.
Κατηγορία Ασία
Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2018 11:30

Ταξιδιωτικό - Pamir Road, Τατζικιστάν

 

Ταξίδι πάνω από τα 4,000 μέτρα

 

 

Κείμενο-φωτογραφίες: Κων/νος Μητσάκης

Ο οδικός άξονας Pamir Road, που ξεδιπλώνεται πάνω στο ορεινό ανάγλυφο των ορέων Pamir της Κεντρικής Ασίας, είναι αναμφίβολα μια από τις δημοφιλέστερες και πιο συναρπαστικές ορεινές διαδρομές στον κόσμο. Οδηγήστε μαζί μου για να φτάσουμε στα 4.655 μ.

Όταν δεν θες να παραδεχτείς ότι οι καλοκαιρινές μοτο-διακοπές τελείωσαν, επιβιβάζεσαι στα μέσα Σεπτεμβρίου στο πρώτο αεροπλάνο για Τατζικιστάν, νοικιάζεις εκεί μια Yamaha XT600 και ξεκινάς ένα συναρπαστικό ταξίδι στην καρδιά της Κεντρικής Ασίας οδηγώντας πάνω στον περίφημο οδικό άξονα Pamir Road, γνωστό κι ως Μ41.

PAMIR ROAD 16

Ο Pamir Road, που κατασκευάστηκε το 1932 από τους Σοβιετικούς με σκοπό να βγάλουν από την απομόνωση τον ορεινό κόσμο των Pamir, ξεκινά από την πρωτεύουσα Dushanbe του Τατζικιστάν, διατρέχει τα όρη Pamir και καταλήγει στην πόλη Osh του Κιργιστάν.

Από τη διαδρομή των 1,350 χλμ του οδικού άξονα Μ41, ο οποίος κινείται μέσα στο Τατζικιστάν και στο Κιργιστάν, το θεαματικότερο κομμάτι του λογίζεται η διαδρομή των 550 χλμ. που συνδέει τις πόλεις Khorog (Τατζικιστάν), Murghab (Τατζικιστάν) και Sary Tash (Κιργιστάν).

Το ορεινό λιβάδι του Μάρκο Πόλο

Στις μέρες μας, πάμπολλοι μοτοσυκλετιστές και ποδηλάτες απ’ όλο τον κόσμο καταφθάνουν στην Κεντρική Ασία για να ταξιδέψουν πάνω στην δύσβατη τροχιά του ορεινού κεντροασιατικού δρόμου. Μέσα από την οδική εμπειρία του Pamir Road, αναζητούν τη διαφορετικότητα, τη μοναδικότητα, την αυθεντικότητα, αλλά και τη γνωριμία με τους φιλόξενους και ευγενικούς κατοίκους της περιοχής.

Γιατί εκτός από μια δυναμική περιπέτεια δρόμου, το δίτροχο ταξίδι στα όρη Pamir αποτελεί παράλληλα και μια ευκαιρία να γνωρίσουν τους ανθρώπους που κατοικούν και διαφεντεύουν με σεβασμό τούτο το τραχύ και άγονο κομμάτι γης στην Κεντρική Ασία.

Οι ντόπιοι ανήκουν σε δύο φυλές (Κιργίσιοι και Τατζίκοι), έχουν ως κύρια ασχολία τους την κτηνοτροφία και τη γεωργία, ενώ η τήρηση των πατροπαράδοτων ηθών, εθίμων και παραδόσεων αποτελεί τρόπος και στάση ζωής.

PAMIR ROAD 14

Το οροπέδιο Pamir (σημαίνει «ορεινό λιβάδι») αποτελεί τον πυρήνα του ορεινού συστήματος της Κεντρικής Ασίας και απλώνεται στα 3,900 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι επιβλητικές βουνοκορφές που περιβάλλουν το κεντροασιατικό οροπέδιο υπερβαίνουν τα 6,000 μ., με ψηλότερη κορυφή την Ismail Simani (7,500 μ).

Από το οροπέδιο Pamir πέρασε κι ο Μάρκο Πόλο πηγαίνοντας στην Κίνα – διέσχισε το πέρασμα Terek Pass σε υψόμετρο 3,715 μ.

Λόγω των ακραίων κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν τον χειμώνα (η θερμοκρασία αγγίζει τους –40ο C), η χλωρίδα του οροπεδίου είναι αρκετά φτωχή. Όμως, οι εικόνες της ορεινής φύσης είναι καταπληκτικές, με κρυστάλλινες αλπικές λίμνες, γρανιτένιες βουνοπλαγιές και κελαρυστά ποτάμια να συνθέτουν έναν εκπληκτικό πίνακα ζωγραφικής.

Η διαδρομή του Pamir Road

Με αφετηρία την πρωτεύουσα Dushanbe του Τατζικιστάν, ο Μ41 ξεκινά τη δαντελωτή διαδρομή του με αρχικό προορισμό την πόλη Qal'ai Khumb (372 χλμ.). Στα τελευταία 110 χλμ. της κακοτράχαλης ασφάλτινης διαδρομής, ο οδικός άξονας κινείται δίπλα στα σύνορα του Αφγανιστάν, ενώ σε μεγάλο κομμάτι της διαδρομής ο ποταμός Panj εκτελεί χρέη συνοριακής γραμμής.

PAMIR ROAD 21

Από την πόλη Qal'ai Khumb, ο Μ41 οδηγεί κατόπιν στην πόλη Khorog (242 χλμ.). Μπορεί το υπέροχο ορεινό σκηνικό να επιβεβαιώνει το γεγονός πως βρίσκεστε πλέον στην καρδιά των ορέων Pamir, αλλά η κακή κατάσταση του δρόμου σίγουρα θα σας προβληματίσει. Χρειάζονται περίπου 8 ώρες οδήγησης για να φτάσει κανείς στην Khorog.

Μεγάλη ατραξιόν της Khorog αποτελεί το υπαίθριο αφγανικό παζάρι που διεξάγεται κάθε Σαββατοκύριακο. Τότε επιτρέπεται στους Αφγανούς να περάσουν τα σύνορα του Τατζικιστάν και να έρθουν στην Khorog για να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Αξίζει να περιπλανηθείτε μέσα στο πολύβουο παζάρι και να αγοράσετε ένα τοπικό χειροποίητο κόσμημα ή ένα αυθεντικό αφγανικό χειροτέχνημα.

Ταξίδι ορεινής περιπέτειας

Οδηγώντας στη συνέχεια πάνω στην διαδρομή Khorog – Murghab (320 χλμ.), δύσκολα θα βρείτε λέξεις για να περιγράψετε την άγρια ομορφιά του τοπίου. Πρόκειται για το πιο θεαματικό ίσως κομμάτι του Μ41, με ορεινά περάσματα άνω των 4,000 μ. (Nayzatash Pass – 4,314 μ. και Kok-Tezek Pass – 4,272 μ.). Όμως, ο ασφαλτόδρομος σε πολλά σημεία κρύβει παγίδες (τρύπες, σαμάρια, νεροφαγώματα, χώματα) και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή - απαιτούνται περίπου 8-9 ώρες για να φτάσει κανείς οδικώς από την μια πόλη στην άλλη.

PAMIR ROAD 7

Καθοδόν αξίζει μια στάση στην λίμνη Yashikul - πρέπει όμως να κάνετε μια χωμάτινη παράκαμψη 20 χλμ. βόρεια του Μ41. Καταλύματα ύπνου (Homestay) ανάμεσα στις δυο πόλεις υπάρχουν στον οικισμό Alichur, ενώ δεν υπάρχουν πρατήρια καυσίμων.

Μια εναλλακτική διαδρομή για να μεταβείτε από την Khorog στη Murghab είναι ο οδικός άξονας Khorog-Eshkashem-Yamchun- Langar-Vrang- Alichur, που διατρέχει την κοιλάδα Wakhan. Πρόκειται για μια αρκετά ενδιαφέρουσα διαδρομή που κινείται παράλληλα με τα αφγανικά σύνορα και τον ποταμό Panj, προσφέρει πρόσβαση στις ιαματικές πηγές Bibi Fatima (Yamchun), αλλά το κομμάτι Langar-Vrang- Alichur είναι ένας πολύ δύσκολος χωματόδρομος που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

Στο ψηλότερο πέρασμα της Κεντρικής Ασίας

Αποχαιρετώντας τη Murghab θα χρειαστεί να οδηγήσετε 225 χλμ. μέχρι να φτάσετε στην πόλη Sary Tash του Κιργιστάν. Τα σύνορα του Κιργιστάν απέχουν 180 χλμ. από τη Murghab, καθοδόν δεν υπάρχουν πρατήρια καυσίμων, ενώ μεσολαβούν και 60 χλμ. βατού χωματόδρομου.

Περίπου 80 χλμ. βόρεια της Murghab ο Μ41 αγγίζει το ψηλότερο σημείο του, φτάνοντας τα 4,655 μ στο πέρασμα Ak Baital Pass – είναι το ψηλότερο ορεινό πέρασμα στην Κεντρική Ασία και σε όλη την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ.

PAMIR ROAD 9

Άλλη δημοφιλής στάση μέχρι τη συνοριακή γραμμή είναι η γαλάζια λίμνη Karakul. Δίπλα στις όχθες της λίμνης απλώνεται ο ομώνυμος οικισμός, όπου μπορείτε να διανυκτερεύσετε σε Homestay ή να κάνετε ελεύθερο κάμπινγκ.

Τα δυο συνοριακά φυλάκια απέχουν μεταξύ τους 25 χλμ. και συνδέονται μ’ έναν κακοτράχαλο χωματόδρομο. Μετά τις σύντομες συνοριακές διατυπώσεις, ένας καλός ασφαλτόδρομος θα σας οδηγήσει κατόπιν στην κωμόπολη Sary Tash, που διαθέτει ικανοποιητική υποδομή για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ταξιδιωτών σε ύπνο και φαγητό.

PAMIR ROAD 38

Τα τελευταία 180 χλμ του Μ41 (Sary Tash – Osh) αποτελούν τον επίλογο ενός ξεχωριστού οδοιπορικού στην ορεινή καρδιά της Κεντρικής Ασίας. Χωρίς αμφιβολία, η περιοχή των Pamir αντιπροσωπεύει ένα συναρπαστικό πεδίο ταξιδιωτικής δράσης, που σίγουρα αξίζει να εξερευνήσετε με τη μοτοσυκλέτα σας…

 

Φωτογραφίες 1

Φωτογραφίες 2

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κωνσταντίνος Μητσάκης

Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ταξιδιωτικός Aρθρογράφος - Φωτογράφος

ΟΝΟΜΑ: Κωνσταντίνος Μητσάκης
ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ: Γεώργιος
ΗΛΙΚΙΑ: 19/11/1964
ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ: Sydney, Αυστραλία
WEB-SITE: www.motoexplorer.gr & www.roadsoftheworld.gr
E-MAIL: [email protected]
FACEBOOK: Konstantinos Mitsakis
INSTAGRAM: mitsakiskonstantinos

Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης, γνωστός και καταξιωμένος ταξιδιωτικός αρθρογράφος-φωτογράφος, δημοσιογραφεί στον Ημερήσιο και Ειδικό Τύπο από το 1993. Ταξιδεύοντας στη σέλα μιας μοτοσυκλέτας τα τελευταία 35 χρόνια, έχει επισκεφθεί 110 χώρες, διατρέχοντας 1.350.000 km και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη.

Τις ταξιδιωτικές εμπειρίες που βίωσε ο Κων/νος Μητσάκης στους δρόμους του κόσμου έχει αποτυπώσει σε 12 καλαίσθητα βιβλία, ενώ έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 600 ταξιδιωτικά άρθρα.
Εκτός από την συμμετοχή του σε διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ο Κων/νος Μητσάκης πραγματοποιεί επίσης εκθέσεις φωτογραφίας και ενημερωτικές διαλέξεις -με ταξιδιωτικό περιεχόμενο- σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικούς φορείς, πρεσβείες ξένων χωρών, μοτοσυκλετιστικές λέσχες και μορφωτικούς συλλόγους.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Από το 2001, ο Κων/νος Μητσάκης έχει εκδώσει δώδεκα (12) βιβλία ταξιδιωτικού περιεχομένου:

1) Στους Δρόμους του Κόσμου
2) Στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου
3) Στους Δρόμους της Ασίας
4) Στους Δρόμους της Αφρικής
5) Στους Δρόμους της Ευρώπης
6) Στους Δρόμους της Αμερικής
7) Στους Δρόμους της Αυστραλίας
8) 25 επιλεγμένες διαδρομές στην Ελλάδα
9) 25 ταξίδια στην Ελλάδα
10) 25 αποδράσεις στην Ελλάδα
11) Ταξιδέψτε στα Βαλκάνια
12) 25 διαδρομές στην Ελλάδα

Από το 1993, ο Κων/νος Μητσάκης αρθρογραφεί στον Ειδικό - Ημερήσιο Τύπο, καθώς και στον Ηλεκτρονικό Τύπο:

1) Καθημερινό περιοδικό μοτοσυκλέτας www.bikeit.gr (2011 -…).
2) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «2Τροχοί» (1993 - 1999)
3) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «0-300» (1999 - 2010)
4) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «ΜΟΤΟ» (2010 - …)
4) Εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» (ένθετο «Περιηγήσεις») (2005 - 2006)
5) Εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της Κυριακής (ένθετο «Ταξίδια»)
(2007- 2008)
6) Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» (ένθετο «Ταξίδια»)
(2008 - 2018)
7) Ταξιδιωτικό περιοδικό «TRAVEL BOOK» (2015 - 2018)

 

TRAVEL DATES

1984–1990:Various destinations in Europe.
1991: Greece 2 North Cape.
1992: Italy, France, Spain, Morocco, Mauritania.
1993: Turkey, Syria, Jordan, Egypt. (MIDDLE EAST TOUR)
1994: Turkey, Iran, Pakistan, Kashmir (GREECE 2 CHINA).
1995: Turkey, Iran, Pakistan, India, Bangladesh, Myanmar, Thailand, Malaysia, Singapore, Australia (AROUND THE HALF WORLD IN 40 DAYS / ATHENS - SYDNEY)
1996: Russia, Siberia, Alaska, Canada, USA, Europe. (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - NORTH)
1997: China, Kyrgyzstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Iran, Turkey (SILK ROAD).
1998: Israel, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa (AFRICA ROUND I).
1999: Libya, Tunisia, Algeria, Niger, Burkina Faso, Mali, Togo, Benin, Nigeria, Cameroon, Zambia, Botswana, Namibia, South Africa (AFRICA ROUND II).
2000: Argentina, Chile, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS - AMERICAN CROSSING I).
2001: Turkey, Syria, Lebanon, Israel, Egypt, Iraq, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan, Pakistan, India (ON THE FOOTSTEPS OF ALEXANDER THE GREAT).
2002: Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Mauritania Senegal (NORTH AFRICA TRAIL).
2003: Italy, Austria, Germany (CENTRAL EUROPE).
Turkey, Iran, Afghanistan, Pakistan (AFGANI MISSION).
2004: Australia (AUSTRALIAN TOUR I)
2005: Turkey, Iran, Uzbekistan, Kazakhstan, Afghanistan, Pakistan, Himalaya (CENTRAL ASIA TOUR I)
2006: Turkey, Georgia, Armenia, Russia, Ukraine, Moldova, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA I).
Albania, FYROM, Montenegro, Kosovo, Croatia, Bosnia, Slovenia (BALKAN TRIP I)
2007: Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, Japan (TRANS SIBERIAN & JAPAN).
2008: Turkey, Georgia, Azerbaijan, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Kyrgyzstan, China (OLYMPIC SILK ROAD).
Bulgaria, Romania, Serbia, Croatia, Bosnia, Montenegro, Albania (BALKAN TRIP II)
2009: Turkey, Iran, Pakistan, India, Nepal, Bangladesh, Thailand, Malaysia, Singapore (TRANS ASIAN I).
Italy, Austria, Liechtenstein, Swiss, San Marino (CENTRAL EUROPE)
2010: Turkey, Syria, Jordan, Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Spain, France, Italy (AROUND THE MEDITERRANEAN SEA).
Turkey, Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia (AROUND THE BLACK SEA II).
2011: Italy, France, Spain, Portugal (WEST EUROPE TOUR).
2012: Turkey, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa, Argentina, Brazil, Uruguay (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - SOUTH)
2013: USA, Canada (COAST TO COAST).
2014: Turkey, Iran, Pakistan, India (FROM GREECE 2 INDIA).
Argentina, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS-AMERICAN CROSSING II).
2015: Australia, New Zealand (AUSTRALIAN TOUR II & NZ).
2016: Turkey, Iran, U.A.E, Oman (ADV 2 DUBAI).
Turkey, Georgia, Russia, Ukraine, Moldavia, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA III)
2017: Turkey, Iran, Pakistan, India, Myanmar, Thailand, Malaysia, Indonesia (TRANS ASIAN II).
Kyrgyzstan, Tajikistan (PAMIR RAOD).
Turkey, Iraq (NORTH IRAQI TRIP).
2018: Italy, San Marino, Austria, Germany, Tunis
(2 GENERATIONS’ RIDE / 2 CONTINENTS).
Bulgaria, Romania, Moldavia, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, South Korea, Japan (PEACE ROAD / ANCIENT OLYMPIA - HIROSIMA).
Indonesia (INDONESIA TOUR I).
2019: Italy, Austria, Germany, Finland, Norway, Sweden
(2 GENERATIONS’ RIDE / CAPE 2 CAPE).
Turkey, Georgia, Russia, Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan (CENTRAL ASIA TOUR II).
Bulgaria, Romania, Ukraine, Russia, Siberia (ADV 2 SIBERIA).
Indonesia (INDONESIA TOUR II).

2020: Bulgaria, Romania, Serbia, Kosovo, Albania (2 GENERATIONS’ RIDE / BALKAN TOUR 2020).Austria, Slovakia, Hungary, Serbia (2 GENERATIONS’ RIDE / DANUBE’S CAPITALS).Italy (Alps Tour - SYM VF 125)

Κωνσταντίνος Μητσάκης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020 13:32

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon