.
Κατηγορία Superbike
Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020 08:40

WorldSBK 2020, 6ος αγώνας, Barcelona (Ισπανία)

Τρεις διαφορετικοί νικητές σε τρεις αγώνες SBK, σταθερός ο Jonathan Rea άνοιξε κι άλλο τη διαφορά στην κορυφή, ενώ στέφθηκε ήδη ο πρωταθλητής Supersport.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbikes επισκέφτηκε φέτος για πρώτη φορά στην ιστορία του τo Circuit de Barcelona-Catalunya, ξεδιπλώνοντας το θέαμά του μπροστά σε ατυχώς άδειες εξέδρες.

Το πρωτάθλημα μπήκε στην τελική τριάδα αγώνων του και όποιος βλέπει όνειρα με τίτλους θα πρέπει πρώτα να περάσει από ένα ανυπέρβλητο πράσινο εμπόδιο. Ο μόνιμος πρωταθλητής Jonathan Rea (Kawasaki) σταδιακά άρχισε και φέτος να επιβάλλει τον νόμο του ανοίγοντας μια σταδιακά διευρυνόμενη διαφορά από τον νέο δελφίνο, Scott Redding (Ducati).

Στη Βαρκελώνη η άγνωστο σε πολλούς πίστα προσέφερε μια ευκαιρία για εκπλήξεις, καθώς το δράμα ξετυλίχθηκε ήδη από την προκριματική φάση. Οι κατακτήριες δοκιμές εξελίχθηκαν σε ένα αγωνιώδες θρίλερ, από το οποίο ωστόσο βγήκε στον αφρό την τελευταία στιγμή ο γνωστός και εξαιρετέος Rea.

WorldSBK – 1ος αγώνας

Ξεκινώντας από την pole ο Rea δεν άφησε και πολλά περιθώρια στους ανταγωνιστές του, καθώς οδήγησε άνετα τον αγώνα ως την καρό σημαία. Πίσω του προσπάθησε πολύ ο Redding να τον φτάσει, ωστόσο η δήλωσή του στο park ferme ήταν κατατοπιστικότατη: “Ο μόνος τύπος που ήταν μπροστά μου ήταν ο μόνος που δεν ήθελα μπροστά μου!”

Η ατελέσφορη προσπάθεια του Άγγλυ αναβάτη της Ducati να πιάσει τον πρωταθλητή μεταφράστηκε σε μια διαφορά άνω των 2.6 δευτερολέπτων από τον νικητή, ενώ ο τρίτος, Chaz Davies (Ducati) έκλεισε το βάθρο 1.8 δευτερόλεπτα πίσω από τον ομόσταυλό του.

Δυναμική εμφάνιση έκανε και ο Alvaro Bautista (Honda) που δηλώνει ολοένα και πιο αισιόδοξος για τη νέα Fireblade, τερματίζοντας πέμπτος, μια θέση πίσω από τον Michael Vand Der Mark (Yamaha).

WorldSBK – Superpole race

Ο σύντομος αγώνας των 10 γύρων για 12 βαθμούς ξεκίνησε με μια διαφαινόμενη μονομαχία Rea και VD Mark, ωστόσο η επέλαση του μαινόμενου Bautista τον έφερε πολύ γρήγορα στην πρώτη θέση του αγώνα.

Δεν έμελλε να μείνει για πολύ εκεί ωστόσο, καθώς έναν γύρο αργότερα έπεσε θύμα ενός τεράστιου highside στη στροφή 4 της πίστας τον έστειλε για εξετάσεις στο ιατρικό κέντρο – και τις καρδιές των επερχόμενων Rea και VD Mark στην κούλουρη καθώς παρά λίγο να πέσουν πάνω στον άτυχο αναβάτη και τη Honda του.

Η συνέχεια είδε τον Ολλανδό της Yamaha να καλπάζει σταθερά και απροβλημάτιστα προς τη νίκη, παίρνοντας την πρώτη του φετινή για να γίνει ο έκτος διαφορετικός νικητής φέτος στο πρωτάθλημα.

Πίσω από τον Rea το βάθρο συμπληρώθηκε από τον Loris Baz (Yamaha).

WorldSBK – 2ος αγώνας

Η τρίτη και τελευταία κούρσα της μεγάλης κατηγορίας το μεσημέρι της Κυριακής είδε έναν νέο πρωταγωνιστή. Ο Chaz Davies πέρασε τη φετινή σεζόν στη σκιά του νέου του ομόσταυλου, Redding, ωστόσο εδώ ξεπετάχτηκε στην κορυφή του αγώνα από την αρχή, με μόνο τον VD Mark να τον πιέζει.

Ωστόσο ο αναβάτης της Ducati είχε μπει στον δικό του ταχύτατο ρυθμό και σύντομα ο VD Mark αισθάνθηκε την πίεση μιας άλλης Yamaha, αυτής του Αμερικανού Garrett Gerloff.

Ο rookie φέτος στο WorldSBK προσπάθησε πολύ να περάσει τον Ολλανδό δίχως επιτυχία, ωστόσο κατάφερε κάτι εξαιρετικά σπουδαίο. Ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου και έγινε ο πρώτος Αμερικανός που το καταφέρνει αυτό από το 2016 και τον Nicky Hayden, ενώ κράτησε και τον πρωταθλητή τέταρτο!

Παρόλα αυτά, ο Rea δεν πρέπει να προβληματίστηκε και πολύ βλέποντας τον βασικό του αντίπαλο στη μάχη του τίτλου να τα πηγαίνει μάλλον άσχημα. Ο Redding ξεκίνησε με τη δεύτερη θέση στον πρώτο αγώνα, η συνέχεια όμως έφερε μια μάλλον λάθος επιλογή ελαστικών στη Superpole Race και μια 8η θέση, ενώ στο τελικό σκέλος της κατηγορίας κατάφερε να φτάσει ως την 6η θέση.

Αυτό σημαίνει πως ο Rea, παρών και στα τρία βάθρα της Βαρκελώνης, άνοιξε κι άλλο τη διαφορά του στην κατάταξη, καθώς με 290 βαθμούς προηγείται του Redding με 51.

Απομένουν δύο αγώνες, δηλαδή τέσσερα 25άρια και δύο 12άρια, ήτοι 124 βαθμοί στο σύνολο. Θεωρητικά οι 51 βαθμοί της διαφοράς δεν αποτελούν και τόσο ασφαλές μαξιλάρι, αλλά όταν αυτό το απολαμβάνει ο Rea μάλλον το πράγμα αρχίζει να πρασινίζει επικίνδυνα για έκτη συνεχόμενη χρονιά.

WorldSSP

Ο rookie Andrea Locatelli (Yamaha) είχε εκπλήξει τους πάντες κερδίζοντας όλους τους αγώνες της κατηγορίας φέτος, αλλά κάποτε αυτό το σερί θα σταματούσε.

Ο πρώτος αγώνας των Supersport το Σάββατο (19/9) ξεκίνησε με τον Locatelli φρέσκο από την κατάκτηση μιας ακόμη superpole μετά από πολύ σκληρή μάχη με τον Lucas Mahias (Kawasaki) που κρίθηκε για 31 χιλιοστά του δευτερολέπτου!

Στον πρώτο αγώνα ο Locatelli εκμεταλλεύτηκε ιδανικά την εκκίνησή του και οδηγούσε τα τεκταινόμενα καθ’ οδόν προς μια ακόμη νίκη. Ωστόσο λίγο μετά τη μέση του αγώνα ο καιρός αποφάσισε να παίξει τον δικό του ρόλο εξαπολύοντας μια δυνατή μπόρα.

Σε αυτό το σημείο ωστόσο ο Ιταλός άρχισε να χάνει έδαφος μη θέλοντας να ρισκάρει με τα σλικ στη βροχή, γεγονός που τον υποβάθμισε στην τέταρτη θέση.

Με τη συμπλήρωση 11 γύρων βγήκαν οι κόκκινες σημαίες για διακοπή του αγώνα και εκείνη τη στιγμή πρώτος ήταν ο Andy Verdoïa (Yamaha), δεύτερος ο Mahias και τρίτος ο Kyle Smith (Yamaha), αποτέλεσμα που μέτρησε ως τελικό μιας και είχε συμπληρωθεί η μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα των 17 γύρων.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά φέτος που ο Locatelli δεν κέρδισε, με αναπάντεχο πρωταγωνιστή τον Verdoïa!

Βέβαια πήρε το αίμα του πίσω την Κυριακή στον δεύτερο αγώνα, καθώς ξεκίνησε μεν προσεκτικά και δίχως διάθεση για πολλά ρίσκα, αλλά κρατήθηκε μόλις για 5 γύρους πριν αρχίσει την επίθεσή του προς την κορυφή.

Στον 9ο γύρο καθάρισε με μια κίνηση τις δύο Kawasaki των Mahias και Phillipp Oetl, καλπάζοντας προς τη νίκη που του έδινε και μαθηματικά τον τίτλο της κατηγορίας.

Ο 23χρονος Andrea Locatelli είναι ο νέος παγκόσμιος πρωταθλητής WorldSSP για το 2020 με δύο αγώνες καβάτζα και ένα εντυπωσιακότατο σερί 10 νικών σε 11 αγώνες.

WorldSSP 300

Φτάνοντας στη Βαρκελώνη η μεγάλη είδηση της μικρής κατηγορίας δεν ήταν άλλη από την απώλεια της πρωταθλήτριας του 2018, Ana Carrasco (Kawasaki). Η πρώτη γυναίκα που κατέκτησε ατομικό παγκόσμιο πρωτάθλημα μοτοσυκλέτας σε κατηγορία μικτή με άνδρες τραυματίστηκε σοβαρά στη διάρκεια δοκιμών στο Estoril και με ραγισμένους σπονδύλους πλέον βλέπει μπροστά της μια περίοδο αποθεραπείας που θα ξεπεράσει τους 3 μήνες.

Ο πρώτος αγώνας της Βαρκελώνης έγινε σε περίεργες συνθήκες καθώς είχε προηγηθεί μια μπόρα και η πίστα στέγνωνε την ώρα που δόθηκε η εκκίνηση. Στην απρόβλεπτη αυτή κατάσταση ο νικητής του πρώτου σκέλους ήταν ο Tom Booth-Amos, οδηγώντας μια αρμάδα Kawasaki που γέμισε τις 5 πρώτες θέσεις στον τερματισμό.

Δεύτερος τερμάτισε ο Samuel di Sora και τρίτος ο Marc Garcia.

Ο δεύτερος αγώνας της κατηγορίας αποδείχθηκε πιο δραματικός, καθώς κρίθηκε από ένα ατύχημα που έβγαλε εκτός μάχης τρεις αναβάτες στο μπροστινό άκρο του αγώνα.

Συγκεκριμένα, μια σύγκρουση στη στροφή 10 μεταξύ του πρωτοπόρου ως εκείνη τη στιγμή, Booth-Amos, και των Unai Orrande (Yamaha) και Bahattin Sofuoglu (Yamaha), άνοιξε το πεδίο για τον Yuta Okaya (Kawasaki) να πάρει την καρό σημαία και να γίνει ο πρώτος Ιάπωνας που κερδίζει στη συγκεκριμένη σχετικά νέα κατηγορία.

Το βάθρο συμπληρώθηκε από τους Scott Deroue (Kawasaki) Jeffrey Buis (Kawasaki).

Με το αποτέλεσμα αυτό ο Buis διατηρήθηκε στην κορυφή της βαθμολογίας με 158 βαθμούς, ο Deroue έμεινε λίγο πιο πίσω στους 142 και ακολουθεί ο Sofuoglu με 111.

 

Επόμενο αγωνιστικό ραντεβού για το WorldSBK 2020 είναι στο πρώτο σαββατοκύριακο του Οκτώβρη (3-4/10) στο Circuit de Nevers Magny-Cours στη Γαλλία.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογία WorldSBK 2020

 

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020 17:22

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon