.
×

Προειδοποίηση

JFolder: :files: Η διαδρομή δεν καταλήγει σε φάκελο. Διαδρομή: [ROOT]/images/stories/profile/anavaton/spies/varius 
×

Σημείωση

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/profile/anavaton/spies/varius 
Κατηγορία Αναβάτες
Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2010 11:39

Αφιέρωμα - Ben Spies

 

Μεθοδικός και ταλαντούχος

 

 

 

του Ανδρέα Γκλαβά
φωτό: benspies.com. yamaha-racing.com, suzuki-racing.com

Από μικρός στους αγώνες, με την μητέρα του σε ρόλο manager αλλά και ίσως του μεγαλύτερου υποστηρικτή του. Με τεράστιες στερήσεις και οικονομίες, από την επαρχία του Τέξας των ΗΠΑ, μέχρι την κορυφή του κόσμου. Πέντε φορές πρωταθλητής της AMA, παγκόσμιος πρωταθλητής World Superbikes στην πρώτη του επίσημη χρονιά στον θεσμό (2009), καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος της χρονιάς στα MotoGP, και μια καριέρα στον χώρο που μόλις αρχίζει να γίνεται μεγάλη και τρανή. Ένα φτωχό παιδί με ατσαλένια θέληση αλλά κι ένα αστείρευτο ταλέντο. Ο σε πολλούς, κυρίως Αμερικανούς, γνωστός ως ο “Αγκώνας”, λόγω του ιδιότροπου οδηγικού του στιλ. Ο Ben Spies.

Τα πρώτα βήματα (1993 – 1999)


Το ξεκίνημα του Ben στους δύο τροχούς δεν ήταν μόνο πρώιμο, αλλά και απόλυτα οργανωμένο. Ξεκίνησε στην τρυφερή ηλικία των πέντε ετών, μόλις στα οχτώ του χρόνια συμμετείχε στους αγώνες της CMRA (Central Motorcycle Roadracing Association). Ήταν πίσω στο 1993, με την μητέρα του, Mary, ήδη να βρίσκεται πίσω από τα πρώτα αυτά βήματα. Μόλις στα εννέα του χρόνια, δηλαδή το 1994, κέρδισε το πρωτάθλημα των YSR των 50 κυβικών, ενώ μόλις ένα χρόνο μετά, ανεβαίνοντας στα ογδόντα κυβικά, συμπλήρωσε το αγωνιστικό βιογραφικό του με τον δεύτερό του τίτλο.

Στην ηλικία των δώδεκα ετών άρχισε να αγωνίζεται στα Grand Prix των 125 κυβικών, και παράλληλα άρχισε τα μεγάλα ταξίδια εκτός των ορίων της πολιτείας του Τέξας. Μια λαμπρή καριέρα προδιαγραφόταν. Η πρώτες του αγωνιστικές εμπειρίες με μοτοσυκλέτες εξακοσίων κυβικών, ήταν στα δεκατέσσερά του χρόνια, και οι νίκες δεν άργησαν να έρθουν. Ένα χρόνο μετά, και σε ηλικία δεκαπέντε ετών, ο Ben αποκτήθηκε από την Suzuki, κι άρχισε έτσι κι επίσημα την καριέρα του ως επαγγελματίας οδηγός αγώνων μοτοσυκλέτας.

Αρχίζουν τα δύσκολα (2000)


Όμως τα πρώτα χρόνια δεν ήταν εύκολα. Καθώς το ταλέντο του νεαρού Αμερικανού μπορεί να είχε αρχίσει να διαφαίνεται, όμως, χρειαζόταν πολλές θυσίες από την οικογένειά του και τον ίδιο, ώστε να μείνουν προσηλωμένοι στο φορτωμένο αγωνιστικό του πρόγραμμα. Όπως μάλιστα έχει κατά καιρούς αναφερθεί, ο Ben μαζί με την μητέρα του, χρειαζόταν πολλές φορές για μεγάλα χρονικά διαστήματα ολόκληρων μηνών, να ξενιτεύονται, ταξιδεύοντας από αγώνα σε αγώνα και μένοντας μακριά από το σπίτι τους για μήνες ώστε να μπορέσουν να ακολουθήσουν το “μεγάλο όνειρο”.

Ξεκινώντας το 2000 με την ομάδα της Valvoline Suzuki, στην κατηγορία των Supersport 750, ο Ben είχε πια μπει στα μεγάλα σαλόνια του Αμερικανικού πρωταθλήματος ταχύτητας. Κερδίζοντας μια 5η θέση στον αγώνα του Pikes Peak International Raceway, κάπου στα μέσα της σεζόν, άρχισε να δείχνει το ταλέντο του. Ήταν ακόμη όμως νωρίς. Εκείνη την χρονιά κέρδισε το έπαθλο AMA Horizon Award, που απονέμεται στον πλέον ελπιδοφόρο αναβάτη από την διοργανώτρια AMA και λίγο πριν το τέλος της χρονιάς, κατάφερε να προκριθεί στην πρώτη σειρά της εκκίνησης στο ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα AMA Supersport.

Σταθερά για τίτλους (2001 - 2003)


Η πρώτη του νίκη ήταν θέμα χρόνου και δεν άργησε να έρθει. Ξανά στην πίστα του Pikes Peak, την αμέσως επόμενη χρονιά, το 2001, πάνω σε μια Suzuki GSX-R 750 της ομάδας Valvoline Suzuki, κέρδισε τον αγώνα για την κατηγορία Superstock. Η χρονιά τελείωσε με άλλους τέσσερις τερματισμούς στο βάθρο και τον Ben να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Όμως το 2002, ένας άσχημος τραυματισμός στην ευαίσθητη περιοχή του γονάτου, τον κράτησε λίγο πίσω στα πλάνα εξέλιξής του.

Αγωνιζόμενος σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες του πρωταθλήματος ταχύτητας της AMA (Formula Extreme, Supestock και Supersport), βρέθηκε στην ομάδα Attack Suzuki, με συνάδελφο κάτω από την ίδια στέγη των Jason Pridmore. Το 2002 τελείωσε με τρεις τερματισμούς στην πεντάδα της κατηγορίας Supersort και άλλους τέσσερις τερματισμούς στην πεντάδα της κατηγορίας Formula Extreme, πάνω στο παντοδύναμο Suzuki GSX-R 1000. Όμως το τραυματισμένο του γόνατο δεν έλεγε να επουλωθεί, και τον ταλαιπωρούσε στην μεγαλύτερη διάρκεια του πρωταθλήματος.

Το 2003 μπήκε με τους καλύτερους οιωνούς για το νεαρό Τεξανό. Με το πρόβλημα στο γόνατο να δείχνει να περνά σταδιακά στο παρελθόν, ο Ben αποτελούσε πια μέλος της επίσημης ομάδας της American Suzuki, και επρόκειτο να αγωνιστεί σε δύο κατηγορίες, στην Supersport με ένα GSXR-R 600, και στην Formula Extreme, πάνω σε ένα GSX-R 1000. Επιδεικνύοντας μια απαράμιλλη για το νεαρό της ηλικίας του (19 ετών) σταθερότητα, ανέβηκε εφτά φορές στο βάθρο στους έντεκα αγώνες του πρωταθλήματος, πήρε πέντε νίκες και τελικά στέφθηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του πρωταθλητής AMA Formula Extreme.

Ο δρόμος στην κορυφή των ΗΠΑ (2004 - 2008)


Αργά αλλά σταθερά ο Spies ανέβαινε τα σκαλιά προς την κορυφή, όμως ο δρόμος ήταν μεγάλος. Συνεχίζοντας με την ομάδα American Suzuki το 2004, αγωνίστηκε στην κατηγορία Supersport και πήρε μια νίκη στον αγώνα του Infineon Raceway και άλλους δύο τερματισμούς στο βάθρο. Δύο νίκες (California Speedway και Road Atlanta) αλλά και άλλα δύο βάθρα ήταν ο απολογισμός του από την κατηγορία Superstock για την ίδια χρονιά.

Το 2005 ήταν η χρονιά της μεγάλης αλλαγής, που είδε τον Ben να αγωνίζεται στην κορυφαία κατηγορία του πρωταθλήματος, στα AMA Superbike, χωρίς παράλληλα να αφήσει τα αγαπημένα του Supersport. Το ξεκίνημά του στα Αμερικανικά Superbike ήταν εκπληκτικό. Από τους δεκαεφτά αγώνες που έγιναν εκείνη την χρονιά, ο  Ben ανέβηκε στο βάθρο δεκατέσσερις φορές, ενώ ήταν νικητής άλλη μια φορά. Μαζεύοντας πόντους, κατάφερε να ολοκληρώσει την πρώτη του χρονιά στην μεγάλη κατηγορία στην δεύτερη θέση.

Είχε έρθει η ώρα για ένα ακόμη μεγάλο βήμα, που είδε τον Ben να στέκεται στο πλάι του πολύπειρου αναβάτη Mat Mladin για το 2006, στην επίσημη ομάδα της Yoshimura Suzuki. Ενώ παράλληλα δεν έπαψε να αγωνίζεται στα Supersport, ήταν ξεκάθαρο πως  το 2006 ήταν η χρονιά των Superbike για τον Ben, που πάνω σε μια άριστα προετοιμασμένη Suzuki GSX-R με τον αγαπημένο του αριθμό έντεκα, κατάφερε σε ηλικία μόλις 22 ετών να κατακτήσει το πρωτάθλημα AMA Superbike, με δέκα νίκες σε δεκαεννέα αγώνες. Στην ιστορία όλου του πρωταθλήματος, ο Ben είναι ο τρίτος νεαρότερος πρωταθλητής της κατηγορίας, μετά τους Nicky Hayden και Fred Merkel.

Με τον τίτλο του πρωταθλητή στο ενεργητικό του, ο Ben μπήκε στο πρωτάθλημα του 2007 με μοναδικό στόχο να διατηρήσει τον θρόνο του. Ήταν μια από τις συγκλονιστικότερες χρονιές της τελευταίας δεκαετίας, που είδε τον Ben να μάχεται σκληρά με τον Mat Mladin. Ολοκληρώνοντας το πρωτάθλημα με μόλις έναν περισσότερο βαθμό έναντι του Mladin, ο Ben ήταν για δεύτερη φορά στην καριέρα του πρωταθλητής AMA Superbike.

Ο τρίτος τίτλος από τα AMA Superbike το 2008, έφερε τον Ben να είναι ο τέταρτος αναβάτης στην ιστορία του θεσμού που κατακτά τρεις συνεχόμενες χρονιές τον τίτλο αυτό, μετά τους Reg Pridmore, Fred Merkel και τον Mat Mladin. Όμως είχε έρθει η ώρα για το πέρασμα στην δική μας όχθη του Ατλαντικού. Ήταν η πλέον κατάλληλη στιγμή για να απογειωθεί η καριέρα του Τεξανού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην κορυφή του κόσμου (2009)


Οι πρώτες εμφανίσεις του Ben σε παγκόσμιο επίπεδο, στα MotoGP, έγιναν όταν σε ρόλο αντικαταστάτη του τραυματία Loris Capirossi, ο Αμερικανός εμφανίστηκε στο Βρετανικό GP του 2008, στα τέλη του Ιούνη εκείνης της χρονιάς. Προκρίθηκε στην όγδοη θέση και τερμάτισε στην 14η, στον πρώτο αγώνα MotoGP στην ζωή του. Δοκιμάζοντας την εργοστασιακή Suzuki στην Indianapolis στις 2 Ιουλίου, ολοκλήρωσε την χρονιά συμμετέχοντας στους δύο γύρους του πρωταθλήματος επί Αμερικανικού εδάφους, με μια 8η θέση στην Laguna Seca και μια 6η στην Indianapolis. Όμως η Suzuki δεν μπόρεσε να του προσφέρει μια θέση στην ομάδα της για τα MotoGP του 2009, ενώ ακόμη και οι συζητήσεις του με την JiR Honda έληξαν άδοξα μετά την αποχώρηση του βασικού χορηγού της ομάδας. Η μεταπήδηση στα MotoGP έπρεπε να καθυστερήσει λίγο ακόμη.

Την 1η Οκτωβρίου του 2008 βγήκε η επίσημη ανακοίνωση. Μετά από οχτώ χρόνια στις τάξεις της Suzuki και τρία πρωταθλήματα AMA Superbike στην σειρά, είχε έρθει η ώρα για την μεγάλη αλλαγή. Ο Ben Spies θα ξεκινούσε το 2009 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα SBK, πάνω σε μια Yamaha YZF-R1 της ομάδας Yamaha Italia Team. Ξεκινώντας με όρεξη το πρωτάθλημα, πήρε την pole position στον πρώτο κιόλας αγώνα της χρονιάς, όμως μια έξοδος τον έριξε στην 16η θέση της τελικής κατάταξης. Όμως νίκησε τον δεύτερο αγώνα, και θύμισε σε όλους τις εποχές που ένας άλλος Τεξανός, ο Colin Edwards πρωταγωνιστούσε στα SBK, πίσω στο 2002.

Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τις μεγάλες μάχες του Spies το 2009 με τον Noriyuki Haga. Από στροφή σε στροφή κι από αγώνα σε αγώνα, ήταν ένα πρωτάθλημα εξαντλητικό. Μετά από 28 αγώνες, ο Spies είχε πάρει τη νίκη σε 14 από αυτούς και στην πρώτη του χρονιά στον θεσμό κατακτούσε το βαρύτιμο τρόπαιο του παγκόσμιου πρωταθλητή. Στην πορεία προς τον τίτλο, δεν παρέλειψε να γράψει το όνομά του στο βιβλίο των ρεκόρ για τα SBK, καθώς έγινε ο πρώτος αναβάτης μετά τον Doug Polen πίσω στο 1991, που κατακτά περισσότερες από έξι pole position στην σειρά.

Ήταν μια χρονιά και μια απόδοση πέρα από κάθε φαντασία. Ένας Αμερικανός, που τις περισσότερες από τις πίστες του πρωταθλήματος SBK δεν είχε ποτέ πριν στην ζωή του δει, να τελειώνει την χρονιά με έντεκα pole position, απέναντι σε ένα γρουπ κορυφαίων αναβατών που περιλάμβανε από πρώην πρωταθλητές SBK μέχρι και επί σειρά ετών πρωταγωνιστές των GP.

Στα μεγάλα σαλόνια (2010)


Την 1η Οκτωβρίου του 2009 ανακοινώθηκε πως ο Ben θα αντικαθιστούσε στο πρωτάθλημα των MotoGP του 2010 τον James Toseland στην δορυφορική ομάδα της Yamaha Tech3, ενώ μόλις δύο μέρες μετά μάθαμε ότι ο Αμερικανός εστεμμένος παγκόσμιος πρωταθλητής SBK θα συμμετείχε στον αγώνα των MotoGP στην Valencia, όπου και ξεκινώντας από την 12η θέση έφτασε ένα βήμα εκτός εξάδας (7ος).
Η θέση του παγκόσμιου πρωταθλητή SBK στα μεγάλα σαλόνια των MotoGP ήταν εξασφαλισμένη, κι ο Αμερικανός δεν παρέλειψε να εντυπωσιάσει. Κερδίζοντας δύο τερματισμούς στο βάθρο και μια pole position από το 2010, έκανε τα αφεντικά της Yamaha να τον χαρίσουν την δεύτερη θέση στην εργοστασιακή ομάδα, στο πλάι του πρωταθλητή Jorge Lorenzo. Η χρονιά που πέρασε είδε τον Spies να ξεκινά με μια πέμπτη θέση το νυκτερινό Qatar, συνεχίζοντας το πρωτάθλημα με πτώσεις σε Jerez και Le Mans. Το πρώτο βάθρο ήρθε στον 5ο γύρο της χρονιάς στην Βρετανική πίστα του Silverstone, και από εκεί και πέρα η σταθερότητά του τον έφερε στην έκτη θέση του πρωταθλήματος.

Και η χρονιά τελείωσε με τον Spies να παραλαμβάνει τον τίτλο του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου αναβάτη της χρονιάς (Rookie of the Year) και να δηλώνει: “Σιχαίνομαι να χαλάω τις προσδοκίες του κόσμου από εμένα, αλλά ομολογώ πως ο συγκεκριμένος τίτλος δεν αποτελούσε έναν από τους στόχους μου. Εάν ήμουν δεύτερος στην σχετική κατάταξη, δεν θα προβληματιζόμουν, καθώς όλοι οι πρωτοεμφανιζόμενοι οδήγησαν καλά φέτος. Εγώ είμαι πάντα συγκεντρωμένος στο δικό μου στόχο και με απασχολεί το ποιος τερματίζει μπροστά μου σε κάθε αγώνα, κι όχι ποιος τερματίζει πίσω μου. Είναι μια κατάκτηση, αλλά όχι κάτι που θα γιορτάσω με μπίρες.”

Στις 20 Μαρτίου της χρονιάς που έρχεται, ο Ben Spies θα στηθεί στην εκκίνηση του νυχτερινού αγώνα του Qatar πάνω σε μια εργοστασιακή Yamaha, συνεχίζοντας την ασταμάτητη πορεία του προς την κορυφή του κόσμου. Μια πορεία που ξεκίνησε εικοσιδύο χρόνια πριν, όταν κάπου στο Τέξας ο Ben Spies στηνόταν στην εκκίνηση του πρώτου αγώνα της ζωής του. Μια πορεία που έχει έναν και μόνο στόχο, αυτόν της κατάκτησης του παγκόσμιου πρωταθλήματος στον κορυφαίο στίβο του δίτροχου μηχανοκίνητου αθλητισμού, στα MotoGP. Το μέλλον θα δείξει.

Profile αναβάτη

Ημ/νία γέννησης July 11, 1984
Τόπος γέννησης Memphis, Tennessee, ΗΠΑ
Τόπος Διαμονής Longview, Texas, ΗΠΑ
Ψευδώνυμο Elbows (μτφ “Αγκώνας”)
Texas Terror (μτφ "ο τρόμος του Τέξας")
Ύψος 1,73μ.
Βάρος 72 κιλά
Πρώτη χρονιά ως επαγγελματίας 2000

 

Αγωνιστικό Profile

 

Χρονιά Κατηγορία Αγώνων Μοτ/τα Pole Positions Αγώνες Βάθρα Νίκες Ταχύτεροι Γύροι Κατάταξη
2010 MotoGP  Yamaha YZR-M1  1 17 2 0 0 6ος
2009 World Superbike  Yamaha YZF-R1  11 28 17 14 6 1ος
2009 MotoGP  Yamaha YZR-M1  0 1 0 0 0 20ος
2008 AMA Superbike  Suzuki GSXR-1000  15 19 18 10 11 1ος
2008 MotoGP  Suzuki GSV-R  0 3 0 0 0 19ος
2007 AMA Superbike  Suzuki GSXR-1000  15 19 19 8 9 1ος
2007 AMA Superstock  Suzuki GSXR-1000  7 8 7 7 6 1ος
2006 AMA Superbike  Suzuki GSXR-1000  13 19 17 10 9 1ος
2006 AMA Supersport  Suzuki GSXR-600  0 7 1 0 0 14ος
2005 AMA Superbike  Suzuki GSXR-1000  0 17 14 1 1 2ος
2005 AMA Supersport  Suzuki GSXR-600  0 10 0 0 0 4ος
2004 AMA Supersport  Suzuki GSXR-600  2 11 3 1 2 4ος
2004 AMA Superstock  Suzuki GSXR-1000  4 11 4 2 2 5ος
2003 AMA Formula Xtreme  Suzuki GSXR-1000  1 10 7 5 1 1ος
2003 AMA Supersport  Suzuki GSXR-600  0 11 3 1 0 9ος
2003 AMA Superbike  Suzuki GSXR-1000  0 5 0 0 0 54ος
2002 AMA Formula Xtreme  Suzuki GSXR-1000  0 10 0 0 0 6ος
2002 AMA Supersport  Suzuki GSXR-600  0 10 0 0 0 9ος
2002 AMA Superstock  Suzuki GSXR-600  0 8 1 0 0 55ος

 

Σημαντικότερα επιτεύγματα

 

Επιτυχίες
Κατηγορία Αγώνων Pole Positions Αγώνες Βάθρα Νίκες Ταχύτεροι Γύροι Τίτλοι
World Superbike  11 28 17 14 6 1
MotoGP  1 21 2 0 0 0
AMA Superbike  43 74 68 29 30 3
AMA Superstock  11 27 12 9 8 1
AMA Formula Xtreme  1 10 7 5 8 1
AMA Supersport  2 28 4 1 2 0
Σημαντικότερα Επιτεύγματα
Νίκες στο AMA Superbike 28
Νίκες στην σειρά χωρίς διακοπή 6
Pole Positions στο AMA SBK 24
Ηλικία που κατέκτησε το AMA SBK 22 ετών
Πρωταθλητής WSBK στην πρώτη του χρονιά
Rookie της χρονιάς στα MotoGP το 2010

 

Φωτογραφίες AMA Superbikes (2005-2008)

 

Φωτογραφίες WSBK 2009

 

 

Φωτογραφίες MotoGP 2009

 

 

Φωτογραφίες MotoGP 2010

 

Γενικές φωτογραφίες

{gallery}profile/anavaton/spies/varius {/gallery} 

Χρονιά Κατηγορία Αγώνων Μοτ/τα Pole Positions Αγώνες Βάθρα Νίκες Ταχύτεροι Γύροι Κατάταξη
2010 MotoGP  Yamaha YZR-M1  1 17 2 0 0 6ος
2009 World Superbike  Yamaha YZF-R1  11 28 17 14 6 1ος
2009 MotoGP  Yamaha YZR-M1  0 1 0 0 0 20ος
2008 AMA Superbike  Suzuki GSXR-1000  15 19 18 10 11 1ος
2008 MotoGP  Suzuki GSV-R  0 3 0 0 0 19ος
2007 AMA Superbike  Suzuki GSXR-1000  15 19 19 8 9 1ος
2007 AMA Superstock  Suzuki GSXR-1000  7 8 7 7 6 1ος
2006 AMA Superbike  Suzuki GSXR-1000  13 19 17 10 9 1ος
2006 AMA Supersport  Suzuki GSXR-600  0 7 1 0 0 14ος
2005 AMA Superbike  Suzuki GSXR-1000  0 17 14 1 1 2ος
2005 AMA Supersport  Suzuki GSXR-600  0 10 0 0 0 4ος
2004 AMA Supersport  Suzuki GSXR-600  2 11 3 1 2 4ος
2004 AMA Superstock  Suzuki GSXR-1000  4 11 4 2 2 5ος
2003 AMA Formula Xtreme  Suzuki GSXR-1000  1 10 7 5 1 1ος
2003 AMA Supersport  Suzuki GSXR-600  0 11 3 1 0 9ος
2003 AMA Superbike  Suzuki GSXR-1000  0 5 0 0 0 54ος
2002 AMA Formula Xtreme  Suzuki GSXR-1000  0 10 0 0 0 6ος
2002 AMA Supersport  Suzuki GSXR-600  0 10 0 0 0 9ος
2002 AMA Superstock  Suzuki GSXR-600  0 8 1 0 0 55ος
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Αντρέας Γκλαβάς Γράφτηκε από Αντρέας Γκλαβάς
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2012 22:25

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon