.
Κατηγορία Arctic Cat
Πέμπτη, 15 Μαϊος 2014 13:40

Test - Arctic Cat 1000 XT 2014

Το τέρας!

 


Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Πατώντας την “σκανδάλη” (το γκάζι του), το Τέρας πυροβολεί! Χίλια κυβικά, 75 άλογα και δύναμη από τον V τετράχρονο κινητήρα που σου μακραίνει τα χέρια! Η Arctic Cat επιτίθεται με το 1000XT κι εμείς… δεν αντιστεκόμαστε!

“Με τις πόρτες"

Το πρώτο άνοιγμα του γκαζιού – πάτημα για καλύτερα, αφού πρόκειται για σκανδάλη που την πατάς με τον αντίχειρα, και όχι για περιστροφικό γκάζι, σου δείχνει τι θα ακολουθήσει. Το μεγάλο γουρούνι της Arctic Cat πετάγεται μπροστά, προσπαθεί να κάνει σούζα, γαντζώνει στο έδαφος και φεύγει γρήγορα. Ο χαρακτηρισμός “μεγάλο” βέβαια, μόνο στα κυβικά μπορεί να σταθεί, μιας και οι διαστάσεις του είναι κοντινές ακόμη και με των μικρότερων, μονοκύλινδρων μοντέλων της εταιρίας. Έχοντας το “κοντό” σε μεταξόνιο πλαίσιο, το 1000XT ξεκαθαρίζει ότι είναι το επιθετικό μοντέλο, για παιχνίδι, χαβαλέ, γρήγορη οδήγηση – σε πρώτο πλάνο. Σε δεύτερο, θα κάνει ότι θες.

Αλλά πρώτα θα σε κερδίσει το γκάζι του και ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται. Ένας επιβάτης στην σέλα, αντί για δύο της έκδοσης με το μακρύ πλαίσιο, ένας επιβάτης να κρέμεται από πλευρά σε πλευρά, προκειμένου να ισοσταθμήσει τα βάρη του καθώς η γουρούνα στρίβει με full lock ανάποδο τιμόνι – αυτό το κάνει συνέχεια και παντού, όταν στρίψεις με γκάζι. Και όταν βγάλεις το σώμα σου έξω, αντίθετα από την πλευρά της στροφής και ανοίξεις το γκάζι, θα νιώσεις την “γουρούνα” να ντριφτάρει με περίσσια χάρη, να παραμένει σταθερή χωρίς ίχνος φόβου “τούμπας”. Τροχούς δεν σηκώνει, δύσκολα θα έλεγα, αφού όσο και αν την πίεσα, με το σώμα σωστά τοποθετημένο, το μόνο που γινόταν ήταν να στρίβει “με τις πόρτες” και να παραμένει σταθερή.

Ατελείωτη ευχαρίστηση


Το γκάζι ατελείωτο. Μπορεί τα 75 άλογα να ακούγονται λίγα σε σχέση με μία… superbike, αλλά στο χώμα, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Ο δικύλινδρος V κινητήρας των 951 κυβικών, ανεβάζει γρήγορα στροφές και η δύναμη φτάνει άμεσα στο έδαφος. Η CVT μεταβαλλόμενη μετάδοση Duramatic της Arctic Cat είναι άμεση, και το καταλαβαίνεις αφού οι τροχοί, ξηλώνουν το έδαφος. Το νιώθεις το “ξήλωμα”, τα τακούνια των χωμάτινων ελαστικών που γαντζώνουν στο έδαφος και το ταλαιπωρούν, ανοίγοντας καινούρια νεροφαγώματα. Η δύναμη περισσεύει, είτε ανοίξεις το γκάζι με αργές στροφές, είτε ακόμη και με αρκετά χιλιόμετρα στο κοντέρ. Σούζα δεν θα κάνει, όχι, δεν είναι φτιαγμένο για τέτοια πράγματα, αν και στα κατάλληλα χέρια, όλα γίνονται. Σημασία έχει ότι έχεις δύναμη ότι ώρα θες, για να κινηθείς γρήγορα, όπου θες. Και για να το τοποθετήσουμε καλύτερα, τόση, ώστε δεν χρειάζεται να επιλέξεις παρά μόνο την μετάδοση της κίνησης στους πίσω τροχούς.

Όπου θες, ανεβαίνει, χωρίς να κολλάει, ενώ αν φτάσεις στα δύσκολα, η επιλογή 4x4 αλλά και οι κοντές σχέσεις, Low – L, είναι εκεί για να σε ξεκολλήσουν. Το τέρας των 360 κιλών σκαρφαλώνει άνετα λόγω δύναμης και πρόσφυσης, ενώ και οι αναρτήσεις του καταπίνουν τις ανωμαλίες με άνεση. Και ακόμη και σε μεγάλες ταχύτητες, δεν θα φοβηθείς αν εμφανιστούν στην διαδρομή σου πέτρες, ρυάκια, λακκούβες και νεροφαγώματα. Απλά ανοίγεις το γκάζι, και αφήνεις τις ανεξάρτητες αναρτήσεις να καταπιούν την διαδρομή.

Πλούσιος εξοπλισμός


Το μεγαλύτερο “γουρούνι” της αμερικάνικης Arctic Cat είναι το 1000XT, σε μία πλούσια έκδοση με αμερικάνικο εργάτη της Warn με δυνατότητα έλξης 1360 κιλών. Διαθέτει ψηφιακό καντράν με όλες τις ενδείξεις, βαμμένες ζάντες ηλεκτροστατική βαφή, έχει ψεκασμό, αλλά και μπροστινό διαφορικό που κλειδώνει για τα δύσκολα. Η μεταλλική βαφή και οι ζάντες αλουμινίου, προσφέρουν οπτικά στο XT. Το ηλεκτρικό τιμόνι που βοηθάει ακόμη και μέσα σε βραχώδη διαδρομή να κινείσαι με ελάχιστη δύναμη στα χέρια, είναι ότι πρέπει για τις δύσβατες περιοχές. Αλλά έχεις και αντιστρεπτική δοκό για τον περιορισμό του πλαγιάσματος – τα βγάζει τα λεφτά της.

Το 1000XT συνοδεύεται από έναν κατάλογο με προϊόντα αγροτικής χρήσης, για εκχιονισμό, για ψεκασμό, αν κάποιος θέλει να το δει ως “εργαλείο” για το χωριό ή το εξοχικό. Αλλά και για εκδρομή αν το θες, θα βρεις τις βαλίτσες που τοποθετούνται με το σύστημα speed rack, με πείρους, πάνω στις ήδη υπάρχουσες βάσεις – κάγκελα, ώστε να τις αφαιρέσεις εύκολα όταν χρειαστεί. Και από την χρήση βόλτας και εκδρομής, θα κυκλοφορήσεις καθημερινά με το παρμπρίζ που τοποθετείται ως έξτρα, και στο τέλος, θα του τοποθετήσεις ψεκαστικό ή ραντιστικό μηχάνημα και θα πας στο χωράφι να δουλέψεις.

Απεριόριστες δυνατότητες


Σε εξιτάρει με την συμπεριφορά του και δύσκολα θα κρατηθείς να μην ανοίξεις το γκάζι – γι’ αυτό το επέλεξες άλλωστε! Αλλά το 1000XT δεν μένει εκεί, αφού εκτός από ένα καταπληκτικό παιχνίδι, έχει και απεριόριστες δυνατότητες σε καθημερινή, εκδρομική, αγροτική χρήση – πλέον τα Arctic Cat διατίθενται και ως αγροτικά εργαλεία, χωρίς φόρους! Το Τέρας είναι ένα τέρας για όλους, ένα εργαλείο που στα χέρια του έμπειρου αναβάτη θα “βγάλει” κέφια και στα χέρια του επαγγελματία, λεφτά. Εξαρτάται πως θα το δεις. Δύναμη, δυνατότητες, ποιότητα και πλέον, δυνατή αντιπροσώπευση, υπάρχουν!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Arctic Cat 
Μοντέλο 1000  XT
Εισαγωγέας Arctic Cat Hellas
Τιμή 14.500euro
Εγγύηση 6 μήνες
Κινητήρας
Τύπος Δικύλινδρος, V, 4Τ, SOHC, υγρόψυκτος
Κυβισμός  (cc) 951
Διαστάσεις (mm x mm) 92 x 71,6
Τροφοδοσία Ψεκασμός EFI
Μετάδοση Αυτόματη συνεχώς μεταβαλλόμενη Duramatic CVT
Σχέσεις High - low μηχανική επιλογή
Επιλογή κίνησης Ηλεκτρική, 4x4, 2x4
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο, σωληνωτό
Μήκος (mm) 2.154
Πλάτος (mm) 1.207
Ύψος  (mm) 1.219
Ύψος σέλας (mm) 904
Μεταξόνιο (mm) 1.321
Απόσταση εδάφους (mm) 279,4
Τιμόνι Ηλεκτρικά υποβοηθούμενο - EPS
Ρεζερβουάρ (lt) 20
Βάρος (kg) 360.8
Τροχοί
Μπροστά Duro 3 Star Kaden AT 25x8-12
Πίσω Duro 3 Star Kaden AT 25x10-12
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεξάρτητη ανάρτηση με διπλά ψαλίδια, ρυθμιζόμενη προφόρτιση ελατηρίου και διαδρομή 254mm
Πίσω Ανεξάρτητη ανάρτηση με διπλά ψαλίδια, ρυθμιζόμενη προφόρτιση ελατηρίου και διαδρομή 254mm
Φρένα
Μπροστά Δύο δίσκοι
Πίσω Δύο δίσκοι

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Μαϊος 2014 14:01

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – Arctic Cat TRV 550 XT 2014
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon