.
Κατηγορία Ασία
Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2018 12:49

Ταξιδιωτικό – Δρόμος Ειρήνης, 7ο μέρος, Ιαπωνία

 

Απόβαση στη «Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου»

 

Καθώς το ρώσικο σαπιοκάραβο έριχνε άγκυρα στο λιμάνι Sakaiminato της Δυτικής Ιαπωνίας μετά από 16 ώρες ταξιδιού, ξεκινούσε το τελευταίο κεφάλαιο του οδοιπορικού «ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΡΗΝΗΣ 2018».

Μετά από ένα δίωρο γραφειοκρατικό γαϊτανάκι εκτελωνισμού που μου κόστισε περίπου 270 Ευρώ (για να σφραγιστεί το CARNETATA της μοτοσυκλέτας χρειάστηκε να πάω με ταξί στην κοντινή πόλη Matsue– κόστος μετάβασης 130 Ευρώ!), ευτύχησα να πατήσω τη μίζα της μαύρης Honda CRF 250 Rally και να αποχαιρετήσω αργά το ίδιο μεσημέρι τις λιμενικές εγκαταστάσεις.

JAPAN

Με την ηλεκτρονική πυξίδα να δείχνει το νότο της χώρας (και συγκεκριμένα την πόλη Χιροσίμα, 205 χλμ μακριά), ξεκίνησα γεμάτος ανυπομονησία την περιπλάνησή μου επί ιαπωνικού εδάφους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που κλήθηκα να αντιμετωπίσω καθοδόν στους δρόμους της Ιαπωνίας ήταν το γεγονός ότι η κυκλοφορία των αυτοκινήτων γινόταν στο αριστερό ρεύμα (κατά τα βρετανικά πρότυπα).

Κι όσον αφορά στις καιρικές συνθήκες, η πνιγερή υγρασία και η αφόρητη ζέστη των 37-39 βαθμών Κελσίου που επικρατούσαν στη Νότια Κορέα αποτελούσαν δυστυχώς κι εδώ μια δυσβάστακτη πραγματικότητα.

HIROSHIMA 3

Η τελετή παράδοσης του μηνύματος Φιλίας και Ειρήνης του Δημάρχου της Αρχαίας Ολυμπίας στους εκπροσώπους των Δημοτικών Αρχών της Χιροσίμα πραγματοποιήθηκε στον χώρο του «Πάρκου Ειρήνης» την παραμονή της 73ης επετείου από την ρίψη της ατομικής βόμβας. Μετά από 55 ημέρες στη σέλα της μαύρης Honda CRF 250 Rally, η αποστολή μου είχε πια ολοκληρωθεί με απόλυτη επιτυχία. Ναι, τα είχα καταφέρει…

Όμως, στην ξενάγηση που ακολούθησε στους χώρους και στα μνημεία του «Πάρκου Ειρήνης», αποσβολωμένος αποτύπωσα όλη την οδύνη και την φρίκη που προκάλεσε στους κατοίκους της μαρτυρικής Χιροσίμα η ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας (6/8/1945). Γι’ όλα αυτά που αντίκρισα και αφουγκράστηκα εδώ στη Χιροσίμα, τα λόγια περιττεύουν…

HIROSHIMA 1

Μπορεί η αποστολή μου εδώ στη Χιροσίμα να τελείωσε, όμως, η ιαπωνική πρωτεύουσα ήταν εκείνη που θα σφράγιζε και τυπικά το τέλος του ταξιδιού μου. Από το Τόκιο θα γινόταν η αεροπορική απόδρασή μου από την Ιαπωνία και η ατμοπλοϊκή επιστροφή της μοτοσυκλέτας στην Ελλάδα.

Πριν αντικρίσω τους αστραφτερούς ουρανοξύστες του Τόκιο, αποφάσισα να κάνω μια στάση γνωριμίας με την πόλη Κιότο, που για περισσότερο από χίλια χρόνια (784-1868) υπήρξε η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας. Οι εντυπώσεις μου από το Κιότο, το πέμπτο σε πληθυσμό (2.000.000 κάτοικοι) αστικό κέντρο της Ιαπωνίας; Πρόκειται για μια πόλη-μουσείο που αποτελεί την πολιτιστική κοιτίδα της Ιαπωνίας.

Εδώ βρήκα συγκεντρωμένα πάμπολλα εξαιρετικά μνημειακά κτίσματα: βουδιστικοί ναοί, εντυπωσιακά παλάτια, βίλες με όμορφους κήπους και γεροδεμένα κάστρα κοσμούσαν την πόλη, η οποία είναι ο βασικότερος θεματοφύλακας της ιαπωνικής ιστορικής–πολιτιστικής παράδοσης. Δίχως αμφιβολία, η επίσκεψη στο Κιότο ήταν μια ανεπανάληπτη εμπειρία που σφράγισε την παραμονή μου στην Ιαπωνία. Το Κιότο, μαζί με το Τόκυο, είναι δυο πόλεις που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτεί κανείς όταν βρεθεί στη «Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου».

KYOTO 1

Μετά τα πολιτιστικά μνημεία, σειρά είχαν τα φυσικά μνημεία της Ιαπωνίας να βρεθούν στο δρόμο της μαύρης Honda CRF 250 Rally! Ο λόγος για το Fuji, το βουνό-θρύλος που ορθώνεται περίπου 110 χλμ νοτιοδυτικά του Τόκυο και αποτελεί ένα διαχρονικό έμβλημα της Ιαπωνίας. Μια διανυκτέρευση στην παραλίμνια κωμόπολη Fujiyoshida, στους πρόποδες του όρους Fuji, κρίθηκε επιβεβλημένη προκειμένου να θαυμάσω από κοντά την ορεινή σιλουέτα του πιο πολυφωτογραφημένου φυσικού αξιοθέατου της χώρας.

Όταν επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Τόκυο με τη μοτοσυκλέτα μου το 2007 θυμάμαι πως είχα τρομάξει από το τεράστιο μέγεθος της πόλης, την κοσμοπλημμύρα, το αρχιτεκτονικό πανδαιμόνιο και την ξέφρενη καθημερινότητα στους δρόμους της. Αισθανόμουν σαν το χωριατόπουλο που ήρθε για πρώτη φορά στη μεγάλη πόλη…

KYOTO 8

Αυτή τη φορά, έχοντας πλέον πάρει «βάπτισμα του πυρός», η ιαπωνική πρωτεύουσα δε με τρόμαξε. Αντίθετα, με εντυπωσίασε, με συγκλόνισε και με θάμπωσε με τη λάμψη, την πολυτέλεια και την αίγλη μιας ελκυστικής –αλλά για άλλους απωθητικής– πόλης που ζει και κινείται στους ρυθμούς του μέλλοντος.

Σ’ αυτή τη μοντέρνα ασιατική μεγαλούπολη, με φόντο τους ουρανοξύστες να βελονίζουν τον ουρανό, το διηπειρωτικό ταξίδι των 16,630 χλμ έφτασε αισίως στο τέλος του. Για περίπου δυο μήνες απέδρασα στο όνειρο, ανακάλυψα τη δύναμη, την αγάπη, την απλότητα της ζωής και «πλούτισα» τα εσώψυχά μου σε εμπειρίες, συναισθήματα και αναμνήσεις – δικαιολογημένα λοιπόν η συγκίνηση και ο ενθουσιασμός μου να είναι στα ύψη. Πάνω απ’ όλα όμως ένιωθα εκστασιασμένος, γιατί είχα τη σπάνια τιμή να γίνω ένας δίτροχος αγγελιοφόρος μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας, κομίζοντας ένα μήνυμα Ειρήνης, Αλληλεγγύης και Φιλίας των λαών.

Φωτογραφίες 1

Φωτογραφίες 2

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κωνσταντίνος Μητσάκης

Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ταξιδιωτικός Aρθρογράφος - Φωτογράφος

ΟΝΟΜΑ: Κωνσταντίνος Μητσάκης
ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ: Γεώργιος
ΗΛΙΚΙΑ: 19/11/1964
ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ: Sydney, Αυστραλία
WEB-SITE: www.motoexplorer.gr & www.roadsoftheworld.gr
E-MAIL: [email protected]
FACEBOOK: Konstantinos Mitsakis
INSTAGRAM: mitsakiskonstantinos

Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης, γνωστός και καταξιωμένος ταξιδιωτικός αρθρογράφος-φωτογράφος, δημοσιογραφεί στον Ημερήσιο και Ειδικό Τύπο από το 1993. Ταξιδεύοντας στη σέλα μιας μοτοσυκλέτας τα τελευταία 35 χρόνια, έχει επισκεφθεί 110 χώρες, διατρέχοντας 1.350.000 km και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη.

Τις ταξιδιωτικές εμπειρίες που βίωσε ο Κων/νος Μητσάκης στους δρόμους του κόσμου έχει αποτυπώσει σε 12 καλαίσθητα βιβλία, ενώ έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 600 ταξιδιωτικά άρθρα.
Εκτός από την συμμετοχή του σε διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ο Κων/νος Μητσάκης πραγματοποιεί επίσης εκθέσεις φωτογραφίας και ενημερωτικές διαλέξεις -με ταξιδιωτικό περιεχόμενο- σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικούς φορείς, πρεσβείες ξένων χωρών, μοτοσυκλετιστικές λέσχες και μορφωτικούς συλλόγους.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Από το 2001, ο Κων/νος Μητσάκης έχει εκδώσει δώδεκα (12) βιβλία ταξιδιωτικού περιεχομένου:

1) Στους Δρόμους του Κόσμου
2) Στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου
3) Στους Δρόμους της Ασίας
4) Στους Δρόμους της Αφρικής
5) Στους Δρόμους της Ευρώπης
6) Στους Δρόμους της Αμερικής
7) Στους Δρόμους της Αυστραλίας
8) 25 επιλεγμένες διαδρομές στην Ελλάδα
9) 25 ταξίδια στην Ελλάδα
10) 25 αποδράσεις στην Ελλάδα
11) Ταξιδέψτε στα Βαλκάνια
12) 25 διαδρομές στην Ελλάδα

Από το 1993, ο Κων/νος Μητσάκης αρθρογραφεί στον Ειδικό - Ημερήσιο Τύπο, καθώς και στον Ηλεκτρονικό Τύπο:

1) Καθημερινό περιοδικό μοτοσυκλέτας www.bikeit.gr (2011 -…).
2) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «2Τροχοί» (1993 - 1999)
3) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «0-300» (1999 - 2010)
4) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «ΜΟΤΟ» (2010 - …)
4) Εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» (ένθετο «Περιηγήσεις») (2005 - 2006)
5) Εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της Κυριακής (ένθετο «Ταξίδια»)
(2007- 2008)
6) Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» (ένθετο «Ταξίδια»)
(2008 - 2018)
7) Ταξιδιωτικό περιοδικό «TRAVEL BOOK» (2015 - 2018)

 

TRAVEL DATES

1984–1990:Various destinations in Europe.
1991: Greece 2 North Cape.
1992: Italy, France, Spain, Morocco, Mauritania.
1993: Turkey, Syria, Jordan, Egypt. (MIDDLE EAST TOUR)
1994: Turkey, Iran, Pakistan, Kashmir (GREECE 2 CHINA).
1995: Turkey, Iran, Pakistan, India, Bangladesh, Myanmar, Thailand, Malaysia, Singapore, Australia (AROUND THE HALF WORLD IN 40 DAYS / ATHENS - SYDNEY)
1996: Russia, Siberia, Alaska, Canada, USA, Europe. (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - NORTH)
1997: China, Kyrgyzstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Iran, Turkey (SILK ROAD).
1998: Israel, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa (AFRICA ROUND I).
1999: Libya, Tunisia, Algeria, Niger, Burkina Faso, Mali, Togo, Benin, Nigeria, Cameroon, Zambia, Botswana, Namibia, South Africa (AFRICA ROUND II).
2000: Argentina, Chile, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS - AMERICAN CROSSING I).
2001: Turkey, Syria, Lebanon, Israel, Egypt, Iraq, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan, Pakistan, India (ON THE FOOTSTEPS OF ALEXANDER THE GREAT).
2002: Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Mauritania Senegal (NORTH AFRICA TRAIL).
2003: Italy, Austria, Germany (CENTRAL EUROPE).
Turkey, Iran, Afghanistan, Pakistan (AFGANI MISSION).
2004: Australia (AUSTRALIAN TOUR I)
2005: Turkey, Iran, Uzbekistan, Kazakhstan, Afghanistan, Pakistan, Himalaya (CENTRAL ASIA TOUR I)
2006: Turkey, Georgia, Armenia, Russia, Ukraine, Moldova, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA I).
Albania, FYROM, Montenegro, Kosovo, Croatia, Bosnia, Slovenia (BALKAN TRIP I)
2007: Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, Japan (TRANS SIBERIAN & JAPAN).
2008: Turkey, Georgia, Azerbaijan, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Kyrgyzstan, China (OLYMPIC SILK ROAD).
Bulgaria, Romania, Serbia, Croatia, Bosnia, Montenegro, Albania (BALKAN TRIP II)
2009: Turkey, Iran, Pakistan, India, Nepal, Bangladesh, Thailand, Malaysia, Singapore (TRANS ASIAN I).
Italy, Austria, Liechtenstein, Swiss, San Marino (CENTRAL EUROPE)
2010: Turkey, Syria, Jordan, Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Spain, France, Italy (AROUND THE MEDITERRANEAN SEA).
Turkey, Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia (AROUND THE BLACK SEA II).
2011: Italy, France, Spain, Portugal (WEST EUROPE TOUR).
2012: Turkey, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa, Argentina, Brazil, Uruguay (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - SOUTH)
2013: USA, Canada (COAST TO COAST).
2014: Turkey, Iran, Pakistan, India (FROM GREECE 2 INDIA).
Argentina, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS-AMERICAN CROSSING II).
2015: Australia, New Zealand (AUSTRALIAN TOUR II & NZ).
2016: Turkey, Iran, U.A.E, Oman (ADV 2 DUBAI).
Turkey, Georgia, Russia, Ukraine, Moldavia, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA III)
2017: Turkey, Iran, Pakistan, India, Myanmar, Thailand, Malaysia, Indonesia (TRANS ASIAN II).
Kyrgyzstan, Tajikistan (PAMIR RAOD).
Turkey, Iraq (NORTH IRAQI TRIP).
2018: Italy, San Marino, Austria, Germany, Tunis
(2 GENERATIONS’ RIDE / 2 CONTINENTS).
Bulgaria, Romania, Moldavia, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, South Korea, Japan (PEACE ROAD / ANCIENT OLYMPIA - HIROSIMA).
Indonesia (INDONESIA TOUR I).
2019: Italy, Austria, Germany, Finland, Norway, Sweden
(2 GENERATIONS’ RIDE / CAPE 2 CAPE).
Turkey, Georgia, Russia, Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan (CENTRAL ASIA TOUR II).
Bulgaria, Romania, Ukraine, Russia, Siberia (ADV 2 SIBERIA).
Indonesia (INDONESIA TOUR II).

2020: Bulgaria, Romania, Serbia, Kosovo, Albania (2 GENERATIONS’ RIDE / BALKAN TOUR 2020).Austria, Slovakia, Hungary, Serbia (2 GENERATIONS’ RIDE / DANUBE’S CAPITALS).Italy (Alps Tour - SYM VF 125)

Κωνσταντίνος Μητσάκης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020 13:32

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon