.
Κατηγορία Brixton
Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2021 10:00

Test - Brixton Crossfire 500X (2021)

Διηπειρωτική γοητεία

Η Brixton σκαρφαλώνει στον μεγαλύτερο κυβισμό που είχε ποτέ στη γκάμα της – μέχρι τον επόμενο – με μια γυμνή μοτοσυκλέτα που δείχνει τόσο γοητευτική στο μάτι όσο και στην οδήγηση.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Κανονικά η Brixton Motorcycles θα έπρεπε να διδάσκεται ως υπόδειγμα επιχειρηματικής επιτυχίας. Έκανε το παγκόσμιο ντεμπούτο της ως φιλοξενούμενη σε ένα περίπτερο εταιρείας λιπαντικών στην EICMA το 2015, δίχως κανένα μοντέλο παραγωγής ως τότε, απλά για να βολιδοσκοπήσει τις αντιδράσεις του κοινού.

Το 2017 ξεκίνησε να παράγει μικρές μοτοσυκλέτες 125 cc και σύντομα προσέθεσε κινητήρες 250 cc στη γκάμα της. Μέσα σε λίγα χρόνια έφτασε να δραστηριοποιείται σε τέσσερεις ηπείρους (Ευρώπη, Ασία, Αφρική, Νότια Αμερική), συνεχίζοντας στον ίδιο ραγδαίο ρυθμό ανάπτυξης που το 2019 έφερε στην EICMA το πρωτότυπο Crossfire 500.

Την ώρα δε που δοκιμάζουμε το Crossfire 500 X, η Brixton ετοιμάζεται να πάει στην EICMA 2021 με την έκδοση παραγωγής του νέου της δικύλινδρου κινητήρα 1200 cc που βάζει στο στόχαστρο τη σειρά Bonneville της Triumph.

Η Brixton δεν είναι μια ακόμη κινέζικη εταιρεία που προσέλαβε έναν Ευρωπαίο σχεδιαστή για να αποκτήσει πρόσβαση στο δυτικό κοινό. Είναι μια αυστριακή εταιρεία που δημιουργήθηκε από τον ομίλο KSR, η οποία από το 2019 σχεδιάζει μοτοσυκλέτες στις κεντρικές της εγκαταστάσεις στην πόλη Krems της Αυστρίας και τις κατασκευάζει με κινεζική βοήθεια, επιτυγχάνοντας έναν ευγενή στόχο: δίκυκλα που θα μαγνητίσουν ευρωπαϊκά βλέμματα, χωρίς να κοστίζουν ένα χέρι κι ένα πόδι.

A15A4627 web 

Το Crossfire σχεδιάστηκε εμφανώς από ανθρώπους που καταλαβαίνουν τι ζητά ο Ευρωπαίος πελάτης και, διά του λόγου το αληθές, όσες μέρες κυκλοφορούσα στην Αθήνα μαζί του ένοιωθα τα βλέμματα τριγύρω να καρφώνονται διαρκώς πάνω του, ρωτήθηκα στο φανάρι και στο πεζοδρόμιο για το ποιόν της μοτοσυκλέτας ίσως περισσότερες φορές από κάθε άλλη περίπτωση φέτος.

Η Brixton επέλεξε έναν νέο κινητήρα για τη μοτοσυκλέτα της, δικύλινδρο σε σειρά με 2 εκκεντροφόρους, τετραβάλβιδες κεφαλές και χωρητικότητα 486 cc – διαχωρίζοντας έτσι τη θέση της από τα Honda CB500, τον κινητήρα 471 cc της Loncin που αντιγράφει αυτόν της Honda (σε μοντέλα των Daytona, Jawa και Voge), καθώς και το ανάλογο μοτέρ 499 cc της Benelli/QJ.

Με λίγη αναζήτηση γρήγορα ανακαλύπτει κανείς πως πίσω από τον κινητήρα και τον βασικό κορμό του Crossfire 500 είναι η γιγαντιαία κατασκευάστρια Chongqing Gaokin Industries, η οποία φτιάχνει μοτέρ για ο,τιδήποτε από σκουτεράκια, μοτοσυκλέτες και ATV, ως ελαφριά αεροσκάφη.

Παράλληλα, έχει αρχίσει εσχάτως να φτιάχνει και ολόκληρες μοτοσυκλέτες, ξεκινώντας με τη δική της παραλλαγή στο Crossfire 500 που δεν αλλάζει σε τίποτε άλλο πλην του ονόματος, που σε αυτήν την περίπτωση είναι GK500 για την εγχώρια αγορά της. Ετοιμάζει δε και ένα σύγχρονης εμφάνισης streetfighter πάνω στην ίδια βάση, το οποίο στην Κίνα θα ονομάζεται Flame 500 – άγνωστο το ευρωπαϊκό μέλλον του προς το παρόν πάντως.

To Brixton Crossfire 500 παράγεται σε δύο εκδόσεις, το βασικό 500 και το scrambler 500 Χ, με τις διαφορές μεταξύ των δύο να περιορίζονται σε τιμόνι, σέλα, γραφικά, λασπωτήρα πίσω τροχού και κάποιες εμφανισιακές λεπτομέρειες.

Σε αμφότερες τις περιπτώσεις ωστόσο, η Brixton κληροδοτεί τη μοτοσυκλέτα της με επώνυμο εξοπλισμό που επίσης αποσκοπεί στην οικειότητα με το δυτικό πελατολόγιο: αναρτήσεις ΚΥΒ (Kayaba), φρένα J.Juan (θυγατρική πλέον της Brembo), ABS Bosch, λάστιχα Pirelli.

Στο δε επίκεντρο όλων των εκδόσεων και χρωμάτων βρίσκεται το σημείο αιχμής, το γλυπτό ρεζερβουάρ καυσίμου που σχηματίζει ένα τεράστιο Χ στις δύο του πλευρές.

A15A4582 web

Επί της ουσίας, η Brixton έχτισε το Crossfire 500 X με βάση την απλότητα, δίχως περιττά στοιχεία που θα επιβάρυναν την τιμή του. Η απόδοση προδιαγραφών Α2 σημαίνει πως μπορούμε να ζήσουμε ανετότατα και χωρίς χαρτογραφήσεις ή 15 συστήματα που τελειώνουν σε control.

Η μοτοσυκλέτα διατηρεί τη λογική της λιτότητας και στην εμφάνιση, αφήνοντας να ξεχωρίσουν κάποιες παραδοσιακές αξίες που δεν συνηθίζονται και τόσο σε αυτήν την γειτονιά κυβισμού, όπως οι ρυθμιζόμενες αναρτήσεις.

Η απόδοση του δικύλινδρου κινητήρα έχει ως αναμενόμενο ταβάνι τους 47 ίππους της κατηγορίας Α2, σημείο στο οποίο συναντιούνται όλοι οι κινητήρες αυτής της σχολής.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτό που διακρίνει κανείς πρώτα είναι οι δυνατές επιταχύνσεις, είτε από στάση ή σε ρεπρίζ, καθώς αυτός ο δικύλινδρος λατρεύει να στροφάρει γύρω από τη μέγιστη ροπή του, βγάζοντας γούστα στην καλή του περιοχή από τις 5,000 ως τις 8,000 rpm, ενώ η τελική του ταχύτητα φτάνει στα 160 km/h.

Αυτά συνοδεύονται από χορταστικό ήχο, ολοκληρώνοντας την εικόνα που είχε φτιάξει η εμφάνιση, αλλά και η θέση οδήγησης που φέρνει το σώμα λίγο σκυφτά προς το πολύ φαρδύ κωνικό τιμόνι της έκδοσης Χ.

Η ευχάριστη και ξεκούραστη εργονομία του αναβάτη και η ζωντάνια που βγάζει ο ροπάτος κινητήρας του συμπληρώνονται ιδανικά από το αξιόλογο σύνολο των δυναμικών του χαρακτηριστικών.

Το Crossfire 500 X είναι στημένο στη λογική ενός roadster, δηλαδή δεν είναι ένα ακραιφνώς σπορ μοντέλο με επιθετική γεωμετρία. Προτιμά να εκμεταλλευτεί το ουδέτερο ζύγισμά του για να προσφέρει άνεση και χαλαρότητα σε κάθε μετακίνηση, μα δεν έχει καμιά αντίρρηση να αγριέψει ανά πάσα στιγμή. Ο κόσμος του βασίζεται σε μια ευχάριστη ισορροπία με φιλική και προβλέψιμη οδηγική συμπεριφορά που σε βοηθά να πιέσεις λίγο περισσότερο.

Η επιλογή των Pirtelli MT 60 RS αποδεικνύεται ευεργετικότατη, καθώς υποστηρίζουν τις σπορ διαθέσεις του Crossfire και γεννούν μια θαλπωρή ασφάλειας στον αναβάτη.

Οι αναρτήσεις της ΚΥΒ λειτουργούν σωστά και ιδιαίτερα το πλήρως ρυθμιζόμενο πιρούνι που έρχεται στα μέτρα σου εύκολα ως το σημείο αναφοράς που θα ακουμπήσεις για να παίξεις με το Crossfire στις στροφές.

Ανάλογα και το αμορτισέρ προσφέρει συνεπή συμπεριφορά, αν και θα μπορούσε να έχει λίγη περισσότερη απόσβεση συμπίεσης.

Όπως έχουμε πολλάκις δει σε αυτή την οικονομική σειρά αναρτήσεων της ΚΥΒ, οι ρυθμίσεις δεν έχουν την απόλυτη ευαισθησία, έτσι ίσως χρειαστεί παραπάνω από ένα κλικ για να δεις τη διαφορά, αλλά με το μεγάλο εύρος ρύθμισης που διαθέτουν επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Εξαιρετική εικόνα προκύπτει και από τα φρένα του Crossfire, καθώς η ακτινική διπίστονη δαγκάνα μπροστά με τον τεράστιο δίσκο διαμέτρου 320 χιλιοστών προσφέρει όση δύναμη χρειάζεται με καλή ακρίβεια στο χέρι και το ABS 9.1 της Bosch για ασφάλεια.

A15A4733 web 

Συνολικά η εμπειρία με το Brixton Crossfire 500 X αποδείχθηκε απολαυστική, καθώς καλύπτει όλα τα βασικά σημεία που ζητά ένας μοτοσυκλετιστής.

Εμφάνιση; Την έχουμε.
Ήχος; Πειστικότατος.
Γκάζι; Όσο πρέπει και επιτρέπεται (Α2).
Ροπή; Αρκετή κι εκεί που πρέπει.
Περιφερειακά; Επώνυμα και αποτελεσματικά.
Δυναμική συμπεριφορά; Άψογη, με κερασάκι τα πάντα υπέροχα Pirelli MT 60 RS.

Το Crossfire προστίθεται σε μια γωνιά της αγοράς που αυγατίζει με αξιόλογες μοτοσυκλέτες, γνωρίζοντάς μας έναν νέο δικύλινδρο κινητήρα, φέροντας εξοπλισμό εστιασμένο στην ουσία με επώνυμες περγαμηνές και εγγύηση αποτελεσματικότητας και με μια τιμή μέσα στα όρια της κατηγορίας του.

Στα €6,495 καταλαμβάνει μια θέση κάπου στη μέση, ανάμεσα σε φτηνότερες (Daytona Rockstar 500, Voge 500R) ή ακριβότερες επιλογές (Benelli Leoncino 500, Honda CB500F, Fantic Caballero 500).

Στα λεφτά του αποκτάς μια ολοκληρωμένη μοτοσυκλέτα με όλον τον τυπικό εξοπλισμό που συναντάμε στην κατηγορία, το διαδεδομένο πλέον πακέτο αναρτήσεων της ΚΥΒ που εδώ γαρνίρεται με σχεδόν πλήρες εύρος ρυθμίσεων (πλην συμπίεσης πίσω) και τη μοναδική εμφάνιση που αποτελεί ένα από τα πρωταγωνιστικά προσόντα του Crossfire 500 X.

A15A4577 web 

Εξοπλισμός δοκιμής: MOTO MARKET

Κράνος: Caberg Ghost

Τζάκετ: Nordcode

Γάντια: Nordcode GT Carbon

Μποτάκια: Forma

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής/Μοντέλο

Brixton Crossfire 500 X (2021)

Εισαγωγέας

KSR Hellas A.E.

Τιμή (€)

6,495

Εγγύηση

2 χρόνια

 

 

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

 

Τύπος

4T, 2K σε σειρά, Υ/Ψ, 2EEK, 4 Β/Κ

Χωρητικότητα (cc)

486

Διάμετρος x Διαδρομή (mm)

68 x 67

Σχέση συμπίεσης

10.7:1

Τροφοδοσία

Ψεκασμός Delphi

Συμπλέκτης

Υγρός, πολύδισκος

Τελική μετάδοση

Κιβώτιο 6 σχέσεων, αλυσίδα

Μέγιστη ισχύς (hp/rpm)

47 / 8,500

Μέγιστη ροπή (kg.m/rpm)

4.4 / 6,750

 

 

ΠΛΑΙΣΙΟ

 

Τύπος

Ατσάλινο σωληνωτό

Διαστάσεις Μ x Π x Υ (mm)

2,097 x 851 x 1,116

Μεταξόνιο (mm)

1,416

Γωνία κάστερ (ο)

Δ.Α.

Ίχνος (mm)

Δ.Α.

Ύψος σέλας (mm)

795

Απόσταση από έδαφος (mm)

Δ.Α.

Ρεζερβουάρ (l)

13.5

Βάρος (kg)

190 (υγρό)

 

 

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

 

Εμπρός

Ανεστραμμένο πιρούνι KYB / πλήρως ρυθμιζόμενο

Πίσω

Ένα αμορτισέρ KYB / προφόρτιση ελατηρίου, απόσβεση επαναφοράς

 

 

ΦΡΕΝΑ

 

Εμπρός

Δίσκος 320 mm, ακτινική δαγκάνα 2 εμβόλων J.Juan, ABS Bosch 9.1

Πίσω

Δίσκος 240 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου J.Juan, ABS Bosch 9.1

   

ΤΡΟΧΟΙ

Pirelli MT 60 RS (tubeless)

Εμπρός

120/70-17

Πίσω

160/60-17

   
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Οθόνη LCD, πλαϊνό σταντ, φώτα LED, φώτα ημέρας LED DRL, ακτινωτές ζάντες για tubeless λάστιχα (χωρίς σαμπρέλα)

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Απριλίου 2022 20:36

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST – Brixton Felsberg 250 X VideoTest Ride - Brixton Crossfire 500 X »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon