.
Κατηγορία KTM
Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2012 10:46

Αποστολή στην Ιταλία – KTM off road 2013

 

 

Οδηγούμε τα νέα μοντέλα

 

 


anigif

Του Thierry Sarasyn
Φωτογραφίες: Redeye

Οι παραδόσεις είναι εκεί για να μας τιμήσουν και να μας προετοιμάσουν για την νέα χρονιά. Έτσι φέτος η KTM ήταν η πρώτη εταιρία που έδειξε τα νέα μοντέλα της για το 2013. Βρεθήκαμε στην Ιταλία, στο Citta di Castello, σε έναν τόπο όπου η γαστρονομία και τα ελαστικά με τακούνια συνδυάζονται  με έναν απίστευτο τρόπο.

Εστίαση στο off road


Μετά από μια δύσκολη χρονιά για τους Αυστριακούς το 2010, η γκάμα του 2013 δείχνει να είναι η πιο επιτυχημένη. Με 19 διαφορετικά μοντέλα, κάθε αναβάτης μπορεί να βρει ότι ακριβώς θέλει στην πορτοκαλί εταιρία.  Το ποσοστό της KTM έχει αυξηθεί στους αγώνες off-road και αυτό δεν είναι τυχαίο, μιας και παραμένει  ακόμη και σήμερα ο παγκόσμιος ηγέτης στην αγορά αυτή. Επομένως, είναι λογικό ότι η KTM θα διατηρούσε τις ρίζες που τη συνδέουν με αυτό το κοινό εκτός δρόμου αναβατών, μιας η εταιρία στηρίζει το μότο της, “Ready to Race”  που σίγουρα δεν βγήκε τυχαία. Η KTM πάντα φρόντιζε να δίνει απόλαυση στους αναβάτες που οδηγούν τις μοτοσυκλέτες της και οι κινητήρες της ήταν έτσι φτιαγμένοι – κάτι που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα. Η διαδρομή στην Citta di Castello ήταν ένα μίγμα από μεγάλα άλματα και εντυπωσιακές πλαγιές. Ανηφόρες και κατηφόρες, μονοπάτια και αντίθετες κλίσεις, μία διαδρομή που στο Βέλγιο μόνο θα μπορούσαμε να την ονειρευτούμε. Βέβαια στην Ιταλία που έγινε η παρουσίαση αυτό είναι κάτι συνηθισμένο, ενώ, η συγκεκριμένη διαδρομή υποστηρίζεται από τον δήμο του Castello, ενώ εκεί βρίσκεται και μία πίστα παγκοσμίου πρωταθλήματος motocross με όλες τις υποδομές (τουαλέτες, ντους, πλυντήριο μοτοσυκλετών, κ.α.). Με τέτοιες συνθήκες, φαίνεται πως η KTM είχε βρει τον κατάλληλο τόπο για να κάνει την παρουσίαση των νέων μοντέλων που έχουν εστιάσει στο κυνήγι των τίτλων σε Motocross και enduro.

Καινοτομίες

Για το 2013 η KTM εστίασε τόσο στο enduro όσο και στο Motocross, και όλες οι μοτοσυκλέτες έχουν σημαντικές αλλαγές. Στο motocross, ειδικά το 250 SX-F αλλά και το 450 SX-F είχαν ένα προβάδισμα όσον αφορά τις βελτιώσεις τους. Δύο χρόνια πριν η KTM παρουσίασε το 350 SX-F με την υπογραφή του Everts ενώ τώρα, μετά από τέσσερις παγκόσμιους τίτλους σε 250 και 450, ήρθε η ώρα της Αμερικής. Λόγω του ότι πολλοί αναβάτες θέλουν ένα 450 για το motocross και όχι το 350 που έχει πάρει τους δύο τελευταίους τίτλους στην κατηγορία, ανέλαβε ο Roger De Coster όπου με τον Dungey πάει για τίτλο στα 450, στην Αμερική, μετά την κατάκτηση του AMA SX.

Η KTM δεν χρησιμοποιεί ακόμη αλουμίνιο στα πλαίσια των μοτοσυκλετών της, είχε όμως πολλά περιθώρια για να βελτιώσει τα ατσάλινα που χρησιμοποιεί. Το πλαίσιο είναι τελείως νέο στα motocross, είναι ελαφρύτερο και τα σημεία σύνδεσης των σωλήνων έχουν αλλάξει. Ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο που να είναι πιο σταθερό, πιο ευέλικτο και με λιγότερες αναπηδήσεις στις ανωμαλίες. Ελαφρύτερο είναι το αλουμινένιο ψαλίδι ενώ όλα τα μέρη του πλαισίου έχουν μελετηθεί ένα προς ένα.
Στις αναρτήσεις, τοποθετήθηκαν σκληρότερα ελατήρια στο μπροστινό σύστημα και διαφορετικά λάδια, ενώ άλλαξαν και οι πλάκες, που είναι 80 γραμμάρια ελαφρύτερες.
Η KTM λαμβάνει κάθε εβδομάδα πληροφορίες από τους αγώνες σε όλο τον κόσμο και κινείται ανάλογα όσον αφορά στις βελτιώσεις που απαιτούνται, κι έτσι προέκυψαν τα μοντέλα 2013. Τα ρεζερβουάρ ταιριάζουν σε όλα τα μοντέλα κι έτσι κάποιος μπορεί να βάλει στο motocross ένα μεγαλύτερης χωρητικότητας ρεζερβουάρ, για αύξηση της αυτονομίας, ή αντίθετα, για μείωση του όγκου. Οι εξατμίσεις είναι πιο ύσηχες, αλλά δεν υπάρχει μείωση ισχύος, αλλά και τα μοτέρ των motocross λειτουργούν το ίδιο καλά με τοποθέτηση εξάτμισης enduro. Η KTM προχώρησε σε αυτές τις ρυθμίσεις έτσι ώστε ο ερασιτέχνης να μπορεί να φέρνει εύκολα την μοτοσυκλέτα στα μέτρα του.

Οι αλλαγές


Η SX-F 450 έχει τις αλλαγές σε πλαίσιο και αναρτήσεις, αλλά έχει νέο κινητήρα, ελαφρύτερο κατά 2 κιλά. Μόνο ο στροφαλοθάλαμος ζυγίζει 0,9 κιλά λιγότερο σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, και λόγω του μονού εκκεντροφόρου, οι διαστάσεις είναι μικρότερες. Φαίνεται πως σε αυτό τον τομέα, η KTM είδε το CRF της Honda και το σύστημα Unicam. H κυλινδροκεφαλή της KTM είναι χαμηλότερη σε ύψος και πιο συμπαγής ενώ ο κινητήρας αποδίδει το επιβλητικό νούμερο των 60 hp και 54 Nm (ανακοινώσιμα).
Όσον αφορά στην SX-F 250, η KTM ισχυρίζεται ότι έχει την πιο δυνατή μοτοσυκλέτα που έχει κατασκευαστεί. Πρώτη αλλαγή αφορούσε στην αύξηση περιστροφής του κινητήρα που έφτασε από τις 13.400 σ.α.λ. στις 14.000 σ.α.λ.! Υπάρχει και μια νέα κυλινδροκεφαλή, ενώ αλλαγές έχουμε και στις εξόδους των καυσαερίων αλλά και στο έμβολο. Το αποτέλεσμα είναι μία μικρή και συμπαγής μοτοσυκλέτα η οποία και υπάρχουν νέα και στα λιμάνια εξαγωγής. Η σχέση βάρους απόδοσης είναι μοναδική και τώρα ξέρουμε πως ο Herlings καταφέρνει να προηγείται διαρκώς. Το 350 SX-F αύξησε την δύναμή του ενώ μείωσε ελαφρώς το βάρος του, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα μπροστά στις αλλαγές των 450 και 250.
Νέα είναι και τα πλαστικά φτερά, πιο σκληρά, οι τρόμπες βενζίνης, ίδιες με των enduro, το φιλτροκούτι, αλλά και οι μαύρες ακτίνες, και το τιμόνι της Renthal “996”.
Για το 2013 η KTM επικεντρώθηκε και στα enduro μοντέλα της, δίχως να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές. Το 2012 άλλαξαν τα πλαίσια σε όλα τα μοντέλα, όπως και τα περιφερειακά, ενώ τώρα οι μοτοσυκλέτες προσαρμόστηκαν στη νέα χρονιά. Νέα γραφικά, μικρές αλλαγές, νέος πάροχος ελαστικών (Maxxis αντί για Metzeler) είναι οι σημαντικότερες αλλαγές. Όπως και αυτά τα Six Days, που είναι πανέμορφα με τα λευκά γραφικά και τα μαύρα γράμματα.

 

Ισχυροί κινητήρες


Η έναρξη της οδήγησης έγινε πάνω στα νέα motocross, τα οποία έχουν και τις περισσότερες αλλαγές. Με τους κινητήρες να είναι διαφορετικοί από τους προκατόχους τους, οι μοτοσυκλέτες έχουν αλλάξει σημαντικά. Το 450 SX-F είναι πολύ δυνατό και στην κλειστή διαδρομή της πίστας δεν μπορώ να τον εκμεταλλευτώ. Μπορώ να βάλω 1η που είναι πολύ δυνατή, στις περισσότερες στροφές, 2η και 3η σχέση, αλλά δεν μπορώ να ανοίξω την 4η.  Ο κινητήρας είναι δυνατός, οι τρεις πρώτες σχέσεις αρκούν για να κινηθώ αρκετά γρήγορα και σαν ένας ευγενικός γίγαντας, η SX-F 450 επιταχύνει γραμμικά και πολύ γρήγορα, δίχως να με κουράζει. Όπως και να έχει, το 450 είναι πάρα πολύ δυνατό, και λίγοι αναβάτες θα το κάνουν κουμάντο, έχει όμως ένα τρόπο να οδηγείται που το κάνει να δείχνει εύκολο, δίχως να είναι τελικά. Είναι προβλέψιμο και με έναν ικανό αναβάτη θα κινηθεί εκπληκτικά γρήγορα. Το πλαίσιό του και οι νέες ρυθμίσεις στις αναρτήσεις δημιουργούν μία μοτοσυκλέτα που αλλάζει εύκολα κλίση, είναι ευέλικτη και σίγουρα η καλύτερα KTM 450 που κατασκευάστηκε ποτέ.
Το 250 είναι μια άλλη ιστορία. Εδώ, η μεταφορά της δύναμης σε ψηλότερες στροφές άλλαξε το χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας που απαιτεί πιο δυναμική οδήγηση. Δεν είναι αρνητικό, αλλά το 250 για να κινηθεί σβέλτα θέλει και αυτό πιο επιθετική οδήγηση, και θυμίζει έντονα δίχρονο 125. Είναι δύσκολο να πας βόλτα με αυτό, και πρέπει να το κρατάς συνέχεια στο τέρμα για να διατηρείς ταχύτητα

Πορτοκαλί στην κορυφή


Η KTM με όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις που έκανε κυρίως στις motocross μοτοσυκλέτες της, βρίσκεται στην κορυφή. Έχει ήδη πάρει τους τίτλους στο παγκόσμιο Motocross στις κατηγορίες MX 1 και MX2 ενώ προηγείται στα 450 στο AMA MX με τον Dungey. Μέρος της ανάπτυξης έχει προέλθει από αυτούς τους αγώνες και οι νέοι κινητήρες είναι όλα τα λεφτά. Έχοντας τους μεγάλους Everts και De Coster στα κεφάλια των ομάδων της, η KTM προχωράει ένα βήμα μπροστά την αγωνιστική δράση αλλά και την εξέλιξη των μοτοσυκλετών, που καρπώνεται ο αγοραστής.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2012 14:33

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test KTM 350 EXC – F 2012 Test – KTM EXC 350 F Six Days 2013 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon