Κατηγορία Ασία
Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019 15:22

Κωνσταντίνος Μητσάκης – Ταξίδι στην Κεντρική Ασία με Honda CB500X

Με μια Honda CB 500 X ξεκινώ ένα οδοιπορικό 11,000 χλμ. στις χώρες της Κεντρικής Ασίας (Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Κιργιστάν), ακολουθώντας τα χνάρια του πρωτοπόρου Έλληνα εξερευνητή Παναγιώτη Ποταγού.

Αφετηρία του νέου μου ταξιδιού η Βυτίνα της Αρκαδίας, η γενέτειρα του Παναγιώτη Ποταγού. Παρεμπιπτόντως, φέτος συμπληρώνονται 180 χρόνια από την γέννηση (22/6/1839) του μοναδικού Έλληνα εξερευνητή των νεωτέρων χρόνων.

Στην κεντρική πλατεία της Βυτίνας, μπροστά στην προτομή του Παναγιώτη Ποταγού, ο πρόεδρος της Κοινότητας Βυτίνας κ. Φώτης Κατσούλιας μού παρέδωσε τιμητικά ένα βιβλίο με την βιογραφία του Βυτιναίου εξερευνητή, τ’ οποίο θα με συντροφεύει στο συναρπαστικό ταξίδι της Κεντρικής Ασίας…

Γνωριμία με τον Παναγιώτη Ποταγό – Εις Έλλην

Ο Παναγιώτης Ποταγός (1839-1903), γιατρός από την Βυτίνα της Αρκαδίας, υπήρξε ο διασημότερος Έλληνας εξερευνητής κι ένας από τους σπουδαιότερους της Ευρώπης κατά τον 19ο αιώνα.

Στην διάρκεια των εξερευνητικών του ταξιδιών, που διήρκησαν 15 ολόκληρα χρόνια (1867-1883), ο ανήσυχος Έλληνας περιηγητής διέσχισε δυο φορές την ασιατική ήπειρο φτάνοντας ως την Κίνα, τη Μογγολία και τη Σιβηρία, ενώ το 1877 ανακάλυψε τον ποταμό Μπόμου της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας.

Για το σημαντικό και πολυδιάστατο έργο του, ο Παναγιώτης Ποταγός τιμήθηκε από τον βασιλιά του Βελγίου Λεοπόλδο Β΄, τη Γαλλική κυβέρνηση και τη Γεωγραφική Εταιρία των Παρισίων.

Αξιομνημόνευτο είναι φυσικά το γεγονός ότι ο βασιλιάς Λεοπόλδος Β΄ ζήτησε από τον Ποταγό να γράψει το όνομά του στη «Χρυσή Βίβλο των Εξερευνητών» κι αυτός υπέγραψε με την φράση: ΕΙΣ ΕΛΛΗΝ.

Χορηγοί - Υποστηρικτές

1) Η εταιρία «HONDA - ΑΦΟΙ ΣΑΡΑΚΑΚΗ» Α.Ε.Β.Μ.Ε. 
2) Η εταιρία λιπαντικών IPONE 
3) Η εταιρία ενοικιάσεων μοτο & χρονομίσθωσης ANDELI MOTOTOURING
4) Η ιταλική εταιρία ένδυσης και υπόδησης DAINESE S.A 
5) Η ιταλική εταιρία AGV (κράνος).
6) Το κατάστημα φωτογραφικών-ηλεκτρονικών ειδών PHOTOAGORA GR 
7) Η “Ελληνική Λέσχη Περιηγήσεων & Αυτοκινήτου” (ΕΛΠΑ)
8) Το ηλεκτρονικό περιοδικό μοτοσυκλέτας Bikeit.gr
9)  Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Ζούγκλα
10) Το μηνιαίο περιοδικό μοτοσυκλέτας Μοτο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube