.
Κατηγορία Superbike
Δευτέρα, 05 Οκτωβρίου 2020 13:30

WorldSBK 2020, 7ος αγώνας, Magny-Cours (Γαλλία)

Μια ανάσα και δύο Ducati μακριά από τον 6ο του τίτλο έφτασε ο Jonathan Rea.

Ο 7ος και προτελευταίος φετινός αγώνας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Superbikes φιλοξενήθηκε στο Circuit de Nevers Magny-Cours στη Γαλλία, όπου ο καιρός έβαλε τη δική του πινελιά με δύο άκρως βροχερές μέρες δράσης.

Το μεγάλο ζητούμενο βέβαια ήταν η εξέλιξη της μάχης στη μεγάλη κατηγορία, όπου ο Jonathan Rea (Kawasaki) ήρθε με μια πρώτη ευκαιρία να κλειδώσει τον 6ο συνεχόμενο τίτλο του εδώ και τώρα, παίρνοντας μαζί και ένα σπουδαίο ακόμη ρεκόρ καθώς θα συμπλήρωνε τις 100 νίκες.

Στο μεταξύ, στις περίπλοκες συνθήκες της γαλλικής πίστας αναδείχθηκαν δύο αναπάντεχοι και πρώιμοι πρωταγωνιστές, καθώς οι δύο BMW S 1000 RR των Eugene Laverty και Tom Sykes γέμισαν τις δύο πρώτες θέσεις στη σχάρα εκκίνησης κυριαρχώντας στη διαδικασία της Superpole.

WorldSBK – 1ος αγώνας

Το δράμα έκανε την εμφάνισή του από την πρώτη στροφή του πρώτου γύρου του πρώτου σκέλους της μεγάλης κατηγορίας, καθώς ένα λάθος του Garrett Gerloff (Yamaha) είχε ως αποτέλεσμα να χτυπήσει τον Sykes και αυτός πέφτοντας πήρε μαζί του και τον ομόσταυλό του Laverty. Οι δύο BMW που εκκίνησαν από τις δύο πρώτες θέσεις βρέθηκαν εκτός μάχης στην πρώτη στροφή!

Η συνέχεια έφερε τους Rea, Loris Baz (Yamaha) και Gerloff να μάχονται στην κεφαλή του αγώνα, ωστόσο ο τελευταίος έπεσε λίγο αργότερα μόνος του στο Nürburgring σικέιν για να ακολουθήσει τις δύο BMW στις εγκαταλείψεις.

Ο Rea πάλεψε με τον Baz για αρκετούς γύρους και τελικά επέβαλε τον δικό του νόμο, παίρνοντας τη νίκη με μια άνετη διαφορά από τον Γάλλο που σίγουρα θα έμεινε αρκετά ικανοποιημένος από το βάθρο στον αγώνα της πατρίδας του.

Τρίτος τερμάτισε ο αναβάτης της δεύτερης εργοστασιακής Kawasaki, Alex Lowes.

WorldSBK – Superpole race

Η νίκη του Rea στο πρώτο σκέλος του Σαββάτου (3/10) ήταν η 98η και τώρα ο Άγγλος είχε ένα ακόμη ορόσημο να γιορτάσει: τη συμπλήρωση 300 αγώνων στη μεγάλη κατηγορία των SBK.

Ο πεντάκις πρωταθλητής δεν άφησε την ευκαιρία να περάσει και έκανε τις νίκες του 99, ξεκινώντας τρίτος και αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία ήδη από τη δεύτερη στροφή του αγώνα. Δεν ξανακοίταξε πίσω του ποτέ στη σύντομη κούρσα των 10 γύρων και έγραψε τη νίκη υπ’ αριθμό 99, φτάνοντας πια μιαν ανάσα από την κατάκτηση του τίτλου εκ νέου.

Δεύτερος πίσω του τερμάτισε ο Lowes για να ολοκληρώσει ένα ονειρικό lockout της Kawasaki στην κορυφή του βάθρου, ενώ τρίτος κατατάχθηκε ο Michael Van Der Mark (Yamaha), έχοντας αντισταθεί επιτυχώς στις επιθέσεις του Scott Redding (Ducati) στο κλείσιμο του αγώνα.

WorldSBK – 2ος αγώνας

Το μεσημέρι της Κυριακής (4/10) έφτασε η πολυπόθητη ώρα για τον Rea, ο οποίος είχε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να καπαρώσει οριστικά τον τίτλο επί γαλλικού εδάφους. Στον αγώνα ξεκίνησε πρώτος και για περίπου 4 γύρους οδηγούσε τη διαδικασία, ωστόσο κάπου εκεί λειτούργησε το ένστικτο επιβίωσης του Redding, ο οποίος ερχόταν με φόρα από πίσω, πέρασε πρώτος και έμεινε εκεί ως το τέλος.

Στο βάθρο τον ακολούθησε ο Baz στη δεύτερη θέση, αλλά το σημαντικότερο αποτέλεσμα ήταν αυτό του Chaz Davies, καθώς με η κατάκτηση της τρίτης θέσης από την έτερη εργοστασιακή Ducati περιόρισε τον Rea στην τέταρτη, δηλαδή του έκοψε εκείνους τους 3 βαθμούς που θα του έδιναν τον τίτλο!

Κάπως έτσι ο Rea προηγείται στην κατάταξη με 59 βαθμούς από τον Redding και πλέον πάει στο Estoril για τον τελευταίο αγώνα για να σφραγίσει το απίστευτο κατόρθωμα των 6 συνεχόμενων τίτλων WorldSBK.

Με 62 βαθμούς διαθέσιμους στο τριπλό φορμά του πρωταθλήματος (25+12+25 βαθμοί), για να χάσει τον τίτλο ο Rea στην Πορτογαλία θα πρέπει να πάρει ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό στα τρία αγωνιστικά σκέλη και ο Redding να κερδίσει και τα τρία! Μια θέση να χάσει σε οποιοδήποτε από αυτά ανάγει αυτομάτως τον Rea σε πρωταθλητή ό,τι κι αν γίνει, όπου κι αν τερματίσει, ακόμη κι αν δεν τερματίσει.

WorldSSP

Ο rookie Andrea Locatelli (Yamaha) είχε στεφθεί παγκόσμιος πρωταθλητής ήδη από τον προηγούμενο αγώνα στη Βαρκελώνη, έτσι ήρθε στη Γαλλία δίχως ιδιαίτερο άγχος. Παρόλα αυτά στο πρώτο σκέλος δεν δίστασε να δώσε μια ομηρική μάχη με τον Lucas Mahias (Kawasaki) για τη νίκη, φτάνοντας πρώτος στην καρό σημαία μετά από 18 αμφίρροπους γύρους.

Η νίκη του αυτή εξασφάλισε και τον τίτλο των Κατασκευαστών για τη Yamaha στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Supersport.

Τρίτος στο πρώτο αυτό σκέλος τερμάτισε ο Hannes Soomer με τη Yamaha της Kallio Racing.

Ο δεύτερος αγώνας ξεκίνησε στραβά για τον Locatelli, καθώς ο νεαρός Ιταλός έπεσε και εγκατέλειψε στον γύρο προθέρμανσης (warm-up lap).

Η απουσία του πρωταθλητή άφησε ελεύθερο το πεδίο για τον Mahias που πήρε μια πειστική νίκη χωρίς σοβαρό πρόβλημα, μπροστά από τον Kyle Smith (Yamaha) - που είχε την pole position μα δεν κατάφερε να τη μετουσιώσει σε αποτέλεσμα στο πρώτο σκέλος - και τον Soomer να επιστρέφει στο τρίτο σκαλί του βάθρου, ντουμπλάροντας το μακράν καλύτερο φετινό του αποτέλεσμα.

Η βαθμολογία του WorldSSP δεν έχει πια ιδιαίτερο διακύβευμα, καθώς ο πρωταθλητής έχει ήδη αναδειχθεί, ενώ ο δεύτερος Mahia έχει μια μεγάλη άνεση 58 βαθμών από τον τρίτο Cluzel.

WorldSSP 300

Με την βροχή να μην πέφτει αλλά την πίστα νωπή και απρόβλεπτη, ο πρώτος αγώνας των 300 κυβικών ξεκίνησε με ένα ατύχημα στην πρώτη στροφή. Η πτώση του Victor Rodriguez Nuñez (Yamaha) τον άφησε τραυματισμένο στην άσφαλτο, μοιραία βγήκαν κόκκινες σημαίες και ο αγώνας επανεκκίνησε λίγο αργότερα με συντομευμένη διάρκεια.

Εδώ είχαμε επιτέλους αυτό που περιμέναμε από τη βαθμολογία, μια μονομαχία των δύο πρωτοπόρων και διεκδικητών του τίτλου, Jeffrey Buis και Scott Deroue, αμφότεροι με Kawasaki.

Ο Deroue οδήγησε για αρκετούς γύρους και έχασε την πρωτιά μόνο στο τέλος, όταν ο Buis ανέλαβε την κεφαλή του αγώνα και διατηρήθηκε εκεί ως το τέλος, τερματίζοντας μόλις ένα δέκατο μπροστά από τον ομόσταυλό του. Τρίτος τερμάτισε ο Bahatin Sofuoglu (Yamaha).

Αυτό το αποτέλεσμα δεν έκρινε τη μάχη του τίτλου Αναβατών, μα χάρισε στην Kawasaki τον τίτλο Κατασκευαστών της κατηγορίας και στην ομάδα τους, MTM Kawasaki, τον τίτλο Ομάδων για το 2020.

Το δεύτερο σκέλος των WorldSSP 300 βρήκε έναν νέο πρωταγωνιστή στο πρόσωπο του Marc Garcia (Kawasaki), ο οποίος κατάφερε να κλέψει τη νίκη στον τελευταίο γύρο προσπερνώντας τον Hugο de Cancellis (Yamaha).

Το κακό για τον de Cancellis έγινε διπλό όταν λίγο πριν τον τερματισμό τον πέρασε και ο Buis, αφήνοντάς τον τελικά τρίτο στο βάθρο.

Αυτή η κίνηση αποδεικνύεται εξόχως σημαντική για τον Buis, καθώς ο βασικός του αντίπαλος για τον τίτλο, Deroue, τερμάτισε τέταρτος και έτσι η βαθμολογική τους απόσταση μεγάλωσε.

Με έναν διπλό αγώνα (50 βαθμοί) να απομένει, ο Buis έχτισε μια διαφορά 28 βαθμών στην κατάταξη από τον Deroue και πάει στον τελευταίο αγώνα της Πορτογαλίας για να την υπερασπιστεί.

Ο τρίτος της κατάταξης, Sofuoglu, απέχει 48 βαθμούς από τον δεύτερο και έτσι έχει μόνο ελάχιστες θεωρητικές ελπίδες να φτάσει ως τη δεύτερη θέση. Ο τίτλος θα είναι κατά 99.9% πράσινος στη μικρή κατηγορία και απομένει μόνο να σκαλιστεί το όνομα του Buis ή του Deroue στο τρόπαιο – κάτι που θα μπορούσε να οριστικοποιηθεί από το πρώτο κιόλας σκέλος του Estoril.

 

Επόμενος και τελευταίος φετινός αγώνας του WorldSBK θα γίνει στις 16-18 Οκτωβρίου 2020 στο Estoril της Πορτογαλίας.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογίες WorldSBK 2020

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 05 Οκτωβρίου 2020 13:46

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon