.
Κατηγορία Harley - Davidson
Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2014 11:28

Test - Harley-Davidson FLHTCU Electra Glide Ultra Classic 2014

Τουρισμός προδιαγραφών "Ultra"

 

Του Αλέξη Γλυνιαδάκη

Συνεργάστηκε ο Θανάσης Μαρινόπουλος

Όταν κάποιος ξεκινά να ταξιδέψει με μοτοσυκλέτα, γνωρίζει ότι αφήνει μερικές ανέσεις του σπιτιού ή του αυτοκινήτου πίσω του.
Η επαφή με το περιβάλλον, η αποφυγή της κίνησης και η αυξημένη εγρήγορση και ικανότητα πρόσληψης εμπειριών που προσφέρει η μοτοσυκλέτα κατά το ταξίδι, συνδυάζεται και με θόρυβο, ρεύματα αέρα, μειωμένη άνεση, έλλειψη μουσικής και άλλων παροχών που συνήθως προσφέρουν τα αυτοκίνητα.
Υπάρχουν όμως κάποιοι τυχεροί που δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν καμία άνεση πίσω όταν ταξιδεύουν με μοτοσυκλέτα.
Και είναι πρόθυμοι και σε θέση να πληρώσουν για κάτι τέτοιο. Όπως η Electra Glide Ultra Classic της Harley-Davidson.

Project Rushmore

Το όρος Rushmore βρίσκεται στη Νότια Ντακότα και είναι το βουνό στο οποίο έχουν σκαλιστεί οι μορφές των ιστορικών προέδρων της Αμερικής Washington, Jefferson, Lincoln και Roosevelt, αναπαριστώντας έτσι τα πρώτα 130 έτη της Αμερικανικής ιστορίας.
Είναι δε, το ιστορικό μνημείο της Αμερικής που συνδυάστηκε περισσότερο από όλα με τη Harley Davidson: Βρίσκεται πολύ κοντά στο Sturgis, τόπο μιας από τις μεγαλύτερες ετήσιες συναντήσεις των μοτοσυκλετών αυτών, με προσέλευση κάθε χρόνο πάνω από 400.000 fans.
Όταν λοιπόν η Harley-Davidson ξεκίνησε το project της ριζικής βελτίωσης των τουριστικών της μοτοσυκλετών, αυτό ονομάστηκε –καμία έκπληξη- Project Rushmore.
Το project αυτό περιέλαβε όλα τα στοιχεία μιας τουριστικής μοτοσυκλέτας, για τα οποία ρωτήθηκαν οι ίδιοι οι κάτοχοι τέτοιων μοτοσυκλετών σε μια μεγάλη δημοσκόπηση.

Και η εταιρεία υπερήφανα ανακοινώνει μεταβολές, διαφοροποιήσεις και μετατροπές στα πάντα:
Από το εμπρός φτερό και το εμβληματικό φαίριγκ Batwing, μέχρι τις βαλίτσες πίσω και όλα τα ενδιάμεσα.
Στην προσπάθεια για πιο γρήγορη απόκριση κατά το προσπέρασμα, ο κινητήρας απέκτησε μεγαλύτερη συμπίεση, νέους εκκεντροφόρους και φίλτρο αέρα.
Στη συνέχεια, για να ανταπεξέρχεται στις μεγαλύτερες φορτίσεις που προέκυψαν, απέκτησε υγρόψυκτη κεφαλή, που συνδυάζεται με την κλασική αερόψυξη παντού αλλού, καθώς και ψεκασμό λαδιού στα έμβολα.

Ο συμπλέκτης έγινε υδραυλικός ώστε να μειωθεί η δύναμη ενεργοποίησης αλλά και να μηδενιστούν ρυθμίσεις και βλάβες που χρειάζεται μια ντίζα. Οι 6 ταχύτητες του κιβωτίου ταχυτήτων ήταν υπεραρκετές. Για να σταματάνε τα 400 κιλά της μοτοσυκλέτας, φροντίζει πλέον συνδυασμένο σύστημα πέδησης με 3 δισκόφρενα, όπου η γεφύρωση εμπρός και πίσω φρένων ενεργοποιείται σε ταχύτητες πάνω από 50 χλμ/ώρα. Κερασάκι στην τούρτα το ABS.
Το φαίριγκ πέρασε ενδελεχή έλεγχο σε αεροδυναμική σήραγγα ώστε να βελτιωθεί η προστασία του αναβάτη και συνεπιβάτη αλλά και να εξισωθεί η πίεση σε κεφάλι, χέρια, πόδια και κορμό του αναβάτη. Οι σέλλες αναβάτη και συνεπιβάτη επανασχεδιάστηκαν για περισσότερη άνεση και καλύτερες γωνίες. Τα προστατευτικά των βαλιτσών πήγαν λίγο πιο πίσω για να επιτρέψουν χώρο στα πόδια του συνεπιβάτη.

Το ρεζερβουάρ μεγάλωσε στα 22,7 λίτρα αυξάνοντας έτσι την αυτονομία. Το ηχοσύστημα δυνάμωσε και απέκτησε τεράστια κουμπιά για το χειρισμό του, 5 φορές μεγαλύτερα από πριν.
Οι προβολείς εμπρός είναι led με κάλυψη φωτεινότητας μέχρι 140 μέτρα (!) και ο πίσω φωτισμός στο φανάρι και τις βαλίτσες είναι επίσης led.
Ο χώρος αποσκευών βελτιώθηκε επίσης. Αν υπάρχει λόγος για να επιλέξει ή να αντικαταστήσει κάποιος την τουριστική του Harley, μάλλον το έτος 2014 αποτελεί ορόσημο που διαχωρίζει τις “νέες” από τις “παλαιότερες”.
Και κατά την άποψή μας, είναι λόγος επιπλέον προστιθέμενης αξίας στη μεταπώληση.

Electra Glide History


Η πρώτη Electra Glide εμφανίστηκε το 1965, όταν στις κλασικές “βαριές” FL που κυκλοφορούσαν από το 1941, τοποθετήθηκε μίζα.
Η μίζα τοποθετήθηκε στον τελευταίο χρόνο του κινητήρα Panhead, ενώ μέχρι εκείνη τη στιγμή, στη σειρά FL είχαν τοποθετηθεί οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι Knucklehead, Flathead και Panhead.
Την επόμενη χρονιά, τη θέση του κινητήρα πήρε ο δυνατότερος Shovelhead και το 1969 τοποθετήθηκε το μεγάλο φαίριγκ τιμονιού που ονομάστηκε Batwing. Μέχρι τότε, τουριστική μοτοσυκλέτα σήμαινε απλά ζελατίνα με μεταλλικό σκελετό εμπρός από το πιρούνι.
Η γκάμα Electra Glide, το 1985, απέκτησε Evolution κινητήρα, σε πλαίσιο με ελαστικές βάσεις και πεντάρι κιβώτιο ταχυτήτων. Το δε 1999, ήρθε η ώρα του Twin Cam, που κινεί μέχρι και σήμερα τις μοτοσυκλέτες, με στοχευμένες αλλαγές κάθε λίγα χρόνια και όλο και περισσότερα κυβικά: Από τα 1440 του πρώτου Twin Cam έχουμε φτάσει σήμερα στα σχεδόν 1700 και στις limited edition που ονομάζονται CVO, είμαστε ήδη στα 1800.

Να σημειωθεί εδώ ότι από το 1979 και μετά, κυκλοφορούν ταυτόχρονα δύο διαφορετικές εκδόσεις τουριστικών μοτοσυκλετών: Οι Tour Glide, που από το 1996 και μετά έγιναν Road Glide, έχουν το φαίριγκ “Sharknose” στερεωμένο στο πλαίσιο και οι Electra Glide, έχουν το φαίριγκ “Batwing” στερεωμένο στο πιρούνι.
Για το 2014 όμως, είναι μονόδρομος: Στις εκθέσεις υπάρχουν μόνο Electra Glide, με το εργοστάσιο να υπόσχεται επιστροφή των Road Glide αργότερα, κατόπιν του επανασχεδιασμού που προβλέπεται να ολοκληρωθεί σύντομα.

Επιβλητική πολυτέλεια


Τα πρώτα πράγματα που σημαδεύουν κάποιον που βρίσκεται εμπρός σε μια Electra, είναι δύο: Όγκος και πολυτέλεια. Ο όγκος είναι προφανώς εκτός των συνηθισμένων διαστάσεων μιας μοτοσυκλέτας.
Στα ακριβώς 2,5 μέτρα μήκος και 400 κιλά βάρος συν την τεράστια μετωπική επιφάνεια του φαίριγκ, η σιλουέτα που απλώνεται μπροστά μας, δεν είναι αυτό που θα λέγαμε “αέρινη”.
Αν ξεπεραστεί πάντως η αρχική εντύπωση, αρχίζει η βύθιση στις λεπτομέρειες, που είναι εξίσου εντυπωσιακές. Το τεράστιο φαίριγκ που καλύπτει αναβάτη και συνεπιβάτη, έχει τώρα ένα μεγάλο αεραγωγό, που εξισορροπεί την πίεση πίσω του. Έτσι στο χώρο ανάμεσα στον αναβάτη και τον πίνακα οργάνων, υπόσχεται ότι δε θα επικρατεί η υποπίεση που παλαιότερα τραβούσε μικροαντικείμενα, μπλουζάκια και… γενειάδες προς το κέντρο. Φυσικά η ανοικτή ή κλειστή του θέση, ελέγχεται με ένα κουμπί από τον αναβάτη.
Αεροδυναμικά βοηθήματα κάτω από το τιμόνι, καλύπτουν κάθε πιθανή πηγή ενόχλησης από τον αέρα.
Το κάτω σταθερό μέρος, έχει αεραγωγούς αυτοκινητικού τύπου, που επιτρέπουν ή αποτρέπουν τον αέρα από τα πόδια, ανάλογα πάλι με τα γούστα του αναβάτη.
Στην πάνω πλευρά του… κάτω μέρους, έχει αποθηκευτικό χώρο για μικροπράγματα.
Να σημειώσουμε ότι παρά τις αεροδυναμικές αλλαγές, η οπτική διαφορά με προηγούμενα μοντέλα είναι σχετικά μικρή. Αν έχει ξαναδεί κάποιος, σίγουρα θα αντιληφθεί ότι αυτή είναι μια Electra. Κανένα περιθώριο παρεξήγησης.

Τα πόδια και των δύο επιβαινόντων, δεν πατούν σε μαρσπιέ, αλλά σε μεγάλα… πατώματα. Του συνεπιβάτη μάλιστα, ρυθμίζονται ως προς το ύψος.
Εξαιτίας των πατωμάτων, το λεβιέ ταχυτήτων είναι τύπου μύτη-τακούνι, ώστε να μη χρειάζεται να μπει η μπότα κάτω από το λεβιέ. Το λεβιέ όμως αποτελείται από δύο τμήματα.
Έτσι, αν κάποιος αποφασίσει ότι δεν τον βολεύει αυτός ο τρόπος αλλαγών, υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης μόνο του εμπρός μέρους πιο ψηλά, ώστε να χωρά η μπότα από κάτω και να ανεβοκατεβάζει ταχύτητες με συμβατικό τρόπο.
Οι σέλες είναι τεράστιες. Εντάξει, η εμπρός σέλα δε διαφέρει οπτικά τόσο πολύ από άλλες σέλες Harley που είναι επίσης μεγάλες.
Μιλώντας για την πίσω όμως, αν υπάρξει συνεπιβάτης που ΔΕ θέλει να ανέβει στο θρόνο με τα ενσωματωμένα μπράτσα για να πάει βόλτα, είναι ώρα για αυτοκριτική του οδηγού.
Αποκλείεται να φταίει η οπτική εντύπωση από τη μοτοσυκλέτα, μάλλον αυτός έχει κάνει λάθος επιλογή

 Πολυτέλεια που βγάζει μάτι

Η πολυτέλεια βγάζει μάτι και στα υπόλοιπα μέρη της FLHTCU. Μια ματιά στις φωτογραφίες μόνο, πείθει και τους πιο κακοπροαίρετους. Μαύρος κινητήρας σε ελαστικές βάσεις με άβαφες άκρες των ψηκτρών και χρωμιωμένα όλα τα καπάκια του κινητήρα και κιβωτίου ταχυτήτων.
Εκπληκτική διχρωμία με φιλέτα, μεταλλικό σηματάκι στο ρεζερβουάρ και μεταλλικοί χρωμιωμένοι προφυλακτήρες φτερών και βαλιτσών. Βαφή που δείχνει αμέτρητο βάθος, και εμπνέει για συμβίωση δεκαετιών. Και μια λεπτομέρεια που δείχνει με τελειωτικό τρόπο την προσέγγιση: Το τιμόνι δεν είναι φτιαγμένο από κανένα ταπεινό σίδερο ή έστω αλουμίνιο.
Σε μια τέτοια μοτοσυκλέτα, επιλέχθηκε να χρησιμοποιηθεί ανοξείδωτο ατσάλι.
Respect.

Oι χώροι φόρτωσης είναι επίσης εντυπωσιακοί. Μόνο το top case χωράει περίπου 2,5 κράνη και περιλαμβάνει νεσεσέρ, φωτισμό και εσωτερική μαλακή επένδυση στο κάτω μέρος.
Υπάρχουν φυσικά και πλάγιες βαλίτσες, με εσωτερικές υφασμάτινες τσάντες στο ίδιο σχήμα, από τις οποίες η κάθε μια χωράει τα ρούχα και αξεσουάρ που θα έπαιρνε κάποιος μαζί του για 5-6 ημέρες. (Σημείωση: Μιλάμε για άντρα, έτσι; Αδυνατούμε να υπολογίσουμε πόσο χώρο χρειάζεται η μέση γυναίκα).
Όλες οι βαλίτσες και αποθηκευτικοί χώροι είναι σχεδιασμένες ώστε να ανοίγουν με το ένα χέρι, ενώ με το άλλο χέρι κρατάμε τα αντικείμενα προς φόρτωση. Η κουλτούρα του χειρισμού με τον ευκολότερο δυνατό τρόπο, εκτείνεται παντού. Η τάπα της βενζίνης ανοίγει με ένα κουμπί και οι αποθηκευτικοί χώροι στο φαίριγκ ανοίγουν, πατώντας απλά το πορτάκι τους. Τέλος, οι κλειδαριές βρίσκονται σε χρωμιωμένες βάσεις που επίσης αποτρέπουν πιθανές επαφές κλειδιού με το χρώμα από κάποιο λάθος.

 Gadget και κουμπιά


Αμέσως μετά, η προσοχή στρέφεται προς τον πίνακα οργάνων. Τέσσερις μεγάλοι κύκλοι με αναλογικές ενδείξεις, ψηφιακό τμήμα στο ταχύμετρο και μια οθόνη, αναλαμβάνουν την πληροφόρηση του αναβάτη για… τα πάντα.
Ταχύτητα, στροφές κινητήρα, στάθμη καυσίμου και τάση μπαταρίας περιέχονται στις αναλογικές ενδείξεις. Αν κάποιος αναρωτιέται για την τάση μπαταρίας, η απάντηση είναι απλή: Με την πληθώρα των ηλεκτρικών αξεσουάρ που μπορεί να δεχτεί μια τουριστική μηχανή, το συνολικό ηλεκτρικό φορτίο μπορεί να γίνει πολύ μεγάλο, αν ενεργοποιηθούν πολλά ή όλα μαζί.
Απλά σκεφτείτε: Θερμαινόμενα γιλέκα, θερμαινόμενη σέλα και θερμαινόμενα γκριπ. Οπότε καλό είναι να υπάρχει ένδειξη για την κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας, ώστε να αποφεύγονται εκπλήξεις.

Πρίζες τύπου αναπτήρα πάντως, υπάρχουν στο φαίριγκ και στο ρεζερβουάρ, έτοιμες να δεχτούν φορτία. Υπάρχει επίσης καλωδίωση έτοιμη, για να συνδέεται στο γκαράζ με το φορτιστή σας, ώστε να διατηρείται πάντα η μπαταρία φρέσκια.
Στο ψηφιακό μέρος του ταχύμετρου οι ενδείξεις είναι: ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, επιλεγμένη ταχύτητα στο κιβώτιο, χιλιομετρική αυτονομία αναλόγως ταχύτητας, ένδειξη για το cruise control που ελέγχεται από τον αριστερό διακόπτη του τιμονιού, και τέλος, ρολόι.
Κάτω από όλες αυτές τις ενδείξεις βρίσκεται η οθόνη 4,3 ιντσών (με αυτόματο και χειροκίνητο έλεγχο φωτεινότητας) του ηχοσυστήματος, το οποίο έχει ισχύ 4x25 Watt RMS, με equalizer που επεμβαίνει και διαφοροποιεί την ισορροπία των συχνοτήτων και την ένταση του ηχοσυστήματος, όσο αυξάνεται η ταχύτητα.

Στην οθόνη, βρίσκουμε ακόμα μερικές ενδείξεις σχετικά με την οδήγηση: Θερμοκρασία περιβάλλοντος, θερμοκρασία κινητήρα και πίεση λαδιού.
Τα κουμπιά είναι τεράστια, όπως είπαμε και πριν, για να είναι δυνατός ο χειρισμός τους με γάντια.
Δίπλα στην οθόνη, υπάρχει ντουλαπάκι με USB, που συνδέεται και υποστηρίζει iPhone, iTouch, απομιμήσεις iPad, κάρτες SD και διάφορες άλλες συσκευές προσβάσιμες με USB. Το ηχοσύστημα θα τις κάνει να νοιώθουν σα στο σπίτι τους.

Τα ηχεία είναι διαμέτρου 13cm, με πρόβλεψη αναβάθμισης σε 16,5 cm, χωρίς να χρειαστούν μετατροπές στις βάσεις. Δυνατότητα αναβάθμισης υπάρχει επίσης και στην κεντρική μονάδα, η οποία μπορεί να αντικατασταθεί με μεγαλύτερη multimedia μονάδα, με οθόνη επαφής 6,5 ιντσών, ενσωματωμένο δορυφορικό ραδιόφωνο, GPS με πρόβλεψη καιρού, πληροφορίες για την κίνηση και δυνατότητα κατεβάσματος χαρτών, συνδεσιμότητα με το κινητό τηλέφωνο και πλήρη έλεγχο με αναγνώριση φωνής!
Τέλος, υπάρχει σύστημα χωρίς κλειδιά, που ενεργοποιεί τον κεντρικό διακόπτη μόλις πλησιάσει ένας μικρός πομπός, που μπορεί να βρίσκεται στην τσέπη του αναβάτη.
Ασφαλές και πρακτικότατο σύστημα.
Και επίσης δε θα προκαλέσει ποτέ ζημιά στο χρώμα, από κλειδιά που τρίβονται πάνω του.

 Ride thru


Οι περισσότεροι έμπειροι αναβάτες συνήθως δεν τρομάζουν εμπρός σε μια μοτοσυκλέτα.
Γνωρίζουν άλλωστε ότι οι μοτοσυκλέτες και τα σκυλιά, “δαγκώνουν” τη στιγμή που σταματάς να έχεις απαντήσεις για τη δεδομένη κατάσταση και αρχίζεις και τρομάζεις.
Άλλωστε, όλοι θα έχουμε δει αναβάτες με διαστάσεις μύγας που ανεβαίνουν σε μοτοσυκλέτες με 200 ίππους και τις κάνουν να “κελαηδάνε”.
Κι όμως, αν κάτσει κάποιος πάνω σε μια Electra, η πρώτη εντύπωση που δίνει η μοτοσυκλέτα είναι άκρως ψαρωτική, μην κρυβόμαστε.
Μπροστά και… γύρω του βρίσκονται 400 κιλά ατόφιου σίδερου, που με συνεπιβάτη και βενζίνη γίνονται κοντά 500.
Αυτό σημαίνει, ότι, για το καλό του, η μοτοσυκλέτα δεν πρέπει ποτέ να γύρει παραπάνω από “λίγο” όταν είναι σταματημένη, αλλιώς καλύτερα να υπάρχει κόσμος γύρω, για να βάλει ένα χεράκι και να την επαναφέρει σε όρθια θέση.
Ευτυχώς η σέλα βρίσκεται χαμηλά, πολύ χαμηλά, 74 cm από το έδαφος, έτσι ώστε να μην μπαίνει και ο παράγοντας του ύψους για τον αναβάτη.

Η ρουτίνα εκκίνησης δεν είναι ίδια με όλες τις υπόλοιπες μοτοσυκλέτες, τουλάχιστον για όσους εκτιμούν την ύπαρξη ηχοσυστήματος.
Πριν από οποιαδήποτε άλλη κίνηση, η πρώτη έννοια είναι η επιλογή του ραδιοφωνικού σταθμού, ή η σύνδεση του USB που θα συνοδέψει το ride.
Αφού τελειώσει αυτή η διαδικασία, πάτημα του ελαφρύ συμπλέκτη και του μεγάλο κουμπιού της μίζας.
Με… μισή μιζιά, ο μεγάλος κινητήρας έρχεται σε λειτουργία, κρατώντας σχετικά ψηλές στροφές για το λεπτό που χρειάζεται μέχρι να ζεσταθεί λίγο.
Μετά, η διαχείριση καυσίμου κρίνει αχρείαστο τον εμπλουτισμό του μίγματος και ρίχνει τις στροφές στο κανονικό, γύρω στις 1000.
Μπάσος ήχος, έλλειψη κραδασμών και οθόνες και όργανα που ζωντανεύουν με ενδείξεις.
Ήχος και φως. Αίσθηση ότι ο κόσμος είναι δικός μας, για να τον κατακτήσουμε. Κλικ στο μαλακό κιβώτιο ταχυτήτων και η εντυπωσιακή μοτοσυκλέτα ξεκινά.

Στην αρχή μάλιστα, μάλλον γελάει, νοιώθοντας το άγχος από την πλευρά του οδηγού, που τελικά αποδεικνύεται υπερβολικό και άνευ λόγου και αιτίας.
Πραγματικά, είναι εντυπωσιακός ο τρόπος που νοιώθει κάποιος εμπιστοσύνη λίγα μέτρα αργότερα. Από κει και μετά και εφόσον δεν επικρατούν αταίριαστες καταστάσεις, όπως μποτιλιάρισμα σε συνδυασμό με ραντεβού που περιμένει εδώ και μισή ώρα, η βόλτα είναι εξαιρετικά χαλαρωτική και φυσικά ανεβάζει τον αναβάτη ψυχολογικά στα ουράνια.
Βελούδινη λειτουργία, εξαιρετικά γραμμικό μοτέρ και εύκολα χειριστήρια-γεωμετρία, έχουν αποβάλλει το άγχος μέσα σε περίπου 150 μέτρα.
Εξαιρετική βοήθεια προσφέρουν και τα φρένα, που χρειάζονται μεν περισσότερη δύναμη σε σχέση με σπορ μοτοσυκλέτα, αλλά από την άλλη μεριά δε θα διαταράξουν ποτέ την ισορροπία και τις αναρτήσεις, αν δεν το επιθυμήσετε πραγματικά.

Άλλος ένας λόγος ηρεμίας, το διακριτικό ABS, που συνήθως επεμβαίνει αφού ήδη έχετε καταλάβει ότι υπερβαίνετε τα όρια.
Αν μπορούσαμε να το ρυθμίσουμε πάντως, θα το κάναμε πιο ευαίσθητο, ώστε να απελευθερώνει νωρίτερα το δίσκο.
Ίσως από την άλλη μεριά αυτή η εκτίμηση να προέρχεται από το άγχος που προσφέρει ένας μπλοκαρισμένος τροχός σε ένα τόσο μεγάλο σύνολο, γιατί σε πραγματικά δύσκολη θέση δεν μας έφερε, και μάλλον δεν πρόκειται να έρθει ποτέ η μοτοσυκλέτα από το επιπλέον αυτό δέκατο του δευτερολέπτου.

Ανοιχτοί δρόμοι


Στάση στα πρώτα διόδια για ρύθμιση των αναρτήσεων πίσω με υποβοήθηση αέρα.
Κάπου εδώ έρχεται το παράπονο του τεμπέλη: Θα θέλαμε η ρύθμιση να γίνεται από το ταμπλό ηλεκτρονικά και όχι δίπλα στο αμορτισέρ, ώστε να μη χρειάζεται καν στάση για τη ρύθμιση.
Μετά τα διόδια, η αίσθηση πλέον γίνεται αυτή του μαγικού χαλιού. Η μοτοσυκλέτα απομονώνει τον οδηγό από τα καιρικά φαινόμενα, ο αέρας παύει να ασκεί πίεση οπουδήποτε πάνω μας, εκτός ίσως από το πάνω μέρος του κράνους, ενώ η σχεδίαση του cockpit, ελαχιστοποιεί ακόμα και το θόρυβο. Ή μήπως να φταίει η μουσική; Τέλος πάντων.

Το μοτέρ λειτουργεί όσο γραμμικά φαντάζεται κάποιος για τα 1700 κυβικά του, αλλά σπρώχνει με εμφατικό τρόπο τη μοτοσυκλέτα και μάλιστα πιο γρήγορα από όσο θα αναμέναμε: Η Harley δηλώνει ότι η Electra διαθέτει την καλύτερη ρεπρίζ με 5η στα 100-130 χ.α.ω. ανάμεσα στα μοντέλα της, και δεν θα τη διαψεύσουμε.
Η επιτάχυνση βέβαια έρχεται με τρόπο περισσότερο Bentley παρά Ferrari, αν καταλαβαινόμαστε.
Παραμένει όμως εντυπωσιακή για μια τέτοια μοτοσυκλέτα.

Η 6η σχέση λειτουργεί περισσότερο ως overdrive και αφαιρεί αρκετό από το νεύρο του κινητήρα, χαμηλώνει όμως τις στροφές λειτουργίας, συντελεί ακόμα περισσότερο στην απομόνωση του αναβάτη από τον κινητήρα και μεγιστοποιεί την αίσθηση του να κάθεται κάποιος στα σύννεφα.
(Μεγάλη) Παρένθεση: Σε οπαδούς του δόγματος “Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε 3 ώρες”, μπορεί όλα αυτά να ακούγονται παράξενα και ίσως κάτω από τα standards τους, αλλά η μοτοσυκλέτα αυτή απευθύνεται πολύ περισσότερο σε αναβάτες του δόγματος “Αθήνα-Βαρκελώνη με τη γυναίκα μου και μόλις φτάσω, είτε θα φορέσω το καλό μου κοστούμι γιατί έχω meeting με τον αντιπρόσωπο των κρασιών που θα εισάγω, είτε θα στήσω το αντίσκηνο στο χώρο του HOG meeting νοιώθοντας απόλυτα φρέσκος και θα πάω στο stage των συναυλιών, σε αναζήτηση μπύρας και παρέας για γέλιο”.

Οπότε, μιλάμε για τελείως διαφορετικά πράγματα. Και συγχωρείστε με, αλλά τέτοιες μοτοσυκλέτες αποτελούν υλικό για όνειρα όσων ξεπέρασαν προ καιρού το σύνδρομο “περνάμε όποιον βρούμε μπροστά μας” και έκαναν ειρήνη με εαυτούς και αλλήλους.
Οπότε μάλλον δε θα χρειαστούν σε κάτι την τυπική Supersport μοτοσυκλέτα των 200 ίππων με 24 μοίρες κάστερ που βρίσκει λόγο ύπαρξης μόνο σε πίστα ή σε καθημερινό κρυφτούλι με το Θεριστή. Τέλος (μεγάλης ) Παρένθεσης.

 Ζωή γλυκιά

Η ζωή λοιπόν με την Electra είναι γλυκιά και την κάνει ακόμα γλυκύτερη η ύπαρξη του εξελιγμένου συστήματος των φρένων που προσφέρει πνευματική ηρεμία.
Η διασύνδεση του συστήματος των φρένων με τις τετραπίστονες δαγκάνες και τους 3 δίσκους των 300 χιλιοστών, επιβραδύνει υποδειγματικά και χωρίς δράματα της γεωμετρίας, νωρίτερα από ότι φανταζόμασταν. Το δε πιρούνι, διαχειρίζεται ακόμα και ανωμαλίες κατά το φρενάρισμα με άνεση.

Τα πράγματα όμως γίνονται λίγο περίεργα στο θέμα των ανοικτών στροφών. Όπως και στα παλαιότερα μοντέλα, οι Electra Glide παρουσιάζουν μια ελαστικότητα ως προς το διαμήκη άξονα που προέρχεται από την ελαστική έδραση του ψαλιδιού και της κάσας στο σκελετό.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αίσθηση “κομμένου σκελετού” που παλαιότερα προσπαθούσαν να επιλύσουν διάφορες aftermarket εταιρείες, προσφέροντας μοχλισμούς που συνήθως έδεναν σταθερά τη μετάδοση με το σκελετό, αυξάνοντας όμως τους κραδασμούς.
Σε κανονικούς ρυθμούς βέβαια δε συμβαίνει τίποτα, αλλά πλέον τα Dunlop διπλής γόμας που φοράει σε τροχούς 17 ιντσών, εμπνέουν ασφάλεια ώστε να πιέσεις λίγο περισσότερο, οπότε σε μεγαλύτερες κλίσεις, η αίσθηση επιστρέφει.

Τέλος, η νύχτα σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί δικαιολογία για διακοπή του ταξιδιού.
Οι προβολείς κάνουν τη νύχτα μέρα και προσφέρουν άνεση για να κινείται κάποιος τόσο γρήγορα όσο και ξεκούραστα.
Προσοχή μόνο στις δέσμες, γιατί αν η μοτοσυκλέτα είναι πολύ μαλακή και ο προβολέας δείχνει ψηλά, τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα για τους απέναντι, αλλά και σας.
Όσο για την πίσω πλευρά, πιο εύκολο είναι να μη δει κάποιος νταλίκα στο δρόμο, παρά τη φωτισμένη Electra.
Κάποιος μπορεί να θεωρήσει το φωτισμό too much, αλλά πόση προτεραιότητα θα έδινε στη διακριτικότητα έναντι της ασφάλειας;

Τουρισμός υψηλών προδιαγραφών


Η νέα Electra Glide Ultra Classic είναι Ultra σε όλα της. Σε προσωπικότητα, άνεση, ασφάλεια, δυνατότητες φόρτωσης αλλά και μόνο σαν παρουσία, ελάχιστα δίκυκλα μπορούν να κλέψουν έστω κι ένα βλέμμα μακριά της.
Ίσως να μην ανταποκρίνεται στα πρότυπα του βιαστικού τουρισμού υψηλών ταχυτήτων που έχουν συνηθίσει πολλοί Ευρωπαίοι και δεν είναι αυτός ο σκοπός της.
Η απόλυτη όμως εκπλήρωση του λόγου ύπαρξής της βρίσκεται στον τουρισμό μεγάλων αποστάσεων και την αναζήτηση του προορισμού μέσα από τις εναλλαγές κρατών ή και ηπείρων.
Η δε αίσθηση που προσφέρει ένα όχημα που κατασκευάζεται και ανταποκρίνεται ακριβώς σε αυτό που σκέφτεται ο άνθρωπος της πόλης, όταν ονειρεύεται ότι θα σταματήσει για λίγο ή πολύ τους φρενήρεις ρυθμούς του και θα αναζητήσει τον εαυτό του μακριά από όλα, είναι τουλάχιστον ανεκτίμητη.
Έστω κι αν τώρα, πρέπει να την επιστρέψω στην αντιπροσωπεία.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Harley Davidson Motor Company
Μοντέλο FLHTCU Electra Glide Ultra classic
Αντιπρόσωπος Harley - Davidson Athena
Τιμή βασικής έκδοσης 31.600 euro
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Τετράχρονος, δικύλινδρος σε V45, 4 εκκεντροφόροι, 2 βαλβίδες / κύλινδρο, αερόψυκτος με υδρόψυκτη κεφαλή
Κυβισμός (c.c.) 1690
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 98,4x111,1
Συμπίεση (:1)  9,6
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός ESPF
Σύστημα εξαγωγής  2 σε 2 με καταλύτη
Λίπανση  Ξηρό κάρτερ, αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος μηχανικός
Μετάδοση 5 σχέσεων με αλυσίδα
Πρωτεύουσα μετάδοση Γρανάζια - 34/46
1η σχέση (συνολικά) 1/9,593
2η σχέση (συνολικά) 1/6,65
3η σχέση (συνολικά) 1/4,938
4η σχέση
(συνολικά) 1/4
5η σχέση (συνολικά) 1/3,407
6η σχέση (συνολικά) 1/2,875
Τελική μετάδοση
Ιμάντας 32/68
Πλαίσιο
Τύπος   Ατσάλι
Κάστερ (°)  26
Ίχνος (mm) 170
Μεταξόνιο (mm) 1.613
Ύψος σέλας (mm) 739
Μήκος (mm) 2.504
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Βάρος (kg)   400
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  22,7
Αναρτήσεις
Μπροστά  Συμβατικό μπροστινό σύστημα διαμέτρου 41,3mm /  καμία ρύθμιση
Πίσω Δύο αμορτισέρ χωρίς μοχλισμό / Ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου
Ελαστικά 
Μπροστά 130/80-17
Πίσω  180/65-16
Φρένα
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 300mm με  δαγκάνες 4 εμβόλων 
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 300mm με δαγκάνα 4 εμβόλων
Εξοπλισμός
Αναλογικό ταχύμετρο,στροφόμετρο, στάθμη καυσίμου και τάση μπαταρίας, Ψηφιακά: ολικός και 2 μερικοί χιλιομετρητές, ώρα, ένδειξη επιλεγμένης ταχύτητας, αυτονομία σε χιλιόμετρα, θερμοκρασία περιβάλλοντος, θερμοκρασία κινητήρα, πίεση λαδιού, λυχνίες για φώτα, φλας, πίεση λαδιού, διαγνωστικό ψεκασμού, ένδειξη φώτων ομίχλης, cruise control, χαμηλή τάση μπαταρίας
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/σαλ)  Δ.Α.
Ροπή εργοστασίου (Nm/σαλ)  138/3.750

Φωτογραφίες οδήγησης

Τεχνικές φωτογραφίες

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2014 11:31

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon