.
Κατηγορία Yamaha
Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2011 14:06

Test Yamaha Grizzly 700

 

Ιδανικό εργαλείο!

 

 

Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Δημήτρης Κατσούλας

Χιόνια και λάσπη! Το καλύτερο πεδίο για παιχνίδι με μία γουρούνα είναι αναμφίβολα αυτό, μιας και σου ξυπνάει μνήμες από την παιδική ηλικία. Ο παλιμπαιδισμός πάνω στην Grizzly 700 της Yamaha δεν αργεί να έρθει, μιας και είναι σχεδιασμένη για κάθε είδους παιχνίδια. Κι εμείς, δεν λέμε όχι!

Ιδανικό όχημα για άγριες βόλτες

Ποιο είναι το ιδανικό όχημα για βόλτα σε χιόνια και λάσπες; Κανένα από τα μεγάλα jeep προφανώς που με αυτά λόγω μεγέθους και βάρους, είναι εύκολο να βρεθείς κολλημένος ακόμη και στο πιο εύκολο σημείο. Με τα χιόνια να αποτελούν το καλύτερο πεδίο δοκιμής, μιας και καλύπτουν κάθε ανωμαλία του εδάφους και προσφέρουν έτσι μοναδικές στιγμές παιχνιδιού, η γουρούνα της Yamaha, Grizzly 700, ήταν η καλύτερη επιλογή.
Κινούμαστε σε δασικούς χιονισμένους στις παρυφές του Παρνασσού, δίχως προβληματισμό για αλυσίδες  στους τροχούς. Άνετα και ξεκούραστα περνάμε κάθε αυτοκίνητο που έχει κολλήσει, διαλέγουμε διαδρομή μέσα στα λιβάδια και ανοίγουμε το γκάζι ντριφτάροντας ελεγχόμενα. Το χιόνι έχει καλύψει τα πάντα, και μαζί του τις πέτρες, τα νεροφαγώματα, τις λακούβες και κάθε λογής ανωμαλία.

Το λευκό πέπλο είναι ιδανικό μιας και φαίνεται ενιαίο αλλά από κάτω του κρύβει το πεδίο στο οποίο δοκιμάζονται οι αναρτήσεις και η άνεση του Grizzly. Περνάμε χαλαρά, με τους τροχούς και τις αναρτήσεις να απορροφούν τα χτυπήματα, με το κινητήρα να λειτουργεί ήρεμα, σχεδόν ηλεκτρικά. Το Grizzly 700 είναι σχεδιασμένο για να γυρίζει όλη μέρα τα βουνά, ροπή από τις χαμηλές στροφές, και αυτονομία που υπόσχεται μεγάλες διαδρομές και οδήγηση πάνω από 5 συνεχόμενες ώρες.

Η φιλική της γκάμας

Η Yamaha έχει μακρά ιστορία στην κατασκευή ATV, και τις έχει χωρίσει σε δύο κατηγορίες: Τις αγωνιστικές, με κινητήρες από τα Motocross μοντέλα της, και κίνηση μόνο στους πίσω τροχούς, και τις adventure, με επιλεκτική κίνηση και στους τέσσερις και αργά διαφορικά. Η χρήση των πρώτων, είναι αποκλειστικά για sport οδήγηση και συγκεκριμένες διαδρομές, με άλματα και όρεξη για πολλά γκάζια. Απαιτούν ωστόσο προπονημένους αναβάτες για να μπορέσουν να τιθασεύσουν την δύναμη των 450 κυβικών στα οποία παράγονται οι πιο άγριες.

Στην Αμερική όμως, οι γουρούνες χρησιμοποιούνται ευρέως για αγροτική χρήση, για μεταφορά σε δύσβατες περιοχές, ακόμη και για ρυμούλκηση jet ski ή τρέιλερ με κανό, είναι πραγματικά εργαλεία δουλειάς. Σε αυτά συγκαταλέγεται και η Grizzly 700 η οποία και μόνο από την εμφάνισή της, σε “ψήνει” για τέτοια. Η δουλειά βέβαια, μπορεί να αφορά τόσο τις προαναφερθείσες χρήσεις, όσο και το κυνήγι στο βουνό, αλλά και την βόλτα με έναν ή δύο επιβαίνοντες-αν και το τελευταίο απαγορεύεται για χρήση στο δρόμο.

Με τις μεγάλες σχάρες που διαθέτει τόσο στο μπροστινό όσο και στο πίσω τμήμα, για άνετο φόρτωμα και δέσιμο πραγμάτων, σε προδιαθέτει να γυρνάς τα βουνά. Διαθέτει εκτός αυτών στεγανό ντουλαπάκι για φύλαξη γαντιών ή εγγράφων, αλλά και, ένα ρεζερβουάρ 20 λίτρων το οποίο θα φροντίσει για την πολύωρη βόλτα σε εκτός δρόμου διαδρομές. Στον χρωματισμό camo, στην “παραλλαγή”, φαίνεται πιο εντυπωσιακή, ταιριάζει περισσότερο στο περιβάλλον του βουνού, καλύπτει τις αμυχές και φαίνεται μόνιμα καθαρή, κι ας είναι ταλαιπωρημένη!

Διαφορετική, σύγχρονη, φιλική

Σχεδιασμένη για να προσφέρει απόλαυση στην οδήγηση, η γουρούνα της Yamaha διαθέτει ανεξάρτητη ανάρτηση σε κάθε τροχό έτσι ώστε να παραμένει άνετη σε κάθε έδαφος. Είναι ψηλή, με τα ψαλίδια να δημιουργούν γωνία και να επιτρέπου το πέρασμα από βραχώδες έδαφος, ενώ το στενό μετατρόχιό, της επιτρέπει να ελίσσεται μέσα σε στενά σημεία. Φρενάρει από δίσκους σε μπροστινό και πίσω σύστημα, με την δύναμη να ελέγχεται τόσο από τις μανέτες που βρίσκονται στα χέρια, όσο και από το ποδόφρενο, το οποίο λειτουργεί αποκλειστικά για τον πίσω τροχό. Όντας αυτόματη, διαθέτει γκάζι τύπου “ανάποδη σκανδάλη” η οποία πιέζεται από τον αντίχειρα, έτσι ώστε ο αναβάτης να μπορεί να κρατιέται καλά από το τιμόνι. Στην διάθεσή του ο αναβάτης έχει ένα μπουτόν για την επιλογή πίσω κίνησης, ή τετρακίνησης, στο δεξί του χέρι, ενώ, στο αριστερό, μπορεί αν χρειαστεί, να ενεργοποιήσει την πλήρη δύναμη, για ξεκόλλημα, όταν έχει όπισθεν.

Για ασφάλεια, η Yamaha κόβει ηλεκτρονικά την απόδοση στην όπισθεν, κάτι το οποίο τίθεται σε λειτουργία αν χρειαστεί, με το ταυτόχρονο πάτημα του ανάλογου κουμπιού. Επιπρόσθετα, ακόμη και αν όλα τα συστήματα δεν αποδώσουν, διατίθεται ακόμη και μπλοκέ διαφορικό, το οποίο ενεργοποιείται ηλεκτρικά, και μπλοκάρει τα διαφορικά, δίνοντας ώθηση σε όλους τους τροχούς για άμεσο “ξεκόλλημα”.

Μεγάλη βοήθεια στην οδήγηση της Grizzly 700 είναι η επιλογή των δύο σχέσεων που διαθέτει, και γίνεται μηχανικά, από λεβιέ τοποθετημένο αριστερά. Από αυτό το λεβιέ μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα στην αργή και γρήγορη σχέση μετάδοσης, ανάλογα το έδαφος που θα κινηθείς, ή την όπισθεν. Στον εξοπλισμό της Grizzly προσφέρεται και ο ηλεκτρικός εργάτης ο οποίος τίθεται σε λειτουργία από διακόπτη τοποθετημένο στο αριστερό άκρο του τιμονιού, απ’ όπου “αφήνει” ή “μαζεύει” συρματόσχοινο. Ένα εργαλείο που καλό είναι να είναι αχρείαστο, αλλά στην περίπτωση ανάγκης, θα βοηθήσει σημαντικά για δέσιμο της γουρούνας και τράβηγμά της σε δύσβατο σημείο.

Ηλεκτρικά παιχνίδια και ψεκασμός

Όμως, το πιο ωραίο τεχνολογικά “παιχνίδι” που διαθέτει η Grizzly, είναι το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο σύστημα τιμονιού που διαθέτει, και ονομάζεται EPS (Electric Power Steering). Το σύστημα αυτό, τοποθετημένο στο πλαίσιο, βοηθάει ηλεκτρικά το τιμόνι να γυρίζει προς όποια πλευρά επιλέξει ο αναβάτης, εξαλείφοντας τις δυσκολίες και το βάρος των δύο τροχών, ή τα εμπόδια που αυτοί μπορεί να συναντήσουν κατά την στροφή τους!
Με τον κινητήρα να έχει προέλθει από το Raptor 700, που είναι όμως sport μοντέλο, έχουν γίνει επεμβάσεις ώστε να βελτιώσουν την συμπεριφορά τους στις χαμηλές στροφές, όπου είναι και το ζητούμενο. Είναι χωρητικότητας 686 κυβικών, τετραβάλβιδος, διαθέτει πλέον ηλεκτρονικά ελεγχόμενο ψεκασμό με σώμα διαμέτρου 44mm και αισθητήρα TPS (Throttle Position Sensor) ώστε να επεξεργάζεται τα στοιχεία κατά το άνοιγμα του γκαζιού, για καλύτερη απόκριση.
Στο τελευταίο Grizzly, έχει αλλάξει το πλαίσιο σε αρκετά σημεία, αλλαγές οι οποίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Τόσο η τοποθέτηση του EPS στο μπροστινό τμήμα του λαιμού, όσο και οι διαφορετικές θέσεις έδρασης των ψαλιδιών, τα οποία τώρα βιδώνουν στο κάτω τμήμα των ψαλιδιών, κι όχι στο πάνω, έχουν δημιουργήσει ένα σύνολο πιο ψηλό, αλλά με χαμηλότερο κέντρο βάρους. Συγκριτικά πάντα με το προηγούμενο μοντέλο, υπάρχουν αρκετές διαφορές και μέσα σε αυτές είναι και το χαμηλότερα τοποθετημένο ρεζερβουάρ, που συμβάλλει και αυτό με τη θέση του στο καλύτερο ζύγισμα.

Βολική για όλες τις χρήσεις

Αν και ο χαρακτήρας της είναι εκδρομικός, η γουρούνα της Yamaha δεν θα πει όχι σε δύσκολα παιχνίδια. Ο μονοκύλινδρος δείχνει να τελειώνει σχετικά γρήγορα και να δουλεύει σε υψηλές στροφές όταν την πηγαίνεις τέρμα γκάζι στις ανοιχτές διαδρομές ενός δασικού δρόμου. Μαζεύει όμως χιλιόμετρα και μπορεί να πας σταθερά με 80χ.α.ω. ανεξάρτητα αν το έδαφος διαθέτει πολλές λακούβες, ακόμη και πολλές πέτρες. Όντας μαλακιά, περνάει άνετα από ανωμαλίες, αλλά κοντά στην τελική της παρουσιάζει μία αστάθεια, περισσότερο μία κίνηση αριστερά και δεξιά, λόγω ύψους. Δίχως να προβληματίζει, απλά σου τονίζει ότι δεν είναι κατασκευασμένη για τέτοια χρήση, και ότι μπορεί να την κάνει άνετα, αν κόψεις λίγο ρυθμό. Δεν μπορεί να συγκριθεί σε γρήγορες διαδρομές με την δικύλινδρη και πιο επιθετική Kawasaki KVF 750 Bruteforce, αλλά έχει κάποια όπλα τα οποία δύσκολα βρίσκεις σε άλλη γουρούνα. Στα χρώματα της δοκιμής που ονομάζονται HD Camo, η παραλλαγή σε βάζει στην διαδικασία να παραλλαχθείς ανάμεσα στα δέντρα.

Βγαίνοντας σε off road διαδρομές, ξεκινώντας την εξερεύνηση με αργές ταχύτητες, θα διαπιστώσεις ότι ο μονοκύλινδρος αποδίδει εξαιρετικά, και ο ψεκασμός, ακόμη και από τις χαμηλές στροφές, προσφέρει θετική λειτουργία και απόκριση στο άνοιγμα του γκαζιού. Ανεξάρτητα με τις συνθήκες, αν κάνει κρύο ή ζέστη, το άνοιγμα του γκαζιού δίνει ροπή, οι τέσσερις τροχοί σπρώχνουν το βαρύ ATV μπροστά, και το ξεκολλούν από τα περισσότερα δυνατά σημεία. Όπου υπάρχει πρόσφυση, και πατούν στο έδαφος οι τροχοί, η γουρούνα της Yamaha θα περάσει. Η επιλογή των κοντών διαφορικών θα βοηθήσει στις πολύ απότομες ανηφόρες, με έναν ή δύο επιβαίνοντες, ενώ το “κάρο”, θα μπει όταν φτάσεις σε σημείο όπου κοντεύει η γουρούνα να κάτσει κάτω, π.χ. σε λάσπη. Ακόμη κι εκεί, μπορεί να βγει σχετικά εύκολα, αρκεί κάποιος τροχός να αποκτήσει πρόσφυση, γιατί, αν “κάτσει” κάτω, είναι πραγματικά δύσκολο να την σηκώσουν ακόμη και δύο άνθρωποι.
Μεγάλη ευκολία αποτελεί η ηλεκτρική υποβοήθηση του τιμονιού, το οποίο ακόμη και σε διαδρομές τύπου trial, και με κόντρα από πέτρες, σε βοηθάει να στρίβεις δίχως ιδιαίτερη προσπάθεια και καταπόνηση στα χέρια.

Κάλυψη απόκρυψη

Όντας μία γουρούνα για κάθε χρήση, η Yamaha Grizzly 700 αποτελεί ένα ιδανικό παιχνίδι για χρήση στην εξοχή. Οδηγώντας την, αναρωτιέσαι γιατί δεν διαθέτει κάθε εξοχικό σπίτι μία τέτοια γουρούνα, η οποία με τις δυνατότητές της, μπορεί να σε βοηθήσει στην καθημερινή κίνηση σε δύσκολες συνθήκες, π.χ. χιόνι και λάσπη, ή να αποτελέσει ένα ιδανικό παιχνίδι για όλους. Η ευκολία με την οποία κάνει τα πράγματα να συμβαίνουν, την βάζουν στις πρώτες μας επιλογές όπου η χρωματική επιλογή, camo, της συγκεκριμένης γουρούνας, θεωρούμε ότι ταιριάζει γάντι στον χαρακτήρα της. Στα 12.200euro που κοστίζει, ο αγοραστής ξέρει ότι αγοράζει ποιότητα Yamaha με αξιοπιστία και αντοχή στο χρόνο, αλλά και δυνατότητες που δύσκολα θα βρει σε κάποιο πιο φθηνό ανταγωνιστικό προϊόν.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Yamaha
Μοντέλο Grizzly 700 FI Auto EPS
Εισαγωγέας Motojapan
Τιμή 12.200
Εγγύηση 6 μήνες
Κινητήρας
Τύπος Μονοκύλινδρος, 4Τ, SOHC, υγρόψυκτος
Κυβισμός 686cc
Τροφοδοσία Ψεκασμός EFI της Mikuni, με σώμα διαμέτρου 44mm
Μετάδοση Αυτόματη
Σχέσεις High - low μηχική επιλογή
Επιλογή κίνησης Ηλεκτρική, 4x4, 2x4
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο, σωληνωτό
Μήκος 2065mm
Ύψος 1.181mm
Ύψος σέλας 904mm
Μεταξόνιο 1.250mm
Βάρος 273kg
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεξάρτητη ανάρτηση με διπλά ψαλίδια, ρυθμιζόμενη προφόρτιση ελατηρίου και διαδρομή 180mm
Πίσω Ανεξάρτητη ανάρτηση με διπλά ψαλίδια, ρυθμιζόμενη προφόρτιση ελατηρίου και διαδρομή 241mm
Φρένα
Μπροστά Δύο δίσκοι με δαγκάνα Nissin
Πίσω Δύο δίσκοι με δαγκάνα Nissin

 

Φωτογραφίες οδήγησης


Φωτογραφίες τεχνικών


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 18:57

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Παρουσίαση – Yamaha YFM Raptor 700 ”MT-Rally Design” »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon