.
Κατηγορία Superbike
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2019 13:08

WorldSBK 2019, 11ος αγώνας, Magny-Cours (Γαλλία) - Πρωταθλητής για 5η φορά ο Jonathan Rea με την Kawasaki!

Έραψε και το πέμπτο συνεχόμενο αστέρι στην πανοπλία του ο Jonathan Rea, συνεχίζοντας να γράφει ιστορία σε μια χρονιά που ξεκίνησε με όλα να δείχνουν το τέλος του σερί του.

Κόντρα σε κάθε προγνωστικό του πρώτου μισού του φετινού πρωταθλήματος, ο εργοστασιακός αναβάτης της Kawasaki, Jonathan Rea, έφτασε στο Magny-Cours για τον 11ο αγώνα της σεζόν ενώπιος με την πρώτη του ευκαιρία να το κατακτήσει και μαθηματικά.

Άρχισε να επιβεβαιώνει τα προγνωστικά ήδη από την κατάκτηση της pole position, αν και είχε κολλημένο πίσω του τον Michael Van Der Mark της Yamaha, ο οποίος έμεινε δεύτερος στη διαδικασία της Superpole για μόλις 14 χιλιοστά του δευτερολέπτου!

WorldSBK - 1ος αγώνας

Στον αγώνα του Σαββάτου (28/9) το Παγκόσμιο SBK γιόρταζε τη συμπλήρωση 800 αγώνων από την ίδρυσή του, καθώς με το σβήσιμο των φώτων ο Rea έβλεπε τον VD Mark να οδηγεί τον αγώνα, με ένα γκρουπ αναβατών σε πολύ κοντινή απόσταση.

Αυτοί άρχισαν σταδιακά να λιγοστεύουν, καθώς έπεσε ο Chaz Davies (Ducati), ενώ οι πολύ σκληρές μάχες σε κάθε στροφή άφησαν τον Tom Sykes (BMW) για λίγο πιο πίσω από τον VD Mark που ηγείτο σταθερά των τεκταινόμενων.

Ο Ολλανδός της Yamaha φάνηκε πως θα καθάριζε τον αγώνα όταν η πίεση του Toprak Razgatlioglu (Kawasaki) στον Rea γέννησε μερικές τρομακτικές στιγμές στη μάχη των δύο που τώρα ήταν για τη δεύτερη θέση και άφησε λίγο χώρο για άνεση στον πρωτοπόρο.

Φτάνοντας στο κλείσιμο του αγώνα φαινόταν πως ο MD Mark θα πάρει άνετα τη νίκη, ενώ ο Rea είχε φαινομενικά καθαρίσει με τον Razgatlioglu, οπότε πλέον ο πρωταθλητής άρχισε να μαζεύει τον πρωτοπόρο και να δίνει ελπίδες για μια τελική μονομαχία.

Αυτή ωστόσο δεν ήρθε ποτέ, καθώς ένα λάθος του VD Mark τρεις γύρους πριν τον τέλος τον έβγαλε εκτός μάχης και όλα έδειχναν πως ο πρωταθλητής θα έπαιρνε μια σπουδαία νίκη. Μόνο που υπολογίζαμε χωρίς τον νεαρό Τούρκο. Ο Razgatlioglu έγραψε έναν εκτυφλωτικό τελευταίο γύρο και στην 15η στροφή του βούτηξε στην εσωτερική του Rea, πέρασε και πήρε μια ανέλπιστη, όσο και εντυπωσιακή νίκη!

Κάπως έτσι, ο rookie έγινε ο πρώτος Τούρκος που κερδίζει στη μεγάλη κατηγορία των Superbikes, έχοντας ήδη υπογράψει τη μετακίνησή του στην εργοστασιακή ομάδα της Yamaha για το 2020.

Ο Rea τερμάτισε χαλαρά δεύτερος και ένα βήμα πιο κοντά στον τίτλο, ενώ το βάθρο συμπλήρωσε ο Sykes, ανεβάζοντας τη νεοσύστατη ομάδα της BMW για τέταρτη φορά φέτος στο βάθρο.

WorldSBK - Superpole Race

Ο σύντομος αγώνας των 10 γύρων το πρωί της Κυριακής (29/9) ξεκίνησε προβλεπόμενα, με τον Rea να οδηγεί και τον VD Mark να τον περνά πριν καν συμπληρωθεί μισός γύρος, ωστόσο για μια φορά ακόμη τα φώτα της δημοσιότητας έκλεψε ο Τούρκος αναβάτης της δεύτερης ομάδας της Kawasaki.

Ο Razgatlioglu ξεκίνησε από τη 16η θέση, αλλά μέσα σε ελάχιστο χρόνο είχε φτάσει 10ος και μέσα σε τρεις γύρους ήταν πια δεύτερος, καθώς πέρασε και τον VD Mark.

Πλέον είχαμε ξανά μια μονομαχία των δύο Kawasaki, όπως στο πρώτο σκέλος του Σαββάτου, με τον Τούρκο αυτή τη φορά να καθαρίζει τη μπουγάδα στον 7ο γύρο. Ο Rea έμεινε κοντά και προσπάθησε να απαντήσει, αλλά ο Razgatlioglu απλά δεν είχε αντίπαλο και πανηγύρισε δικαιότατα τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη του!

Το βάθρο συμπλήρωσε ο VD Mark, ενώ αξίζει να σημειώσουμε πως ο Alvaro Bautista περιορίστηκε στην 5η θέση, όπως είχε γίνει και στον πρώτο αγώνα της κατηγορίας μια μέρα πριν.

WorldSBK - 2ος αγώνας

Στον κεντρικό αγώνα της Κυριακής πλέον, ο Rea ήταν αντιμέτωπος με την ιστορία, αν και χρειάστηκε μια παρέμβαση τρίτου για να επικυρωθεί.

Ενόσω ο VD Mark οδηγούσε τον αγώνα (ξανά!) και ο Rea τον κατεδίωκε, στον δεύτερο γύρο έγινε η κίνηση που έκρινε τα πάντα. Ο Razgatlioglu πήρε την εσωτερική του Bautista, πέρασε και στο άνοιγμα του γκαζιού άρχισε να υπερστρέφει, έπεσε και δεν άφησε κανένα περιθώριο στον Ισπανό της Ducati που εκείνη τι στιγμή άνοιγε τέρμα το γκάζι του.

'Όταν ο Rea είδε το pit board της ομάδας του να τον ενημερώνει πως ο Bautista ήταν πια εκτός μάχης, ήξερε πως με νίκη σήκωνε τον τίτλο εκείνη τη στιγμή. Όπερ και εγένετο.

Ο Rea είχε ήδη περάσει τον VD Mark και πλέον δεν υπήρχε περίπτωση να τον αφήσει να του χαλάσει το πάρτι. Παρότι ο Ολλανδός βρισκόταν σε μεγάλη φόρμα όλο τριήμερου του Γαλλικού αγώνα και έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να ξαναπεράσει τον Rea, ο Άγγλος είχε πια μυρίσει αίμα και με μαεστρική οδήγηση έφτασε στην 12η φετινή του νίκη, αυτή που σηματοδότησε τον 5ο συνεχόμενο τίτλο WorldSBK και μια θέση στα βιβλία των ρεκόρ που δύσκολα θα ξεπεραστεί στο μέλλον.

Ο VD Mark μοιραία περιορίστηκε στη δεύτερη θέση, ενώ τρίτος τερμάτισε ο έτερος αναβάτης της Yamaha, Alex Lowes.

WorldSSP

Το πρωτάθλημα των Supersport είναι φαινομενικά μια υπόθεση τριών Yamaha, καθώς ο Randy Krummenacher προηγείται με βασικό ανταγωνιστή τον Federico Caricasulo και μπαλαντέρ τον Jules Cluzel. Ωστόσο επί Γαλλικού εδάφους η κατάσταση πήρε μια δραματική τροπή.

Ο αγώνας ξεκίνησε με ένα απρόοπτο, καθώς μια πτώση που ενέπλεξε τρεις αναβάτες οδήγησε σε επανεκκίνηση. Μετά τη δεύτερη αυτή εκκίνηση (για 12 γύρους), ο Krummenacher ήταν ο πρώτος εκ των πρωταγωνιστών που βγήκε εκτός μάχης μετά από ένα highside.

Ο Caricasulo έσπευσε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση αναλαμβάνοντας να οδηγήσει τον αγώνα και γρήγορα έχτισε μια διαφορά 4 δευτερολέπτων, ωστόσο στον 4ο γύρο έχασε το μπροστινό του και έπεσε. Ξαναμπήκε αρκετές θέσεις πιο πίσω, για να ξαναπέσει λίγο αργότερα και να μείνει στο μηδέν οριστικά.

Κάπως έτσι ο μεγάλος κερδισμένος φαινόταν πως θα είναι ο Cluzel, που στο μεταξύ είχε αναλάβει την πρωτοπορία, όμως πίσω του ερχόταν μια ομάδα αναβατών με αγριεμένες διαθέσεις.

Μετά από αρκετές μάχες μέσα στην πίστα, εν τέλει ήταν μια Kawasaki, αυτή του Lucas Mahia, που θα έφτανε πρώτη στην καρό σημαία, μπροστά από τον Issac Vinales (αδελφός του Maverick) με Yamaha και με τρίτο τον Ayrton Badovini (Kawasaki).

Όσο για τον Cluzel, απέτυχε να εκμεταλλευτεί στον μέγιστο βαθμό τις πτώσεις των δύο πρωτοπόρων του πρωταθλήματος, καθώς στο τέλος τον πέρασαν οι Raffaele De Roda (MV Agusta) και Hikari Okubo (Kawasaki), αφήνοντάς τον στην 6η θέση.

Αυτό σημαίνει πως ο Krummenacher συνεχίζει να προηγείται στη βαθμολογία με 193 βαθμούς, ο Caricasulo παραμένει δεύτερος με 183 και ο Cluzel απλά πλησίασε λίγο στους 155. Με δύο αγώνες να απομένουν ο Cluzel έχει μόνο μαθηματικές ελπίδες, αλλά στην πράξη είναι μάλλον πολύ δύσκολο, καθώς οι αναβάτες που προηγούνται έχουν μείνει εκτός βάθρου μόλις τρεις φορές: δύο ο Krummenacher και μία ο Caricasulo. Η μεταξύ τους μονομαχία θα είναι όλα τα λεφτά στα Supersport 600.

WorldSSP300

H Ana Carrasco (Kawasaki) πήρε τη νίκη, αλλά ο Manuel Gonzalez (Kawasaki) ήταν αυτός που τελικά πανηγύρισε τον τίτλο.

Ο αγώνας ήταν μια εκ του σύνεγγυς μάχη μεταξύ Carrasco, Gonzalez, Scott Deroue (Kawasaki) και Andy Verdoia (Yamaha), οι οποίοι άφησαν όλους τους υπόλοιπους πίσω τους και τερμάτισαν μέσα σε μισό δευτερόλεπτο απόσταση!

Ωστόσο, η παρουσία του Gonzalez σε αυτό το ηγετικό γκρουπ σήμαινε πως ο τίτλος μάλλον είχε ξεκαθαρίσει, καθώς του αρκούσε η τρίτη θέση για να τον κατακτήσει.

Στο τέλος η Carrasco πήρε την καρό σημαία, με τον Gonzalez δεύτερο και τον Deroue τρίτο, δίνοντας τον τίτλο στον Gonzalez.

Μάλιστα, ο Ισπανός έγινε ο νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής σε αγώνες ταχύτητας, καθώς έκλεισε τα 17 μόλις τον περασμένο μήνα!

Η δε δεύτερη θέση του πρωταθλήματος έχει αυτή τη στιγμή ισόβαθμους τους Carrasco και Deroue, ενόψει του τελευταίου αγώνα της χρονιάς στο Κατάρ.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογία πρωταθλήματος WorldSBK 2019

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2019 14:43

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon