.
Κατηγορία Arctic Cat
Τρίτη, 29 Απριλίου 2014 13:33

Test – Arctic Cat TRV 550 XT 2014

Ένα μικρό Jeep!

 


Του Τάκη Μανιάτη

Προσφέροντας άνεση στους δύο επιβαίνοντες, το νέο TRV 550 XT της Arctic Cat προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις σε κάθε σας βόλτα στο βουνό, όντας ένα μικρό jeep!

Εκδρομικό εργαλείο


Η σειρά TRV της Arctic Cat είναι αυτή που θα σε κερδίσει με την πολυχρηστικότητα αφού μπορείς να απολαύσεις εκδρομές με έναν ή δύο επιβαίνοντες, σε κάθε είδους διαδρομή. Το 550 ΧΤ είναι αυτό που θα αδιαφορήσει για την ποιότητα του οδοστρώματος και θα κινηθεί με άνεση και ασφάλεια σε χωματόδρομους με πέτρες, νεροφαγώματα, λάσπες, χωρίς ίχνος ανασφάλειας. Όσο το τερέν δυσκολεύει, τόσο οι επιβαίνοντες στο TRV απολαμβάνουν την βόλτα τους, αφήνοντας το δάσος να τους κερδίσει με τις μυρωδιές του, και το ATV της Arctic Cat να κάνει τα υπόλοιπα. Όπως ένα jeep, στο οποίο όμως, θα περιοριζόσουν από το ύψος του νεροφαγώματος, από την κατάσταση του οδοστρώματος, ενώ θα σκεφτόσουν συνεχώς τι θα κάνεις στην περίπτωση που κολλήσεις κάπου, ή το γραντζουνίσεις. Τέτοιες σκέψεις δεν υφίστανται εδώ, αφού μπορείς να περάσεις όποια ανωμαλία συναντήσεις, χωρίς πρόβλημα, και ουσιαστικά χωρίς να την καταλάβεις.

Οι τροχοί των 12 ιντσών με τις ανεξάρτητες αναρτήσεις και τα χωμάτινα ελαστικά απορροφούν τις ανωμαλίες, και στους επιβαίνοντες φτάνει απλά η ειδοποίηση πως κάτι μόλις πέρασε κάτω από το πλαίσιο. Σταθερότητα, στιβαρότητα, αλλά και ποιότητα κύλισης, είναι μόνο μερικά από αυτά που χαρακτηρίζουν το TRV 550 XT, το οποίο, βασισμένο στο πλαίσιο των δύο μεγαλύτερων δικύλινδρων μοντέλων, δεν δείχνει σημεία κόπωσης.

Τουριστική χρήση


Το TRV 550 XT είναι ένα “τουριστικό” μοντέλο, το οποίο έχει την δυνατότητα μεταφοράς συνεπιβάτη σε ξεχωριστή θέση, και με ξεχωριστά φαρδιά μαρσπιέ, και αυτό του το χαρακτηριστικό το καθιστά περισσότερο πρακτικό από τα επιθετικά μοντέλα. Στόχος του είναι να μεταφέρει δύο επιβαίνοντες σε κάθε είδους έδαφος, τόσο στην καθημερινότητα και στην άσφαλτο, όσο και στο χώμα. Με μαλακές ρυθμίσεις στις αναρτήσεις, ώστε να είναι άνετο στο χώμα, διαπιστώνεις ότι είναι αντίστοιχα μαλακό και πλαγιάζει ίσως λίγο περισσότερο όταν μπαίνεις γρήγορα στις στροφές. Το σώμα του αναβάτη θα πρέπει να βοηθά αντίστοιχα από την άλλη πλευρά, όπως γίνεται άλλωστε στα ATV τέτοιους είδους, αλλά αν κάποιος το επιθυμεί, μπορεί το TRV να ρυθμιστεί ανάλογα για να μην παίρνει κλίσεις. Και ότι κερδίζεις στην άσφαλτο, θα το χάσεις στο χώμα, και αντίστοιχα.

Οι ταχύτητες που μπορεί να κινηθεί στην άσφαλτο είναι καλές για να μετακινηθείς, μιας και τα 80χ.α.ω. έρχονται εύκολα και γρήγορα. Το ίδιο γρήγορα έρχονται τα χιλιόμετρα και στο χώμα όπου εκεί διαπιστώνεις και την ποιότητα στην απόσβεση, και την άνεση με την οποία κινείται. Όσο πιο σκληρό το τερέν, τόσο πιο άνετα πηγαίνει, και σε κάνει να απολαμβάνεις την βόλτα. Ο μονοκύλινδρος κινητήρας των 545 κυβικών εκατοστών λειτουργεί θετικά από τις χαμηλές στροφές και η ανάποδη σκανδάλη – το γκάζι δηλαδή, σου δίνει απόλυτο έλεγχο χωρίς φόβο. Δύναμη για να σε φοβίσει δεν υπάρχει, αν θες περισσότερα παιχνίδια, θα πρέπει να αναζητήσεις κάποιο μεγαλύτερο αδελφάκι του. Το TRV 550 XT όμως μπορεί να σε εντυπωσιάσει με τα αργά διαφορικά, και την ικανότητα που έχει να σκαρφαλώνει σε δύσβατες περιοχές. Εκεί είναι που θα αποτελέσει ένα πραγματικό παιχνίδι, για κάθε δραστήριο αναβάτη – φίλο της φύσης.

Ποιότητα.. εκτός δρόμου!


Με τα αργά διαφορικά να έχουν επιλεγεί, το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο τιμόνι EPS να στρίβει άνετα, ανεξάρτητα αν έχει σφηνώσει κάποιος τροχός σε πέτρες, και τις αναρτήσεις με διαδρομές 254mm για μπροστά και πίσω, μπορείς να κινηθείς εκτός δρόμου άνετα. Έχεις διαθέσιμη ροπή, τέσσερις τροχούς να σκάβουν για σένα, μεγάλη απόσταση από το έδαφος στα 279mm ώστε να μην βρίσκεις κάτω, αλλά και διαφορικά που κλειδώνουν για τα πιο δύσκολα ανεβάσματα / ξεκολλήματα. Έχεις επιλογή 2x4, 4x4 ή ακόμη και αργές σχέσεις – Low και τα 346,5 κιλά του ελίσσονται άνετα, και αν κάπου κολλήσεις, υπάρχει ο εργάτης της Warn με δυνατότητα έλξης 1360 κιλών να σε ξεκολλήσει! Το παιχνίδι, η αναζήτηση νέων διαδρομών, η εξερεύνηση σε δασικούς χωματόδρομους και φαρδιά μονοπάτια με αργές ταχύτητες, είναι σημεία που θα σε κερδίσουν και θα σε κάνουν να οδηγάς για ώρες – το 20λιτρο ρεζερβουάρ αρκεί για ολοήμερο παιχνίδι! Και σε συνδυασμό με τις σχάρες που προσφέρονται για φόρτωμα, μπορείς να συνδυάσεις παιχνίδι με διακοπές ή περιηγήσεις, με όλο σου τον εξοπλισμό camping δεμένο μπροστά, ή και πίσω.

Και θα ξέρεις ότι, ακόμη και στις χειρότερες λάσπες, πράγματα και επιβαίνοντες θα παραμείνουν στεγνοί, μιας και η κάλυψη από τα πλαϊνά φτερά, είναι άριστη.
Το TRV 550 XT είναι ένα από τα πιο ποιοτικά ATV της αγοράς, με ψηφιακό καντράν για όλες τις διαθέσιμες ενδείξεις, με το σύστημα μετάδοσης turamatic της Artic Cat, μεταλλική βαφή σε όλα τα πλαστικά περιφερειακά, αντιστρεπτική δοκό πίσω, αλλά και ζάντες αλουμινίου βαμμένες με ηλεκτροστατική βαφή. Ο υποψήφιος αγοραστής έχει την δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα στα αξεσουάρ που διαθέτει για ξεχωριστές χρήσεις, όπως πρόσθετα προϊόντα για εκχιονισμό, για αγροτική χρήση, αλλά και για ψεκασμό.

Επίσης, αν θέλει να μετατρέψει το ATV του για καθημερινή και τουριστική χρήση, μπορεί να τοποθετήσει βαλίτσες, θερμαινόμενα γκριπ, μπαγαζιέρες με σύστημα γρήγορης τοποθέτησης Speed Rack με πείρους πάνω στις ήδη υπάρχουσες βάσεις - κάγκελα, ώστε να το φέρει στα μέτρα του. Η συγκεκριμένη “γουρούνα” χρησιμοποιούσε και παρμπρίζ για προστασία από τον αέρα, με το fering βαμμένο στο χρώμα των πλαστικών, ώστε να είναι και πιο όμορφη και πιο χρηστική.

Διαφορετικές εφαρμογές


Μετά από 52 χρόνια ιστορίας, η Arctic πέρασε από τα snowmobile το 1995 και στα ATV, τα οποία θεωρούνται από τα καλύτερα και πιο σκληροτράχηλα ATV στον κόσμο. Έχοντας νέα αντιπροσωπεία, το νέο TRV 550 XT έρχεται με τους καλύτερους οιωνούς να βρει την θέση του σε μία απαιτητική αγορά όπως είναι η ελληνική.

Σαν κυριότερα προσόντα του, εκτός από την τιμή των 10.800€, έχει επίσης και την πολυχρηστικότητα αλλά και την δυνατότητα διαφορετικών εφαρμογών, ανάλογα την διάθεση, τα χρήματα, και την χρήση που απαιτεί ο κάθε ιδιοκτήτης.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Arctic Cat 
Μοντέλο TRV 550 XT
Εισαγωγέας Arctic Cat Hellas
Τιμή 10.800euro
Εγγύηση 6 μήνες
Κινητήρας
Τύπος Μονοκύλινδρος, 4Τ, SOHC, υγρόψυκτος
Κυβισμός  (cc) 545
Διαστάσεις (mm x mm) 92 x 82
Τροφοδοσία Ψεκασμός EFI
Μετάδοση Αυτόματη συνεχώς μεταβαλλόμενη Duramatic
Σχέσεις High - low μηχική επιλογή
Επιλογή κίνησης Ηλεκτρική, 4x4, 2x4
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο, σωληνωτό
Μήκος (mm) 2.065
Πλάτος (mm) 1.206
Ύψος  (mm) 1277
Ύψος σέλας (mm) 904
Μεταξόνιο (mm) 1473.2
Απόσταση εδάφους (mm) 279,4
Τιμόνι Ηλεκτρικά υποβοηθούμενο - EPS
Ρεζερβουάρ (lt) 20
Βάρος (kg) 346,5
Τροχοί
Μπροστά Duro 3 Star Kaden AT 25 X 8-12
Πίσω Duro 3 Star Kaden AT 25 X 8-12
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεξάρτητη ανάρτηση με διπλά ψαλίδια, ρυθμιζόμενη προφόρτιση ελατηρίου και διαδρομή 254mm
Πίσω Ανεξάρτητη ανάρτηση με διπλά ψαλίδια, ρυθμιζόμενη προφόρτιση ελατηρίου και διαδρομή 254mm
Φρένα
Μπροστά Δύο δίσκοι
Πίσω Δύο δίσκοι

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 29 Απριλίου 2014 14:32

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Test - Arctic Cat 1000 XT 2014 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon