.
Κατηγορία Brixton
Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2019 16:13

TEST - Brixton BX 125 Χ 2019

Του Θοδωρή Ξύδη

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Η BX 125 X, αποτελεί την δεύτερη ουσιαστικά έκδοση της πιο “κυριλέ” BX 125 και απευθύνεται στους λάτρεις της ρετρό σχεδίασης που έχουν μια ιδιαίτερη αδυναμία στα scramblers. Με όπλα την απίστευτη φιλικότητα, την ποιότητα κατασκευής αλλά και την πιο “ανήσυχη” εμφάνιση, το X επιθυμεί να κατακτήσει τις καρδιές τους. Και μπορεί!

Σε σχέση με το BX χωρίς το X

Οι διαφορές της X με την στάνταρ έκδοση της μικρής σε κυβισμό μοτοσυκλέτας της Brixton, είναι μικρές αλλά υπαρκτές και σε τέτοιο βαθμό που διαχωρίζουν ελαφρώς τα δύο μοντέλα ως “χαρακτήρες”. Η όμορφη γυαλιστερή βαφή έχει δώσει την θέση της σε μια πιο “άγρια ” μονόχρωμη ματ.

Η μοτοσυκλέτα της δοκιμής μάλιστα μοιάζει έτοιμη για να καταταγεί στον στρατό με το πράσινο μιλιτέρ χρώμα της. Μας αρέσει χωρίς δεύτερη σκέψη και σε εμάς αλλά και σε όσους την βλέπουν να περνά από μπροστά τους.

Η έκδοση X φέρει παράλληλα περισσότερα στοιχεία που κάνουν πιο έντονο τον scrambler χαρακτήρα της, όπως είναι το πλέγμα που προστατεύει τον προβολέα και το μασκάκι ακριβώς πάνω από το φανάρι που προφυλάσσει το λιτό σε πληροφορίες όργανο.

Αλλαγή έχουμε και για το τελικό της εξάτμισης με το χρωμιωμένο “peashooter” να έχει δώσει τη θέση του σε ένα μαύρο ματ κωνικής σχεδίασης κι εξίσου γοητευτικό, ενώ στο ρεζερβουάρ βλέπουμε και pads με ανάγλυφη την βρετανική σημαία που προσθέτουν έξτρα πόντους στο στιλ της BX 125 X.

brixton bx 125 x 2019 bikeit 22

 Κάνει τικ σε όλα τα κουτάκια

Πριν από δύο περίπου χρόνια είχα την ευκαιρία να βρεθώ στη σέλα του BX 125 και η δοκιμή αυτής της έκδοσης ήταν μια ευχάριστη εμπειρία για δεύτερη φορά, ξεκινώντας αρχικά από την προσεγμένη του σχεδίαση. To ΒΧ φέρει όλα εκείνα τα ρετρό στοιχεία που αποζητούν οι αναβάτες αυτής της κατηγορίας και το γεγονός ότι δεν φλυαρεί σχεδιαστικά μόνο καλό είναι για εκείνους που θέλουν να προσθέσουν τη δική τους πινελιά, κάτι που δεν κρίνεται φυσικά απαραίτητο. Έχει ένα πολύ όμορφο ρεζερβουάρ, προσεγμένη επένδυση σέλας, στο ρετρό πνεύμα της υπόλοιπης μοτοσυκλέτας, όπως και διακοπτάκια στο τιμόνι που φαίνονται να είναι επίσης από άλλη εποχή. Τα φλασάκια είναι μίνιμαλ λογικής, όπως και το πίσω φανάρι, ενώ στο εμπρός βλέπουμε περιμετρικά LED., όπως επιτάσσει άλλωστε η μόδα.

brixton bx 125 x 2019 bikeit 8

Η έκδοση X με την ματ πράσινη βαφή της και τα έξτρα καλούδια καταφέρνει να τραβά ακόμη πιο εύκολα τα βλέμματα στο φανάρι παρά την απουσία χρωμίου, ενώ μοιάζει ακόμη περισσότερο με μοτοσυκλέτα που έχει δεχτεί τις περιποιήσεις του ιδιοκτήτη της. όλα αυτά θα ήταν “μισή αρχοντιά” βέβαια αν οι ποιότητα κατασκευής δεν ακολουθούσε στο ίδιο υψηλό επίπεδο. Για την κατηγορία τιμής στην οποία ανήκει το ΒΧ 125 Χ βρίσκεται σαφώς πάνω από τον μέσο όρο, κάτι που φαίνεται εύκολα στην βαφή των μεταλλικών μερών αλλά και στις προσεγμένες σε γενικές γραμμές κολλήσεις τους. Τα πλαϊνά καπάκια του κουμπώνουν σωστά και σταθερά –δίνουν πρόσβαση σε μπαταρία και εργαλειοθήκη-, η επένδυση της σέλας δείχνει αρκετά ανθεκτική, τα γκριπ φέρουν “χαραγμένο” το όνομα της Brixton επάνω τους και οι βάσεις των μαρσπιέ φέρουν ελαστικά παρεμβύσματα. Προσεγμένες λεπτομέρειες που οδηγούν σε πλήρη απουσία τριγμών από οποιοδήποτε σημείο της μοτοσυκλέτας και δείχνουν ότι οι άνθρωποι της Brixton έχουν κάνει αυτό που πρέπει.

brixton bx 125 x 2019 bikeit 7

Άνετο στην καθημερινότητά σου

Ως 125άρι το BX 125 X είναι ελαφρύ και οι διαστάσεις δεν ξεφεύγουν από τα μαζεμένα όρια της κατηγορίας. Ωστόσο δεν θα δυσκολευτείτε να βολευτείτε καθόλου πάνω στη σέλα του “X” αφού η θέση οδήγησης είναι ευρύχωρη ακόμη και για αναβάτες που ξεπερνούν τα 1,85 μ. Η απόσταση της σέλας από το τιμόνι εκπλήσσει ευχάριστα και δείχνει ότι η Brixton έχει λάβει σοβαρά υπόψη της τον ευρωπαϊκό σωματότυπο.

brixton bx 125 x 2019 bikeit 13

Η σέλα βρίσκεται κοντά στο έδαφος για όλους, είναι σχετικά πλατιά και επίπεδη και προσφέρει την απαιτούμενη άνεση ακόμη και σε βόλτες που ξεπερνούν κατά πολύ την μία ώρα συνεχούς οδήγησης. Χώρος για τον συνεπιβάτη φυσικά και υπάρχει αρκεί ο τελευταίος να βρίσκεται από τα 1,75 και κάτω, αν οδηγεί ψηλός αναβάτης και έχει στην διάθεσή του και χειρολαβές που χρησιμεύουν ωστόσο περισσότερο για να δέσετε με ασφάλεια έναν σάκο πάνω στο BX.

brixton bx 125 x 2019 bikeit 15

Το μικρό οργανάκι είναι σούπερ λιτό. Το αναλογικό στροφόμετρο κυριαρχεί και μέσα του φιλοξενεί μια μικρή ψηφιακή του οθόνη με δείκτη βενζίνης, ταχύμετρο και ολικό χιλιομετρητή. Στο τιμόνι θα βρείτε και θύρα USB για να φορτίσετε την έξυπνη συσκευή ή το GPS σας (τοποθετώντας και την ανάλογη βάση)  και οι ρετρό διακόπτες συνηθίζονται από την πρώτη κιόλας βόλτα που θα κάνετε στη σέλα του. Και τα μαρσπιέ βρίσκονται σε καλή θέση που δεν περιορίζει τις κινήσεις του αναβάτη, κάτι που ολοκληρώνει την εικόνα της εργονομίας με ιδιαίτερα θετικό τρόπο.

brixton bx 125 x 2019 bikeit 17

Η σέλα που δεν έχει κλειδαριά και απαιτεί να την λύσετε με γαλλικό κλειδί για να την αφαιρέστε και η κλειδαριά του τιμονιού βρίσκεται στον λαιμό “όπως παλιά”. Αυτά είναι τα μόνα σημεία που μπορεί να προκαλέσουν ουσιαστικά κάποιες γκρίνιες, αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που τα θεωρούν μέρος του χαρακτήρα μιας μοτοσυκλέτας ρετρό φιλοσοφίας.

Έτοιμο για όλα

Στην σέλα του BX 125 X δεν έχεις να περιμένεις τίποτα λιγότερο από την τυπική και απόλυτη φιλικότητα που επιδεικνύει μια μικρή μοτοσυκλέτα 125 κ.εκ. στο αστικό περιβάλλον. Το περιορισμένο βάρος που ορίζεται από την Brixton στα 134 κιλά πλήρες υγρών, μοιάζει ακόμη χαμηλότερο στην πραγματικότητα και θα γεμίζει με αυτοπεποίθηση ακόμη και τους αναβάτες που μόλις τώρα πήραν στα χέρια τους το δίπλωμα κατηγορίας Α1. Η μικρή μοτοσυκλέτα της Brixton ελίσσεται με χαρακτηριστική ευκολία με το φαρδύ τιμόνι να προσφέρει πολύ καλό μοχλό. Η μανέτα του συμπλέκτη συμβάλλει σημαντικά στην ευκολία στην καθημερινή μετακίνηση καθώς είναι πολύ μαλακή, ενώ οι ταχύτητες κουμπώνουν θετικά στο επίσης μαλακό κιβώτιο ταχυτήτων.

brixton bx 125 x 2019 bikeit 24

Ο μικρός αερόψυκτος κινητήρας με την ρετρό εμφάνιση έχει την δύναμη για να σας κινήσει με απόλυτη ασφάλεια στους δρόμους της πόλης αλλά και στους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας και μπορεί να διατηρήσει με ευκολία τα 90 χιλιόμετρα στο κοντέρ ακόμη και με δεύτερο άτομο στη σέλα. Η τελική του Brixton βρίσκεται στα 105 χλμ./ώρα, ενώ η μέση κατανάλωση που θυμίζει παπί και βρίσκεται στα 2,6 λίτρα ανά 100 χλμ. βοηθά αποφασιστικά στον περιορισμό του κόστους στην καθημερινή μετακίνηση. Σε συνδυασμό μάλιστα με το μεγάλο ρεζερβουάρ των 14 λίτρων, η αυτονομία μπορεί να ξεπεράσει τα 500 χλμ.!

brixton bx 125 x 2019 bikeit 35

Με αυτή την αυτονομία το BX 125 X θα βγάλει σίγουρα στο προσκήνιο τον μικρό εξερευνητή που κρύβετε μέσα σας, ο οποίος ωστόσο δεν βιάζεται ιδιαίτερα και προτιμά να κινείται από επαρχιακούς δρόμους, αφού έχει όντως σαν στόχο την εξερεύνηση. Υπό αυτό το πρίσμα και για βόλτες εκτός των τειχών που δεν ξεπερνούν τα 250-300 χλμ., η μικρή μοτοσυκλέτα της Brixton είναι ιδανική και ανάγεται ως ιδανικό εκδρομικό εργαλείο, ειδικά για τα νησιά μας. Οι ταχύτητες βόλτας που θα κινηθείτε εντείνουν την όμορφη εμπειρία που προσφέρει το BX 125 X και σίγουρα σε βοηθούν να αποτυπώσεις καλύτερα τα τοπία και τα μέρη από τα οποία περνάς αλλά και να ανοίξεις κουβέντα με τον συνεπιβάτη. Αν δεν έχεις συνεπιβάτη και ψιλοβιάζεσαι στον επαρχιακό το Brixton θα ανταποκριθεί με ευχαρίστηση στις ορέξεις σου, με το όριο να μπαίνει ουσιαστικά από τα χωμάτινα ελαστικά. Το πλαίσιο δεν αφήνει καμία περίεργη ελαστικότητα να έρθει στην επιφάνεια, τα συνδυασμένα φρένα έχουν μπόλικη δύναμη για τα κιλά και τις δυνατότητες του κινητήρα και ο τροχός των 18 ιντσών προσθέτει μια σιγουριά και μια προοδευτικότητα που αποζητάει κανείς από μια μικρή και ελαφριά μοτοσυκλέτα.

brixton bx 125 x 2019 bikeit 45

Τα χωμάτινα ελαστικά της έκδοσης X είναι και αυτά που θα σας προσφέρουν μεγαλύτερη σιγουριά στις χωμάτινες εξερευνήσεις σας ένα πεδίο που το BX 125 X δεν σας περιορίζει, αν κινείστε φυσικά με φυσιολογικές ταχύτητες και δεν κάνετε… ταρζανιές. Με σύμμαχο το χαμηλό βάρος, αλλά και τα ενισχυμένα αμορτισέρ του X, θα κινηθείτε ευχάριστα σε πατημένους έως και ελαφρώς κακοτράχαλους χωματόδρομους, χωρίς να έχετε τον φόβο ότι η μοτοσυκλέτα της Brixton θα σκορπίσει σε περίπτωση πτώσης.

brixton bx 125 x 2019 bikeit 31

Διαχρονική γοητεία, η οικονομική

Η Brixton BX 125 X είναι μια όμορφη και προσεγμένη στις λεπτομέρειες της μοτοσυκλέτα που θα κάνει σίγουρα πιο εύκολη και οικονομική την καθημερινή σου μετακίνηση προσθέτοντας παράλληλα την δική της και ιδιαίτερα ευχάριστη ρετρό νότα. Η σχεδίαση της είναι φυσικά ο πρώτος λόγος που θα σε φέρει κοντά της αλλά όχι και ο τελευταίος αφού η καλή ποιότητα κατασκευής το τοποθετεί στο άνω άκρο της κατηγορίας και ο οικομικός σε κατανάλωση κινητήρας έχει επαρκή δύναμη για να κινηθείς με ασφάλεια και στον επαρχιακό. Η τιμή των 2.789 ευρώ την κάνει προσιτή σε όλους τους αναβάτες και αν όντως ψάχνετε για μία μικρή ρετρό μοτοσυκλέτα, δύσκολα θα αντισταθείτε στην γοητεία της BX 125 X. Δεν υπάρχει λόγος άλλωστε…

brixton bx 125 x 2019 bikeit 28

Λίγα λόγια περί Brixton

Το όνομα της Brixton αλλά και το ίδιο το BX 125 με την νεορετρό σχεδίασή του παραπέμπουν άμεσα στην Μ. Βρετανία και το Λονδίνο. Η εταιρία όμως γεννήθηκε το 2016 στην Αυστρία. Η Brixton ανήκει στο αυστριακό KSR Group GmbH, σε έναν όμιλο που δραστηριοποιείται στην κατασκευή δικύκλων με την ονομασία KSR MOTO by GENERIC αλλά και τη διανομή δικύκλων και ATV των CFMOTO, LML και Lambretta σε κάποιες ευρωπαϊκές αγορές. Αν σας θυμίζει κάτι το όνομα GENERIC είναι γιατί έτσι λεγόταν η εταιρία μέχρι και το  2012 με τα μοντέλα της να έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στην χώρα μας, τα περισσότερα δημιουργίες του παγκοσμίου φήμης και γνωστού για τη συνεργασία του με την KTM, Gerald Kiska.

Κατασκευαστής Brixton
Μοντέλο BX 125 X
Αντιπρόσωπος TEOMOTO A.E.
Τιμή 2.789 ευρώ
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, αερόψυκτος, 4βάλβιδος
Χωρητικότητα (cc) 124
Διάμετρος x διαδρομή (mm) Δ.Α.
Συμπίεση (:1) 11
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Χωρητικότητα λαδιού (lt) Δ.Α.
Εκκίνηση  Μίζα
Μετάδοση Αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο σωληνωτό
Μήκος (mm) 2.220
Πλάτος (mm) 850
Ύψος  (mm) 1.105
Μεταξόνιο (mm) 1.580
Γωνία κάστερ (°) Δ.Α.
Ίχνος  (mm) Δ.Α.
Ύψος σέλας (mm) 785
Απόσταση εδάφους  (mm) Δ.Α.
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 14
Βάρος, (kg) 134
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεσταμμένο πιρούνι διαμέτρου 41mm
Πίσω Αμορτισέρ 
   
Τροχοί / Ελαστικά  
Εμπρός 100/90-18’’ 
Πίσω 120/80-17’’
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 276mm, 2πίστονη δαγκάνα CBS
Πίσω Δίσκος 220mm, 2πίστονη δαγκάνα CBS
   
Μέγιστη ιπποδύναμη (hp / rpm) 11/9.000
Μέγιστη ροπή (kg / rpm) Δ.Α.
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16 Απριλίου 2020 13:18

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST - Brixton BX 125 2017 TEST – Brixton Felsberg 250 X »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon