.
Κατηγορία KTM
Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2011 02:28

Test KTM 350 EXC – F 2012

 

Πύραυλος σε mini διαστάσεις!

 

 

Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Με τον παγκόσμιο τίτλο motocross στην κατηγορία MX1 να φτάνει στα χέρια της KTM στην πρώτη κιόλας αγωνιστική χρονιά της 350 SX-F, στα χέρια του Antonio Cairoli, ήταν λογική η κίνηση για παραγωγή μίας αντίστοιχης enduro. Πριν καλά – καλά ετοιμαστεί η αγωνιστική εκδοχή, η προ-παραγωγής με την οποία θα συμμετείχε ο Johnny Aubert στο παγκόσμιο enduro, ο Δημήτρης Τσακατσώνης, πρωταθλητής Ελλάδος στο enduro, είχε μετατρέψει ήδη μία τέτοια motocross, σε enduro. Πέρσι τον Σεπτέμβριο. Και φέτος, ο πύραυλος της KTM έχοντας μία μέτρια χρονιά στο παγκόσμιο enduro, λόγω του τραυματισμένου Aubert, εισέρχεται δυνατά στο σημαντικότερο αγώνα του κόσμου: Αυτόν του εμπορίου.

Μικρές διαστάσεις, νέα τάξη πραγμάτων

Ξαφνικά, βάζεις το μυαλό σου να σκεφτεί τι άλλαξε στις μοτοσυκλέτες, τι έγινε και χωράς δύσκολα στο νέο KTM, ενώ λίγες μέρες πριν, χωρούσες κανονικά σε άλλες τέτοιου στυλ μοτοσυκλέτες. Όσο και αν το κοιτάς, όσο και να δείχνει μικρό το νέο KTM 350 EXC-F, η πραγματικότητα είναι ακόμη πιο… μικρή. Αν και έχουμε στο πρόσφατο παρελθόν δει και οδηγήσει μοτοσυκλέτες στημένες πάνω σε πλαίσιο δίχρονων 125, δημιουργώντας μοναδικά συμπιεσμένες διαστάσεις, αυτό το KTM είναι πιτσιρίκι. Μικρό σε μέγεθος, σε μήκος, σε πλάτος, ψηλό σε σέλα, ίσιο σαν τάβλα, πλατύ όσο μερικά κομμάτια ζαμπόν, κομμένα άψογα από τη ειδική μηχανή του αλλαντοπώλη. Τι έγινε ξαφνικά και η KTM αποφάσισε να βάλει στην παραγωγή μία τόσο μικρή σε διαστάσεις και στενή μοτοσυκλέτα, η οποία αν είχε θάλαμο εξαγωγής “φούσκα”, στο μπροστινό τμήμα, θα την βάφτιζες δίχρονη; Παίζει ρόλο η νέα γενιά αναβατών που ευθύνεται ουσιαστικά και για την εξέλιξη (βλέπε Aubert και Remes), ή οι Motocross μοτοσυκλέτες αρχίζουν και έχουν τόση επιρροή στις enduro μοτοσυκλέτες της Αυστριακής εταιρίες, και τραβούν από εκεί την εξέλιξη; Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε θα δούμε σιγά – σιγά την αυστριακή εταιρία να ρίχνει το βάρος στην σαφώς πιο εμπορικότερη κατηγορία motocross, η οποία ανθεί στην Αμερική, και να βασίζει την εξέλιξη, και το τελικό αποτέλεσμα, σε αυτές τις μοτοσυκλέτες. Όπως κάνουν οι Ιάπωνες τόσα χρόνια, με αμφίβολα τελικά αποτελέσματα στις μοτοσυκλέτες enduro παραγωγής.

Σίγουρα, το αποτέλεσμα με την 350 EXC F δικαιώνει την εταιρία και η νέα KTM είναι χάρμα οφθαλμών, καταφέρνοντας, χωρίς να είναι όμορφη σχεδιαστικά, να προκαλεί ογκομετρικά. Το λευκό χρώμα άλλωστε, στην έκδοση six days, την κολακεύει περισσότερο και στο πορτοκαλί, χάνει και άλλο όγκο, αφήνοντας μόνο το ψηλό μοτέρ να προδίδει, τουλάχιστον στο μάτι, τον κυβισμό. Γιατί κατά τ’ άλλα, ένα αυτοκολλητάκι, τοποθετημένο στην ουρά, που αναγράφει 350, αποτελεί και την βασικότερη διαφορά ανάμεσα στο 250, το 450 και το 500. Κι όμως, θα ορκιζόσουν ότι είναι 250, μπορεί και μικρότερο. Ωστόσο, έτσι ψηλό όπως στέκει, μπορείς να το κουμαντάρεις άνετα από την λαβή στο πίσω ενιαίο φτερό, από το ψηλά τοποθετημένο τιμόνι, να το κινήσεις άνετα, για να διαπιστώσεις πόσο ελαφρύ είναι ακόμη κι έτσι, προσθέτοντας πόντους στην αρχική εντύπωση.

Νέο πλαίσιο, νέο σύνολο


Η KTM έχτισε την νέα της μοτοσυκλέτα enduro πάνω στην 350 SX-F. Η εξέλιξη του αρχικού σχεδίου έγινε στο motocross με την νικηφόρα πορεία του Cairoli, όπου δοκιμάστηκε κυρίως το πλαίσιο, αλλά και ο κινητήρας. Ως τέτοιο, το πλαίσιο είναι μαζεμένο σε διαστάσεις, τελείως νέο, σωληνωτό μονής δοκού, ανοιχτό κάτω από τον κινητήρα. Ίδιο σε σκεπτικό με το παλαιότερο μοντέλο, με νέες διαστάσεις ωστόσο, που δίνουν μία μικρότερη μοτοσυκλέτα στο τελικό αποτέλεσμα. Η μεγαλύτερη διαφορά με το motocross μοντέλο εστιάζεται στην χρήση αμορτισέρ χωρίς μοχλισμό, τύπου PDS, το οποίο εδράζεται απευθείας στο ψαλίδι. Στο motocross, έχει χρησιμοποιηθεί αμορτισέρ με μοχλισμό, ο οποίος φροντίζει για την προοδευτικότερη λειτουργία της πίσω ανάρτησης. Είναι ένα θέμα που μας παραξένεψε μιας και στο enduro, χρειάζεσαι προοδευτική λειτουργία και τα αμορτισέρ με το PDS δεν έχουν αποσπάσει γενικά τις καλύτερες κριτικές. Αυτό, σε συνδυασμό με τα φωτιστικά σώματα μπροστά και πίσω, είναι οι βασικότερες οπτικές διαφορές με το motocross. Από κει και πέρα, μοιράζονται ίδια πλαστικά περιφερειακά, με ενιαίο πίσω φτερό / πλαϊνά καπάκια, ίσια και επιθετική σέλα, διάφανο ρεζερβουάρ, το οποίο στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι μεγαλύτερης χωρητικότητας για χρήση enduro (9,5 λίτρα από 7,5). Στο μπροστινό σύστημα, συναντάμε ένα ανεστραμμένο πιρούνι της WP διαμέτρου 48mm με κατάλληλες ρυθμίσεις και ελατήρια για την συγκεκριμένη χρήση, το οποίο έχει αναλάβει την διατήρηση της επαφής του τροχού με το έδαφος. Τα φρένα είναι της Brembo με δίσκους μαργαρίτα, και κάπου εδώ τελειώνουν οι οπτικές ομοιότητες με το motocross. Ο τροχός των 18 ιντσών πίσω με το αντίστοιχο ελαστικό διάστασης 140/80 και το διαφορετικού τύπου τιμόνι της Nekken με πιο κλειστές γωνίες, είναι μόνο λίγες από τις αλλαγές που φαίνονται. Κατά τα άλλα, το νέο 350 EXC-F διαφέρει σημαντικά από το SX-F και δεν πρόκειται απλά για μία μεταποιημένη μοτοσυκλέτα Motocross.

Ίδια εμφάνιση, τεράστιες διαφορές!


Όσο και αν προσπαθήσεις, είναι δύσκολο πραγματικά να μαντέψεις τις διαφορές τις οποίες έχουν οι δύο ουσιαστικά αδερφές.
Όσον αφορά στο πλαίσιο, οι αλλαγές που δεν φαίνονται εστιάζονται στο μικρότερο μεταξόνιο του enduro EXC-F, το οποίο φτάνει στα 1482mm έναντι 1495mm του SX-F. Μικρότερη είναι η απόσταση από το έδαφος, κατά 30mm, ενώ αντίστοιχα μικρότερο είναι και το ύψος σέλας, στα 970mm από 992. Με το enduro να έχει κατά 5mm μακρύτερη διαδρομή πίσω ανάρτησης, και το βάρος να βρίσκεται αυξημένο, κατά δύο κιλά (107,5 – 105,4) υπέρ του SX-F, λήγουν οι ουσιαστικές αλλαγές στον τομέα του πλαισίου.
Όμως, αλλαγές έχουν γίνει και στα ενδότερα του κινητήρα, όπου η διαφορετική οδήγηση και οι συνθήκες που κινείται η κάθε μοτοσυκλέτα, καθορίζουν την λειτουργία.
Νέα, αυξημένη συμπίεση έχει το EXC-F, από τα 12,3 στα 13:1, διαθέτει κιβώτιο έξι ταχυτήτων αντί για πέντε του SX-F, και οι μάλιστα, καμία σχέση δεν συμπίπτει. Παρά την ίδια πρωτεύουσα μετάδοση που μοιράζονται τα δύο μοντέλα, όπως θα δείτε και στο σχετικό πίνακα με τις διαφορές των δύο μοτοσυκλετών, τα κιβώτια ταχυτήτων είναι τελείως διαφορετικά. Καμία σχέση δεν συμπίπτει, κανένα γρανάζι δεν διαθέτει ίδια δόντια στις σχέσεις, και, παρά την διαφορετική κλιμάκωση που διαθέτουν, μόνο οι 2ες τους βρίσκονται πολύ κοντά σε σχέση μετάδοσης (EXC-F - 1,625 / SX-F – 1,6). Όλες οι άλλες σχέσεις απέχουν σημαντικά σε κλιμάκωση, και σε συνδυασμό με την κοντύτερη τελική μετάδοση κατά δύο δόντια, του EXC-F, αλλάζει συνολικά και η τελική σχέση.
Στα παραπάνω, τελικά η νέα χαρτογράφηση της ηλεκτρονικής ανάφλεξης ήταν τελικά το λιγότερο και πιο εύκολο που έκανε η KTM. Πρέπει να πούμε πως σπάνια μία εταιρία ασχολείται τόσο εντατικά με την μετάδοση και συνολική λειτουργία ενός κινητήρα. Γι’ αυτό και μόνο, για την διαφοροποίηση τόσο πολύ ενός κινητήρα και μίας μοτοσυκλέτας σαν τελικό αποτέλεσμα, αξίζουν συγχαρητήρια στους Αυστριακούς για την υπευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τον διαφορετικό οδηγικά χώρο του enduro!

Ευχρηστία και αμεσότητα


Με την γραμμικότατη λειτουργία του νέου τετράχρονου, η πρώτη βόλτα σε αναγκάζει να σταματήσεις στα πρώτα κιόλας μέτρα, για να πετάξεις ένα τεράστιο χαμόγελο στην παρέα. “Είναι πολύ μικρό σε διαστάσεις!…. Τι είναι  τούτο!… πατίνι το κάνανε!” Αφού συνειδητοποιήσεις ότι είναι όντως πολύ μικρό σε διαστάσεις και αυτό φαίνεται από τα πρώτα κιόλας μέτρα, διαπιστώνεις ότι η αλλαγή κλίσης από πλευρά σε πλευρά, το ζύγισμα και η ευκολία με την οποία μπορείς να το κουμαντάρεις, είναι πρωτόγνωρα συνολικά, και όχι μόνο για την κατηγορία.

“Καλά, δεν φαίνεται για 350 σε καμία περίπτωση”, και αυτό το λες και από τα πρώτα μέτρα, δεν χρειάζεται να το οδηγήσεις πολύ. Κινείσαι απροβλημάτιστα και χρειάζεται προσοχή στις δυνάμεις που ασκείς στο σύνολο, για να μην το παρακάνεις και στρίψει περισσότερο απ’ ότι υπολογίζεις! Εκεί που σε άλλες μοτοσυκλέτες ζορίζεσαι για να τοποθετηθούν στην στροφή, σε αυτό το 350, σκέφτεσαι και στρίβει. Οδηγώντας το, φτάνεις γρήγορα σε προβληματισμούς, και ψάχνεις τις λύσεις, ώστε να μην ξεχάσεις και αυτά που ξέρεις τελικά.

Οι σύγχρονες Motocross, με πιο πρόσφατη την KTM 350 SX-F, έχουν φτιαχτεί με στόχο την τοποθέτηση του σώματος όσο πιο μπροστά γίνεται, για σωστή μεταφορά του βάρους και σταθερότητα στις στροφές, στα μπερμ. Το ίδιο πράγμα κάνει με απόλυτη ακρίβεια η EXC-F 350, η οποία στα μπερμ βρίσκεται στο φυσικό της κόσμο. Τοποθετείς το σώμα σου μπροστά, ανοίγεις το γκάζι, ή ζορίζεις τον συμπλέκτη, και διαγράφεις την στροφή σαν διαβήτης, χωρίς περιττές υπερστροφές. Εκεί που θες να πάει η μοτοσυκλέτα, οδηγείται αβίαστα, και νιώθεις ότι έχει βιδωθεί ο μπροστινός τροχός στο έδαφος, και ο πίσω διαγράφει πορεία, με άριστο κοντρόλ από το γκάζι. Στα μπερμ, αυτό γίνεται εξαιρετικά, δείχνοντας και την καταγωγή που έχει άμεση επιρροή στην οδήγηση. Βασιζόμενη στην motocross, η 350 EXC - F δείχνει και είναι ψηλή, και μόλις βρίσκεσαι πάνω της, νιώθεις ότι κάτι λείπει στο μπροστινό τμήμα της σέλας. Σαν να απουσιάζει ένα κομμάτι μοτοσυκλέτας στο συγκεκριμένο σημείο, και η σέλα να έχει φτάσει τόσο μπροστά. Οι μετακινήσεις του σώματος προς τα πίσω γίνονται βέβαια με μεγάλη ευκολία, μιας και η σέλα είναι ίσια, ενώ το ίδιο ισχύει και προς τα εμπρός. Μόνο που στην μπροστινή μετακίνηση, το σώμα δεν φρενάρει κάπου, τα πόδια δεν κοντράρουν στο ρεζερβουάρ, κι έτσι φτάνεις πολύ μπροστά, μειώνοντας το χώρο που απαιτείται ώστε να κρατήσεις σωστά κόντρα στο τιμόνι.

Δύναμη, ροπή, γκάζι!


Με το τιμόνι να βρίσκεται πολύ κοντά στον αναβάτη, και τις γωνίες των χεριών να ανοίγουν σημαντικά, όταν βρίσκεσαι κοντά του, περιορίζεται η θέση οδήγησης. Θα το ονομάζαμε καλύτερα “περιορισμένο χώρο εργασίας, ειδικά αν θεωρήσουμε ότι το τμήμα σέλα / ρεζερβουάρ / τιμόνι, είναι το γραφείο στο οποίο εργάζεται κάθε αναβάτης.
Προκειμένου να δημιουργηθεί έξτρα χώρος εκεί, ώστε να βάζουμε καλύτερα τα χέρια, και να έχουμε χώρο να κινούμαστε άνετα, χωρίς να ζορίζουμε πολύ τα χέρια, σίγουρα θα τοποθετούσαμε τις βάσεις του τιμονιού στις μπροστινές τρύπες, πιθανότατα και ένα πιο ίσιο τιμόνι, για έξτρα βοήθεια και πιο άνετο πιάσιμο.
Προσπαθώντας να βρεις τη θέση σου πάνω στο νέο 350 EXC –F, ανεβαίνει ο ρυθμός, και η μοτοσυκλέτα εμφανίζει γρήγορα τα θετικά και αρνητικά της. Επιταχύνει πολύ γρήγορα, όσο ελάχιστες μοτοσυκλέτες, μάλιστα, η απόκριση και ο συνδυασμός με το πιο κοντό κιβώτιο ταχυτήτων, δίνει εκπληκτικές ταχύτητες, σε μικρές αποστάσεις. Βγαίνεις από την στροφή, ανοίγεις το γκάζι, και ανεξάρτητα με την επιλεγμένη σχέση, το KTM φεύγει μπροστά σαν πέτρα από σφεντόνα, αβίαστα. Χωρίς μπουκώματα, ο ψεκασμός του τροφοδοτεί σωστά τον κινητήρα ο οποίος μετατρέπει το καύσιμο σε επιτάχυνση, άμεσα. Οι αλλαγές σχέσεων κάνουν το 350 πραγματικά άπιαστο, αφού με την πρόσφυση την οποία γαντζώνει στο έδαφος, και σφεντονίζεται μπροστά, λίγες μοτοσυκλέτες θα το κοντράρουν. Ωστόσο, διαθέτει περίσσια δύναμη συγκριτικά με ένα EXC-F 250, θέλει ωστόσο “κυνήγι” για να διατηρήσει ταχύτητα, μιας και η χρήση του ελαφριού βολάν από το Motocross, δεν βοηθάει, -450 κινείται πιο άνετα σε ρυθμούς βόλτας. Η δύναμη του όμως είναι αστείρευτη και αν κάποιος υπερηφανευθεί ότι κρατάει το γκριπ του 350 EXC – F στο τέρμα, σε πίστα motocross ή σε δύσκολη enduro διαδρομή – και όχι σε ευθείες, ας πάρει κάνα τηλέφωνο στην ομάδα του Farioli. Ποιος ξέρει καμιά φορά…

Κάπου στο άνοιγμα του γκαζιού βέβαια, αρχίζουν και οι ατασθαλίες, αφού, ένα μικρό σύνολο, με αστείρευτη δύναμη και ροπή, απαιτεί χειρουργικές ρυθμίσεις για να σταθεί αξιοπρεπώς. Νιώθεις το πλαίσιο να παραμένει ακλόνητο, αλλά τις αναρτήσεις να τα βρίσκουν λίγο σκούρα. Το αμορτισέρ λειτουργεί καλά, αποσβένει ανωμαλίες εξαιρετικά, αλλά έχει την τάση να “χτυπάει” στα σαμάρια, χωρίς αυτό βέβαια να γίνεται επικίνδυνο. Περνάει τα σαμάρια, αλλά το χτύπημα του τροχού σε “φρενάρει”, αντί να “πλέει” από πάνω τους, και αυτό ταλαιπωρεί αφάνταστα τα χέρια. Το πρόβλημα εντείνεται σε σημεία όπου το γκάζι μένει ανοιχτό, ειδικά σε ανηφορικά τμήματα με σαμάρια. Και αντί να περνάς ξεκούραστα, κάτι που το πλαίσιο δείχνει ότι θα μπορούσε να καταφέρνει άριστα, όπως στο motocross, Κάπου το πράγμα κολλάει. Θα δοκιμάζαμε περισσότερο στατικό sag για να δουλέψει πιο άνετα το αμορτισέρ συνολικά.

Ευέλικτο όσο λίγα


Αν και ο φυσικός του κόσμος είναι στο motocross, όπου μας παραξένεψε η συμπεριφορά του, ψάχνοντας λύσεις, σε βοηθάει στις διαδρομές enduro, που μας απασχολεί περισσότερο στο παρόν άρθρο. Η KTM εφοδίασε το 350 με μαλακά ελατήρια στο μπροστινό σύστημα, κι έτσι, η άνεση στα ταλαιπωρημένα εδάφη είναι δεδομένη. Είναι όμως πολύ μαλακά, και σε συνδυασμό με τις μικρές διαστάσεις του συνόλου, το μπροστινό σύστημα εξαντλεί εύκολα τη διαδρομή του, και ειδικά στα φρένα, το τιμόνι διπλώνει.
Πρέπει να έχεις το νου σου όταν φρενάρεις, και δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους, μιας και μπορείς εύκολα να χάσεις το μπροστινό. Σκληρότερα ελατήρια ή τοποθέτηση τάπας με προφόρτιση ελατηρίων, πιθανότατα θα έλυνε το πρόβλημα και θα προσέδιδε εμπιστοσύνη στον αναβάτη. Στις enduro διαδρομές όπου η μοτοσυκλέτα θα κινείται σβέλτα, λειτουργεί καλά, ομαλά, ξεκούραστα. Στις δύσκολες enduro διαδρομές, σε ανηφορικά μονοπάτια, το νέο 350 EXC-F αποδεικνύεται εξαιρετικό, μιας και σκαρφαλώνει όπως δεν έχουμε συναντήσει ξανά σε μοτοσυκλέτα enduro. Ότι σχέση και αν έχεις στο κιβώτιο, κοντρολάρεις την λειτουργία του κινητήρα από τον συμπλέκτη, και το KTM γουργουρίζει και σκαρφαλώνει ξεκούραστα. Διαθέτει μία ήπια λειτουργία στις χαμηλές στροφές, η οποία ξεχειλίζει από ροπή και ευστροφία, κι έτσι δίνει εκπληκτικές αναρριχητικές ικανότητες.

Ο ψεκασμός του στο κατώτατο όριο στροφών σε αναγκάζει να έχεις το νου σου στον συμπλέκτη, διότι πολλές φορές μπορεί να “βήξει” και να σβήσει. Σε γενικές γραμμές όμως, από την ήρεμη χρήση, μπορείς να μεταβείς σε επιθετική οδήγηση, άμεσα, χωρίς μπουκώματα, ανακαλύπτωντας ένα πακέτο το οποίο είναι ευέλικτο και στριφτερό όσο ελάχιστα enduro. Ανάμεσα σε πέτρες, σε βράχια, στρίβει και κοντρολάρεται εύκολα, το ζύγισμά του σου δίνει τη δυνατότητα να το πηγαίνεις ξεκούραστα, να απολαμβάνεις τη βόλτα.
Και αυτό που θα σε ενοχλήσει περισσότερο, είναι τα πολύ ψηλά τοποθετημένα μαρσπιέ, τα οποία μεταφέρουν αντίστοιχα ψηλά το σώμα, αντίστοιχα και το βάρος, δημιουργώντας αντίθετες δυνάμεις όταν ανεβαίνεις ή κατεβαίνεις ένα μονοπάτι. Τόσο στις ανηφόρες, όσο και στις κατηφόρες, έχεις την αίσθηση ότι πατάς σε κάποιο άλλο σημείο, πιο ψηλά στο πλαίσιο, και ότι μπορεί πρέπει να κρατηθείς από το τιμόνι για να μην φύγεις από την μοτοσυκλέτα. Η τοποθέτηση χαμηλότερων μαρσπιέ, θα άφηνε περισσότερο χώρο για το σώμα του αναβάτη, για να μπορεί να ελιχθεί καλύτερα σε όλες τις συνθήκες.

Νέα προσέγγιση στο enduro


Η νέα KTM 350 EXC-F είναι πραγματικά εντυπωσιακή, αλλά με παιδικές ασθένειες που μπορούν να λυθούν ακόμη και από έναν ιδιώτη. Είναι πολύ οικονομική σε κατανάλωση, σε σημείο που με το ρεζερβουάρ των 9,5 λίτρων βγάζει τουλάχιστον 115 χιλιόμετρα γρήγορης βόλτας. Με μοναδικές διαστάσεις και όγκο, μικρό βάρος, κορυφαίο στρίψιμο σε κλειστά κομμάτια, ζηλευτές αναρριχητικές δυνατότητες, απλά περιμένεις να μην απαιτεί προσαρμογή του αναβάτη πάνω της, αλλά να λειτουργούν όλα τέλεια από την πρώτη στιγμή.

Τα μαλακά ελατήρια του μπροστινού συστήματος, τα ψηλά τοποθετημένα μαρσπιέ, η σφιχτή λειτουργία του αμορτισέρ (παρά το προοδευτικό ελατήριο που χρησιμοποιούσε η μοτοσυκλέτα της δοκιμής), είναι βέβαια πράγματα που μπορούν να προσαρμοστούν στον κάθε αναβάτη εύκολα, και με μικρό κόστος. Η μοτοσυκλέτα της δοκιμής κούραζε τον αναβάτη γρήγορα, σε σημείο που αναγκαστικά μας έφερε στο σημείο να την συγκρίνουμε με την πιο κοντινή KTM, την 400 EXC-F του 2011. Αυτή ήταν πιο σταθερή και προβλέψιμη, πιο ξεκούραστη, μετέδιδε εμπιστοσύνη, αν και πιο αργή σε συμπεριφορά και αλλαγή κλίσης, όπως και σε επιδόσεις.
Η νέα 350 EXC-F είναι απόλυτη μοτοσυκλέτα, είναι νευρική και σου χαλάει τις γραμμές εύκολα στην προσπάθεια να κινηθείς γρήγορα. Διαπιστώνεις πως, κάποιος καλός και προπονημένος αναβάτης, πάνω σε με μία πιο αδύναμη, αλλά σταθερή και καλύτερα στημένη μοτοσυκλέτα, θα πετύχαινε τελικά ταχύτερους χρόνους, καλύτερο αποτέλεσμα, με λιγότερη κούραση και περισσότερη εμπιστοσύνη στο σύνολο.

Όπως και να έχει, η νέα KTM 350 EXC – F είναι ότι πιο σύγχρονο υπάρχει αυτή τη στιγμή. Συνδυάζει μοναδική δύναμη με ευχρηστία, και αποτελεί τον κρίκο που συνδέει τις δύο κατηγορίες των τετράχρονων enduro με όλα τους τα θετικά. Σε αυτό τον κόσμο, μόνο θετικά μπορούν να υπάρξουν και τα υπόλοιπα φτιάχνονται εύκολα!


Διαφορές 350 EXC-F / 350 SX-F

Διαφορές
350 EXC-F 350 SX-F
Συμπίεση 13 12,3
Ταχύτητες 6 5
Σχέσεις ταχυτήτων EXC-F
1:00 14:32 (2.285) 14:30 (2.142)
2:00 16:26 (1.625) 15:24 (1,6)
3:00 20:25 (1,25) 18:24 (1.333)
4:00 22:23 (1.045) 21:24 (1.142)
5:00 25:22 (0.88) 22:21 (0.954)
6:00 26:20 (0.769)
Πρωτεύουσα μετάδοση 24:73 24:73
Τελική μετάδοση 14:52 (13:52) 14:50
Μεταξόνιο 1482 1495
Απόσταση εδάφους 345 375
Ύψος σέλας 970 992
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ 9,5 7,5
Βάρος 107,5 105,4
Διαδρομή πίσω ανάρτησης 335 330
Ελαστικά μπροστά 90/90-21 80/100-21
Ελαστικά πίσω 140/80-18 120/90-19
Τιμή 9.850 9.650

 


Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / μοντέλο KTM
Μοντέλο 350 EXC-F
Αντιπρόσωπος KTM SEE
Τιμή 9850 euro
Εγγύηση 2 μήνες
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος Τετράχρονος, μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, 2EEK
Κυβισμός (κ.εκ.) 349,7
Συμπίεση (:1) 13
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ x χιλ) 88x57,5
Τροφοδοσία Keihin με σώμα διαμέτρου 42mm
Σύστημα εξαγωγής Μία σε μία
Λίπανση Υγρό κάρτερ
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος
Κιβώτιο ταχυτήτων 6
Τελική μετάδοση Γρανάζια / αλυσίδα
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος Ατσάλινο, μονής δοκού, ανοιχτό κάτω από τον κινητήρα, αλουμινένιο αφαιρούμενο υποπλαίσιο
Κάστερ(°) 26,5º
Ίχνος (χιλ) Δ.Α.
Μήκος (χιλ) Δ.Α.
Πλάτος (χιλ) Δ.Α.
Ύψος (χιλ) Δ.Α.
Μεταξόνιο (χιλ) 1482
Ύψος σέλας (χιλ) 970
Απόσταση εδάφους(χιλ) 345
Βάρος (κ) 107.5
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (λτ) 9.5
Χωρτικότητα λαδιού (λτ) Δ.Α.
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της WP 48mm, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 300mm
Πίσω Αμορτισέρ WP PDS, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 335mm
Ελαστικά
Μπροστά 90/90-21’’
Πίσω 140/80-19’’
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 260mm με τρόμπα και δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm με τρόμπα και δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo

Φωτογραφίες οδήγησης


Φωτογραφίες τεχνικής ανάλυσης


Ευχαριστούμε τον Σπύρο Μαυρατζή για την παραχώρηση της προσωπικής του μοτοσυκλέτας για τις ανάγκες του τεστ.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 18:42

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon