.
Κατηγορία Honda
Τρίτη, 09 Μαϊος 2017 18:27

TEST - Honda CMX500 Rebel 2017 – Αποστολή στην Ισπανία

 

Οι μικρές εκπλήξεις είναι οι πιο γλυκές

 

Του Vincent 'Leo' Burger 

Φωτογραφίες: Honda
Μετάφραση/απόδοση: Μαριλένα Κολοκυθά

Το πράγμα είναι πολύ απλό. Κοιτάξτε προσεκτικά τη φωτογραφία του νέου Rebel της Honda και απαντήστε στον εαυτό σας με ειλικρίνεια: Τι βλέπετε; Κρατήστε αυτή τη σκέψη μέχρι το τέλος του κειμένου.

Δεν την πιάνει το μάτι σου


Ντρέπομαι να το παραδεχτώ, αλλά την πρώτη φορά που έπεσε το μάτι μου πάνω σε αυτή την μοτοσυκλέτα ήταν ξεφυλλίζοντας ένα κατάλογο νέων μοντέλων. Δεν έδωσα μεγάλη σημασία, αν και κάτι με τράβηξε πάνω της. Πρόσφατα όμως είχα την τύχη να τη δω από κοντά, και να τη “δω” πραγματικά, στο κατάστημα ενός αντιπροσώπου. Εκείνη τη στιγμή ένιωσα το ενδιαφέρον μου να μεγαλώνει και δεν με πείραξε καθόλου! Μικρή σε διαστάσεις μοτοσυκλέτα με τον εν σειρά δικύλινδρο 500άρη που βλέπουμε και στην σειρά CB. Και τότε αναρωτήθηκα: “τι μπορεί να κάνει αυτή η μοτοσυκλέτα;”

Μεγάλος ενθουσιασμός


Αν η μοτοσυκλέτα που οδηγείς ξεχύνεται από τη στροφή σαν μια σφαίρα που φεύγει από ένα Winchester, τότε ξέρεις ότι η κυνηγετική περίοδος άνοιξε και το Rebel δεν είναι εδώ για να σε απογοητεύσει. Ο ρυθμός που μπορείς να πιάσεις στη σέλα του, ένα ρυθμό που δεν θα μπορούσες να έχεις φανταστεί αν δεν το έχεις οδηγήσει, αποστομώνει φίλους και εχθρούς! Πράγματι, μη σας γελούν οι μόλις 47 του ίπποι, το Rebel υπόσχεται συγκίνηση και ενθουσιασμό “παλαιάς κοπής”.

Με το χαμόγελο στα χείλη


Το Rebel αν και cruiser ουσιαστικά μπορεί να πάρει μεγάλες κλίσεις, πολύ μεγάλες για την κατηγορία που ανήκει. Το πλαίσιο του μπορεί να διαχειριστεί μεγάλες ταχύτητες στην στροφή και ο κινητήρας μπορεί να το σπρώξει με την απαραίτητη ορμή σε αυτές. Τα όρια έρχονται από τις αναρτήσεις, το πρώτο πράγμα που θα εκφράσει την αντίρρησή και θα θέσει τα όρια. Ήδη όμως κινείσαι πολύ γρήγορα. Πόσο γρήγορα; Αρκετά για να μείνουμε εύκολα πίσω από τον πλογό που οδηγούσε μια Africa Twin με διπλάσια δύναμη και ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια κλίσης. Πιο σημαντικό από όλα είναι ότι το κάναμε με το χαμόγελο στα χείλη!

Η αλήθεια είναι ότι δεν το περιμέναμε να είναι τόσο καλό. Όπως γίνεται πάντα με τα περισσότερα νέα μικρά μοντέλα, που προέρχονται από μεγάλες εταιρείες, και κάνουν ό,τι μπορούν για να τα προωθήσουν. Φυσικά είναι άδικο το νέο Honda CMX500 Rebel να συγκριθεί με το Africa Twin, για παράδειγμα, αλλά δεν παύει να κάνει αυτό που υπόσχεται. Το μόνο που θα θέλαμε λίγο περισσότερο σε αυτή τη μοτοσυκλέτα είναι η ισχύς που παράγει ο 500άρης κινητήρας.

Και Rebel και“έξυπνο”


Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, η οποία έλαβε χώρα στο Ace Café (πολύ ταιριαστός χώρος για την εν λόγω μοτοσυκλέτα), η μία άκρη του πέπλου μυστηρίου σηκώθηκε: Το νέο Rebel είναι μια μικρή αλλά ιδιαίτερα μελετημένη μοτοσυκλέτα κατά τον σχεδιασμό της και για αυτό τον λόγο έχει πολύ περισσότερα να σου δώσει από ό,τι βλέπεις εκ πρώτης όψεως.

Και πράγματι, με τον κινητήρα που έρχεται κατ' ευθείαν από την σειρά CB500, αυτό δεν έγινε καθόλου τυχαία. Γιατί άλλωστε να μην επεκτείνεις την γκάμα σου ακόμη περισσότερο, αν μπορείς, παίρνοντας ως “μπούσουλα”το συγκερκιμένο μοτέρ; Ας πάρουμε για παράδειγμα ολόκληρη τη γκάμα των CB, CBR 650, για να μην αναφερθούμε στα NC. Είναι κάτι που γίνεται, και γίνεται συχνά. Και άλλες εταιρείες κάνουν ακριβώς την ίδια χρήση, πολύ απλά επειδή είναι έξυπνο: Η Yamaha έχει τα MT, τα XSR και τα Tracer, η Kawasaki τα Z650, Ninja 650 και Vulcan, γιατί λοιπόν όχι και η Honda;

Διασκέδαση είτε γρήγορα είτε αργά


Σχεδιαστικά, δεν είναι ακριβώς αυτό που θα σκεφτείς αρχικά. Όπως το Vulcan (ναι, πάλι το Vulcan), έτσι και το Rebel επιχειρεί να συγκεράσει το παλιό με το καινούργιο. Έτσι, μπορεί το τιμόνι να θυμίζει cruiser, αλλά τα μαρσπιέ δεν είναι πολύ πίσω τοποθετημένα. Ολόκληρη η μοτοσυκλέτα βρίθει λεπτομερειών και για να τις δεις όλες πρέπει να είσαι πολύ παρατηρητικός. Ένα κλασσικό φανάρι με συμβατική λάμπα αντί για LED, “στρογγυλεμένο” τιμόνι, και πολλά ακόμη. Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά; Η Honda δεν κατασκεύασε το Rebel αποκλειστικά και μόνο για περατζάδες στην παραλιακή, αλλά και για αναβάτες που επιζητούν κάτι με περισσότερη ψυχή, με χρηστικές προεκτάσεις. Αν το σκεφτείς έτσι καταλαβαίνεις ότι ο κινητήρας ταιριάζει άριστα με την μαζεμένη σε διαστάσεις μοτοσυκλέτα. Η δύναμη ποιυ παράγει αρκεί για να φτάσεις έως και τα 180 χλμ./ώρα, παρά τις αλλαγές που έκανε η Honda, οι οποίες τόνισαν την απόδοσή του στο χαμηλό και μεσαίο φάσμα λειτουργίας.

Καλό και ξεχωριστό

Το γεγονός ότι η νέα Rebel είναι μια σούπερ φιλική μοτοσυκλέτα, αυτό το ξέρουν όλοι πια. Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους άλλωστε. Χαμηλή απόσταση από το έδαφος και λεπτεπίλεπτη σιλουέτα, όπου πάνω της μπορούν να καθίσουν όλοι άνετα, με τα δύο τους πόδια να ακουμπούν στο έδαφος. Εύκολη στο χειρισμό και ελαφριά. Την οδηγήσαμε υπερ-άνετα μέσα στην απογευματινή κίνηση και το μποτιλιάρισμα της Βαρκελώνης και η αργή οδήγηση ήταν επίσης διασκεδαστική πάνω στη σέλα του Rebel. Αν όμως έχεις γνωρίσει τα υπόλοιπα χαρίσματά της τότε αργά δεν θέλεις να πηγαίνεις.

Δώστε στη νέα Honda CMX500 Rebel την ψήφο εμπιστοσύνης σας. Τολμήστε την. Όσο πιο πολύ παίζεις μαζί της, τόσο πιο κοντά βρίσκεσαι στον κύκλο των εκλεκτών της. Απλά κλείστε αυτιά και μάτια και κάντε αυτό που λέει το ένστικτό σας. Πρόκειται για έναν κρυφό σούπερ-ήρωα, μεταμφιεσμένο σε σεμνό και ταπεινό πολίτη. Όταν όμως έρθει η ώρα και το κάλεσμα, αφήνει κατά μέρος τις ευγένειες και εμφανίζει την αληθινή του ταυτότητα. Και μην πείτε ότι δεν σας προειδοποιήσαμε...

Φωτογραφίες Κίνησης

Φωτογραφίες Στατικές-Λεπτομερειών

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Honda
Μοντέλο CMX500 Rebel
Αντιπρόσωπος Σαρακάκης Α.Ε.Μ.Β.Ε.
Τιμή 6.890 ευρώ
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Δικύλινδρος, τετράχρονος, υγρόψυκτος, 2ΕΕΚ, 4βάλβιδος
Χωρητικότητα (cc) 471
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 67x66,8
Συμπίεση (:1) 10,7
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Χωρητικότητα λαδιού (lt) 3,2
Εκκίνηση  Μίζα
Μετάδοση Αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο σωληνωτό
Μήκος (mm) 2.190
Πλάτος (mm) 820
Ύψος  (mm) 1.090
Μεταξόνιο (mm) 1.488
Γωνία κάστερ (°) 28
Ίχνος  (mm) 110
Ύψος σέλας (mm) 690
Απόσταση εδάφους  (mm) 135
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 11,2
Βάρος, γεμάτο (kg) 190
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Συμβατικό πιρούνι διαμέτρου 41mm
Πίσω Αμορτισέρ - Showa
   
Τροχοί / Ελαστικά  
Εμπρός 130/90-16’’ 
Πίσω 150/80-16’’
   
Φρένα  
Μπροστά Δ.Α.
Πίσω Δ.Α.
   
Μέγιστη ιπποδύναμη (hp / rpm) 45,6/ 8.500
Μέγιστη ροπή (kg / rpm) 4,4/6.000

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Μαϊος 2017 18:37

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πρώτο Test – Honda CB 1100 ABS 2013 TEST - Honda Rebel 2017 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon