.
Κατηγορία EDITORIAL
Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2017 11:19

Editorial Φεβρουαρίου 2017

 

Ο θάνατος του παπιού;

 

Έχουν περάσει σχεδόν 60 χρόνια από τότε που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, το 1958, το Super Cub της Honda, το γνωστό μας "παπί". Το δίκυκλο με την σχεδιαστική φιλοσοφία "ride through" - με το πλαίσιο που επιτρέπει πέρασμα του αναβάτη για να βρεθεί στην σέλα του, που αποτέλεσε την βάση για αμέτρητες αντιγραφές από τις περισσότερες γνωστές εταιρίες.

Έπειτα από την πώληση του συγκεκριμένου σε πάνω 60 εκατομμύρια μονάδες σε όλο τον κόσμο, έχοντας γαλουχήσει γενιές επί γενεών, φαίνεται πως η ευρωπαϊκή αγορά βάζει ένα τέλος σε αυτό, αλλά και στα "παπιά" κάθε εταιρίας.

Αιτία, οι προδιαγραφές Euro4.

Μπορείτε να φανταστείτε έναν κόσμο χωρίς ''παπί''; Γυρίστε πίσω το χρόνο και θυμηθείτε πόσοι από εσάς ξεκινήσατε τα πρώτα σας δίτροχα βήματα πάνω σε ένα παπί, πόσοι ξενυχτήσατε ονειρευόμενοι ένα C50, C70 ή C90 αργότερα; Πόσες γενιές γαλουχήθηκαν πάνω του μέχρι η εμπορική του επιτυχία να στείλει τους σχεδιαστές κάθε εταιρίας στον πάγκο, ώστε να βγάλουν στην παραγωγή τον τέλειο ανταγωνιστή; Yamaha Town Mate, Kawasaki Max 100, Suzuki FB Birdie και μετέπειτα Address / FX, Yamaha Crypton / Crypton X, Kawasaki Kaze / ZX130 / Athlete, Honda GLX, Astrea, Grand, Innova, Wave και Supra.

Όλα σας φαίνονται γνωστά έτσι; Κάπου τα έχετε δει, ακούσει, ή οδηγήσει. Αλλά και άλλες επιλογές, εκτός των Ιαπώνων, όπως τα Kymco Jetix / Visa R, SYM Magic 110/125, Modenas Kriss EFI 125 / GT 135, Daytona Sprinter αλλά και άλλα παπιά της Lifan και της Keeway.

Και φυσικά, δεκάδες παπιά γνωστών μας εταιριών που δεν εισάγονται στην χώρα μας αλλά έχουν απίστευτες επιδόσεις και τεράστιες πωλήσεις στην ασιατική αγορά - που αυτή τη στιγμή κινεί τα νήματα στα συγκεκριμένα δίκυκλα.

Όλα τους όμως έχουν ένα κοινό παρονομαστή: Έχουν ''υπηρετήσει'' με νύχια και με δόντια, τις καθημερινές ανάγκες των αναβατών τους. Και όπως όλα τα καλά, και αυτό, έχει το τέλος του, το οποίο απ' ότι δείχνουν οι προδιαγραφές, κοντοζυγώνει.

Αυτή τη στιγμή, το μόνο παπί που καλύπτει τις προδιαγραφές Euro4 στην Ευρωπαϊκή ένωση, είναι το Magic 125 της SYM! Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, μιας και οι Ευρωπαίοι δεν ασχολούνται καθόλου με παπιά, η χώρα μας θα αντιμετωπίσει σύντομα το πρόβλημα των εισαγωγών των συγκεκριμένων δίτροχων.

Για το 2017, όσες εταιρίες είχαν στοκ απούλητων ''παπιών'' ή την άνεση να εισάγουν και να ταξινομήσουν παπιά προς πώληση, το έκαναν, και θα μπορούν να πουλάνε έως το τέλος του αποθέματος.

Το πρόβλημα είναι το μετά.

Με την ευρωπαϊκή ένωση να μην ενδιαφέρεται για πωλήσεις παπιών, ποιες θα είναι οι εταιρίες που θα ανανεώσουν τα παπιά τους έτσι ώστε να καλύπτουν προδιαγραφές Euro4, απλά και μόνο για να πωλούνται στην Ελλάδα; Είναι μία ερώτηση που προφανώς και δεν έχει απάντηση, αφού κανείς δεν μπορεί να ξέρει,

a) ούτε πως θα κινηθεί η κάθε εταιρία,

b) ούτε πόσο θα κοστίζει ένα τέτοιο παπί με τον απαραίτητο εξοπλισμό (ABS, LED Lights, κ.λ.π.), και

c), αν θα συμφέρει την κατασκευάστρια εταιρία να επενδύσει για συγκεκριμένες πωλήσεις μία χώρας.

Το ίδιο πρόβλημα που αντιμετώπισαν πρόσφατα και τα ATV, τα οποία στην Ελλάδα δεν καλύπτουν προδιαγραφές, αλλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση πωλούνται ως αγροτικά μηχανήματα - άρα καμία εταιρία δεν ενδιαφέρεται να πάρει πιστοποίηση μόνο για την Ελλάδα.

Ποιο είναι το μέλλον για τα χρηστικά δίκυκλα που έχουν γαλουχήσει γενεές επί γενεών; Άγνωστο. Είναι πολύ πιθανό τις επόμενες χρονιές να ''συμμορφωθούμε'' με τις ευρωπαϊκές νόρμες που θέλουν κάθε αναβάτη πάνω σε scooter ή μικρές μοτοσυκλέτες. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό, απλά θα πρέπει να προσαρμοστούμε με τα ακριβότερα δίκυκλα που θα έρθουν σε αντικατάσταση των.

Κατά τ' άλλα, είμαστε σίγουροι ότι κανείς πιτσιρικάς δεν θα αρνηθεί την σέλα ενός KTM Duke 125/250, ενός Suzuki GSX-R / GSX-S125, ενός Yamaha MT/R125, ή όποιου scooter από τις πάμπολλες επιλογές που υπάρχουν ή θα εμφανιστούν στο άμεσο μέλλον.

Το τέλος του παπιού προ των πυλών; Θα δείξει. Μέχρι τότε*.... παπί rules!

*Μείνετε συντονισμένοι για σχετικό ρεπορτάζ

Τάκης Μανιάτης

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2017 13:54

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Editorial Ιανουαρίου 2017 Editorial Μαρτίου 2017 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon