.
Κατηγορία Harley - Davidson
Τρίτη, 15 Ιουλίου 2014 09:45

Test - Harley Davidson FXDF Dyna Fat Bob 2014

 

O χοντρο-Bob

 


Του Αλέξη Γλυνιαδάκη

Ανάμεσα στα μοντέλα του 2014, η Harley Davidson παρουσιάζει και μια παραλλαγή της Dyna, που έχει όλα τα χαρακτηριστικά του ασχημόπαπου, στα στυλιστικά ίχνη του boat tail του 1971. Εξετάζουμε το γιατί και προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τα κρυφά χαρίσματα του χοντρο-Μπομπ.

FX + Dyna


Όταν το 1971 ανακατεύτηκαν τα χαρακτηριστικά των των τουριστικών FLH και “σπορ” XLH, δημιουργήθηκε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον υβρίδιο με όνομα FX, που έμελλε να γίνει πρόγονος μια γενιάς, αυτής των Dyna που συνδύασαν Big Twin κινητήρες με Sportster οδικά χαρακτηριστικά. Κάθε αρχή και δύσκολη όμως.
Έτσι, η μοτοσυκλέτα αυτή, ακόμα και για τα δεδομένα της hippy τότε εποχής, είχε εξαιρετικά άσχημο πίσω μέρος και ονομάστηκε κοροϊδευτικά “boat tail” (ουρά πλοίου).
Ήταν δε, μάλλον η πιο αποτυχημένη προσπάθεια του styling director της εταιρείας Willie G., που αργότερα όμως πρόσφερε πανέμορφες μοτοσυκλέτες στην αγορά όπως η XLCR.

Η συγκεκριμένη FX λοιπόν, έγινε αποδεκτή με χαμηλές πωλήσεις, οι οποίες βελτιώθηκαν κατά πολύ μόλις αντικαταστάθηκε η ουρά με ένα απλό φτερό, επιτρέποντας στους αγοραστές να εκτιμήσουν τα allround χαρίσματα της κατασκευής, χωρίς να πονούν τα μάτια τους.
Ο Willie G. (a.k.a William Godfrey Davidson) αποσύρθηκε από την εταιρεία το 2012, παραμένοντας μια εικόνα που η εταιρεία χρειάζεται στο μάρκετινγκ και χρησιμοποιεί ακόμα.
Προφανώς για το 2014 κάποιος πρέπει να προσπάθησε να του αποτίσει τιμή για το σχέδιο αυτό της νεότητάς του, σχεδιάζοντας τη Fat Bob με πινελιές που παραπέμπουν στο τότε FX.
Μεταξύ μας, θα πρότεινα την επόμενη φορά που θέλουν να κάνουν κάτι τέτοιο, να δοκιμάσουν μια παραλλαγή του XLCR.
Και είμαι σίγουρος ότι ενδόμυχα το ίδιο θα παρακαλάει και ο ίδιος ο Willie G.

Οπτική προσέγγιση


Η bobber στυλιστική προσπάθεια είναι εμφανής σε δύο παραμέτρους της μοτοσυκλέτας.
Η μία είναι το πίσω φτερό που προσπαθεί να μειώσει το μέγεθός του με φάλτσο κόψιμο και μάλιστα με ανάποδο φάλτσο από το αναμενόμενο.
Η δεύτερη είναι οι 16ρηδες τροχοί, που “δείχνουν” να έρχονται από τα 50s.
Ασύμβατες όμως με την εποχή είναι δύο άλλες παράμετροι.
Το drag τιμόνι με τα σχετικά ψηλά risers, οι δύο μικροί προβολείς, αλλά και τα εμπρός τοποθετημένα μαρσπιέ, που δείχνουν περισσότερο 90s από 50s.
Το μαύρο χρώμα πάντως είναι παντού: Σε τροχούς, κινητήρα, μετάδοση, αμορτισέρ, καπάκια μπαταρίας και πολλαπλασιαστών, πλάκες, risers και μπότες πιρουνιού, αλλά και στο καπάκι των οργάνων στο ρεζερβουάρ αλλά και σαν φιλέτο στους διπλούς προβολείς (άλλη μια 90s πινελιά) κρατώντας έτσι τα bobber προσχήματα.

Η σέλα είναι χορταστική για τον αναβάτη και κανονικού μεγέθους για το συνεπιβάτη. Τα γενικά περιφερειακά είναι όσο minimal θα περιμέναμε και οπτικά δεσπόζουν τα 16ρια λάστιχα, με ψηλό προφίλ, σε μαύρες όπως είπαμε χυτές αλουμινένιες ζάντες. Ο εμπρός τροχός με το 130/90 λάστιχο ελέγχεται από ένα χοντρό τηλεσκοπικό πιρούνι διαμέτρου 49 χιλιοστών με μαύρες πλάκες τιμονιού, που φιλοδοξεί να προσφέρει οδική συμπεριφορά στα μέτρα της εποχής.
Το φρενάρισμα αναλαμβάνουν δύο δισκόφρενα 300 χιλιοστών με τετραπίστονες δαγκάνες.
Το τεράστιο σταντ που εκτείνεται στα πλάγια και ασφαλίζει από το βάρος της μοτοσυκλέτας, κρίνεται βαρύ αλλά ασφαλές.
Τελευταία έχουν εκφραστεί μικρές ενστάσεις για την αντοχή του, αλλά εντός λογικών ορίων.

Χρώμιο και μαύρο χρώμα


Το χρωμιωμένο drag bar είναι χαμηλά, με την καλωδίωση να περνάει μέσα από το τιμόνι.
Πίσω, ένα 180/70 λάστιχο σε 16άρη τροχό, φέρνει την εικόνα στα μέτρα της εποχής μας. Η άνεση και η πρόσφυση ελέγχεται από δύο αμορτισέρ με ρυθμιζόμενη προφόρτιση ελατηρίων. Οι συμπαγείς τροχοί, παρότι μαύροι, ζητούν και αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη προσοχή με τον οπτικό τους όγκο, βαραίνοντας φυσικά την οπτική εντύπωση ολόκληρης της μοτοσυκλέτας. Ο κεντρικός διακόπτης και ο πίνακας οργάνων βρίσκονται στην κατάμαυρη κονσόλα του ρεζερβουάρ, ώστε να αφαιρεθεί κάθε περιττό στοιχείο από το τιμόνι. Οι ενδείξεις του κοντέρ, είναι οι κλασικές. Αναλογική ένδειξη ταχυμέτρου και στο ψηφιακό μέρος του υπάρχει εναλλάξ επιλογή στροφόμετρου, ένδειξης επιλεγμένης ταχύτητας, ολικού χιλιομετρητή, 2 μερικών χιλιομετρητών και ρολογιού.
Υπάρχει επίσης σαν αξεσουάρ, πομπός που κλειδώνει ή ξεκλειδώνει το ηλεκτρικό σύστημα, ανάλογα με την παρουσία του κοντά στη μοτοσυκλέτα (key-less entry).

Το ρεζερβουάρ με τη βαμμένη λοξή ρίγα δεξιά-αριστερά, δεν έχει δύο τάπες όπως φαίνεται: Η μία είναι απλά ομοίωμα τάπας που περιέχει το δείκτη καυσίμου.
Ο μαύρος κινητήρας με μικρή δόση χρωμίου στις κεφαλές δίνει οπτική προτεραιότητα στο σύνολο φτερών-ρεζερβουάρ-σέλας που, όπως είπαμε, θα μπορούσαν να έχουν μικρότερο όγκο στο πίσω μέρος.
Η εξάτμιση πάντως, με τους δύο σιγαστήρες σε θέση σούπερ ποζέ, προσθέτει όγκο χρωμίου στη δεξιά πλευρά.
Και κάτι τελευταίο, με όλη μας την αγάπη και χωρίς ίχνος ειρωνείας:
Όταν προσπαθείς να περάσεις σαν minimal ένα φτερό, δείχνοντας το κόψιμό του - το γέμισμα του κενού- με δύο στρέμματα φωτιστικού σώματος, είναι απλά φάουλ, όπως κι αν το βλέπει κανείς, εκτός αν σχεδιάζεις πυροσβεστικό όχημα.

Οδηγικά


Το κάθισμα βρίσκεται στα συνήθη επίπεδα των Dyna και βρίσκεται 69 εκατοστά από το έδαφος, κάτι που μειώνει την αίσθηση βάρους. Κοινό γνώρισμα όλων των custom, που κρύβουν έτσι τα πολλά κιλά τους.
Το τιμόνι βρίσκεται σε σχετικά κανονική θέση, αν και επιβάλει λίγο πιο σκυφτή θέση στο πάνω μέρος του σώματος.
Τα μαρσπιέ όμως που είναι τοποθετημένα μπροστά, επιδεινώνουν τη θέση οδήγησης και προκαλούν μια άσχετη αίσθηση στον αναβάτη, που καλείται να επιλέξει είτε να αγοράσει πιο ψηλά risers είτε να επαναφέρει τα μαρσπιέ στο κέντρο, ανάλογα με το στυλ που τον βολεύει.
Έτσι όπως είναι πάντως, η θέση του Bob δε βοηθά ούτε σε γρήγορη ούτε σε κουλ κίνηση.
Άνοιγμα του διακόπτη και μιζιά.

Ο ήχος είναι σωστός και καθώς πρέπει για την κατηγορία της μοτοσυκλέτας.
Βέβαια, κανένας δεν αγοράζει μια τέτοια μοτοσυκλέτα χωρίς να επέμβει στην εξάτμιση, ζητώντας μεγαλύτερες εντάσεις.
Η 1η σχέση κουμπώνει στο ήσυχο εξατάχυτο κιβώτιο με τις μεγάλες διαδρομές και το cruiser αναχωρεί. Οι αλλαγές ταχυτήτων παρά τις σχετικά διαδρομές του λεβιέ είναι αρκετά θετικές και μαλακές. Όταν βέβαια ζεσταθεί το κιβώτιο, χρειάζεται λίγο περισσότερη θετικότητα στην αλλαγή, αλλά και πάλι λειτουργεί πολύ καλύτερα από παλιότερες εφαρμογές.
Η αρχική αίσθηση της μοτοσυκλέτας όμως ξενίζει. Ο φαρδύς εμπρός τροχός δίνει μια αίσθηση μπαλονιού στο τιμόνι που γίνεται πιο έντονη σε κλίσεις.
Μετά από κάποια χιλιόμετρα αυτό συνηθίζεται, αλλά δεν παύει να δημιουργεί θέμα σε περισσότερο γρήγορη οδήγηση. Δεν θα είναι βέβαια το μόνο εμπόδιο στη γρήγορη οδήγηση, αφού είναι και η στάση του σώματος ακατάλληλη για οτιδήποτε πέρα από απλή μετακίνηση. Κρίμα, γιατί το πλαίσιο και το γενικό στήσιμο των Dyna βοηθάει πολύ στην καθημερινή μετακίνηση.

Ρυθμοί custom


Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι σαν κάποιος να έκανε όλες τις μετατροπές που χρειάζονται για να αναιρέσουν αυτήν την ευελιξία και πολύπλευρη προσωπικότητα που διαθέτουν οι Dyna με σκοπό να την κάνει δύσκολη στο χειρισμό της: Τροχοί και θέση οδήγησης ουσιαστικά δημιουργούν πρόβλημα εκ του μη όντως. Η ανάρτηση πάντως, δε δημιουργεί προβλήματα. Μπορεί τα ελατήρια να είναι μαλακά και με αρκετή προφόρτιση, αλλά τουλάχιστον οι αποσβέσεις φροντίζουν να ισορροπήσουν την απότομη κίνησή τους.
Παραμένει πάντως η αδυναμία απορρόφησης μικροανωμαλιών, αλλά για το σκοπό που κατασκευάστηκαν, κρίνονται επαρκείς.Στην πλευρά του κινητήρα και της μετάδοσης πάντως, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα.
Ο κινητήρας δε μεταφέρει μεγάλες ποσότητες κραδασμών στο πλαίσιο, αφού φροντίζει η ελαστική στήριξή του για αυτό.
Και ερχόμαστε στα φρένα.

Εδώ, υπάρχει ένας και μόνο τρόπος ελέγχου. Πατάμε με δύναμη.
Ακόμα και χωρίς ABS, ήταν εξαιρετικά δύσκολο να πατήσεις τα φρένα αρκετά δυνατά ώστε να μπλοκάρουν, ειδικά το μπροστινό.
Τώρα που υπάρχει και το ABS, η τακτική άσκηση των δακτύλων του δεξιού χεριού, θα προσφέρει και χαμηλότερες αποστάσεις φρεναρίσματος.
Το πίσω φρένο είναι πιο ευαίσθητο, αλλά και πάλι χαρακτηρίζεται μέτριας ευαισθησίας.

Με δεδομένους τους περιορισμούς που θέτει το πλαίσιο, το Fat Bob μπορεί να οδηγηθεί με ρυθμούς ...custom.
Αργά δηλαδή για να μας βλέπουν, χρησιμοποιώντας περισσότερο τον κινητήρα και την εμφάνισή και λιγότερο τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της.
Αν υπάρξει ανάγκη, η μοτοσυκλέτα μπορεί να κινηθεί αρκετά γρήγορα, εφόσον ο κινητήρας διαθέτει ροπή σε χαμηλές στροφές και δύναμη που μπορεί να μετακινήσει αξιοπρεπώς τα 320 κιλά της.
Στο στρίψιμο βέβαια θα χρειαστεί περισσότερο εμπιστοσύνη παρά αναλυτικές ικανότητες, γιατί όπως είπαμε η πληροφόρηση από την εμπρός πλευρά είναι ελλιπής.
Ο συνδυασμός της χαλαρής κάστερ και του μεταξόνιου των 1620mm σίγουρα δεν εμπνέει supersport συμπεριφορές, αλλά το γλίστρημα, αν συμβεί, είναι εξαιρετικά αργό, προοδευτικό και συμβαίνει με αργούς ρυθμούς οπότε υπάρχει χρόνος αντίδρασης.
Τα Dunlop ελαστικά πάντως που καλύπτουν τους συμπαγείς τροχούς της Fat Bob, θα κρατήσουν απόλυτα τον έλεγχο μέχρι τις 31 μοίρες που θα γείρει η μεγάλη μοτοσυκλέτα, χωρίς δράματα, αν δεν προσπαθήσετε κάτι που θα διαταράξει ριζικά την κίνησή της.

Και Fat και Bob


Από τα μέχρι τώρα θα έχετε καταλάβει ότι δεν είμαστε ιδιαίτερα ευτυχισμένοι από την οδήγηση της Dyna Fat Bob.
Στην εποχή μας, τα standards για μια μοτοσυκλέτα είναι αρκετά υψηλά, ακόμα και αν αυτή είναι απλά μια μεγάλη custom, χωρίς πολλές απαιτήσεις εξοπλισμού και εξαιρετικά υψηλών ιπποδυνάμεων.
Ο ισχυρότερος ανταγωνισμός για τη Fat Bob προέρχεται από την ίδια την γκάμα της Harley Davidson.

Η μοτοσυκλέτα βρίσκεται τιμολογιακά στην κορυφή της γκάμας των Dyna, κοστίζοντας κάτι λιγότερο από 20.000 ευρώ, έχοντας όμως υποδεέστερα οδικά χαρακτηριστικά από τις φτηνότερες της γκάμας και μια οπτική προσέγγιση που ίσως να αρέσει σε κάποιους, αλλά αντικειμενικά μπορεί να χαρακτηριστεί αμφιλεγόμενη και χωρίς σαφή ταυτότητα, παλεύοντας οπτικά ανάμεσα σε streetfighter του 90 και bobber του 50. Τους λάτρεις των δύο αυτών εποχών, ίσως τους αγγίξει. Εμείς θα προτιμούσαμε να περιμένουμε το restyling της κορυφαίας Dyna. Του χρόνου ίσως;

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Harley Davidson Motor Company
Μοντέλο FXDF Dyna Fat Bob
Αντιπρόσωπος Harley - Davidson Athena
Τιμή βασικής έκδοσης 19.600 euro
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Τετράχρονος, δικύλινδρος σε V45, 2 εκκεντροφόροι, 2 βαλβίδες / κύλινδρο, αερόψυκτος
Κυβισμός (c.c.) 1690
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 98,4 x 111,1
Συμπίεση (:1)  9,6
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός ESPF
Σύστημα εξαγωγής  2 σε 2 με καταλύτη
Λίπανση  Ξηρό κάρτερ, αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος μηχανικός
Μετάδοση 6 σχέσεων με ιμάντα
Πρωτεύουσα μετάδοση Αλυσίδα – 34/46
1η σχέση (συνολικά) 1/9,311
2η σχέση (συνολικά) 1/6,454
3η σχέση (συνολικά) 1/4,793
4η σχέση
(συνολικά) 1/3,882
5η σχέση (συνολικά) 1/3,307
6η σχέση (συνολικά) 1/2,79
Τελική μετάδοση Ιμάντας 32/66
Πλαίσιο
Τύπος   Ατσάλι
Κάστερ (°)  29
Ίχνος (mm) 127
Μεταξόνιο (mm) 1.620
Ύψος (mm) Δ.Α.
Ύψος σέλας (mm) 690
Μήκος (mm) 2330
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Βάρος (kg)   Δ.Α.
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  19
Αναρτήσεις
Μπροστά  Συμβατικό μπροστινό σύστημα διαμέτρου 49mm /  καμία ρύθμιση
Πίσω Δύο αμορτισέρ χωρίς μοχλισμό / Ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου
Ελαστικά 
Μπροστά 130/90-16
Πίσω  180/70-16
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 300mm με  δαγκάνα 4 εμβόλων 
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 292mm με δαγκάνα 2 εμβόλων
Εξοπλισμός
Αναλογικό ταχύμετρο, ψηφιακό στροφόμετρο, ολικός και 2 μερικοί χιλιομετρητές, ώρα, ένδειξη επιλεγμένης ταχύτητας, φώτα, φλας, πίεση λαδιού, διαγνωστικό ψεκασμού
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/σαλ)  Δ.Α.
Ροπή εργοστασίου (Nm/σαλ)  134/3.500

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Ιουλίου 2014 10:45

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon