.
Κατηγορία Superbike
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2019 10:59

WorldSBK 2019, 12ος αγώνας, San Juan (Αργεντινή)

Στην επιστροφή του παγκοσμίου Superbike στην Αργεντινή για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν δεν έλλειψε ούτε το θέαμα, ούτε και το δράμα, με πρωτοφανή σκηνικά στις δύο κεντρικές κατηγορίες.

Η πίστα San Juan Villicum της Αργεντινής μπήκε πέρυσι στο πρόγραμμα του WorldSBK, ντεμπουτάρησε με διπλό θρίαμβο του Jonathan Rea (Kawasaki) και φέτος ξαναδέχτηκε με φρεσκοστρωμένη άσφαλτο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα για μια ακόμη παράσταση υψηλών ταχυτήτων με το νέο φορμά των τριών αγώνων.

Έχοντας ήδη κατακτήσει τον τίτλο από τον προηγούμενο αγώνα, ο Rea ήρθε εδώ απλά για να διευρύνει τα απίστευτα ρεκόρ που γράφει στο πρωτάθλημα όπου κυριαρχεί εδώ και πέντε χρόνια.

Ομοίως και στα SSP300, η κατάκτηση του τίτλου από τον Manuel Gonzalez (Kawasaki) στον προηγούμενο αγώνα ελάφρυνε αρκετά το ενδιαφέρον στην κατηγορία.

Πλέον το μεγάλο δράμα εξελίσσεται στην κατηγορία των Supersport 600, όπου οι δύο ομόσταυλοι της Yamaha, Randy Krummenacher και Federico Caricasulo, κρατούν τις δύο πρώτες θέσεις στο πρωτάθλημα και στην Αργεντινή προσέθεσαν άφθονο καύσιμο ενόψει του τελευταίου και αποφασιστικού αγώνα - με σοκαριστικές εξωαγωνιστικές συνιστώσες.

WorldSBK - 1ος αγώνας

Πριν φτάσουμε στην εκκίνηση του πρώτου αγώνα το μεσημέρι του Σαββάτου, είχε προηγηθεί άφθονο παρασκήνιο με την κατάσταση της πίστας. Αρκετοί αναβάτες διαμαρτυρήθηκαν πως οι υψηλές θερμοκρασίες είχαν ως αποτέλεσμα να αναβλύζει λάδια η φρεσκοστρωμένη άσφαλτος και σε διάφορα σημεία ήταν επικίνδυνη.

Μετά από σύσκεψη - όπως αποκάλυψε ο Eugene Laverty - οι αναβάτες αιτήθηκαν να ματαιωθεί ο αγώνας του Σαββάτου και να τρέξουν δύο κανονικούς αγώνες την Κυριακή, καθώς η πρόβλεψη ήταν για χαμηλότερες θερμοκρασίες που θα έκαναν την πίστα "οριακά ασφαλή", όπως είχαν ήδη δει στα πρωινά sessions δοκιμών.

Σύμφωνα με τους αναβάτες, αυτή ήταν και η αιτία για δύο σοβαρές πτώσεις που σημειώθηκαν στις δοκιμές, αυτές των Leon Haslam (Kawasaki) Loris Baz (Yamaha), με τον δεύτερο να καταλήγει στο νοσοκομείο με πόνους στο κεφάλι και να μένει προληπτικά εκτός δράσης,

Το αίτημα ωστόσο απορρίφθηκε, το μέτωπο των αναβατών έσπασε (μετά από πιέσεις, όπως λέει ο Laverty) και τελικά μόνο έξι από αυτούς δεν πήραν μέρος στον πρώτο αγώνα: Chaz Davies (Ducati), Eugene Laverty (Aprilia), Marco Melandri και Sandro Cortese (Yamaha), Leon Camier και Ryuichi Kiyonari (Honda). Θα έτρεχαν ωστόσο κανονικά στις δύο κούρσες της Κυριακής.

Στη δράση του πρώτου σκέλους ο Alvaro Bautista (Ducati) εκμεταλλεύτηκε άριστα την καλή του εκκίνηση από την pole και οδήγησε σε όλον τον αγώνα χωρίς πολλή πίεση. Αρχικά τον κυνήγησε ο Rea, μαζί με τους Michael VD Mark (Yamaha) και Toprak Razgatlioglu (Kawasaki), ενώ όσο περνούσε ο χρόνος μόνο οι δύο πρώτοι κατέβαζαν τα γυρολόγιά τους και τελικά έμειναν μόνοι στη διεκδίκηση της νίκης,

Ωστόσο ο Bautista κατάφερε να ρίξει κι άλλο τους χρόνους του, σε βαθμό που ο Rea δεν μπόρεσε να ακολουθήσει, κρατώντας τη δεύτερη θέση, μπροστά από τον εντυπωσιακό για μια φορά ακόμη Razgatlioglu.

WorldSBK - Superpole Race

Το πρωί της Κυριακής η πυκνή νέφωση είχε ως αποτέλεσμα σημαντικά χαμηλότερες θερμοκρασίες και αυτό ωφέλησε το θέαμα, καθώς η πίστα κρατούσε καλύτερα. Με το σβήσιμο των φώτων ο Bautista έφυγε πρώτος, αλλά στην 6η στροφή τον έπιασε ο Rea, ο οποίος πέρασε πρώτος και συνέχισε γράφοντας διαδοχικά ρεκόρ γύρου ως τη νίκη.

Πίσω του είχαμε δράματα, αρχικά όταν οι Davies και VD Mark είχαν μια σύγκρουση που τους κόστισε την επαφή με την κορυφή, ενώ ακόμη χειρότερα ο Baz, που είχε πάρει το ιατρικό ΟΚ να τρέξει στον αγώνα, έφαγε άλλο ένα highside στην ίδια στροφή (16) με την προηγούμενη μέρα και βγήκε εκ νέου εκτός μάχης.

Ο Rea δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα ως την καρό σημαία, κρατώντας πίσω του σε απόσταση τον Bautista, ενώ τρίτος αναδείχθηκε ξανά ο Razgatlioglu.

WorldSBK - 2ος αγώνας

Για μια φορά ακόμη ο Rea αποδείχθηκε απλησίαστος, καθώς οδήγησε τον αγώνα σχεδόν σε όλη του διάρκεια, ξεκινώντας από την pole ως νικητής του αγώνα Superpole Race το ίδιο πρωί.

Ο Bautista προσπάθησε να τον απειλήσει και ήταν εκεί για να εκμεταλλευτεί ένα λάθος του πρωταθλητή στον 7ο γύρο, αλλά ο Rea απάντησε μόλις στον επόμενο γύρο και έκτοτε δεν ανησύχησε ξανά. Οδήγησε ως την καρό σημαία και έγραψε ένα ακόμη ιστορικό ρεκόρ: έγινε ο πρώτος αναβάτης που βαθμολογείται σε 45 συνεχόμενους αγώνες!

Αντιθέτως, ο Bautista βγήκε εκτός ρυθμού από τη στιγμή που τον ξαναπέρασε ο Rea και στη συνέχεια άρχισε να χάνει θέσεις. Πρώτος και καλύτερος ο ομόσταυλός του, Davies, ο οποίος έκανε έναν ταχύτατο και εντυπωσιακό αγώνα από τις πιο πίσω θέσεις.

Τρίτος ξανά ο Razgatlioglu, με τον εντυπωσιακό Τούρκο πιτσιρικά να συμπληρώνει 7 βάθρα στους τελευταίους 8 αγώνες και να παίρνει αυτοδίκαια τον τίτλο του πρώτου ανεξάρτητου (δηλαδή δορυφορικού) αναβάτη.

Στα αξιοσημείωτα του αγώνα ξεχωρίζει η κατάκτηση του τίτλου Ομάδων από την εργοστασιακή Kawasaki.

WorldSSP

Η μεσαία κατηγορία είχε άφθονο δράμα πριν καν φτάσουμε στην πίστα, καθώς οι δύο αναβάτες της Bardahl Evan Bros. WorldSSP Team Yamaha, Krummenacher και Caricasulo, ερίζουν για τον τίτλο και ο τρίτος, Jules Cluzel (επίσης με Yamaha), ακολουθεί με αριθμητικές ελπίδες.

Έχοντας πάρει από ένα μηδενικό έκαστος στον προηγούμενο αγώνα, οι δύο πρώτοι βρίσκονται σε μια αγχωτική κατάσταση, η οποία έγινε ακόμη χειρότερη όταν ο Cluzel έφυγε πρώτος στην εκκίνηση αφήνοντάς τους 5ο κι 6ο αντιστοίχως.

Κάπου εκεί ο Caricasulo άρχισε να ανεβαίνει θέσεις, με τον Krummenacher να ακολουθεί λίγες θέσεις πιο πίσω.

Όταν ο Caricasulo έφτασε στη δεύτερη θέση άρχισε μια στενή κοκορομαχία με τον Lucas Mahias (Kawasaki), η οποία έδωσε στον Krummenacher την ευκαιρία να φτάσει κοντά τους και να αρχίσει να απειλεί.

Τότε άρχισαν τα κρίσιμα λάθη και δράματα. Αρχικά ο Isaac Vinales (Yamaha) παραλίγο να βγάλει εκτός τον Krummenacher, μετά ο Caricasulo έκανε το λάθος και βρέθηκε τέταρτος την ώρα που ο μεγάλος του αντίπαλος ήταν τρίτος μπροστά του.

Όπως καταλαβαίνετε, η ανάγκη του Caricasulo να περάσει τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας ήταν έντονη και αυτό τον οδήγησε σε μια άκομψη προσπέραση με πλευρική σύγκρουση των δύο ομόσταυλων που παραλίγο να τους βγάλει εκτός μάχης.

Το τελικό αποτέλεσμα βέβαια ήταν πως έχασαν μαζί θέσεις, έτσι ο Cluzel πανηγύρισε μια σπουδαία νίκη που τον διατηρεί (οριακά) ζωντανό στο κυνήγι του τίτλου, μπροστά από τον Mahias και τον Vinales.

Η δε τέταρτη θέση πήγε στον Γάλλο Corentin Perilari (Yamaha), ο οποίος γλίτωσε μια φορά την παραλίγο πτώση του και σύγκρουση με τον Krummenacher, αλλά τελικά βρέθηκε να τερματίζει μπροστά του.

Ο Caricasulo κατάφερε μόλις την 5η θέση, ενώ ο Krummenacher την 7η, γεγονός που τον διατηρεί πρώτο μεν, αλλά με μόλις 8 βαθμούς από τον Ιταλό ομόσταυλό του. Μετά το τέλος του αγώνα, δε, προέβη σε μια απίστευτη καταγγελία, ισχυριζόμενος πως η ίδια του η ομάδα του έδωσε έναν κινητήρα με χαμηλότερη απόδοση από αυτόν του Caricasulo με αποτέλεσμα να μη μπορεί να παλέψει στα ίσια!

Στην ουσία, πάμε για ένα φινάλε-θρίλερ στο Κατάρ, με δύο ομόσταυλους να έχουν πολλά ανάμεσά τους, αλλά μόνο 8 βαθμούς να τους χωρίζουν από ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ο δε Cluzel ακολουθεί 22 βαθμούς πίσω και θα πρέπει πρακτικά να γίνουν σημεία και τέρατα για να πάρει τον τίτλο, αλλά με τέτοια επεισόδια στη μέση, ποιος αποκλείει το ο,τιδήποτε;

WorldSSP 300

Ο Gonzalez (Kawasaki) είχε ήδη εξασφαλίσει τον τίτλο από τον προηγούμενο αγώνα στη Γαλλία, ωστόσο η μάχη για τη δεύτερη θέση της κατάταξης μαίνεται.

Η περσινή πρωταθλήτρια, Ana Carrasco (Kawasaki) ήταν αυτή που αναδείχθηκε μεγάλη νικήτρια στο θρίλερ της Αργεντινής, καθώς πήρε πρώτη την καρό σημαία μόλις 2 δέκατα μπροστά από τον Gonzalez!

Ο αγώνας ήταν τόσο κλειστός που ο τρίτος, Scott Deroue (Kawasaki) τερμάτισε 4 δέκατα από την Carrasco, ενώ και ο τέταρτος, Andy Verdoïa (Yamaha) απείχε λιγότερο από 6 δέκατα από τη νικήτρια!

Αυτό σημαίνει πως τώρα έχουμε μια ισοβαθμία στη δεύτερη θέση της κατάταξης, με την Carrasco και τον Deroue στους 106 βαθμούς, ενώ και ο Verdoïa δεν απέχει πολύ, μόλις 17 βαθμούς από τους δύο μπροστινούς του.

Επόμενος και τελευταίος αγώνας για όλες τις κατηγορίες του WorldSBK είναι το τελευταίο σαββατοκύριακο του Οκτώβρη, 24-26, στο Κατάρ.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογία WorldSBK

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2019 17:19

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon