.
Κατηγορία Yamaha
Τετάρτη, 03 Δεκεμβρίου 2014 12:23

Παρουσίαση – Yamaha YFM Raptor 700 ”MT-Rally Design”

 

Από ελληνικά χέρια!

 

Του Τάκη Μανιάτη

Ένας Έλληνας κατασκευαστής, ο Θανάσης Κουβάς και η εταιρία του MT-Rally , επιλέχθηκαν από την γαλλική ομάδα All Tracks προκειμένου να δημιουργήσουν την ιδανική “γουρούνα” που θα διεκδικήσει την νίκη στο επερχόμενο Dakar Rally 2015 με αναβάτη τον Sebastien Souday!

Πρόταση συνεργασίας


Όλα ξεκίνησαν στα μέσα Αυγούστου του 2014. Κάποιοι αναβάτες είχαν ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία για την συμμετοχή τους στο δημοφιλές Dakar του 2015, και κάποιοι άλλοι την προετοιμασία των οχημάτων τους για τον δύσκολο αυτό αγώνα. Ο Θανάσης Κουβάς, ιδιοκτήτης της ελληνικής εταιρίας κατασκευής αξεσουάρ για μοτοσυκλέτες και quad rally, ένιωθε ότι είχε φτάσει η ώρα για να κάνει την κίνηση του, μιας και είχε την δυνατότητα να ετοιμάσει κάτι αντάξιο, σε σύγκριση με τα quad που έβλεπε να ετοιμάζονται πυρετωδώς στο διαδίκτυο. Το πρόβλημα ήταν ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να υποστηρίξει μία τέτοια προσπάθεια, και η λύση, δόθηκε μέσω των αγώνων rally στους οποίους συμμετέχει τόσα χρόνια με το δικό του quad. Αναφορικά με τον εξοπλισμό του, τα πάντα τα φτιάχνει μόνος του, τα δοκιμάζει και τα εξελίσσει, άρα μιλάμε για τον τέλειο συνδυασμό.

Το μόνο που έπρεπε να γίνει, ήταν να βρεθεί ο τρόπος να βγει αυτή η προσπάθεια “παραπέρα”, να φανεί σε διεθνείς αγώνες, όπως είναι το Dakar, με έναν αναβάτη επιπέδου που να κάνει εντύπωση. Αυτός ήταν ο Sebastien Souday. Στο Hellas Rally, όπου συμμετείχαν και οι δύο, ο Souday προσπέρασε τον Κουβά με μεγάλη δεξιοτεχνία και μετά, απλά εξαφανίστηκε. Αυτό ήταν αρκετό για να εντυπωσιαστεί ο Θανάσης, και να του στείλει ένα mail στις 18 Αυγούστου, και να του προτείνει την χορηγία της εταιρίας του, MT-Rally, για όλο τον rally εξοπλισμό του, στην περίπτωση που θα συμμετείχε στο Dakar. Την ιδία ακριβώς ημέρα, ο Souday απάντησε πως η πρόταση της MT-Rally τον ενδιέφερε καθώς είχε ήδη στα χέρια του προϊόντα της και ήταν πολύ ικανοποιημένος από την ποιότητα και αντοχή. Στις 29 του ίδιου μήνα, βρισκόταν ήδη στην Ελλάδα μαζί με τον team manager της Αll tracks, της ομάδας του, για να συζητήσουμε για την πρόταση χορηγίας.

Η ομάδα στην Ελλάδα


Η ομάδα επισκέφτηκε το εργοστάσιο της MT-Rally στο Βοτανικό και συζήτησαν με τον Θανάση Κουβά τον εξοπλισμό τον οποίο χρειαζόταν. Ο αναβάτης ενημέρωσε τον Έλληνα κατασκευαστή για κάποια προβλήματα που αντιμετώπιζε με τον ήδη υπάρχων εξοπλισμό (κατασκευής γνωστής εταιρίας στον χώρο τον αγώνων), αλλά και για τις προδιαγραφές που ήθελε να πληροί ο νέος εξοπλισμός. Αποφασίστηκε έτσι, η σχεδίαση και η λειτουργικότητα όλου του εξοπλισμού να είναι επιλογής της MT-Rally. Μόνο που ο χρόνος είχε αρχίσει ήδη να πιέζει, και όλα αυτά, θα έπρεπε να σχεδιαστούν, να κατασκευαστούν, να δοκιμαστούν και να διορθωθούν αν χρειαζόταν, αλλά και να αποσταλούν στην έδρα της ομάδας, στη Γαλλία, μέσα στο χρονικό περιθώριο ενός μήνα.

Τα πράγματα τα οποία συμφωνήθηκαν ήταν τα παρακάτω:
• Front Bumber
• Rear Bumber
• Water tank 3liter
• Extra fuel tank
• Tollboxes
• Nerf bars
• Rally Navi tower
• 1 liter water tank for Radiator cleaning
• Fairing
• Kevlar protections
• Anatomic seat

Από την πλευρά της ομάδας, ο manager πρόσφερε ως διαφήμιση:
• Tα λογότυπα MT-Rally σε:
1. Ρούχα αναβάτη
2. Κράνος αναβάτη
3. Αγωνιστικό όχημα
4. Φορτηγό ομάδας
5. Όχημα υποστήριξης ομάδας
6. Σημαίες, τέντες, και πανό στα service
7. Στα μπλουζάκια όλης της ομάδας

• Διαφήμιση στους αγώνες παγκοσμίου πρωταθλήματος 2015 σε Μαρόκο, Σαρδηνία, Κατάρ και Άμπου Ντάμπι.
• Προώθηση και πώληση προϊόντων ΜΤ Rally στην rest day του Dakar
• Διαφήμιση σε δυο Γαλλικά περιοδικά.

 Η κατασκευή


Η συνάντηση της ομάδας με τον κατασκευαστή ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 29 Αυγούστου, και ήδη το Σάββατο, 30 Αυγούστου, ξεκίνησε ο σχεδιασμός κάποιων εξαρτημάτων και την Δευτέρα, έγινε η παραγγελία των πρώτων υλικών ώστε να ετοιμαστούν τα πρώτα δείγματα για να υπάρχει η πρώτη εικόνα. Στο μηχανουργείο του, ο Θανάσης περνούσε καθημερινά 15 έως και 20 ώρες, μέχρι να καταλήξει στον τρόπο στον οποίο θα κατασκευάσει τα συμφωνηθέντα. “Το άγχος ήταν τεράστιο. Είχα να φτιάξω περίπου 15 διαφορετικά εξαρτήματα εις διπλούν, τα οποία δεν ήξερα καν τι μορφή θα έχουν. Το άγχος στην κατασκευή ήταν ότι έπρεπε να δημιουργηθεί κάτι που να μην υπάρχει ως πρωτότυπο, ώστε να μην θεωρηθεί αντιγραφή, και παράλληλα, η νέα κατασκευή να χαρακτηρίζει το προϊόν της MT-Rally .”

O στόχος ήταν να υλοποιείται κάθε μέρα κι από ένα σχέδιο. Μέχρι να προκύψει έστω ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, τις πρώτες μέρες αχρηστεύτηκαν πολλά υλικά και σχέδια, συγκεκριμένα, Rally tower, nerf bars & fuel tank, τα οποία κατασκευάστηκαν και ‘’καταστράφηκαν’’ τουλάχιστον 8 φορές το κάθε ένα, μέχρι να καταλήξει σε κάτι αξιόπιστο, λειτουργικό και όμορφο. “Πραγματικά, ήταν ότι πιο δύσκολο και δαπανηρό είχα αναλάβει σαν project”. Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ομάδα είχε δαπανήσει κάτι παραπάνω από 100.000 euro για να συμμετάσχει στην συγκεκριμένη διοργάνωση, δημιουργούσε μεγαλύτερη ευθύνη για το άριστο αποτέλεσμα.

“Κατά την διάρκεια των εργασιών μου, έστελνα συνέχεια φωτογραφίες για την εξέλιξη των όσων ετοιμάζω, ώστε να έχω και την έγκριση του ίδιου του αγωνιζόμενου”, μας λέει ο Θανάσης. “Ο Sebastien υπήρξε πολύ φιλικός και συνεργάσιμος, επιβραβεύοντας την οποιαδήποτε εξέλιξη, και μέσω της σύμφωνης γνώμης του, πάντα , ολοκληρώθηκε το design που ήθελα, και τέλος, ολόκληρο το σετ που είχε συμφωνηθεί”.

 Η επιβράβευση


θέλοντας ίσως να επιβεβαιώσει ο Sebastien την ακρίβεια της ποιότητας και της ποσότητας των πραγμάτων που έπρεπε να ετοιμαστούν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, ζήτησε να επισκεφθεί το εργοστάσιο στην Ελλάδα, δύο ημέρες προτού τα πράγματα αποσταλούν στην Γαλλία. Ήρθε μαζί με τον υπεύθυνο μηχανικό και τον φωτογράφο της ομάδας του, και η εικόνα που αντίκρισαν μπαίνοντας στο μηχανουργείο, τους προκάλεσε γέλιο, αφού όπως είπαν, το αποτέλεσμα ξεπερνούσε κατά πολύ τις προσδοκίες τους. Μέσω των φωτογραφιών, δεν μπορούσαν να διακρίνουν λεπτομέρειες που είδαν από κοντά και δεν είχαν εικόνα του τελικού αποτελέσματος. Η ικανοποίηση ήρθε ακούγοντας την έκφραση, “είσαι απίστευτος, μπράβο και σε ευχαριστώ, δεν έχω να πω τίποτε άλλο!’’.

Στις 15 Νοεμβρίου 2014 είχε οργανώσει παρουσίαση του quad του, πριν την αναχώρηση του για Dakar, καθώς και παρουσίαση των προϊόντων MT Rally design. Ο Θανάσης Κουβάς μας εξιστορεί: “Μου ζήτησε να παρευρεθώ και δεν θα μπορούσα φυσικά να αρνηθώ. Το κλίμα υπήρξε πολύ φιλικό και ευχάριστο και για μένα, μεγάλη η στιγμή ήταν όταν μου ζητήθηκε να ξεσκεπάσουμε μαζί το μηχανάκι για την παρουσίαση στους φωτογράφους και στο κοινό. Είναι πολύ ξεχωριστό συναίσθημα να σε ευχαριστεί και να σε συγχαίρει τόσος κόσμος του χώρου, χωρίς να είσαι εταιρεία που πληροί προϋποθέσεις για τόσο μεγάλες χορηγίες. θεωρώ πως όταν τολμάς να ασχοληθείς με κάτι που αγαπάς και πλαισιώνεσαι από αξιόπιστους συνεργάτες, δεν μπορεί παρά το αποτέλεσμα να σε δικαιώσει. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος και περήφανος για την ολοκλήρωση αυτού του project, γιατί μέσα από όλο αυτό, αναπτύχθηκε μια δυνατή συνεργασία και φιλία με τον Sebastien Souday, που είναι αναμφισβήτητα κάτι πιο αξιόλογο από μια απλή διαφήμιση ή χορηγία. Ευχαριστώ και τον Seb και την ομάδα του για τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη που έδειξαν όχι μόνο σε μένα, αλλά σε μία μικρή ελληνική ομάδα που τόλμησε, ρίσκαρε για κάτι πιο μεγάλο.”

 Το Quad


Η ομάδα έχει επιλέξει για το Rally Dakar του 2015 μία ολοκαίνουρια Yamaha YFM 700 Raptor. Όλο το project στήθηκε πάνω σε ένα καινούργιο σασί με καινούριο κινητήρα, 2014 μοντέλο. Προκειμένου να προετοιμαστεί η γουρούνα για τον δύσκολο αγώνα, επιλέχθηκαν χειροποίητα ψαλίδια της γαλλικής εταιρίας Handy racing, ενώ εξοπλίστηκε με 2’’ long travel arms για μπροστά και 2’’ arm για πίσω. Γαλλική επίσης είναι η εταιρία Dome Racing από την οποία ήρθαν οι χειροποίητες εξατμίσεις, με δυο τελικά εξαγωγής και χειροποίητους λαιμούς. Για καλύτερη λειτουργία του κινητήρα στις δύσκολες συνθήκες, τοποθετήθηκε oversize ψυγείο νερού με ενισχυμένο βεντιλατέρ αλλά και δοχείο αποσυμπίεσης ενός λίτρου. Για βελτίωση της σταθερότητας αλλά και λιγότερη κούραση στα χέρια, τοποθετήθηκε σταμπιλιζατέρ της pro damper. Τα όργανα πλοήγησης είναι: MD roadbook holder & ICO tripmaster.

Και μετά ήρθε η ελληνική συμβολή στο project, να τοποθετήσει front και rear Bumber – προστατευτικές μπάρες για μπροστά και πίσω, αλουμινένιο ρεζερβουάρ νερού χωρητικότητας τριών λίτρων, δύο έξτρα ρεζερβουάρ καυσίμου χωρητικότητας 10 λίτρα το καθένα, κουτί εργαλείων, προστατευτικές μπάρες - Nerf bars στα σημεία των μαρσπιέ, “πύργο” για τα όργανα πλοήγησης - Rally Navi tower, carbon fering, προστατευτικά από Kevlar, και ανατομική σέλα.
Με όλα αυτά τα έξτρα, η Yamaha YFM 700 Raptor MT-Designs έγινε η πρώτη γουρούνα που θα συμμετάσχει στο Rally Dakar μεταφέροντας την υπογραφή του Θανάση Κουβά και τις μοναδικές του ιδέες, στις αχανείς ερήμους!

 Ελληνική δύναμη


Η συμμετοχή ελληνικής εταιρίας στο Rally Dakar είναι γεγονός! Μία εταιρία που κατασκευάζει στην Ελλάδα προϊόντα για quad, βρίσκει τον τρόπο να συμμετάσχει στον σκληρό και απαιτητικό αυτό αγώνα, να δοκιμαστεί εκεί, να προβληθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, από μία αγωνιστική ομάδα με εμπειρία και διασυνδέσεις σε όλο τον κόσμο.

Αυτό όμως δεν θα ήταν δυνατόν χωρίς την συμβολή φίλων και γνωστών, όπως μας εξηγεί ο Θανάσης: “Θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τον φίλο και συνεργάτη Φίλιππο Αηδόνι για την κατασκευή του fairing και των Kevlar κομματιών, για την επιμονή του και το τέλειο αποτέλεσμα, τον φίλο μου Γιώργο Μεταξά για την παραχώρηση του quad του, τους φίλους μου και συνεργάτες από Μέγαρα του Zalis Group για την απίστευτη βοήθεια τους, τον φίλο μου Καρακίδη Κώστα, την εταιρια Jet Power και την εταιρία Motostuff, με την βοήθεια του Μάνου Κουτσουνάκη.”

Εμείς από την πλευρά μας, ευχόμαστε ότι καλύτερο στην συνέχεια της συνεργασίας, αλλά και καλή επιτυχία τόσο στον αγώνα Rally Dakar, όσο και στον ιδιαίτερο αγώνα της προβολής της εταιρίας MT-Rally στο εξωτερικό.

Φωτογραφίες παρουσίασης

Φωτογραφίες προετοιμασίας

 

 

Φωτογραφίες επίσκεψης στην MT-Rally

 

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 03 Δεκεμβρίου 2014 16:32

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test Yamaha Grizzly 700
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon