.
Κατηγορία EDITORIAL
Σάββατο, 21 Ιουλίου 2018 09:09

Editorial Αυγούστου 2018

Η μοτοσυκλέτα στις φωτιές (και στις απαγορεύσεις όμως)

Εκατό μοτοσυκλέτες της ομάδας "Ήφαιστος", που μετονομάστηκε σε ''Θησέας'', σκουριάζουν στις αποθήκες του Πυροσβεστικού Σώματος. Από το 2015 που αδράνησε, για να τερματίσει την λειτουργία της το 2017, η ομάδα είχε καταφέρει αρκετά. Με περιπολίες στην Αττική, σε μία μόνο σεζόν είχε εντοπίσει 20 εστίες φωτιάς και ειδοποίησε άμεσα τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

pyrkagia motosykletes 2

Οι 750 εποχικοί πυροσβέστες που οδηγούσαν τις μεταποιημένες Kawasaki KLX (κυρίως), ήξεραν την περιοχή την οποία επόπτευαν, έτσι μπορούσαν να οδηγήσουν άμεσα τα πυροσβεστικά οχήματα και τους οδηγούς υδροφόρων, μέσα από δασικούς δρόμους και παρακάμψεις, στη φωτιά.

Η μοτοσυκλέτα σίγουρα δεν μπορεί να ''πολεμήσει'' μία φωτιά με τα λιγοστά πυροσβεστικά μέσα που διαθέτει, μπορεί όμως να συμβάλει με κατάσβεση αρχικά και με την ταχύτητα και ευελιξία, έπειτα, στην καθοδήγηση των μέσων.

Αυτή η χρήσιμη ομάδα, αντί να αυξήσει τις δυνάμεις της σε μία χώρα που φλέγεται συχνά - πυκνά, παροπλίστηκε.

Και οι φωτιές μαίνονται ασταμάτητες, ενώ όπως φαίνεται, δεν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα αντιμετώπισης και πρόβλεψης.

Μάλιστα, μαθαίνουμε ότι στη Στερεά Ελλάδα ανακοινώθηκε απευθείας απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση και ευπαθείς περιοχές.

Η απαγόρευση θα ισχύει στη Βοιωτία, Εύβοια, Ευρυτανία, Φθιώτιδα και Φωκίδα, μόνο για οδήγηση σε χωματόδρομους, ή κατασκήνωση - αφορά δηλαδή όλους όσους αγαπάνε και προσέχουν την φύση και κινούνται σε τέτοιες διαδρομές για να την απολαμβάνουν.

Η απαγόρευση δεν ισχύει για ασφαλτοστρωμένους δρόμους που διασχίζουν τα βουνά, αφού, ως γνωστόν, τα δέντρα δίπλα από την άσφαλτο δεν καίγονται, ενώ αυτά δίπλα σε χωματόδρομους καίγονται...

Μάλιστα, όσοι έχουν άδεια από δασαρχείο, όπως δασεργάτες, μελισσοκόμοι, εργάτες εργοταξίων που εκτελούν έργα, εξαιρούνται. Ενώ οι εκδρομείς, απαγορεύονται.

Τα παραπάνω αποτελούν απλά την κάλυψη των υπευθύνων των συγκεκριμένων δασών σε περίπτωση φωτιάς, γιατί πολύ απλά ο εκδρομέας που ξεκινά τη βόλτα του στο βουνό δεν θα έχει κάποια σχετική ενημέρωση όταν "πατάει" χώμα. Ένα δελτίο Τύπου που θα εκδίδεται από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας θα ενημερώνει σχετικά - και άγνωστο ποιος και πού θα το διαβάζει.

pyrkagia motosykletes 1

Ουσιαστικά πρόκειται απλά για μέτρο κάλυψης ευθυνών και όχι ουσίας, όπως έγινε και στη Λαυρεωτική πριν λίγο καιρό: αναβάτης έχασε τη ζωή του κάνοντας enduro, όταν έπεσε σε αφύλαχτο μεταλλευτικό πηγάδι βάθους περίπου 40 μέτρων (!). Το δασαρχείο, αντί να βρει και να καλύψει όλα τα πηγάδια που υπάρχουν στην περιοχή για να μην κινδυνέψει ξανά όποιος βρίσκεται στην περιοχή με τα πόδια, ποδήλατο, κλπ, ανακοίνωσε απλά την απαγόρευση μηχανοκίνητου αθλητισμού και διάσχιση δασικών οδών. Και όλα καλά.

Ο άνθρωπος του βουνού και ο μοτοσυκλετιστής - τουρίστας, δεν είναι αυτοί που ευθύνονται για τις πυρκαγιές. Η μοτοσυκλέτα μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων και το χαρακτηριστικό παράδειγμα της ομάδας Ήφαιστος τα λέει όλα.

Ευελπιστούμε στην ενεργοποίηση της ομάδας Ήφαιστος, ώστε να δημιουργηθεί μία μονάδα έτοιμη για βοήθεια σε κάθε περιοχή με δύσκολη πρόσβαση.

Καλό καλοκαίρι και... προσοχή στους χωματόδρομους!

Τάκης Μανιάτης

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2018 14:51

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Editorial Σεπτεμβρίου 2018 Editorial Ιουλίου 2018 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon