.
Κατηγορία EDITORIAL
Πέμπτη, 05 Ιανουαρίου 2017 16:30

Editorial Ιανουαρίου 2017

 

To Dakar στην καθημερινότητα

 

Του Τάκη Μανιάτη

Λέγαμε μόλις στο προηγούμενο τεύχος, για τις αυτόνομες μοτοσυκλέτες. Για τις πλατφόρμες που χρησιμοποιούν ώστε να συνδέονται μεταξύ τους όλα τα συστήματα ασφαλείας που θα εφαρμόζονται μελλοντικά στις μοτοσυκλέτες. Για τα συστήματα επικοινωνίας μεταξύ οχημάτων και την δυνατότητα να συνδέονται απευθείας με το κέντρο άμεσης δράσης, ώστε να σώζουν ζωές - 2.500 ζωές τον χρόνο είναι η πρόβλεψη!

Οι αγώνες είναι το καλύτερο πεδίο για την εξέλιξη, και όχι μόνο κινητήρων, αναρτήσεων, πλαισίων και ηλεκτρονικών, των μοτοσυκλετών. Για τα πάντα. Για τις μοτοσυκλέτες που θα οδηγήσουμε εμείς οι κοινοί θνητοί πηγαίνοντας στη δουλειά ή βόλτα μας, ακόμη και για τα ηλεκτρονικά που θα μας σώσουν την ζωή. Το φετινό Rally Dakar, ο σκληρότερος αγώνας Rally του κόσμου, διεξάγεται για μία ακόμη χρονιά στην Λατινική Αμερική, από τις 2 έως τις 14 Ιανουαρίου. Μέσα σε 12 ημέρες - συμπεριλαμβανομένης της rest day, οι 207 αναβάτες (168 με μοτοσυκλέτες, 39 με Quad) έχουν να καλύψουν 8.818 χιλιόμετρα, σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, σε υψόμετρα που φτάνουν και ξεπερνούν τα 4.000 μέτρα, όντας αντιμέτωποι με τον αγώνα, αλλά και τον εαυτό τους. Πάμε ξανά: Μόνοι τους. Χωρίς καμία βοήθεια. Για 12 ημέρες. Και 8.818 χιλιόμετρα

Η οργάνωση προχώρησε φέτος σε αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας, προκειμένου να δημιουργήσει πιο ασφαλείς συνθήκες για τους συμμετέχοντες.

Από τι ακριβώς θέλει να προφυλάξει η οργάνωση τους αναβάτες; Από το προφανές: Ένας αναβάτης πέφτει, χτυπάει, ζαλίζεται, και πεθαίνει αν δεν του παρασχεθεί ιατρική βοήθεια μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο. Όντας μόνος του στην έρημο, έχει περισσότερες πιθανότητες να μην βρεθεί στον χρόνο που απαιτείται, αν η οργάνωση δεν ενημερωθεί έγκαιρα για την πτώση του, αλλά και το σημείο στο οποίο βρίσκεται.

Να θυμίσουμε ότι οι αναβάτες δεν ακολουθούν συγκεκριμένους δρόμους, αλλά σημεία, μέσω roadbook, τα οποία κάποιες φορές βρίσκονται εκτός χαραγμένης διαδρομής. Και αν το ατύχημα συμβεί σε τέτοιο μέρος, οι 4.4 εκατομμύρια θεατές που αναμένονται σε όλη την διαδρομή για φέτος, δεν θα μπορέσουν να ειδοποιήσουν την οργάνωση.

Αν κάποιος αργός αναβάτης βρεθεί στο "στόχαστρο" κάποιου πιο γρήγορου αναβάτη σε ''τυφλό'' σημείο της διαδρομής, τα 22.000 άτομα που δουλεύουν για την οργάνωση δεν θα μπορέσουν να ειδοποιήσουν τα οχήματα για να αποφευχθεί η σύγκρουση, και οι 2 εκατομμύρια διαδικτυακοί φίλοι και συνδρομητές (στοιχεία 2016), θα απολαύσουν από τον καναπέ τους ή το γραφείο τους, την σύγκρουση, live, σε ακόμη 70 κανάλια, σε 190 χώρες, χωρίς να μπορούν να κάνουν κάτι.

Εδώ λοιπόν παρεμβαίνει η τεχνολογία που δίνει στην οργάνωση την δυνατότητα να παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό τους αναβάτες, δίνοντας την δυνατότητα άμεσης επέμβασης στο σημείο του ατυχήματος, όπου και αν βρίσκεται αυτός.

Τον κύριο ρόλο στα συστήματα ασφαλείας του αγώνα παίζει το σύστημα εντοπισμού IRITRACK, από τη Marlin, που ανιχνεύει τη θέση όλων των οχημάτων, ενώ με τη βοήθεια αισθητήρων (κλισιόμετρο και επιταχυνσιόμετρο) καταλαβαίνει αυτόματα αν έχει επέλθει πτώση ή ατύχημα. Σε ανάλογη υποψία, η σε μακρόχρονη ακινησία του οχήματος, το Iritrack ειδοποιεί αυτόματα τους διοργανωτές για πιθανό ατύχημα, κι εκείνοι μιλάνε στον αναβάτη / οδηγό μέσα από ένα σύστημα μικρόφωνου και ακουστικών / μεγάφωνου, δίχως ο αναβάτης / οδηγός να χρειάζεται να κάνει την παραμικρή ενέργεια!

Πέρα από το φοβερό Irtirack, όλοι οι αναβάτες μοτοσυκλέτας υποχρεούνται να φέρουν και το σύστημα SMALLTRACK -και αυτό κατασκευής Marlin- το οποίο στέλνει σήμα στη διοργάνωση σε περίπτωση ατυχήματος. Δεν έχουμε αποσαφηνίσει γιατί οι μοτοσυκλέτες και τα ATV πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά 2 ανάλογα συστήματα εντοπισμού και αναφοράς (τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά φέρουν μόνο το Iritirack). Ίσως για επιπρόσθετη ασφάλεια, λόγω του ότι οι αναβάτες είναι περισσότερο εκτεθειμένοι.

Τρίτο σύστημα ασφαλείας το GPS-SENTINEL UNIK II, υποχρεωτικό για όλα τα οχήματα. Το εν λόγω σύστημα προσφέρει ασφάλεια στις προσπεράσεις. Όταν ένας οδηγός / αναβάτης θέλει να προσπεράσει κάποιον άλλο, πιέζει ένα κουμπί, και το σύστημα μεταδίδει μέσω GPS ηχητικό σήμα (110 dB παρακαλώ) στο προπορευόμενο όχημα, ειδοποιώντας για προσπέραση!
Αν τώρα ένας αναβάτης / οδηγός εντοπίσει άλλο όχημα ακινητοποιημένο σε σημείο επικίνδυνο για τους αγωνιζόμενους (πχ. πίσω από αμμόλοφο) πιέζει 2 φορές το κουμπί του Sentinel, σημαδεύοντας τις συντεταγμένες. Τώρα, όλα τα υπόλοιπα επερχόμενα οχήματα θα λάβουν ηχητική προειδοποίηση για το εμπόδιο, λίγο πριν φτάσουν σε αυτό!

Όλοι τώρα οι συμμετέχοντες πρέπει να φέρουν στο όχημα τους σύστημα SARSAT Distress Beacon, ένα ραδιοφάρο κινδύνου, τον οποίο ενεργοποιεί χειροκίνητα ο αναβάτης / οδηγός σε περίπτωση που χρειάζεται βοήθεια.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος πως όλα τα οχήματα βοήθειας και τα οχήματα του τύπου που καλύπτουν το Dakar πρέπει να είναι εφοδιασμένα με το ηλεκτρονικό σύστημα πλοήγησης Tripy Roadmaster, που δείχνει τη διαδρομή του αγώνα, προειδοποιεί για κινδύνους, κ.α.

Εκτός από το τελευταίο, που οι περισσότεροι αναβάτες πλέον χρησιμοποιούν είτε σε μορφή συσκευής, είτε σε μορφή app (το κλασικό - πλέον - GPS... ), όλα τα υπόλοιπα είναι συστήματα που έρχονται σιγά-σιγά στην ζωή μας.
Όπου αγωνιζόμενος, βάλτε τον εαυτό σας, σε καθημερινές συνθήκες, με όλα αυτά τα συστήματα. Θα νιώθατε πιο ασφαλείς να ξέρετε τι συμβαίνει μπροστά σας (τώρα ειδοποιήστε με πινακίδες σε κάποιες εθνικές οδούς για ατύχημα ή σταθμευμένο όχημα); Θα θέλατε να ξέρετε πότε ετοιμάζεται να σας προσπεράσει κάποιος; Να ειδοποιείται αυτόματα το ασθενοφόρο και η αστυνομία λίγα δευτερόλεπτα από την στιγμή του ατυχήματος;
Σίγουρα ναι. Για την ασφάλεια μας. Δεν είναι λοιπόν μόνο η νίκη, αυτό που τελικά βλέπουμε εμείς από τον καναπέ. Οι αγώνες εξελίσσουν τα πάντα σε πραγματικές συνθήκες, χρησιμοποιώντας τελικά ως πειραματόζωα τους αναβάτες.
Ας απολαύσουμε το φετινό Rally Dakar με διαφορετικό μάτι λοιπόν...

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Ιανουαρίου 2017 16:59

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon