.
Κατηγορία Harley - Davidson
Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2014 12:11

Test – Harley-Davidson Seventy Two 2014

 

Μωβ μπριγιάν και ρίζες από τα ‘60’s

 

Του Αλέξη Γλυνιαδάκη

Η γκάμα του 2014 για τη Harley Davidson είναι περίπου μια διατριβή γύρω από τις τάσεις των Customizers διαμέσου των δεκαετιών. Έτσι, η Seventy-Two δανείζεται σχεδιαστικά στοιχεία από το υπερβολικό σχήμα των μοτοσυκλετών του Easy Rider, δίνοντας τον ορισμό του εργοστασιακού chopper, αν υπάρχει κάτι τέτοιο.

Νίκελ και επανάσταση


Το μοντέλο με την απίστευτη μωβ μπριγιάν βαφή που οδηγούμε σήμερα, εντοπίζει τις ρίζες του στα late 60s - early 70s, της γενιάς τόσο του Woodstock όσο και του Altamont, των Grateful Dead αλλά και του Nixon, με όλα δηλαδή τα χαρακτηριστικά της ταραγμένης εποχής της πρώτης δεκαετίας της rock, αλλά και του τέλους των hippies.
Η προσπάθεια του ατόμου να ξεχωρίσει, όπως δείχνουν τα ντυσίματα αλλά και οι απίστευτες μετατροπές των μοτοσυκλετών της εποχής, συνδυάστηκε με τη συλλογικότητα και αλληλεγγύη των πολλών, και εκφράστηκε από τη νέα τότε μουσική, φτάνοντας σε πολιτικά αποτελέσματα (όπως το τέλος του πολέμου του Βιετνάμ) που δεν επαναλήφθηκαν ποτέ στην Αμερική από τότε.

Η Seventy-Two λοιπόν, ανήκει στη σειρά των Sportster, με τον Evolution κινητήρα των 1200 κυβικών.
Την χρονιά μάλιστα που όλες οι υπόλοιπες Sportster μετατοπίζονται σε περισσότερο σπορ φόρμες, η 72 κινείται προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση: Μακριά πιρούνια, Ape Hanger τιμόνι και τέρμα χαμήλωμα πίσω, ορίζουν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θα έλεγε κάποιος “σπορ μοτοσυκλέτα”. Παραμένει όμως πιστή στο δόγμα “πολύς κινητήρας και ολίγη μοτοσυκλέτα γύρω - γύρω”, που έκανε τη σειρά των Sportster διάσημη εκπρόσωπο της λιτότητας και της οπτικής ελαφρότητας, γύρω από έναν στιβαρό και γυαλιστερό μοτέρ.

Το οποίο είναι όσο πιο γυαλιστερό γίνεται μάλιστα, μια και στη συγκεκριμένη έκδοση είναι χρωμιωμένα ή γυαλισμένα όλα τα πλαϊνά καπάκια του κάρτερ, τα καπάκια των κεφαλών, το καπάκι του φίλτρου, οι εξατμίσεις, τα καλύμματα των ωστηρίων και οτιδήποτε άλλο μπορεί να γυαλίζει σε έναν κινητήρα, χωρίς να διαταράξει ιδιαίτερα τις θερμικές ισορροπίες του.
Κάρτερ και κύλινδροι/κεφαλές που αποβάλουν θερμοκρασία πιο εντατικά, παρέμειναν μαύρα, αλλά οι ψήκτρες τους γυαλίστηκαν, δίνοντας την τελευταία πινελιά σε έναν πανέμορφο V2, που κινεί τις Sportster από το 1984.

Εκπολιτισμός παντού


Ο εκπολιτισμός του κινητήρα όμως μέσα από τις δεκαετίες είναι προφανής.
Ο ψεκασμός απέβαλε τις ιδιοτροπίες του παρελθόντος με τα “βηξίματα” όταν ήταν κρύος και τα πειράκια όταν υπερθερμαινόταν και κρατάει τη συμπεριφορά και τον ήχο του αναλλοίωτα, ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες.
Η στήριξή του επίσης σε ελαστικές βάσεις, διατήρησε μια δόση κραδασμών που κρατά τον αναβάτη συνδεδεμένο με το παρελθόν, αλλά πλέον η διάνυση αποστάσεων δεν τροποποιεί την οδοντοστοιχία, δεν ασπρίζει τα χέρια και δε θολώνει την όραση όπως στις παλιές καλές εποχές.

Όπως όλα στην εποχή μας, η οδήγηση και κατοχή μιας Sportster και μάλιστα με εκτεταμένο customizing, έχει γίνει πια εύκολη και βελούδινη, δεν απαιτεί ιδιαίτερες μηχανικές γνώσεις και τελικά μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε θέλει να ξεχωρίζει με αυτόν τον τρόπο.
Σημεία των καιρών.
Η εμφάνιση όμως και ο χαρακτήρας είναι πάντα εκεί και σε ανυψώνει ως προσωπικότητα, σε κάνει να νοιώθεις ότι μόλις εγκατέλειψες τη συμβατική ζωή και ετοιμάζεσαι για τη μεγάλη βουτιά στο underground.

Τα τιμόνια που ορίζονται ως mini ape hangers, περιέχουν στο εσωτερικό τους την καλωδίωση των διακοπτών για να μη φαίνεται.
Στις λειτουργίες των διακοπτών περιλαμβάνεται και η αυτόματη ακύρωση των φλας, έτσι για να μην έχετε το άγχος ότι αναβοσβήνει κάτι όταν δεν πρέπει.
Στο κάτω μέρος του τιμονιού ξεπροβάλει σε χρωμιωμένη βάση το κοντέρ, που περιλαμβάνει στις ενδείξεις του στροφόμετρο, δείκτη επιλεγμένης ταχύτητας, νεκράς, ολικό και 2 μερικούς χιλιομετρητές και ρολόι, αλλά φαίνεται σαν ένα απλό ταχύμετρο.

Οι τροχοί με τις ακτίνες φορούν λάστιχα με άσπρα τοιχώματα και μάλιστα ο εμπρός είναι και 21 ιντσών, για ακόμα πιο chopper look.
Τα φτερά είναι τα ελάχιστα δυνατά, και το πίσω βρίσκεται όσο πιο ψηλά γίνεται σε σχέση με τα struts που το συγκρατούν, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την οπτική εντύπωση “όσο πιο χαμηλωμένο γίνεται”.
Το απίστευτο χρώμα της μοτοσυκλέτας της δοκιμής μας, μωβ με ασημένια flakes που γυαλίζουν σε κάθε ακτίνα φωτός, δημιουργεί μια πραγματικότητα διαφορετική από τον περίγυρο, όσο το μάτι εστιάζει στη μοτοσυκλέτα.

 Στον αστερισμό του biker


Ελάχιστες είναι οι πιθανότητες να κοιτάς τη Seventy-Two και συγχρόνως να θυμάσαι ότι ζεις στο 2014. Οι οποίες μηδενίζονται μόλις ανέβεις στη μονή σέλα. Άλλωστε, τα πόδια είναι εκεί μπροστά, το μικρό ντεπόζιτο φωνάζει Αμερική και τα χέρια κρατάνε το τιμόνι εκεί πάνω. Αποκλείεται να είσαι αυτός που ήσουν πριν καβαλήσεις. Το ίδιο βλέπεις και στα βλέμματα των γύρω σου, οπότε σιγουρεύεσαι. Είσαι πλέον στον αστερισμό του Αμερικάνου biker.

Στη Sportster 72 έχει περάσει η τεχνολογία key-less entry όπου δε χρειάζεται κλειδί για να σε υποδεχτεί το ηλεκτρικό σύστημα της μοτοσυκλέτας. Βάζεις λοιπόν εμπρός τον κινητήρα πατώντας απλά το κουμπί της μίζας και η απώλεια ρεαλισμού ολοκληρώνεται.
Το περιβάλλον γύρω - γύρω καθρεφτίζεται στα χρώμια, λάμψεις ξεπηδούν από διάφορα σημεία των βαμμένων τμημάτων της μοτοσυκλέτας και το 1200ρι μοτέρ βγάζει τον πιο αντρικό ήχο από όλες τις μοτοσυκλέτες της γκάμας (προσωπική άποψη), μείγμα συμπίεσης και ευστροφίας που οι Big Twin κινητήρες απλά δεν έχουν. Στη θετική οδηγική εμπειρία προστίθεται o θετικότατος και κανονικά μαλακός συμπλέκτης αλλά και το κιβώτιο ταχυτήτων.

Χωρίς να είναι μαλακό, έχει φυσιολογικές διαδρομές και είναι θετικότατο, επιτρέποντας ακόμα και αλλαγές χωρίς συμπλέκτη. Η συναναστροφή της γκάμας των Sportster με τον Eric Buell παλαιότερα, μάλλον έχει βελτιώσει κατά πολύ την ευκολία χειρισμού ενός μοτέρ που είναι μεν διαφορετικό, αλλά πλέον μπορεί να ανταποκριθεί σε όλες τις προσταγές του αναβάτη, από χαλαρή βόλτα στην πόλη μέχρι σπορ λειτουργία κυνηγώντας το χρόνο, χωρίς να προκαλεί εμπόδια σε κάτι τέτοιο.
Στη σπορ προσπάθεια βέβαια, δε θα βοηθήσει το στήσιμο της μοτοσυκλέτας, όπως είναι προφανές.
Η Seventy-Two θα προκαλέσει μάλιστα μια ελαφριά ταλάντωση στον εμπρός τροχό, αν πιεστεί σε ανοιχτές καμπές με ταχύτητες πάνω από 140 χ.α.ώ, αποτέλεσμα της χαλαρής ρύθμισης των αναρτήσεων που θα δημιουργούσαν ορθοπεδικά προβλήματα αν ήταν πιο σφιχτές.

To ride


Από την άλλη πλευρά, τα Dunlop που φοράει, θα φροντίσουν αν επιθυμεί κάποιος, να ξύσει τα εμπρός μαρσπιέ, επιτυγχάνοντας εύκολα τις κλίσεις των 30 μοιρών που επιτρέπει η τοποθέτησή τους.
Κανονικά όμως δεν πρόκειται να παρατηρηθούν τέτοιες συμπεριφορές, αν η μοτοσυκλέτα μείνει στη χρήση για την οποία προορίζεται και προδιαθέτει.
Μιλάμε για μια μοτοσυκλέτα που θέλει να περάσει τη ζωή της είτε σε επαρχιακούς και εθνικούς δρόμους, με ταχύτητες από 100-130 χ.α.ώ, είτε από και προς τη δουλειά και το βράδυ βολτάροντας στην πόλη, στο κυνήγι του επόμενου bar με γύρω στις 2.000 στροφές και περιστασιακά ανοίγματα, έτσι, για να τεντώσει η ροπή από τόσο χαμηλά το χαμόγελό και τα χέρια μας.
Βέβαια, θα χρειαστεί να σημειώσουμε ότι η βραδινή βόλτα με το Seventy-Two, θα προκαλέσει ένα πρόβλημα που γίνεται πλέον αρκετά έντονο στη σειρά της Harley Davidson:
Ακόμα και αν η βραδινή αναζήτηση στεφθεί με επιτυχία και επιτέλους βρεθεί η γυναίκα της ζωής σου, θα χρειαστεί αυτή να είναι εξαιρετικά αποφασισμένη για να κάτσει στο φτερό, αφού η σέλα είναι για αυστηρά ένα άτομο. Οπότε, θα πρέπει να ξηλωθείς καμιά 200ριά έως και 500 ευρώ ακόμα, για μαξιλαράκι συνεπιβάτη ή διπλή σέλα, αλλά και μαρσπιέ συνεπιβάτη που η μοτοσυκλέτα δεν έχει.
Το συγκεκριμένο θέμα απαντάται πλέον σε 6 μοντέλα της Harley Davidson (Iron, Low, Forty Eight, Seventy Two, Street Bob και Softail Slim) και αρχίζουμε να υποπτευόμαστε ότι δεν είναι πλέον θέμα στυλ, αλλά μεταφοράς μέρους του κόστους στον αγοραστή, που έτσι κι αλλιώς δε θα έχει πληρώσει λίγα.
Τα 13.290 ευρώ που κοστίζει η Seventy-Two, θα έπρεπε να σου αγοράζουν και ένα κομμάτι σέλας για το ταίρι σου, όποια άποψη κι αν έχει κάποιος για το chopper styling.
Κατά τα άλλα, η εμπειρία οδήγησης της μεγάλης Sportster παραμένει τυπική Harley.

Οι brothers


Τα φρένα που πλέον διαθέτουν και ABS, χρειάζονται ακόμα δύναμη, όχι όμως όσο παλαιότερα.
Η εταιρεία έσκυψε πάνω από το θέμα και εξόπλισε την μοτοσυκλέτα των 250 κιλών με μεγαλύτερη δισκόπλακα εμπρός, δαγκάνα με έμβολα των 34 mm και ατσάλινα σωληνάκια φρένων.

Οπότε το άγχος ελαχιστοποιείται και το easy riding έρχεται ακόμα πιο φυσικά, με τη βοήθεια και εδώ των καλών ελαστικών με τα οποία προικίστηκε η μοτοσυκλέτα. Βέβαια παραμένει το άγχος της αυτονομίας. Το μικρό ντεπόζιτο των 8 λίτρων μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στο στυλ, αλλά δε θα φτάσει για πάνω από 150 χιλιόμετρα, περιορίζοντας τις ταξιδιωτικές δυνατότητές της σε επίπεδα...δίχρονης race replica.
Το βάρος φαίνεται στη διάρκεια της επιτόπου μανούβρας, αλλά η εντύπωσή του μειώνεται λόγω της χαμηλής σέλας των 71 εκατοστών από το έδαφος και εξαφανίζεται κατά την κίνηση, έστω και με χαμηλές ταχύτητες, με τη βοήθεια και της ανοιχτής κάστερ που κάνει όλες τις κινήσεις λίγο πιο αργές.
Τέλος, ο μοχλός που προσφέρει το τιμόνι δεν πρόκειται να κουράσει, απλά θα χρειαστεί να γύρεις λίγο προς τα εμπρός σε επιτόπου μανούβρες ώστε τα χέρια να φτάνουν το τέρμα στριμμένο τιμόνι.
Λίγη συνήθεια με τα εμπρός μαρσπιέ ώστε να φέρνεις τα πόδια εμπρός μόλις φύγεις στο φανάρι και... Voila!

Η αμερικανοποίηση της μοτοσυκλετιστικής σου προσωπικότητάς σου έχει ξεκινήσει με γοργούς ρυθμούς.
Από δω και μπρος η βόλτα θα λέγεται ride, το μηχανάκι σου θα είναι bike και οι φίλοι από τη λέσχη θα είναι brothers.
Ετοιμάσου λοιπόν για rides μαζί με πολλούς άλλους brothers, για customising και μετατροπές μέχρι όπου φτάνει το γούστο και η τσέπη σου. Ετοιμάσου και για μοναχικές περιπλανήσεις όταν έχεις χωρίσει με τους υπόλοιπους, μόνο και μόνο για να ακούς την εξάτμιση, τη δική σου εξάτμιση.
Και για να σκέφτεσαι πόσο ωραία είναι η ζωή, όταν καθρεφτίζεται στο χρώμιο την ώρα που κάνεις ακριβώς αυτό που γουστάρεις.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

 

Κατασκευαστής Harley Davidson Motor Company
Μοντέλο Sportster XL1200V Seventy-Two
Αντιπρόσωπος Harley - Davidson Athena
Τιμή βασικής έκδοσης 13.290 euro
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Τετράχρονος, δικύλινδρος σε V45, 2 εκκεντροφόροι, 2 βαλβίδες / κύλινδρο, αερόψυκτος
Κυβισμός (c.c.) 1202
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 88,9X96,8
Συμπίεση (:1)  9,7
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός ESPF
Σύστημα εξαγωγής  2 σε 2 με καταλύτη
Λίπανση  Ξηρό κάρτερ, αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος μηχανικός
Μετάδοση 6 σχέσεων με ιμάντα
Πρωτεύουσα μετάδοση Αλυσίδα – 38/57
1η σχέση (συνολικά) 1/9,315
2η σχέση (συνολικά) 1/6,653
3η σχέση (συνολικά) 1/4,948
4η σχέση (συνολικά) 1/4,102
5η σχέση (συνολικά) 1/3,517
Τελική μετάδοση Ιμάντας 29/68
Πλαίσιο
Τύπος   Ατσάλι
Κάστερ (°)  30,1
Ίχνος (mm) 134
Μεταξόνιο (mm) 1.525
Ύψος (mm) Δ.Α.
Ύψος σέλας (mm) 710
Μήκος (mm) 2275
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Βάρος (kg)   247
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  8
Αναρτήσεις
Μπροστά  Συμβατικό μπροστινό σύστημα διαμέτρου 39mm /  καμία ρύθμιση
Πίσω Δύο αμορτισέρ χωρίς μοχλισμό / Ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου
Ελαστικά 
Μπροστά MH90-21
Πίσω  150/80-16
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 300mm με  δαγκάνα 2 εμβόλων 34mm
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 300mm με δαγκάνα 2 εμβόλων
Εξοπλισμός
Αναλογικό ταχύμετρο, ψηφιακό στροφόμετρο, ολικός και 2 μερικοί χιλιομετρητές, ώρα, ένδειξη επιλεγμένης ταχύτητας, φώτα, φλας, πίεση λαδιού, διαγνωστικό ψεκασμού
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/σαλ)  Δ.Α.
Ροπή εργοστασίου (Nm/σαλ)  96/3.500

 

Φωτογραφίες οδήγησης

 

Στατικές φωτογραφίες

 

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2014 12:49

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Harley Davidson FXDF Dyna Fat Bob 2014 Test – Harley-Davidson 750 Street »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon