.
Κατηγορία EDITORIAL
Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2016 09:53

Editorial Δεκεμβρίου 2016 - Αυτόνομες μοτοσυκλέτες;

 

Η μοτοσυκλέτα αλλάζει

 

 

Τριάντα 30 χρόνια πριν, τα 150 και 200 άλογα φάνταζαν ως όνειρο θερινής νυκτός και τα συστήματα ασφαλείας (ABS, Traction Control, Stability Control, Cornering ABS) έμοιαζαν ως κακώς κείμενα των ονειροπόλων τεχνικών της εκάστοτε εταιρίας. Ή απλώς τεχνολογίες που θα έρθουν στο μέλλον. Με την BMW να μεταφέρει τεχνογνωσία από τα αυτοκίνητα, τοποθετώντας πρώτη ABS στις μοτοσυκλέτες, το 1987, είχε γίνει μόλις η αρχή για σύνδεση δύο κόσμων: Του αυτοκινήτου με την μοτοσυκλέτα. Τι κοινό έχουν; Μα φυσικά, τους ανθρώπους που τα οδηγούν!

Το μέλλον λοιπόν έφτασε. Πλέον, η ασφάλεια δεν διαχωρίζει τους κατόχους οχημάτων και εφαρμόζεται από πολλές εταιρίες που προσπαθούν να δημιουργήσουν συστήματα που βελτιώνουν την οδήγηση μέσω της παροχής πληροφοριών και φυσικά την ασφάλεια. Θέλετε παραδείγματα; Η συνδεσιμότητα των οχημάτων μεταξύ τους, μέσω της πλατφόρμας Connected Ride της BMW, έρχεται για να επιτρέψει σύνδεση του smartphone με τα όργανα αλλά και το κράνος του αναβάτη. Ήδη εξελίσσεται σύστημα eCall από την ίδια εταιρία το οποίο σε περίπτωση πτώσης ενεργοποιείται και ειδοποιεί το κέντρο άμεσης δράσης - σε δοκιμές το 2011, απεδείχθη ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης (ασθενοφόρα κλπ) έφταναν 40-50% ταχύτερα και με εκτίμηση πως μπορούν να σώζονται 2.500 ζωές τον χρόνο!

Συστήματα που εξελίχθηκαν στα αυτοκίνητα προσαρμόζονται για χρήση στις μοτοσυκλέτες και όχι μόνο. Η SYM διαθέτει ήδη όργανα που συνδέονται με internet & action cam. Η KYMCO έχει το Noodoe που συνδέει scooter και smartphone μέσω internet και αλλάζει background στα όργανα με επιλογή από τις φωτογραφίες και εμφανίζει τις ειδοποιήσεις στην ψηφιακή οθόνη. Η KTM, τοποθετεί νέα όργανα της Bosch με νέα διαρρύθμιση, γραφικά, σχεδιασμό που θυμίζει ηλεκτρονικό παιχνίδι και δυνατότητες όπως χρήση του smartphone από τον αριστερό διακόπτη του τιμονιού, απάντηση στις τηλεφωνικές κλήσεις αλλά και επιλογή και ακρόαση τραγουδιού. Η Ducati έχει εφαρμόσει εδώ και καιρό app στα όργανα του Multistrada που συνδέονται με smartphone ενώ η Honda διαθέτει την εφαρμογή Rever για πλοήγηση. Γνωστή είναι και η multimedia πλατφόρμα-εφαρμογή του Piaggio Group που εφαρμόζεται στα δίκυκλα των Piaggio και Aprilia.

Τα όργανα της νέας γενιάς θυμίζουν περισσότερο ηλεκτρονικό παιχνίδι παρά όργανα μοτοσυκλέτας, με στόχο να πληροφορείται ο αναβάτης για ότι συμβαίνει μέσω διαδικτύου, να δέχεται κλήσεις, να οδηγεί σε ένα ψηφιακό περιβάλλον και φυσικά να νιώθει και να είναι πιο ασφαλείς στην παράλληλη κίνηση με τα άλλα οχήματα.

Το ερώτημα είναι το εξής: Όταν θα ακούς μουσική, θα μιλάς στο τηλέφωνο, θα εμφανίζονται τα μηνύματα των social media, θα λαμβάνεις πληροφορίες για την πλοήγηση, για την ταχύτητα, την θερμοκρασία, τον καιρό, πώς θα μπορείς παράλληλα να κάνεις το πιο σοβαρό που απαιτείται κατά την οδήγηση μοτοσυκλέτας, που είναι να.... οδηγάς; Εκεί που απαιτείται προσήλωση στην οδήγηση, θα έχουμε τις νέες πλατφόρμες να μας αποσυντονίζουν; Και μέσα σε όλα, θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι τα σύγχρονα αυτοκίνητα θα εφαρμόσουν συστήματα αυτόματης πλοήγησης (χωρίς συμβολή οδηγού)! Πόσο επικίνδυνο θα είναι κάτι τέτοιο, ή, πόσο πολύ θα διευκολύνει την κίνηση χωρίς τις γνώσεις που απαιτούνται από τον αναβάτη/οδηγό;

Η FEMA (Federation of European Motorcyclists Association) σχεδιάζει να εφαρμόσει δοκιμές μοτοσυκλετών με αυτοκίνητα που επιτρέπουν πλήρη έλεγχο από τα ηλεκτρονικά συστήματα, και όχι από τον οδηγό. Ένα από αυτά είναι της TESLA, το οποίο επιτρέπει χρήση οχήματος χωρίς έλεγχο, αλλά κάτι τέτοιο, δεν έχει δοκιμαστεί στην πράξη με ''αντίπαλους'' μοτοσυκλέτες. Η BMW δοκιμάζει σύστημα σύνδεσης μεταξύ οχημάτων ώστε μέσω αισθητήρων να ειδοποιεί τον αναβάτη που βρίσκεται το ερχόμενο όχημα (το σύστημα Side View Assist της Bosch). Ίδια ειδοποίηση θα εμφανίζεται και στην οθόνη του αυτοκινήτου αλλά και στο κράνος του αναβάτη. Η Bosch σε συνεργασία με την Nokia και την Deutsche Telecom ενώνουν τις δυνάμεις για ένα σύστημα επικοινωνίας οχημάτων σε μικρή απόσταση για αποφυγή σύγκρουσης.

Δεν ακούγεται καθόλου άσχημα να γλυτώνεις τις αναποδιές, αν ένα μαγικό χέρι φροντίζει για όλα αυτά. Αρκεί όλα αυτά τα συστήματα να λειτουργούν σωστά και να ελέγχονται μέσω πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η FEMA θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 για δοκιμές μοτοσυκλετών με ημιαυτόνομα αυτοκίνητα, με στόχο να ξεκινήσει η εφαρμογή έως το τέλος της χρονιάς.

Ένα είναι σίγουρο: Η μοτοσυκλέτα αλλάζει!

Ποιο είναι το μέλλον όμως; Να συνδεθούν όλα τα αυτόνομα οχήματα μεταξύ τους, να κινούνται βάση δορυφόρου, με προεπιλεγμένες ταχύτητες, προεπιλεγμένες αποστάσεις, προεπιλεγμένες στάσεις στον προορισμό επιλογής και να κάθεται ο αναβάτης / οδηγός θεατής και backup σε περίπτωση.... εκτροχιασμού; Φανταστείτε ότι σε ένα τέτοιο μέλλον, θα εντάσσεσαι απλώς στην ''γραμμή'' που κινούνται αυτοκίνητα και φορτηγά, έχοντας επιλέξει από πριν την διαδρομή, και σε περίπτωση υπέρβασης ορίων ή άλλης παρανομίας - αν στο επιτρέπει το σύστημα, θα χρεώνεσαι και επιτόπου το ανάλογο πρόστιμο! Και αν θες να απομονώσεις το σύστημα και να απολαύσεις την μοτοσυκλέτα σου; Θα μπορείς; Θα επιτρέπεται; Χμμμμ.....

Ευχόμαστε η τεχνολογία να αξιοποιηθεί προς όφελος των χρηστών με στόχο την ασφάλεια, και να μην περάσει η εικοσαετία που χρειάστηκε από την πρώτη εφαρμογή του ABS ώστε να δούμε ξεκάθαρα αποτελέσματα.

Και φυσικά, να παραμείνουν οι μοτοσυκλέτες ''ζωντανές'' για τους αναβάτες, και όχι απλά playstation, με κανονικό τιμόνι, στις οποίες και θα κρυώνεις, και θα βρέχεσαι, αλλά δεν θα έχεις την απόλαυση για την οποία τις επέλεγες παλιά!

Τάκης Μανιάτης

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2016 09:53

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon