παρά στην απλή.

Νούμερα με σημαντική αξία

Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους: 9.850euro του απλού 350 EXC-F αντί για 10.490euro του “καλού” Six Days. Εξακόσια σαράντα euro διαφοράς τα οποία κάθε λογικός άνθρωπος αυτή την περίοδο θα μπορούσε να ζυγίσει άνετα στην τραμπάλα των απαιτήσεων και να αποφασίσει άμεσα. Όμως, σε σχέση με την ομορφιά και την χρηστικότητα, αλλά και την απόδοση που μπορεί αυτά τα επιπλέον χρήματα να προσφέρουν, τα νούμερα μπαίνουν στην άκρη. Και όταν έχεις φτάσει στο ταβάνι των 10.000euro, είναι μικρές οι διαφορές για να σκεφτείς τέτοιες λεπτομέρειες σε σχέση με αυτά που παίρνεις, ακόμη και τέτοιους δύσκολους καιρούς.
Έχουμε λοιπόν: Μαύρα στεφάνια με λογότυπο Six Days, μαύρες ακτίνες, γρανάζι stealth πορτοκαλί – αν είχε και πορτοκαλί καψούλια στις ακτίνες θα ήταν απίθανος συνδυασμός! Έχουμε όμως και πλαστική προστατευτική ποδιά κινητήρα αλλά και πίσω δίσκο τύπου “μαργαρίτα” δίχως τρύπες, για αποβολή της λάσπης. Έχουμε και βεντιλατέρ για γρήγορη αποβολή της θερμοκρασίας αλλά και νέα γκριπ, σε πορτοκαλί και μαύρο χρώμα με ρόμβους για καλύτερο πιάσιμο, στο τιμόνι της Renthal, που είναι μεταβλητής διατομής, Twin Wall. Τα Six Days μοντέλα χρησιμοποιούν ελαστικά της Maxxis που είναι και μέγας χορηγός του αγώνα της Γερμανίας τα οποία είναι οικολογικά και διαθέτουν τακούνια στο πλάι για καλύτερο στρίψιμο σε αρνητικές κλίσεις.
Η εξάτμιση παραμένει ίδια με το απλό παραγωγής μοντέλο αλλά διαθέτει πλέον λογότυπο ISDE λόγω του συγκεκριμένο αγώνα. Έχει και σέλα με διαφορετικό αντιολισθητικό κάλυμμα για να σε κρατάει στη θέση σου κατά την επιτάχυνση.
Οι μεγάλες διαφορές όμως έγκειται στις αναρτήσεις όπου συναντάμε τα εξής: Το γνωστό αμορτισέρ της WP PDS στο οποίο έχει ενσωματωθεί πλαστικός κοχλίας ρύθμισης προφόρτισης στο άνω μέρος, κι έτσι δεν απαιτείται εργαλείο – γαντζόκλειδο για προφόρτιση του ελατηρίου. Αυτό γίνεται εύκολα με το χέρι, όταν λύσεις τη βίδα που το συγκρατεί. Στο μπροστινό τμήμα, έχουν τοποθετηθεί πλάκες τριπλού δεσίματος κατασκευασμένες σε μηχάνημα CNC σε πορτοκαλί χρώμα, με ρύθμιση offset από 20mm στα 22mm.

Διαφορετικός χαρακτήρας

Ο χαρακτήρας της μοτοσυκλέτας διαφοροποιείται τελείως από το νέο μπροστινό σύστημα της WP με την ονομασία 4CS - 4 Chamber System, το οποίο είναι κλειστού φυσιγγίου και διαθέτει ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης στο ένα καλάμι και επαναφοράς στο άλλο. Το μπροστινό σύστημα είναι τελείως διαφορετικό εσωτερικά από τα απλά ανεστραμμένα της WP ενώ η δυνατότητα να πιάνεις ακόμη και με τα γάντια τους μεγάλους ρυθμιστές που βρίσκονται στα άνω άκρα, σε αφήνουν να ρυθμίσεις όποια στιγμή θες άμεσα την ανάρτηση, δίχως εργαλεία. Επιπρόσθετα, οι αναρτήσεις στα Six Days μοντέλα κάθε χρονιάς σετάρονται ανάλογα με το έδαφος της κάθε διοργανώτριας χώρας. Το συγκεκριμένο μοντέλο έχει ρυθμιστεί σε σχέση με τα μαλακά εδάφη της Γερμανίας και είχαμε τους ενδοιασμούς μας για το αν θα ταίριαζε στα σκληρά ελληνικά χώματα.
Έτσι, με την πρώτη βόλτα ψάξαμε να βρούμε από πού προερχόταν αυτό το κούνημα που ερχόταν στο τιμόνι, περνώντας γρήγορα φυτευτές πέτρες που βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση. Η ευκολία της άμεσης ρύθμισης του ελατηρίου στο αμορτισέρ μας έδωσε την δυνατότητα να του αυξήσουμε το στατικό sag έτσι ώστε η ανάρτηση να μην έχει απότομη συμπεριφορά. Με το sag να είναι περισσότερο και το αμορτισέρ να συμπιέζεται πλέον πιο πολύ, ακόμη και οπτικά, το 350 EXC-F Six Days πέρναγε πιο εύκολα τις ανωμαλίες δίχως να τινάζει. Η ρύθμιση της απόσβεσης συμπίεσης σε πιο μαλακή, και η πιο αργή επαναφορά το έφεραν στα μέτρα που θέλαμε. Με το μπροστινό τα πράγματα ήταν πιο εύκολα. Μέσα σε δύο βόλτες, με την ρύθμιση του σε πιο μαλακό στην συμπίεση και πιο αργό σε επαναφορά, ταίριαξε με το αμορτισέρ, κι έτσι το 350 ήταν έτοιμο για παιχνίδι.

Ποιοτικό παιχνίδι


Οι αναρτήσεις είναι το σημαντικότερο σημείο σε μία μοτοσυκλέτα, και η σωστή ρύθμισή τους, ακόμη πιο σημαντική. Το 350 σαν μοτοσυκλέτα είναι νευρικό και χρειάζεται αρκετό ψάξιμο ώστε να έρθει στα μέτρα του αναβάτη – στα δικά μου στην συγκεκριμένη περίπτωση. Στο απλό μοντέλο, η ιδιότητα του μπροστινού συστήματος να βυθίζεται έντονα στα φρένα και του αμορτισέρ να είναι σκληρό και να σου χαλάει την ροή στην οδήγηση με τα τινάγματα, με ενοχλούσε. Με τις ρυθμίσεις που κάναμε, το Six Days του Κώστα Αλεξόπουλου, που ευγενικά μας παραχώρησε για τις ανάγκες του τεστ, μεταμορφώθηκε. Έγινε πιο απαλό στους χειρισμούς, πιο προβλέψιμο στο πέρασμα από σαμάρια, πιο σταθερό στα πολλά. Συνεχίζει να είναι μανιτζέβελο όπως η απλή έκδοση, αλλά ο τρόπος με τον οποίο περνάει από ανωμαλίες άλλαξε. Οι αναρτήσεις του κάνουν εκπληκτική δουλειά, αποσβένουν τις ανωμαλίες με χαρακτηριστική άνεση και ιδιαίτερα το μπροστινό σύστημα, σε αφήνει να στηριχτείς πάνω του στα φρένα, στις στροφές, στην διατήρηση της ιδανικής γραμμής. Καμία σχέση λοιπόν με την απλή έκδοση που ήθελε οπωσδήποτε ελατήρια στο μπροστινό, και ίσως, σετάρισμα στο πίσω σύστημα, για να σταθεί σωστά.  Αυτό το 350, το Six Days, λειτουργούσε ιδανικά, και αν ήταν να του άλλαζα κάτι, ίσως να τοποθετούσα σκληρότερα ελατήρια και στις δύο αναρτήσεις, για τα δικά μου κιλά. Ίσως και να μην το έκανα όμως, γιατί με λίγο ψάξιμο ήρθε εύκολα στα μέτρα μου. Φαντάζομαι ότι αν θα ζούσα μαζί του και το έψαχνα σωστά στις ρυθμίσεις, μπορεί και να με κάλυπτε, άρα απλά μιλάμε υποθετικά.
Η άνεση με την οποία ρυθμίστηκε στα μέτρα μου είναι σίγουρα ένα από τα σημαντικότερα ατού που μπορεί να σου δώσει μία τέτοια μοτοσυκλέτα, αφού οι εναλλαγές στις ρυθμίσεις είναι κάτι που ο ψαγμένος αναβάτης μπορεί να χρειαστεί πολλές φορές μέσα σε μία ημέρα αναλόγως των συνθηκών.

350 με γκάζι 450

Τον κινητήρα τον έχουμε δει ξανά τόσο στο motocross όσο και στο προηγούμενο μοντέλο παραγωγής που είχαμε δοκιμάσει πέρσι τέτοια εποχή. Είναι πολύ δυνατός και ροπάτος, ειδικά στις χαμηλές στροφές. Ένας κινητήρας με την άνετη λειτουργία του 350 δείχνει ιδανικός για όλες τις χρήσεις, και εφόσον καλύπτει με την απόδοσή του και τις επιδόσεις ενός 450, τότε για κάποιους ίσως αποτελέσει την χρυσή τομή. Φυσικά αναφερόμαστε στην χρυσή τομή ανάμεσα στο 250 και το 450, στα μοντέλα που διαφοροποιούνται σημαντικά στον τρόπο οδήγησης. Το 350, μοιάζει περισσότερο στην οδήγηση με το 250, χρειάζεται τοποθέτηση στις στροφές, “κυνήγι” στην καμπύλη της απόδοσης αν θες να πας γρήγορα. Όχι όπως στο 450 που βασίζεσαι απλά στο άνοιγμα του γκαζιού. Ροπή βέβαια υπάρχει για να σε ξελασπώνει, όπως και ηρεμία στις χαμηλές στροφές, για δύσκολα enduro κομμάτια. Και αν θες να πας γρήγορα, οι ψηλές στροφές θα σε αποζημιώσουν και θα σου δώσουν χιλιόμετρα που δεν περίμενες, ακόμη και σε μικρές ευθείες. Εδώ, πάλι έρχεται το γρήγορο σε γεωμετρία πλαίσιο να βάλει τα όρια και να σε αναγκάσει να ψαχτείς με τις αναρτήσεις για να “σταθείς” σωστά στις ευθείες. Όπως και στο μικρότερο 250 EXC-F που μοιράζονται το ίδιο πλαίσιο, αλλά εδώ έχουμε περισσότερη δύναμη και περισσότερα κουνήματα. Κι όμως, το 350 στην έκδοση Six Days δεν θα προβληματιστεί όπως το απλό μοντέλο, και θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο ακόμη και στις ευθείες, δίχως να είναι αυτό το κρυμμένο του χαρτί. Αυτό το τελευταίο είναι οι γρήγορες εναλλαγές στις στροφές, τα μπερμ στα οποία θα δείξει και την καταγωγή του, οι απότομες αλλαγές κλίσης, τα άλματα κάθε τύπου, γενικά, οι γρήγορες ειδικές διαδρομές με μικρές ευθείες. Βγαίνεις από την στροφή, βρίσκεις πρόσφυση και βασίζεσαι στην ταχύτητα απόκρισης για να τελειώσεις γρήγορα την ευθεία. Και μετά, όλα έρχονται μόνα τους, με ποιότητα και σημαντική βελτίωση στην σταθερότητα και διατήρηση των τροχών στο έδαφος του Six Days, σε σχέση πάντα με το απλό μοντέλο.

Ένα διαφορετικό 350

Ο κατάλογος των Power Parts της ΚΤΜ είναι σίγουρα η βίβλος των απανταχού KTMάδων, μιας και τα αξεσουάρ που διαθέτει είναι ποθητά. Η έκδοση Six Days δίνει την δυνατότητα στον κάθε ιδιοκτήτη να αποκτήσει αβίαστα και ξεκούραστα μία προικισμένη μοτοσυκλέτα με σημαντικά αξεσουάρ τα οποία άλλα αποτιμούνται, άλλα όχι. Ίσως στο απλό μοντέλο να μπορούσες να αλλάξεις τις πλάκες δεσίματος, τον ρυθμιστή προφόρτισης, τα στεφάνια, τις ακτίνες, με όποιο κόστος. Το μπροστινό σύστημα όμως WP 4CS που λειτουργεί μοναδικά, θα ήταν σίγουρα μία μετατροπή που θα ανέβαζε τραγικά το κόστος. Όταν τελικά βάλεις όλα τα νούμερα κάτω, εκτός από τον εξοπλισμό αλλά και τις μοναδικές αναρτήσεις που είναι και σωστά σεταρισμένες, τα 640euro που κοστίζει η έκδοση Six Days σε σχέση με το απλό μοντέλο φαντάζουν λίγα. Και το 350 EXC – F Six Days είναι και πολύ ποιο όμορφο σε λευκό με μαύρα και χρυσά γραφικά, και… ας γράφει και Germany στα πλαστικά περιφερειακά!

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / μοντέλο KTM
Μοντέλο 350 EXC-F
Αντιπρόσωπος KTM SEE
Τιμή 10490 euro
Εγγύηση 2 μήνες
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος Τετράχρονος, μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, 2EEK
Κυβισμός (κ.εκ.) 349,7
Συμπίεση (:1) 13
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ x χιλ) 88x57,5
Τροφοδοσία Keihin με σώμα διαμέτρου 42mm
Σύστημα εξαγωγής Μία σε μία
Λίπανση Υγρό κάρτερ
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος
Κιβώτιο ταχυτήτων 6
Τελική μετάδοση Γρανάζια / αλυσίδα
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος Ατσάλινο, μονής δοκού, ανοιχτό κάτω από τον κινητήρα, αλουμινένιο αφαιρούμενο υποπλαίσιο
Κάστερ(°) 26,5º
Ίχνος (χιλ) Δ.Α.
Μήκος (χιλ) Δ.Α.
Πλάτος (χιλ) Δ.Α.
Ύψος (χιλ) Δ.Α.
Μεταξόνιο (χιλ) 1482
Ύψος σέλας (χιλ) 970
Απόσταση εδάφους(χιλ) 345
Βάρος (κ) 107.5
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (λτ) 9.5
Χωρτικότητα λαδιού (λτ) Δ.Α.
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της WP 4CS 48mm, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 300mm
Πίσω Αμορτισέρ WP PDS, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 335mm
Ελαστικά
Μπροστά 90/90-21’’
Πίσω 140/80-19’’
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 260mm με τρόμπα και δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm με τρόμπα και δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 18:42

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon