.
Κατηγορία Honda
Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2017 18:24

TEST - Honda Rebel 2017

 

Και Rebel και… Mister 

 

Κείμενο: Θοδωρής Ξύδης
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Το νέο Rebel ήρθε και έκατσε… κουτί στην γκάμα της ιαπωνικής εταιρίας, προσφέροντας μία ακόμη επιλογή στα 500 κ.εκ., επιλογή ιδανική και για τους κατόχους άδειας οδήγησης Α2. Με την bobber αισθητική του το Rebel απευθύνεται σαφώς στους αναβάτες και τις αναβάτριες που ελκύονται από τη συγκεκριμένη εικόνα, χωρίς να θυσιάζει την άνεση και τη χρηστικότητα στην καθημερινή μετακίνηση.

Το 4ο και το πιο ξεχωριστό

honda rebel 2017 details 9

Το νέο Rebel μοιράζεται ουσιαστικά μόνο το όνομα με την μικρή cruiser μοτοσυκλέτα της ιαπωνικής εταιρίας που έκανε την εμφάνισή της για πρώτη φορά στα μέσα της 10ετίας του ’80. Πέρα από το όνομα και την διάταξη των δύο κυλίνδρων τους σε σειρά, τα δύο αυτά μοντέλα δεν έχουν άλλο κοινό στοιχείο, οπότε και οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ τους είναι ανώφελη. Για να ακριβολογούμε μοιράζονται ένα ακόμη κοινό στοιχείο και αυτό είναι ο κόσμος στον οποίο απευθύνονται, αφού στο στόχαστρο τους έχουν τους νέους αλλά και μεγαλύτερους σε ηλικία αναβάτες που ψάχνουν για μία οικονομική μοτοσυκλέτα, η οποία όμως να φέρει και ένα πιο διαχρονικό και ιδιαίτερο στυλ.

Το νέο Rebel είναι ακριβώς αυτό και αποτελεί την τέταρτη μοτοσυκλέτα της Honda που χρησιμοποιεί τον δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα των 471 κ.εκ. που βλέπουμε και στην τριπλέτα της σειράς CB500 που γνωρίζουμε εδώ και καιρό. Έτσι οι προσιτές, οικονομικές και φιλικές προς όλους μοτοσυκλέτες των Ιαπώνων συμπληρώνονται πλέον ιδανικά από μία ακόμη που έχει τον δικό της εντελώς ξεχωριστό χαρακτήρα και η αλήθεια είναι ότι έλειπε από την γκάμα της Honda.

Bobber μινιμαλισμός

honda rebel 2017 details 29

Μία ματιά είναι ίσως αρκετή για να σκεφτεί κανείς πως το νέο Honda Rebel θα μπορούσε να λέγεται και Honda …Bobber. Οι επιρροές του από τη συγκεκριμένη υποκατηγορία custom μοτοσυκλετών είναι έκδηλες αφού οι καλαίσθητοι τροχοί των 16 ιντσών με τα χοντρά ελαστικά βγάζουν μάτια. Το πρώτο πράγμα που παρατηρείς είναι αυτό. Στη συνέχεια όμως βλέπεις και άλλα πράγματα που δείχνουν ότι το Rebel σχεδιάστηκε με γνώμονα την προσιτή τιμή αλλά δεν αφέθηκε και στην τύχη του. Το ψηλά τοποθετημένο και καλοσχηματισμένο ρεζερβουάρ “δάκρυ” (κάτι μας λέει ότι θα “κλαπεί” αυτούσιο από τους “καστομάδες”), τα στοιχεία χωροδικτύωσης του πλαισίου στην περιοχή του λαιμού, το ευτραφές και προσεγμένο αισθητικά ψαλίδι με την κυκλική διατομή, ο μεγάλος προβολέας που στηρίζεται σε αλουμινένια βάση -δεν περνά απαρατήρητη- , το στρογγυλό και κοντόχοντρο τελικό της εξάτμισης. Αυτά είναι τα στοιχεία που κυριαρχούν και κερδίζουν τις εντυπώσεις σε μία κατά τα άλλα λιτή κατασκευή, λεπτή και ψηλή που αφήνει το δικό της στίγμα στον δρόμο. Το Rebel είναι μια μοντέρνα εκδοχή bobber και δεν το κρύβει, απαλλαγμένο από χρώμια και στολίδια, αλλά και περιττά ρετρό στοιχεία.

Αυτή η μίνιμαλ προσέγγιση της Honda είναι που κάνει το Rebel αξιοπρόσεκτο. Είναι μια μοτοσυκλέτα που σε προκαλεί να την “πειράξεις”, βάζοντας ή βγάζοντας από πάνω της πράγματα και αξεσουάρ. Την ίδια στιγμή όμως σου δείχνει ότι “στέκεται” αισθητικά, χωρίς δικαιολογίες και έτσι ακριβώς όπως είναι. Απλά για να ξέρετε, τόσο το μικρό σελάκι του συνεπιβάτη όσο και το πίσω φτερό μπορούν να αφαιρεθούν πολύ εύκολα και να δώσουν μία άλλη ακόμη πιο ιδιαίτερη και ακόμη πιο αυθεντική bobber εικόνα στη μοτοσυκλέτα της Honda.

Η προσεγμένη μίνιμαλ αισθητική ενισχύεται και από την προσπάθεια των Ιαπώνων να τακτοποιήσουν τα πάντα όσο το δυνατόν καλύτερα: “ατίθασα” καλώδια που θα μπορούσαν να ενοχλήσουν το μάτι δεν υπάρχουν, όλα έχουν ομαδοποιηθεί σωστά και κρύβονται επιμελώς. Το Rebel παρουσιάζεται προσεγμένο γενικά και μόνο οι κολλήσεις στην περιοχή του λαιμού μπορεί να δημιουργήσουν ενστάσεις στον αισθητικό τομέα. Η ποιότητα κατασκευής αυτή καθαυτή συγκαταλέγεται στα δυνατά σημεία του Rebel αφού οι τριγμοί απουσιάζουν και η ποιότητα της όμορφης ματ βαφής, που βλέπουμε στα φτερά και το ρεζερβουάρ (αλλά και στο πλαίσιο), βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. 

Rebel το πολιτικώς ορθό

honda rebel 2017 details 18

Ίσως να ακούγεται οξύμωρο για μοτοσυκλέτα που ονομάζεται Rebel, αλλά, πάλι καλά για εμάς, η εργονομία της μοτοσυκλέτας της Honda είναι υποδειγματική για τον χαρακτήρα της. Η σέλα με την καλή σχεδίαση και το σωστό μέγεθος απέχει μόλις 690 χλστ. από το έδαφος και αυτό σημαίνει ότι κανένας δεν θα νιώσει άβολα στην προσπάθειά του να πατήσει στο έδαφος με σιγουριά και με τα δύο πόδια. Για αναβάτες κοντά στα 1,85 μ. το τιμόνι βρίσκεται σχεδόν σε ιδανική απόσταση με τους αγκώνες να σχηματίζουν μια μικρή γωνία, ενώ τα πόδια πατούν πάνω σε συμβατικά τοποθετημένα μαρσπιέ περίπου στο κέντρο της μοτοσυκλέτας και αυτό σε κάνει να αισθάνεσαι πολύ φυσιολογικά οδηγώντας το Rebel.

honda rebel 2017 details 19

Το μοναδικό στρογγυλό όργανο, φέρει μια ψηφιακή οθόνη, μπλε φωτισμού με λευκή γραμματοσειρά, που πληροφορεί τον αναβάτη για τα απολύτως απαραίτητα με πιο σημαντικά την ώρα, τη στάθμη του καυσίμου και την ταχύτητα. Άψογα εργονομικά και όμορφα σε αίσθηση είναι και τα χειριστήρια που συνηθίζονται μέσα σε μόλις λίγα λεπτά, με την κλειδαριά του τιμονιού να βρίσκεται δεξιά στο λαιμό, κάτι που εύστοχα μας γυρίζει πίσω σε άλλες εποχές. Ούτε ο κεντρικός διακόπτης βρίσκεται …κεντρικά αλλά αριστερά στο πλαίσιο, κάτω από το ρεζερβουάρ, όπως αρμόζει σε ένα boober. Για τον συνεπιβάτη να πούμε ότι δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στις σύντομες αστικές μετακινήσεις με τη θέση που έχει προβλεφθεί να βρίσκεται στα μέτρα της κατηγορίας. Αν θέλετε να ταξιδέψετε μαζί του βέβαια θα πρέπει να προχωρήσετε σε “αναβάθμιση”, τουλάχιστον στο μέγεθος της σέλας και προς αποφυγή παραπόνων.

Φιλικός δικύλινδρος

honda rebel 2017 action 7

Ο πασπαρτού κινητήρας της Honda, ο εν σειρά δικύλινδρος των 471 κ.εκ. με τους δύο επικεφαλής εκκεντροφόρους και τις τέσσερις βαλβίδες ανά κύλινδρο είναι εκείνος που φροντίζει για τη σβέλτη κίνηση του Rebel. Οι 46 ονομαστικοί ίπποι που αποδίδει, σε συνδυασμό με τα σχεδόν 4,5 χιλιόγραμμα ροπής, είναι αρκετοί για να κινήσουν το Rebel με ασφάλεια και ταχύτητα στους δρόμους της πόλης αλλά και να του επιτρέπουν να βγει εκτός αυτής. Είναι επίσης και εντός του ορίου για όσους έχουν δίπλωμα κατηγορίας Α2. Σε σχέση με τη σειρά CB500 οι άνθρωποι της Honda αναπρογραμμάτισαν την χαρτογράφηση για περισσότερη ροπή στις χαμηλές στροφές, και στην πράξη το πέτυχαν και με το παραπάνω.

honda rebel 2017 action 10

Το Rebel μπορεί να γυρνά όλη μέρα αργά, με τελευταία σχέση στο ελαφρώς θορυβώδες αλλά μαλακό και ακριβές κιβώτιο χωρίς να παραπονιέται ο κινητήρας, με την κλιμάκωση των σχέσεων να του ταιριάζει πολύ καλά. Η σχετικά μπόλικη ροπή στο χαμηλό φάσμα λειτουργίας και ο μαλακός και προοδευτικός συμπλέκτης σας αφήνουν να ξεκινήσετε γρήγορα στα φανάρια και το ίδιο γρήγορα να φτάσετε στο επόμενο. Γενικά είναι ένα μοτέρ που εκπληρώνει άρτια το ρόλο του: δεν θα φοβίσει κανένα, άσχετα από το επίπεδο εμπειρίας, ενώ έχει παράλληλα τσαγανό για να ξεπεράσει με άνεση τα 160 χλμ./ώρα στο ψηφιακό κοντέρ. Τέλος στον τομέα της κατανάλωσης, τα λογικά 471 κ.εκ. καταναλώνουν και λογικές ποσότητες βενζίνης που δύσκολα θα ξεπεράσουν τα 4,4 λίτρα ανά 100 χλμ. Έτσι ακόμη και με το όμορφο αλλά μικρό ρεζερβουάρ των 11,2 λίτρων η ακτίνα δράσης του Rebel ξεπερνά τα 200 χλμ. 

Λύσεις συμβατικές και δοκιμασμένες

Το γνωστό μοτέρ της ιαπωνικής εταιρίας πλαισιώνεται από συμβατικές και δοκιμασμένες λύσεις όσον αφορά στο πλαίσιο, τις αναρτήσεις και τα φρένα του Rebel. Έτσι, ατσάλινοι σωλήνες κυκλικής διατομής επιλέχθηκαν για τη δημιουργία του πλαισίου, ενώ από το ίδιο υλικό είναι και το επίσης κυκλικής διατομής ψαλίδι. Με μεταξόνιο στα 1.488 χλστ., γωνία κάστερ στις 28 μοίρες και ίχνος στα 110 χλστ., στόχος της Honda ήταν η σιγουριά και η σταθερότητα και το Rebel δεν αποκλίνει από αυτά τα χαρακτηριστικά.

honda rebel 2017 details 6

Στα φρένα ένας δίσκος συνεργάζεται με διπίστονη δαγκάνα της Nissin, με ανάλογο συνδυασμό και πίσω, με το ABS να συμπληρώνει την εικόνα. Στις αναρτήσεις ένα συμβατικό πιρούνι με διάμετρο καλαμιών στα 41 χλστ., χωρίς ρυθμίσεις και δύο κλασικά αμορτισέρ με προφόρτιση για το ελατήριο φροντίζουν κυρίως για την άνεση αναβάτη και συνεπιβάτη.

Ρέμπελος από τζάκι

honda rebel 2017 action 8

Αν μπορούσα να πάρω την ουσία του Rebel, χωρίς όμως να πάρω την εικόνα του, τότε θα μπορούσα να το “μετενσαρκώσω” σχεδόν σε οποιαδήποτε άλλη commuter μοτοσυκλέτα της αγοράς παρόμοιου κυβισμού με επιτυχία! Το Rebel είναι επαναστάτης μόνο σε όνομα και σχεδίαση, με την Honda να έχει πετύχει διάνα στον διαχωρισμό της “προσωπικότητάς” από την εικόνα.

Το Rebel είναι μια πανεύκολη στην οδήγησή μοτοσυκλέτα, άσχετα αν είστε 1,60 ή δύο μέτρα και ακόμη περισσότερο άσχετα αν είστε καινούριος στους δύο τροχούς ή βετεράνος. Θα νιώσετε άνετα μαζί του από τα πρώτα κιόλας μέτρα και το μόνο που θα σας ενδιαφέρει είναι ο δρόμος. Η άνεση που προσφέρει το Rebel στην πόλη είναι υποδειγματική, παρά τις λιτές σε προδιαγραφές αναρτήσεις, με τον αναβάτη να νιώθει σιγουριά στη σέλα του, απολαμβάνοντας σωστές δόσεις στιβαρότητας. Αν αρχίσετε να πιέζετε τότε θα δείτε ότι η μοτοσυκλέτα της Honda ανταποκρίνεται θετικά, θυμίζοντας κανονικό street μοντέλο και όχι cruiser! Αλλάζει κατεύθυνση πολύ γρήγορα, τα φρένα κάνουν καλά τη δουλειά τους και τα μαρσπιέ, αν και σχετικά ψηλά για την κατηγορία, θα βρουν κάτω και θα κάνουν τους γύρω σας να σας κοιτούν με έκπληξη.

Το Rebel δεν είναι σπορ μοτοσυκλέτα, ούτε υπαινίσσεται κάτι τέτοιο, απλά στο κομμάτι της συμπεριφοράς είναι τόσο ολοκληρωμένο που ξεφεύγει από τα στενά όρια της κατηγορίας και μπορεί να βάλει γυαλιά σε άλλες πολύ ακριβότερες custom. Είναι και το πολύ χαμηλό βάρος βλέπετε (190 κιλά γεμάτο) που βοηθάει τα μέγιστα σε αυτό με το σωστό ζύγισμα να παίζει φυσικά τον δικό του σημαντικό ρόλο. Παράλληλα το σχετικά μεγάλο μεταξόνιο που συνδυάζεται με “ανοιχτή” γωνία κάστερ, δεν δημιουργεί προβλήματα ούτε στους επιτόπιους ελιγμούς αλλά ούτε και στις μανούβρες ανάμεσα στα αυτοκίνητα, κάτι που σας αφήνει να κινείστε με φυσική ροή χωρίς τον φόβο του “με παίρνει δεν με παίρνει”.

Στην εθνική θα ταξιδέψετε με ασφάλεια με το μοτέρ να νιώθει ιδιαίτερα άνετα στο μέγιστο όριο που θέτει ο νόμος, ενώ σχεδόν το ίδιο άνετα νιώθει και το σβέρκο σας, αφού στα 120-130 χλμ./ώρα ο αέρας δεν είναι αρκετά δυνατός για να ενοχλήσει πραγματικά. Καλύτερα όμως να πάτε από τον επαρχιακό για να το διασκεδάσετε και λίγο, και να εξακριβώσετε από πρώτο χέρι την ουδέτερη και προοδευτική συμπεριφορά του Rebel, αναμφίβολα ένα από τα πλέον δυνατά του σημεία.

Δύο σε ένα, πετυχημένο και στα δυό

honda rebel 2017 details 32

Αυτό λοιπόν είναι το νέο Rebel. Μια μοτοσυκλέτα που δεν έχει απολύτως καμία σχέση με το ομώνυμο μοντέλο της 10ετίας του ’80 και καταφέρνει να συνδυάζει με απόλυτη επιτυχία την μέχρι πρότινος εικόνα του επαναστάτη Easy Rider -σήμερα είναι μαζική μόδα- με την ουσία ενός 100% πραγματικού και ιδιαίτερα αξιόμαχου commuter. Ήσυχο, πολιτισμένο, ποιοτικότατο, με σωστή συμπεριφορά στο δρόμο που ξεφεύγει από τα δεδομένα της κατηγορίας, αρκούντως δυνατό για οποιαδήποτε απόσταση και σίγουρα ελκυστικό.

Μην παραλείψουμε και τη δυνατότητα customizing, αφού η λιτή του σχεδίαση αφήνει την φαντασία να οργιάσει όσον αφορά τις τροποποιήσεις που θα μπορούσε να του κάνει κάποιος.

Στα 6.890 ευρώ ίσως να μην είναι το φθηνότερο cruiser που μπορεί να αγοράσει κανείς, αλλά είναι το φθηνότερο cruiser με το σήμα της Honda στην αγορά, και μπορεί να οδηγηθεί και από αναβάτες με δίπλωμα Α2.

Φωτογραφίες κίνησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Φωτογραφίες στατικές

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2017 18:29

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST - Honda CMX500 Rebel 2017 – Αποστολή στην Ισπανία
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon