.
×

Προειδοποίηση

JFolder: :files: Η διαδρομή δεν καταλήγει σε φάκελο. Διαδρομή: [ROOT]/images/stories/profile/anavaton/spies/varius 
×

Σημείωση

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/profile/anavaton/spies/varius 
Κατηγορία Αναβάτες
Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2010 09:51

Αφιέρωμα στους πρωταθλητές off road της FIM

 

Τα αστέρια του 2010

 

 

του: Ανδρέα Γκλαβά
φωτό: FIM, isde2010.com, ktmimages.com, enduro-geographic.com, ludivinepuy.com, Youthstream, husqvarna-motorcycles.com

Με αφορμή την πρόσφατη τελετή για την απονομή των πρωταθλημάτων στο Estoril της Πορτογαλίας, σας παρουσιάζουμε ένα αφιέρωμα στους “χωμάτινους” πρωταθλητές της χρονιάς που μας πέρασε στα παγκόσμια πρωταθλήματα της FIM. Από τον Toni Cairoli, μέχρι τον Toni Bou, κι από την Ludivine Puy μέχρι την Steffi Laier, ανατρέξτε στις παρακάτω σελίδες και συλλέξτε στοιχεία για το αρχείο σας.

Motocross MX1 - Antonio Cairoli

Ο Σικελός από το Βέλγιο

Έχοντας σαν βάση του για τα τελευταία χρόνια, το Lommel του Βελγίου, ο εικοσιπεντάχρονος Σικελός έχει καταφέρει να βρίσκεται στην κορυφή του παγκόσμιου Motocross. Στην πρώτη συμμετοχή της νέας τετράχρονης μοτοσυκλέτας των 350 κυβικών στην κορυφαία κατηγορία, κατάφερε να πάρει δεκαπέντε νίκες στα τριάντα σκέλη που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2010, και να κατακτήσει τον τέταρτο τίτλο του (ο δεύτερος στην MX1). Το πλέον εντυπωσιακό, είναι πως πέρα από τις πίστες με σκληρό χώμα, στις οποίες ανέκαθεν ο Ιταλός ήταν καλός, πλέον αναδεικνύεται σε έναν σπεσιαλίστα της άμμου, με την φετινή του απόδοση σε πίστες όπως το Lommel να ξεχωρίζει. Το 2011 ξεκινά για αυτόν με μερικές συμμετοχές στο πρωτάθλημα AMA Supercross των ΗΠΑ, προτού επιστρέψει στα γνωστά του λημέρια, αυτά του παγκόσμιου της MX1, σαφώς πάνω σε ένα KTM 350 SX-F.

Μίνι Προφίλ
Ηλικία 25 ετών
Μοτοσυκλέτα KTM 350 SX-F
Καταγωγή Patti, Σικελία, Ιταλία
Παγκόσμιος τίτλος στην καριέρα του Τέταρτος
Πλάνα για το 2011 Παραμένει στην MX1 για τον 5ο τίτλο

Motocross MX2 - Marvin Musquin

Γρήγορος αλλά και μυαλωμένος

Μπορεί το πρώτο του παγκόσμιο πρωτάθλημα το 2009 να ήρθε μετά από μια μεγάλη περιπέτεια, καθώς ξεκίνησε την χρονιά με Honda και αιφνιδιαστικά στο μέσο της σεζόν κατέληξε στην εργοστασιακή ομάδα της KTM, όμως ο νεαρός Γάλλος επιστρέφοντας το 2010 δεν άργησε να δείξει ποιος θα ήταν το αφεντικό της “μικρής” κατηγορίας. Το εξαιρετικό του ξεκίνημα στην χρονιά, με έντεκα νίκες στους πρώτους δεκατέσσερις αγώνες, ήταν το πλέον ξεκάθαρο μήνυμα του Γάλλου που έδειξε ότι άξιζε το πρωτάθλημα περισσότερο από κάθε άλλον. Για την χρονιά που ξεκινά σε λίγες μόνο μέρες, επρόκειτο ως μόνιμος κάτοικος πια των ΗΠΑ, να λάβει μέρος στο πρωτάθλημα AMA Supercross, όμως ένας τραυματισμός στο SX του Bercy θα τον στείλει κατευθείαν στην μπάρα εκκίνησης του καλοκαιρινού πρωταθλήματος AMA Motocross.

Μίνι Προφίλ
Ηλικία 21 ετών
Μοτοσυκλέτα KTM 250 SX-F
Καταγωγή La Reole, νότια Γαλλία
Παγκόσμιος τίτλος στην καριέρα του Δεύτερος
Πλάνα για το 2011 AMA Motocross [KTM]

Motocross MX3 - Carlos Campano

Πρώτη φορά Ισπανός

Χρειάστηκε να προσπαθήσει αρκετά μέσα στην χρονιά, απέναντι σε έναν πολύ δυνατό αντίπαλο, τον Alex Salvini (Husqvarna), όμως ο Carlos Campano κατάφερε αυτό που κανείς άλλος Ισπανός δεν έχει πετύχει στην ιστορία του παγκόσμιου πρωταθλήματος Motocross. Έγινε ο πρώτος αναβάτης από την χώρα αυτή που κατακτά παγκόσμιο τίτλο στο σπορ, ανοίγοντας τον δρόμο για ένα λαμπρό μέλλον. Ο Campano ολοκλήρωσε την χρονιά με έντεκα νίκες από τα είκοσι τέσσερα σκέλη, και σαν καλύτερη στιγμή για εμάς τους Έλληνες θεατές, συγκρατούμε την μάχη του στην Μεγαλόπολη, που τον έφερε τελικά να ολοκληρώνει το Ελληνικό GP στην δεύτερη θέση.

{arttinytable}

Μίνι Προφίλ
Ηλικία 25 Ετών
Μοτοσυκλέτα Yamaha YZ 450F
Καταγωγή Ανδαλουσία, Ισπανία
Παγκόσμιος τίτλος στην καριέρα του Πρώτος
Πλάνα για το 2011 MX3

Motocross WMX - Steffi Laier

Εμφάνιση βασίλισσας

Μετά από χρόνια στο Αμερικανικό πρωτάθλημα Motocross και τρεις τίτλους στην αντίστοιχη εκεί κατηγορία γυναικών, (2001, 2002 και 2003), η νεαρή Γερμανίδα επέστρεψε στην Ευρώπη όταν η κατηγορία βρισκόταν ακόμη στα “σπάργανα”, για να συνεχίσει να εξασκεί το αγαπημένο της σπορ στο κορυφαίο επίπεδο. Κατέκτησε το παγκόσμιο κύπελλο του 2005, και μόλις πέρυσι άρχισε να δείχνει πάλι τον καλό της εαυτό. Στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια το 2009 και για την χρονιά που μας πέρασε, με εφτά νίκες σε δεκατέσσερα σκέλη, δεν άφησε καμία να την αμφισβητήσει. Για το 2011, όμως, το πρωτάθλημα γυναικών παίρνει άλλη τροπή και πλέον θα ακολουθεί αυτό της MX3, οπότε δεν ξέρουμε ποιες τυχόν ανακατατάξεις αυτό μπορεί να φέρει στην κορυφή. Αναμένουμε να δούμε, άλλωστε η Μεγαλόπολη της 17ης Απριλίου του 2011 πλησιάζει.

Μίνι Προφίλ
Ηλικία 25 ετών
Μοτοσυκλέτα KTM 250 SX-F
Καταγωγή Heidelberg, Γερμανία
Παγκόσμιος τίτλος στην καριέρα της Τρίτος
Πλάνα για το 2011 WMX

Enduro 1 - Antoine Meo

Εφτά χρόνια μετά

Εδώ και τρία χρόνια παράτησε τις πίστες του παγκόσμιου πρωταθλήματος Motocross, για μια στάση στις Ειδικές του Enduro. Κι αν ο ίδιος τα πρώτα δύο χρόνια δήλωνε πως το Enduro για αυτόν είναι ένα μεταβατικό στάδιο, κι εφόσον πάρει το παγκόσμιο πρωτάθλημα, θα κοιτάξει να βρει μια καλή ομάδα ξανά στο Motocross, φαίνεται πως έπρεπε να αναθεωρήσει εκ βάθους για να καταφέρει να γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής. Για το 2010 τον περίμενε μια μεγάλη μάχη, απέναντι σε έναν Johnny Aubert που την αμέσως προηγούμενη χρονιά κέρδιζε άνετα την άτυπη Γενική κατάταξη. Αλλά ο Meo φάνηκε πιο συγκεντρωμένος από ποτέ, έστησε την δική του ομάδα παράλληλα με την εργοστασιακή ομάδα της Husqvarna του Fabrizio Azzalin, και πέτυχε το μεγάλο όνειρο, έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής, χαρίζοντας ένα τίτλο στην Husqvarna από το Enduro μετά από εφτά χρόνια.

{arttinytable}

Ηλικία 24 ετών
Μοτοσυκλέτα Husqvarna TE 250
Καταγωγή Digne, Γαλλία
Παγκόσμιος τίτλος στην καριέρα του Πρώτος
Πλάνα για το 2011 Enduro 2 με Husqvarna TE 310

Enduro 2 - Mika Ahola

Σταθερός σαν ατσάλι

Χρειάστηκε να περάσει έντεκα ολόκληρα χρόνια αγωνιζόμενος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Enduro, προτού κατακτήσει τον πρώτο του τίτλο, πίσω στο 2007. Όμως από την στιγμή που βρήκε τον δρόμο για το πρωτάθλημα, φαίνεται πως τίποτα δεν μπορεί να το απομακρύνει από αυτό. Πρωταθλητής για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια, σε όποια κατηγορία κι αν αγωνίζεται, ο Mika Ahola, είχε φέτος να αντιμετωπίσει έναν παλιό του γνώριμο, τον Ivan Cervantes. Και η μάχη τους σε καμία περίπτωση δεν ήταν εύκολη. Από Ειδική σε Ειδική και από το ένα δέκατο του δευτερολέπτου στο επόμενο, τίποτα δεν κρινόταν πριν το τέλος. Για την χρονιά που πλησιάζει, ο Ahola δηλώνει πως θα τρέξει στην Ε3, για να κατακτήσει τον τίτλο που του λείπει και να σπάσει το ρεκόρ του Giovanni Sala, όντας ο μεγαλύτερος σε ηλικία αναβάτης που θα καταφέρει να πάρει το παγκόσμιο πρωτάθλημα (37 ετών το 2011).

{arttinytable}

Μίνι Προφίλ
Ηλικία 36 ετών
Μοτοσυκλέτα HM-Honda CRE F450R
Καταγωγή Φιλανδία
Παγκόσμιος τίτλος στην καριέρα του Τέταρτος
Πλάνα για το 2011 Enduro 3 με HM-Honda CRE F480R

Enduro 3 - David Knight

Η δικαίωση

Πέρασε από μια χρονιά θρίλερ, το 2009, που τον είδε να ξεκινά με τις καλύτερες των προδιαγραφών ως εργοστασιακός αναβάτης της BMW, να αποχωρεί από την ομάδα στο μέσο της σεζόν και να την ολοκληρώνει με την δική του ιδιωτική ομάδα με Kawasaki. Η KTM έβαλε “νερό στο κρασί” της και τον ξαναδέχτηκε στην ομάδα της, αν και αρχικά σαν μέλος της ομάδας υποστήριξης του Farioli, κι όχι της εργοστασιακής. Όμως, πάνω στο αγαπημένο του μεγάλο τετράχρονο της Αυστριακής εταιρείας, ο Knight ξεπλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο το χρέος του προς την KTM κατακτώντας τον έναν και μοναδικό τίτλο της εταιρείας από τις κορυφαίες κατηγορίες του πρωταθλήματος (εκτός της EJunior), οπότε και η μεταφορά του κάτω από την τέντα της εργοστασιακής ομάδας ήταν ζήτημα χρόνου. Το 2011, σαν επίσημα εργοστασιακός αναβάτης πια, θα συνεχίσει στην αγαπημένη του Ε3.

Ηλικία 32 ετών
Μοτοσυκλέτα KTM 530 EXC
Καταγωγή Isle of Man, Αγγλία
Παγκόσμιος τίτλος στην καριέρα του Τρίτος
Πλάνα για το 2011 Εργοστασιακός στην Enduro 3

Enduro Junior - Lorenzo Santolino

Επωφελήθηκε

Μπορεί να μην βαθμολογήθηκε σε τέσσερις από τους δεκαέξι αγώνες της χρονιάς, όμως σε όλους τους υπόλοιπους κατάφερε να τερματίσει μέσα στο βάθρο. Εκμεταλλεύτηκε τον κανονισμό της κατηγορίας EJunior που επιτρέπει να μην προσμετρήσεις στην τελική σου βαθμολογία τα τέσσερα χειρότερα αποτελέσματα από την χρονιά, και στέφθηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του παγκόσμιος πρωταθλητής. Το νέο μεγάλο αστέρι του Ισπανίκου Enduro, κατά τους συμπατριώτες του, έσωσε την KTM από μια μικρή πανωλεθρία, χαρίζοντάς της έναν ακόμη τίτλο από το φετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα. Όσο για το 2011, ακούγονται φήμες για την απόκτησή του από την “αδελφή” Husaberg, όμως το σίγουρο είναι πως τα πράγματα δυσκολεύουν καθώς λόγω ηλικίας, θα πρέπει να αγωνίζεται σε μια από τις κορυφαίες κατηγορίες.

Μίνι Προφίλ
Ηλικία 23 ετών
Μοτοσυκλέτα KTM 450 EXC
Καταγωγή Salamanca, Ισπανία
Παγκόσμιος τίτλος στην καριέρα του Πρώτος
Πλάνα για το 2011 Κάτι ακούγεται για Husaberg

Enduro Women - Ludivine Puy

Η κυρία του Enduro

Η πρώτη γυναίκα παγκόσμια πρωταθλήτρια του Enduro είναι η Ludivine Puy. Μια κοπέλα είκοσι εφτά ετών, που έχει αφιερώσει όλη της την ζωή στο άθλημα, παλεύοντας είκοσι δύο ολόκληρα χρόνια μέσα από τους αγώνες motocross, enduro, Dakar και ό,τι άλλο. Ξεκίνησε την χρονιά με έναν τραυματισμό στο χέρι, όμως δεν άργησε να δείξει πως πραγματικά βρίσκεται σε άλλο επίπεδο. Στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς, έριχνε στην δεύτερη της κατάταξης των γυναικών, σχεδόν πέντε λεπτά στον συνολικό χρόνο της ημέρας. Υποδεχτείτε την κυρία του παγκόσμιου Enduro.

Μίνι Προφίλ
Ηλικία 27 ετών
Μοτοσυκλέτα Gas Gas EC 300
Καταγωγή Saint Germain-en-Laye, Γαλλία
Παγκόσμιος τίτλος στην καριέρα της Πρώτος
Πλάνα για το 2011 EWC

Supermoto S1 - Thomas Chareyre

Ο μικρός αδελφός

Ο μικρότερος αδελφός του τρεις φορές παγκόσμιου πρωταθλητή, Adrien Chareyre, ο Thomas Chareyre ενηλικιώθηκε. Κατάκτησε τον πρώτο του παγκόσμιο τίτλο την χρονιά που μας πέρασε στο Supermoto, παλεύοντας μέχρι το τελευταίο σκέλος με τον συνάδελφό του στην ομάδα της TM, Davide Gozzini. Μεγαλώνοντας στις πίστες Motocross, μεταπήδησε στο Supermoto το 2000 και το 2007 πήρε την πρώτη του νίκη σε GP παγκόσμιου πρωταθλήματος. Δείτε εδώ (https://www.bikeit.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=639:thomas-chareyre&catid=409:2010-11-15-15-51-06) περισσότερες πληροφορίες στο αφιέρωμα του bikeit.gr στο νέο πρωταθλητή. Για το 2011, μαθαίνομε ότι συνεχίζει με KTM και την ίδια ομάδα, με στόχο άλλο ένα πρωτάθλημα.

{arttinytable}

Μίνι Προφίλ
Ηλικία 22 ετών
Μοτοσυκλέτα TM SM 450Fi
Καταγωγή Ales, Γαλλία
Παγκόσμιος τίτλος στην καριέρα του Πρώτος
Πλάνα για το 2011 Πρωτάθλημα ξανά [αλλά με ΚΤΜ]

Trial και X-Trial - Toni Bou

Ξανά και ξανά

Εάν υπάρχει ένα όνομα που να κυριαρχεί απόλυτα στους αγώνες Indoor και Outdoor Trial τα τελευταία χρόνια, αυτό είναι αναμφισβήτητα αυτό του Toni Bou. Ο αναβάτης – θαύμα από την Βαρκελώνη, έχει καταφέρει μόλις στα είκοσι τέσσερα χρόνια του να μετρά οχτώ παγκόσμια πρωταθλήματα, κυριαρχώντας τόσο εντός όσο και εκτός σταδίων. Πάνω στην τετράχρονη Montesa Honda 4RT του μπορεί να κάνει θαύματα, όντας πολλές φορές ο μόνος αναβάτης που ολοκληρώνει και τις πιο δύσκολες διαδρομές χωρίς βαθμούς ποινής. Στόχος του για το μέλλον, μα να συνεχίσει τη νικηφόρα πορεία του, και να ξεπεράσει τον Dougie Lampkin, να γίνει δηλαδή ο αναβάτης με τους περισσότερους παγκόσμιους τίτλους στην ιστορία του αθλήματος. Ο Dougie έχει δώδεκα τίτλους, οπότε ο νεαρός Bou έχει ακόμη μέλλον.

{arttinytable}

Μίνι Προφίλ
Ηλικία 24 ετών
Μοτοσυκλέτα Montesa Honda 4RT
Καταγωγή Βαρκελώνη Ισπανία
Παγκόσμιος τίτλος στην καριέρα του Έβδομος και όγδοος
Πλάνα για το 2011 Κι άλλα πρωταθλήματα

Women’s Trial - Laia Sanz

Με βλέψεις στο Enduro

Μη έχοντας κάτι άλλο να κατακτήσει από τον χώρο του Trial, η συμπαθής Ισπανίδα έκανε φέτος το μεγάλο βήμα, περνώντας στο πρώτο στην ιστορία του παγκόσμιο πρωτάθλημα Enduro. Εξαιρετική στα δύσκολα κομμάτια, θα πρέπει να βελτιώσει την ταχύτητα και την αντοχή της για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του Enduro, αν κρίνουμε όμως από την προϊστορία της στο Trial, και το γεγονός ότι έχει αφιερώσει όλη της την ζωή στους δύο τροχούς, μπορούμε να περιμένουμε πολλά από αυτήν στο μέλλον. Εντωμεταξύ, συνεχίζει να κερδίζει όποιον αγώνα Trial για το παγκόσμιο πρωτάθλημα συμμετέχει, και δοκιμάζεται στο Dakar.

{arttinytable}

Μίνι Προφίλ
Ηλικία 25 ετών
Μοτοσυκλέτα Montesa Honda 4RT
Καταγωγή Corbera de Llobregat, Βαρκελώνη, Ισπανία
Παγκόσμιος τίτλος στην καριέρα της Δέκατος
Πλάνα για το 2011 EWC, Trial και Dakar

Φωτογραφίες


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Αντρέας Γκλαβάς Γράφτηκε από Αντρέας Γκλαβάς
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2012 22:24

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon