.
Κατηγορία Superbike
Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2019 13:06

WorldSBK 2019, 12ος αγώνας, Losail (Κατάρ)

Ολοκλήρωση μιας μαγικής χρονιάς για τον Jonathan Rea και την Kawasaki με τριπλό θρίαμβο στον τελευταίο αγώνα.

Το πέσιμο της αυλαίας για το 2019 και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbikes έγινε υπό το φως το πανίσχυρων προβολέων στην έρημο της Αραβικής Χερσονήσου και την πίστα του Κατάρ.

WorldSBK - Πρώτος αγώνας

Εκεί ο Jonathan Rea (Kawasaki) ξεκίνησε το επικό κλείσιμο της χρονιάς με μια σπουδαία νίκη στον πρώτο αγώνα, μετά από μια μάχη αμιγώς Βρετανική.

Με τον Alvaro Bautista (Ducati) να έχει μείνει πίσω από νωρίς στον αγώνα, ο Rea οδήγησε από την αρχή, καταδιωκόμενος από τους Alex Lowes (Yamaha), Sandro Cortese (Yamaha) και Tom Sykes (BMW).

Ενόσω ο Sykes έμενε πίσω, συνεπεία μιας σύγκρουσης με τον Leon Haslam (Kawasaki), ο Chaz Davies (Ducati) ήταν αυτός που ξεχώρισε κερδίζοντας διαρκώς θέσεις και ανεβαίνοντας για να απειλήσει του πρωτοπόρους.

Στο τέλος ο Davies κατάφερε να πιάσει κορυφή, πέρασε τον Lowes και βάλθηκε να κυνηγήσει και τον Rea, κάτι που εν τέλει αποδείχθηκε αδύνατο στους 5 γύρους που επέμεναν.

Κάπως έτσι συμπληρώθηκε το βάθρο του πρώτου σκέλους, με τον Bautista να καταφέρνει μόνο μια μοναχική 4η θέση.

WorldSBK - Superpole Race

Για μια φορά ακόμη ο Rea ήταν ακαταμάχητος, παίρνοντας από νωρίς την πρωτοκαθεδρία και, με μια σειρά πολύ γρήγορων γύρων, απλά εξαφανίστηκε.

Ο μόνος που προσπάθησε να τον κυνηγήσει ήταν ο Bautista, ο οποίος καθάρισε από τον δεύτερο γύρο με τον Lowes και προσπάθησε να παλέψει για τη νίκη, μα ο ρυθμός του Rea ήταν καταιγιστικός και ουδείς κατάφερε να τον πλησιάσει ως το τέλος.

Στο τέλος ο Lowes συμπλήρωσε το βάθρο της Superpole Race.

WorldSBK - Δεύτερος αγώνας

Το τελευταίο αγωνιστικό σκέλος πριν πέσει η αυλαία του 2019 στο Παγκόσμιο SBK ήρθε με μια ακόμη νίκη για τον Rea.

Ο Βορειοϊρλανδός πρωταθλητής πέρασε περίπου τα δύο τρία του αγώνα σε μια σφικτή μάχη με τις δύο Ducati των Bautista και Davies, αλλά στο τελευταίο κομμάτι της κούρσας έριξε κι άλλο τα γυρολόγιά του και άφησε τους πάντες πίσω.

Με τον πεντάκις πρωταθλητή να παίρνει και την τρίτη νίκη στο Κατάρ, ο Davies ήταν αυτός που επικράτησε για τη δεύτερη θέση επί του Bautista για μόλις 1 δέκατο του δευτερολέπτου, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως ο τέταρτος Lowes ακολουθούσε σε απόσταση άνω των 9 δευτερολέπτων από τον τρίτο!

Όσο για τον Rea, τα κατορθώματά του δεν έχουν τελειωμό. Με το τέλος του αγώνα στο Κατάρ ο Rea έχει υπογράψει ακριβώς τι μισές νίκες που έχει πάρει η Kawasaki συνολικά στην ιστορία της στο WorldSBK!

Σα να μην έφτανε η 73η νίκη του με την πράσινη ZX-10RR, ο Rea σημείωσε εδώ τη 17η φετινή του νίκη και επέκτεινε ένα μοναδικό του ρεκόρ, καθώς συμπλήρωσε 49 σερί αγώνες σε βαθμολογούμενη θέση, ενώ φέτος έκλεισε τη χρονιά με 37 αγώνες πάντα μέσα στην πρώτη πεντάδα!

Δικαίως η εργοστασιακή Kawasaki κατέκτησε στο Κατάρ και τον τίτλο των Ομάδων, ενώ ο Toprak Razgatlioglu χάρισε στο Ιαπωνικό εργοστάσιο και τον τίτλο της πρώτης ανεξάρτητης ομάδας, δηλαδή της Turkish Puccetti Racing.

Το κλείσιμο του 2019 βρίσκει τον Alex Lowes να κατακτά την τρίτη θέση στη βαθμολογία, 158 βαθμούς πίσω από τον δεύτερο Bautista, ενώ θα έχει να λέει πως κράτησε πίσω του τον ομόσταυλο Michael Van Der Mark, τον οποίο επέλεξε να κρατήσει η Yamaha και του χρόνου, αδειάζοντας τον Άγγλο που δεν του ανανέωσε το συμβόλαιο.

WorldSSP

Φτάνοντας στον τελικό αγώνα του Κατάρ η κατηγορία των 600 κυβικών είχε δύο αναβάτες της Yamaha, Randy Krummenacher και Federico Caricasulo, να ερίζουν για τον τίτλο, με πιθανό μπαλαντέρ τον Jules Cluzel πάνω σε μια ακόμη Yamaha.

Όπως είναι μάλλον προφανές, οι δύο πρωτοπόροι έτρεχαν με το τεράστιο άγχος μιας πτώσης που θα τα κατέστρεφε όλα και έτσι απέφυγαν να πάρουν πολλά ρίσκα. Παλεύοντας στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα στις παρυφές της εξάδας, άφησαν τις μάχες κορυφής και έπαιξαν τη γάτα με το ποντίκι, κοιτώντας ο ένας τον άλλο περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο μέσα στην πίστα.

Στα τελευταία στάδια του αγώνα ο Lucas Mahia (Kawasaki) είχε ανοίξει μια υγιή διαφορά και κάλπαζε προς την τρίτη του φετινή νίκη, καταδιωκόμενος από τον Cluzel και τον Isaac Vinales (Yamaha), οι οποίοι και στελέχωσαν το τελευταίο βάθρο του 2019 με αυτήν ακριβώς τη σειρά.

Ακριβώς πίσω τους, σε απόσταση 5 δευτερολέπτων, μαινόταν το μεγάλο δράμα, με τον Caricasulo να ανεβαίνει τέταρτος και να βάζει τον Corentin Perolari (Yamaha) ανάμεσα σε αυτόν και τον Krummenacher.

Ακόμη κι αν τερμάτιζαν έτσι όμως, ο τίτλος θα πήγαινε στον Ελβετό. Παρόλα αυτά, ο Krummenacher δεν άφησε τίποτε στην τύχη (όπως να έπεφτε ένας από τους πρωτοπόρους και ο Caricasulo να επωφελείτο κρίσιμων βαθμών) και στον τελευταίο γύρο πέρασε και τον Perolari για να είναι βέβαιος πως θα έχει υπό έλεγχο τον ομόσταυλό του.

Όπερ και εγένετο, ο Caricasulo τερμάτισε τέταρτος και ο Krummenacher πέμπτος, εξασφαλίζοντας τον τίτλο της μεσαίας κατηγορίας και γινόμενος ο πρώτος Ελβετός που καταφέρνει κάτι τέτοιο στην ιστορία των Supersport.

Το ενδιαφέρον είναι πως ο Caricasulo έχει ήδη υπογράψει την προαγωγή του στην ομάδα GRT Yamaha για το WorldSBK 2020, ενώ ο πρωταθλητής Krummenacher δεν έχει οριστικοποιήσει το μέλλον του, το οποίο δεν είναι απαραιτήτως εξασφαλισμένο μετά τις δηλώσεις του στον προηγούμενο αγώνα πως η ίδια του η ομάδα τον σαμποτάρει με κατώτερη μοτοσυκλέτα για να πάρει τον τίτλο ο Caricasulo.

World SSP300

Η μικρή κατηγορία έκλεισε τη χρονιά της με έναν φανταστικά αμφίρροπο αγώνα, ο οποίος ολοκληρώθηκε με ένα εντυπωσιακό φώτο φίνις και έξι Kawasaki Ninja 400 σε απόσταση 0.9 δευτερολέπτων από τον πρώτο στον έκτο.

Μεγάλος νικητής αναδείχθηκε ο Scott Deroue, μπροστά από τον ομόσταυλό του Koen Meuffels και τον Bruno Ieraci.

Ο πρωταθλητής του 2019, Manuel Gonzalez, πήρε την 4η θέση, ελάχιστα μπροστά από την περσινή πρωταθλήτρια και κάτοχο της pole position στο Κατάρ, Ana Carrasco, ενώ την πράσινη εξάδα συμπλήρωσε ο Αυστραλός Tom Edwards.

Μετά και τον αγώνα του Κατάρ ο Deroue πήρε όσους ακριβώς βαθμούς χρειαζόταν για να προσπεράσει την Carrasco στη δεύτερη θέση της κατάταξης, αφήνοντάς την τρίτη.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογία WorldSBK 2019

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2019 13:11

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon