.
Κατηγορία Superbike
Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2019 13:36

WorldSBK, 10ος αγώνας, Portimao (Πορτογαλία)

Στην επιστροφή του Παγκοσμίου Superbikes μετά από σχεδόν δίμηνη καλοκαιρινή διακοπή, είδαμε επιτέλους τη μονομαχία Rea εναντίον Bautista που περιμέναμε όλη τη χρονιά.

Είχε περάσει πολύς καιρός χωρίς δράση στο WorldSBK, στην επιστροφή μετά από μια μακρά διακοπή από τα μέσα Ιουλίου και τον αγώνα στη Laguna Seca.

O Alvaro Bautista (Ducati), μετά από ένα σαρωτικό ξεκίνημα στη σεζόν, άρχισε να δείχνει σημάδια αστάθειας από τον πέμπτο αγώνα στην Imola και μετά το Misano άρχισε η κάθετη πτώση του, η οποία σε συνδυασμό με την κατακόρυφη άνοδο του Jonathan Rea (Kawasaki) έφεραν τούμπα τα δεδομένα του πρωταθλήματος, σε βαθμό που πλέον ο Άγγλος για να χάσε τον τίτλο θα πρέπει να γίνουν σημεία και τέρατα.

Με το ενδιαφέρον να έχει μετατοπιστεί στη μετακίνηση του Bautista από τη Ducati στη Honda για το 2020, η επιστροφή στη δράση στην Πορτογαλία είχε τον Ισπανό να ταλαιπωρείται ακόμη από τον ώμου του που είχε χτυπήσει στη Laguna Seca, ενώ ο Rea μετρά αντίστροφα για τον πέμπτο συνεχόμενο τίτλο του και ένα απίστευτο ρεκόρ.

WorldSBK - 1ος αγώνας

Ο Rea ξεκίνησε δυναμικά στην Πορτογαλία με την pole position και στον αγώνα του Σαββάτου επιβεβαίωσε τα προγνωστικά φεύγοντας πρώτος και μένοντας εκεί ως το τέλος.

Πίσω του κυριάρχησε ένα "εμφυλιακό" δράμα, όπου λίγες στροφές μετά την εκκίνηση ο Chaz Davies (Ducati) πήρε την εσωτερική του Bautista που αναγκαστικά ανοίχτηκε και παραλίγο να συγκρουστεί με τον Michael Van Der Mark (Yamaha) χάνοντας έτσι πολλές θέσεις, για να βρεθεί 18ος και δύο ομόσταυλοι αντάλλαξαν κατηγορίες με δηλώσεις του μετά τη μάχη.

Στον αγώνα, ενόσω ο Rea κάλπαζε προς τη 10η φετινή του νίκη, διαδραματίστηκε μια μάχη για τις άλλες δύο θέσεις του βάθρου, με τον Davies να αναδεικνύεται δεύτερος και τον VD Mark τρίτο.

Ο Bautista ωστόσο φαίνεται πως ξαναβρίσκει τη χαμένη του φόρμα, καθώς με ένα ρεσιτάλ εντυπωσιακής οδήγησης κατάφερε να αναρριχηθεί ως την τέταρτη θέση του αγώνα!

WorldSBK - Superpole Race

Στο σπριντ των 10 γύρων το πρωί της Κυριακής, ο Rea για μια φορά ακόμη έφυγε από την αρχή μπροστά, οδηγώντας ένα γκρουπ αναβατών που άλλαξε αρκετές φορές θέσεις.

Ο Bautista ήταν μόλις έβδομος στην αρχή, ωστόσο εκμεταλλεύτηκε ιδανικά το πλεόνασμα ισχύος που του προσφέρει η Ducati του και σταδιακά μάζεψε όλους τους προπορευόμενους στην ευθεία για να φτάσει δεύτερος, ωστόσο ήταν πλέον αργά για να κυνηγήσει τον Rea, που έπαιρνε ξανά την καρό σημαία.

Το βάθρο συμπλήρωσε ο Alex Lowes (Yamaha), επικρατώντας με νόημα του νεαρού Τούρκου Toprak Razgatlioglu (Kawasaki) που του χρόνου θα πάρει τη θέση του Άγγλου στην εργοστασιακή ομάδα της Yamaha.

WorldSBK - 2ος αγώνας

Ο Bautista ξεκίνησε τον αγώνα ξανά με άσχημο τρόπο, χάνοντας αρκετές θέσεις, αλλά αυτή τη φορά ο κατήφορός του δεν τον πήγε τόσο πίσω ώστε να βγει εκτός μάχης, καταλήγοντας στην έκτη θέση.

Στο μεταξύ τα ηνία του αγώνα ήταν στα χέρια του Rea, για να περάσουν προσωρινά σε αυτά του Razgatlioglu. Στο μεταξύ όμως ο Bautista ανέβαινε σταθερά θέσεις και σύντομα έφτασε στη κορυφή, περνώντας τους ως τότε πρωτοπόρους.

Στη συνέχεια ο Ισπανός επιχείρησε να ξεφύγει, αλλά ο Rea έμεινε στο κατόπι του, σε αντίθεση με τον Razgatlioglu που άρχισε να χάνει επαφή με τους δύο πρώτους.

Όλα έφτασαν στον τελευταίο γύρο, όπου η απόσταση των δύο πρώτων ήταν ελάχιστα δέκατα, αλλά ο Bautista εκμεταλλεύτηκε σοφά με την εμπειρία του το επιπλέον γκάζι της Ducati του και δεν επέτρεψε ποτέ στον Rea να βρεθεί σε απόσταση βολής.

Κάπως έτσι, ήρθε η πρώτη νίκη του Bautista μετά το Misano, με τον Rea δεύτερο και τον Razgatlioglu άντο τρίτο, αφού ουδείς μπόρεσε να τον πλησιάσει αρκετά ώστε να έχουμε μάχη.

Στη βαθμολογία του WorldSBK ωστόσο δεν άλλαξαν και πολλά. Χάρη στο πρώτο σκέλος κυρίως, ο Rea αύξησε λίγο ακόμη τη διαφορά του από τον Bautista, ανεβάζοντάς τη στους 91 βαθμούς. Απομένουν τρεις τριπλοί αγώνες, ήτοι 186 διαθέσιμοι βαθμοί, άρα απέχουμε ακόμη από την οριστική κατάκτηση, αλλά είναι μάλλον προφανές πως ένας τόσο έμπειρος αναβάτης όπως ο τετράκις πρωταθλητής Rea δύσκολα θα ρισκάρει. Του αρκεί να είναι μονίμως κοντά στον Bautista για να υπογράψει με το όνομά του έναν ακόμη συνεχόμενο τίτλο.

WorldSSP

Η κατηγορία των 600 κυβικών είναι μια οικογενειακή υπόθεση, καθώς ο τίτλος παίζεται μεταξύ των δύο Yamaha R6 των Federico Caricasulo και Randy Krummenacher. Το γεγονός πως οι δυο τους έχουν πάρει 7 νίκες στους 9 αγώνες ως τώρα, είχε ως αποτέλεσμα στο Portimao η ομάδα τους BARDAHL Evan Bros. WorldSSP Team να πανηγυρίσει από νωρίς τον τίτλο των Ομάδων.

Στον αγώνα το δίδυμο της μπλε-κίτρινων R6 απέκτησε έναν επιπλέον διεκδικητή της νίκης στο πρόσωπο του Lucas Mahias (Kawasaki), ενώ και ο αδελφός του Maverick, Isaac Vinales (Yamaha) ήταν μέσα στο παιχνίδι πριν εγκαταλείψει από τεχνικό πρόβλημα στον έκτο γύρο.

Οι σοβαρές μάχες άρχισαν στο δεύτερο μισό του αγώνα, όταν ο Krummenacher πέρασε τον Mahias και άρχισε να καταδιώκει τον ομόσταυλό του Caricasulo, που ως τότε κρατούσε την πρώτη θέση.

Εννιά γύρους πριν το τέλος ο Krummenacher πέρασε πρώτος, αλλά λίγους γύρους αργότερα ο Caricasulo απάντησε επιστρέφοντας στην κορυφή και κάπου εκεί η θεά Τύχη του χαμογέλασε - προς απογοήτευση των θεατών ωστόσο. Ο αγώνας διεκόπη όταν ένα τεχνικό πρόβλημα στην MV Agusta του Raffaele de Rosa σκόρπισε λάδια στην πίστα και, καθώς είχαν συμπληρωθεί τα δύο τρίτα του, ο αγώνας κηρύχθηκε ολοκληρωμένος, με τον Ιταλό να πανηγυρίζει μια σπουδαία νίκη επί του Ελβετού ομόσταυλού του.

Ο Mahias, που βρισκόταν στη ρόδα των δύο προπορευόμενων Yamaha διαρκώς, πήρε την τρίτη θέση.

Βαθμολογικά η νίκη του Caricasulo έκλεισε τη διαφορά από τον πρωτοπόρο Krummenacher στους 10 βαθμούς, ενώ τρίτος παραμένει ο Jules Cluzel της Yamaha GMT94, αλλά σε απόσταση 38 βαθμών από τον δεύτερο. Με τρεις αγώνες να απομένουν στο πρόγραμμα, όλα τα ενδεχόμενα είναι ακόμη ανοικτά, ειδικά για τους δύο πρώτους.

WorldSSP 300

Στον αγώνα της μικρής κατηγορίας, λίγο μετά την εντυπωσιακή και αγχωτική εκκίνηση, οι Scott Deroue (Kawasaki) και Manuel Gonzalez (Kawasaki) ξεχώρισαν στην κεφαλή της δράσης.

Ο Deroue ήξερε πως έπρεπε να τερματίσει οπωσδήποτε μπροστά από τον Gonzalez για να διατηρήσει ζωντανό το πρωτάθλημα, αλλά αυτό δεν περιόρισε τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας απ' το να ρισκάρει για τη νίκη.

Ακόμη κι όταν στον τελευταίο γύρο ο Deroue πέρασε πρώτος, ο Gonzalez επέμενε να προσπαθεί να βρει τρόπο να περάσει για τη νίκη ως και στην τελευταία στροφή, αλλά εν τέλει δεν τα κατάφερε.

Η νίκη πήγε στον Deroue, ο Gonzalez έμεινε δεύτερος και το βάθρο συμπληρώθηκε από την πρωταθλήτρια της κατηγορίας, Ana Carrasco (Kawasaki), η οποία επιβλήθηκε του Marc Garcia (Kawasaki) σε μια δραματική μάχη που κρίθηκε για εκατοστά του δευτερολέπτου.

Με τις τέσσερεις πρώτες μοτοσυκλέτες να είναι Kawasaki Ninja 400, η Ιαπωνική εταιρεία εξασφάλισε από νωρίς τον τίτλο των Κατασκευαστών στην κατηγορία αυτή.

Στη βαθμολογία τώρα, ο Gonzalez εξακολουθεί να προηγείται με 128 βαθμούς, ενώ ο Deroue τον πλησίασε λιγάκι στους 90, ενώ η Carrasco έπεται με 81.

Με δύο αγώνες να απομένουν στο πρόγραμμα, αυτοί οι τρεις έχουν αριθμητικές ελπίδες για τον τίτλο, αλλά η ουσία είναι πως με λίγη προσοχή και αποφυγή ρίσκων ο Gonzalez δύσκολα θα το χάσει.

Επόμενος αγώνας έρχεται στις 27-29 Σεπτεμβρίου, στη Γαλλική πίστα του Magny-Cours.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογία πρωταθλήματος WorldSBK 2019

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon