.
Κατηγορία Brixton
Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2019 09:33

TEST – Brixton Felsberg 250 X

Τα τελευταία χρόνια, με την δημοτικότητα των νεορετρό να εκτοξεύεται, υπήρξαν διάφορες εταιρείες που λανσάρισαν στην αγορά μοντέλα αυτής της κατηγορίας, με μικρούς κυβισμούς και προσιτή τιμή. Η πλέον γνωστή εξ αυτών, είναι η Brixton, η οποία αφού μας “συστήθηκε” μέσω μιας γκάμας 125 κ.εκ., τώρα κάνει το επόμενο βήμα, με δύο νέα μοντέλα, στα 250 κ.εκ. Το ένα εξ αυτών, με την ονομασία Felsberg 250, εξετάζουμε στην δοκιμή που ακολουθεί.

Του Κώστα Γαμβρούλη 
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Τι είναι το Felsberg; Το ομόσταυλο και παρόμοιου κυβισμού Saxby 250 είναι πιο “ξεκάθαρο” με σαφείς αναφορές στην Scrambler κατηγορία. Το Felsberg 250 από την άλλη, δεν κατατάσσεται σε κάποιο από τα ευρέως διαδεδομένο νεορετρό “σχήματα”.  Θα μπορούσε να ήταν ένα roadster αλλά τα τρακτερωτά ελαστικά δεν συνάδουν σε αυτό. Θα μπορούσε να ήταν ένα café racer αλλά περά από τα ελαστικά, το ψηλό τιμόνι, ακυρώνει και  αυτό το σενάριο.

brixton glanville 250 x 41

Οπότε, για να μην αναλωθεί και άλλος χώρος σε θέματα συστηματικής ταξινόμησης ας αρκεστώ στο προφανές, ότι πρόκειται δηλαδή για μια naked μοτοσυκλέτα που δανείζεται ρετρό στοιχεία από διάφορες κατηγορίες. Το αποτέλεσμα δεν είναι “τουρλού” και ασύνδετο, είναι αρκετά καλό και αρέσει, αν κρίνω από την βροχή των ερωτήσεων που δέχθηκα όλες τις μέρες που οδηγούσα το Felsberg. Μάλιστα, στοιχεία όπως το υπέροχο τελικό της εξάτμισης και η προστατευτική ταινία που τυλίγει τους σωλήνες πριν από αυτό, καθώς και το επενδεδυμένο με ξύλο και nickel τμήμα στην ράχη του ρεζερβουάρ, στο σημείο που βρίσκεται η τάπα, προσέδιδαν την εντύπωση της ιδιοκατασκευής και εισέπραξα αρκετά “τζάμπα” μπράβο από ανθρώπους που πίστευαν ότι εγώ ήμουν ο μερακλής υπεύθυνος για όλα αυτά.

brixton glanville 250 x 2

Ένα ακόμα ωραίο και άξιο αναφοράς σημείο, είναι ο μονός προβολέας της μοτοσυκλέτας με το περίβλημα γύρω από αυτόν αλλά και την “λωρίδα” με το γράμμα “X” που τον διατρέχει οριζόντια, παίζοντας ταυτόχρονα και τον ρόλο της DRL πηγής φωτισμού. Μιλώντας για τα φώτα, επισημαίνεται ότι όλα είναι LED, από εκεί και έπειτα όμως ο εξοπλισμός είναι λιτός και απλός και αυτό δεν γράφεται ως μειονέκτημα, καθότι δεν όφειλε η μοτοσυκλέτα, δεδομένης της κατηγορίας και της τιμής της, να υπερέχει σε αυτό τον τομέα.

brixton glanville 250 x 9

Ο πίνακας οργάνων αποτελείται από ένα μονό “ρολόι” με αναλογικό στροφόμετρο, το οποίο τερματίζει στην υπερ-αισιόδοξη ένδειξη των 16.000 σ.α.λ. (!), ενώ μέσα σε αυτό φιλοξενείται μια LCD μονόχρωμη οθόνη όπου και προβάλλονται ψηφιακά ταχύμετρο, ολικός χιλιομετρητής και στάθμη καυσίμου.

brixton glanville 250 x 16

Σε ότι αφορά στους διακόπτες, η απλότητα συνεχίζεται, με μερικές παραδοξότητες όμως. Πρώτα απ όλα, δεν υπάρχει kill switch, ενώ στην θέση του έχει τοποθετηθεί έξτρα διακόπτης φώτων, πέραν αυτού στα αριστερά που ελέγχει μικρή και μεγάλη σκάλα, ο οποίος και εναλλάσσει σε λειτουργία DRL και φώτα πορείας. Ο διακόπτης των φλας δεν έχει επαναφορά ούτε και ακύρωση με προς τα μέσα πάτημα στην μεσαία του θέση, οπότε ο έλεγχος γίνεται με πιο “manual” τρόπο.

brixton glanville 250 x 13

Στα δεξιά του πίνακα οργάνων – ρολογιού, υπάρχει μια παροχή φόρτισης μέσω USB βύσματος ενώ ο κεντρικός διακόπτης βρίσκεται στα αριστερά. Σημειώνεται ότι το κλείδωμα του τιμονιού δεν γίνεται από αυτό το σημείο αλλά από ξεχωριστή κλειδαριά (με το ίδιο βέβαια κλειδί) στην δεξιά πλευρά του λαιμού της μοτοσυκλέτας.

Ανεβαίνοντας στο Felsberg 250, η αίσθηση είναι περίεργη. Η σέλα είναι χαμηλά, πολύ χαμηλά, στα 750 χλστ. απόστασης από το έδαφος, σχεδόν σε cruiser θέση αλλά σε αντίθεση με αυτή την κατηγορία, τα μαρσπιέ δεν είναι τραβηγμένα μπροστά και έτσι η απόσταση τους από την σέλα είναι μικρή με επακόλουθο μια κλειστή σχετικά γωνία για τα γόνατα. Από την άλλη, το τιμόνι είναι ναι μεν αρκετά ψηλό και ευρύ αλλά το μακρύ ρεζεβουάρ σε αναγκάζει να κάτσεις αρκετά πίσω σε σχέση με αυτό. 

brixton glanville 250 x 35

Όλα αυτά δεν συνιστούν κάτι άβολο αλλά –όπως ήδη γράφτηκε- κάτι περίεργο, μια αίσθηση που απλά θέλει λίγη συνήθεια. Η σέλα είναι σε γενικές γραμμές άνετη και ευρύχωρη πάντως, ενώ τα πόδια ακουμπούν σε πολύ φαρδιά μαρσπιέ με οδόντωση, χωρίς όμως ελαστικό παρέμβυσμα για την μείωση των κραδασμών αλλά και χωρίς ελατήριο – έλασμα για την επαναφορά τους, όταν διπλώσουν. Ίδια αναδιπλούμενα μαρσπιέ έχει και ο συνεπιβάτης, ενώ το ποσοστό που του αντιστοιχεί στην σέλα είναι μικρό μεν, όσο πρέπει για να μην κουραστεί σε μετακινήσεις εντός πόλης δε.

brixton glanville 250 x 1

Στα του κινητήρα τώρα, η Brixton βασίζεται στα σχέδια παλαιότερων κινητήρων της Suzuki και το Felsberg δεν αποτελεί εξαίρεση, αφού το μοτέρ του, είναι “φτυστό” με αυτό του πάλαι ποτέ GN 250 μοντέλου. Μονοκύλινδρο, αερόψυκτο, με 249 κ.εκ. χωρητικότητα και τροφοδοσία μέσω ψεκασμού, συμμορφώνεται  με τις Euro 4 προδιαγραφές ρύπων και αποδίδει 17 ίππους και 1,6 kg-m ροπής.  Το πλαίσιο είναι ατσάλινο, μονό και ανοικτό, ενώ σε ότι αφορά στις αναρτήσεις, στο μπροστινό μέρος συναντάμε “ψωμωμένο” ανεστραμμένο πιρούνι διαμέτρου και πίσω δυο μονά αμορτισέρ ρυθμιζόμενα ως προς την προφόρτιση, με ξεχωριστά δοχεία αζώτου. Την πέδηση αναλαμβάνει μονό δισκόφρενο τόσο μπροστά (276 χλστ.) όσο και πίσω (220 χλστ.), με την συνεργασία διπίστονης δαγκάνας και στις δύο περιπτώσεις, ενώ μια μονάδα ABS, ελέγχει τα μπλοκαρίσματα. Τέλος, οι τροχοί (18” μπροστά –  17” πίσω) είναι ακτινωτοί και φέρουν ελαστικά σε διαστάσεις 100/90 και 120/80, με εμφανέστατο “τακούνι” στο πέλμα τους.

brixton glanville 250 x 10

Πάνω στο Felsberg 250 τώρα, έτοιμος για οδήγηση. Το μοτέρ δεν εκπέμπει έντονο ήχο στο ρελαντί ενώ οι παραγόμενοι κραδασμοί είναι ελάχιστοι. Συμπλέκτης ούτε βαρύς, ούτε ελαφρύς, κάπου στην μέση θα έλεγα, με μικρό εύρος σύμπλεξης – αποσύμπλεξης. Το κιβώτιο είναι θετικό, με σχετικά μεγάλες διαδρομές όμως μεταξύ των σχέσεων και κάποιους τζόγους. Το Felsberg από τα πρώτα μέτρα σου μεταδίδει την αίσθηση που υποψιαζόσουν ότι θα έχει βάση του παρουσιαστικού του. Χαμηλό κέντρο βάρους, σταθερό πάτημα μια ελαφριά ασάφεια από τα τακουνιά ελαστικά του, που ευτυχώς ποτέ δεν εξελίσσεται σε κάτι ανησυχητικό. Ο κινητήρας έχει την ισχύ και την ροπή ώστε να κινήσει την μοτοσυκλέτα σβέλτα στις αστικές συνθήκες, σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας όμως, θα διαπιστώσει κανείς ότι η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 110 χλμ./ώρα, με τα 100 χλμ./ώρα, να είναι ένα ρεαλιστικό νούμερο για κίνηση σε αυτό το πεδίο.

brixton glanville 250 x 31

Τα φρένα επαρκούν για να σταματήσουν με ασφάλεια την μοτοσυκλέτα από αυτές τις ταχύτητες με το μπροστινό να προσφέρει καλύτερη αίσθηση από το πίσω, που παρουσιάζει μια ελαφρώς “ξύλινη” αίσθηση στο πεντάλ. Το ABS θα ενεργοποιηθεί πιο εύκολα και νωρίς στον πίσω τροχό λοιπόν, ενώ ο μπροστά θέλει πολύ πίεση στην μανέτα για να προκληθεί μπλοκάρισμα. Από θέμα αναρτήσεων, το Felsberg 250 τα πάει αρκετά καλά, επιτυγχάνοντας ένα πολύ καλό συγκερασμό μεταξύ άνεσης και διατήρησης συνοχής του συνόλου. Το μπροστινό ίσως να είναι λίγο πιο “σκληρό” από το ιδανικό, από την άλλη όμως προσφέρει καλή πληροφόρηση σχετικά με το που πατάει ο τροχός.

brixton glanville 250 x 28

Μέσα στην πόλη η μοτοσυκλέτα θα κινηθεί εύκολα, χωρίς να προβληματίσει. Είναι ευκολοδήγητη και μπορεί να ελιχθεί με άνεση ανάμεσα στα αυτοκίνητα. Με δεδομένη την τελική ταχύτητα που ανέφερα πιο πάνω, οι εξορμήσεις εκτός πόλης δεν είναι το δυνατό σημείο του Felsberg, όχι τουλάχιστον αν αυτές γίνονται διανύοντας εθνικές οδούς. Από επαρχιακούς είναι πολύ προτιμότερο και αν σεβαστεί κανείς τα όρια που τίθενται από τα ελαστικά σε ότι αφορά στην πίεση που αυτά μπορούν να δεχθούν, μπορεί τα πράγματα να γίνουν και διασκεδαστικά. Ένα άλλο πεδίο στο οποίο η μοτοσυκλέτα, βάση του παρουσιαστικού της, μπορεί πολλές φορές να βρεθεί, είναι το χώμα. Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι σε καμία περίπτωση το Felsberg δεν είναι on-off μοντέλο, αλλά με την βοήθεια των ελαστικών και με το μικρό βάρος, θα καταφέρει να διασχίσει εύκολα και χωρίς άγχος καλούς έως μέτριους χωματόδρομους.

brixton glanville 250 x 38

Το Felsberg 250, είναι μια 2 σε 1 νεορετρό μοτοσυκλέτα και το γράφω αυτό με την εξής έννοια: Από την μια, μπορεί κάλλιστα να την αγοράσει κάποιος που γουστάρει τέτοια εμφάνιση, να την αφήσει ως έχει, standard, και να κυκλοφορεί - βολτάρει καθημερινά μαζί της, με μικρό κόστος, αφού η κατανάλωση της δεν ξεπερνά τα 3 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα όσο και το “στύψεις”.  Από την άλλη, μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική βάση για ανελέητο customizing! Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν δώσει διπλάσια χρήματα από όσα κοστίζει το Felsberg για να αγοράσουν σάπιες μοτοσυκλέτες και να χτίσουν πάνω τους αυτό που έχουν οραματιστεί. Να η ευκαιρία λοιπόν, πάρτε Felsberg με την ντουζίνα και αλλάξτε τους τα φώτα! Στα 3.850 ευρώ που κοστίζει, δεν τίθεται καν θέμα αν αξίζει, είτε ανήκετε στη μία, είτε στην άλλη κατηγορία πιθανών αγοραστών που περιγράφηκαν πιο πάνω! 

brixton glanville 250 x 33

Τεχνικά Χαρακτηριστικά 

Κατασκευαστής

Brixton

Μοντέλο

Felsberg 250

Αντιπρόσωπος

TEOMOTO

Τιμή (€)

3.850

Εγγύηση

2 χρόνια

   

Κινητήρας

 

Τύπος

4T, 1K, A/Ψ

Κυβισμός (cc)

249

Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm)

72 x 61.2

Σχέση συμπίεσης

Δ.Α.

Τροφοδοσία 

Ηλεκτρονικός ψεκασμός

Σύστημα εξαγωγής 

2 σε  1

Λίπανση 

Yγρό κάρτερ

Εκκίνηση 

Μίζα

Συμπλέκτης 

Υγρός, πολύδισκος, μηχανικός

Μετάδοση

Κιβώτιο πέντε σχέσεων, αλυσίδα

   

Πλαίσιο

 

Τύπος  

Ατσάλινο

Κάστερ (°) 

Δ.Α.

Ίχνος (mm)

Δ.Α.

Μεταξόνιο (mm)

1345

Ύψος σέλας (mm)

750

Μήκος (mm)

2050

Πλάτος (mm)

850

Ύψος (mm)

1120

Ελάχιστη απόσταση από έδαφος (mm)

Δ.Α.

Βάρος (kg)  

155

Ρεζερβουάρ (lt)

14,5 λίτρα

   

Αναρτήσεις

 

Μπροστά

Ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι, διαδρομή 115mm

Πίσω 

Δύο αμορτισέρ, διαδρομή 79mm

   

Ελαστικά

 

Μπροστά

100/90-18”

Πίσω 

120/80-17”

   

Φρένα

 

Μπροστά

Μονό δισκόφρενο με διπίστονη δαγκάνα / ABS

Φρένα

Μονός δίσκος με μονοπίστονη δαγκάνα / ABS

   

Επιδόσεις

 

Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm) 

17/7.500

Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm) 

1,6/6.500

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 15 Απριλίου 2020 11:15

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST - Brixton BX 125 Χ 2019 Test - Brixton Crossfire 500X (2021) »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon