.
Κατηγορία Superbike
Τρίτη, 03 Μαρτίου 2020 12:36

WorldSBK 2020, 1ος αγώνας, Philip Island (Αυστραλία)

Αρχή με ένα αξέχαστο θρίλερ στην Αυστραλία

Σε πείσμα των διαρκώς αυξανόμενων ακυρώσεων εξαιτίας του κορονoϊού, ο πρώτος αγώνας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Superbikes διεξήχθη κανονικότατα στην Αυστραλιανή πίστα, με τους αναβάτες να μας χαρίζουν αμίμητο θέαμα και αγωνιώδεις τερματισμούς που κρίθηκαν όλοι στο νήμα.

Η πρώτη κανονιά έπεσε στη διαδικασία της Superpole όπου ο Tom Sykes ανέβασε τη BMW S 1000 RR του στην πρώτη θέση εκκίνησης με ένα εντυπωσιακό νέο ρεκόρ πίστας.

WorldSBK – 1ος αγώνας

Στην εκκίνηση ο Sykes έφυγε πρώτος ακολουθούμενος από τον Jonathan Rea (Kawasaki), ο οποίος πολύ γρήγορα τον πέρασε για να αναλάβει τα ηνία. Όμως ο συμπατριώτης του δεν έμεινε πίσω, πίεσε και σύντομα προσπάθησε να ξαναπεράσει, σε μια κίνηση που είχε ως αποτέλεσμα οι δυο τους να έρθουν σε επαφή.

Ο μεν Sykes διατηρήθηκε στην πρώτη θέση, ωστόσο ο Rea έκανε μια μικρή βόλτα εκτός πίστας και μοιραία έχασε πολλές θέσεις. Ο πρωταθλητής πίεσε για να ξαναφτάσει τους πρωτοπόρους, προσπάθεια που είχε άδοξο τέλος όταν έπεσε και εγκατέλειψε στον 5ο γύρο του πρώτου αυτού σκέλους.

Στη συνέχεια τέσσερεις αναβάτες καταδίωξαν τον Sykes, οι Toprak Razgatlioglu και Michael Van Der Mark της Yamaha, ο Alex Lowes της Kawasaki και ο νεοφερμένος Scott Redding με τη Ducati του.

Ο αναβάτης της BMW κρατήθηκε πρώτος για περίπου μισό αγώνα, όμως όταν τον πέρασε πρώτος ο Redding, αυτός άρχισε να υποχωρεί και μέσα σε δύο γύρους είχε βρεθεί 4ος, για να συνεχίσει την οπισθοχώρησή του μέχρι την 9η θέση, όπου και τερμάτισε.

Στο μεταξύ μπροστά οι τέσσερεις έβαζαν φωτιά στις προβλέψεις, ανταλλάσοντας θέσεις μεταξύ τους διαρκώς και κάπως έτσι φτάσαμε στους δύο τελευταίους γύρους. Εκεί οι δύο Yamaha κρατούσαν την πρωτοκαθεδρία και όλα έδειχναν πως οδηγούμασταν σε μια ενδοοικογενειακή μονομαχία, ωστόσο λίγες μόλις στροφές πριν την καρό σημαία ο Lowes έκανε την επίθεσή του στον VD Mark με επιτυχία και, όσο ο Ολλανδός ξανάβρισκε τον ρυθμό του, τον πέρασε και ο επερχόμενος Redding.

Ως κερασάκι στην τούρτα, ο Lowes επιχείρησε να επιτεθεί στον Razgatlioglu στην ευθεία τερματισμού, για να χάσει τη νίκη από τον εντυπωσιακό νεαρό Τούρκο μόλις για 7 χιλιοστά του δευτερολέπτου!

Ο δε Redding ακολουθούσε 34 χιλιοστά του δευτερολέπτου πιο πίσω, ενώ ο VD Mark έχασε το βάθρο για κάτι λιγότερο από ένα δέκατο. Μιλάμε για την εγκυκλοπαιδική ερμηνεία του σφικτού τερματισμού.

Θετικότατο ήταν το αγωνιστικό ντεμπούτο των δύο Honda της Team HRC, καθώς οι Leon Haslam και Alvaro Bautista άνοιξαν τη σεζόν με τις 5η και 6η θέση αντιστοίχως, περίπου 4 δευτερόλεπτα πίσω από τον 4ο VD Mark, αλλά περισσότερη σημασία έχει πόσους άφησαν πίσω τους – όπως τη δεύτερη εργοστασιακή Ducati με τον Chaz Davies, τις δύο εργοστασιακές BMW, αλλά και τον Loris Baz της Ten Kate Yamaha που είχε βγάλει μάτια μερικές μέρες πριν στην τελευταία επίσημη δοκιμή πριν τον αγώνα.

WorldSBK – Superpole Race

Στον σύντομο αγώνα των 10 γύρων που μεσολαβεί των δύο αγωνιστικών σκελών, το δράμα ξανά χαρακτήρισε τη δράση. Αυτή τη φορά ο Rea εκτοξεύτηκε στην εκκίνηση, πέρασε αναίμακτα τον Sykes και στρογγυλοκάθησε στην κορυφή για να μείνει εκεί ως το τέλος.

Δεν ήταν και τόσο εύκολο όσο ακούγεται ωστόσο, καθώς οι Razgatlioglu και Redding έμειναν κολλημένοι στη ρόδα του για το μεγαλύτερο μέρος της διάρκειας του αγώνα, μόνο που οι περισσότερες προσπάθειές τους στράφηκαν στο να νικήσει ο ένας τον άλλο, αλλάζοντας μεταξύ τους θέσεις.

Αυτό έκανε λίγο πιο εύκολη τη ζωή του Rea, πάντως η επικράτησή του μόνο απροβλημάτιστη δεν ήταν. Και πώς να ήταν δηλαδή, όταν στην καρό σημαία ο Razgatlioglu τερμάτισε 67 χιλιοστά του δευτερολέπτου πιο πίσω και ο Redding άλλα 5 χιλιοστά μετά;

Μιλάμε για μια ανάσα πριν χρειαστεί φώτο-φίνις για να βγει ο νικητής και το δράμα στο Phillip Island καλά κρατούσε.

WorldSBK – 2ος αγώνας

Το δεύτερο σκέλος του εναρκτήριου αγώνα έφερε ξανά αγωνιώδη εξέλιξη στο Phillip Island, καθώς ο Rea ανέλαβε να οδηγήσει από την αρχή. Αυτή τη φορά είχε έναν μόνο ουσιαστικό αντίπαλο, τον νέο του ομόσταυλο Lowes, ο οποίος τον ακολουθούσε για όλη του διάρκεια, μέχρι που έκανε την κρίσιμη κίνηση στον προτελευταίο γύρο.

Εκεί κατάφερε να πάρει το slipstream του αντιπάλου του στην ευθεία και να τον περάσει, για να μείνει πρώτος και να πάρει την πρώτη του νίκη από το 2018 (τότε με τη Yamaha).

Έτσι ο Rea έμεινε δεύτερος, χωρίς ιδιαίτερη πίεση από τον Redding που ολοκλήρωσε ένα ονειρικό ντεμπούτο στο WorldSBK με τρεις τρίτες θέσεις σε ισάριθμους αγώνες – ακολουθώντας στα βήματα του Bautista που είχε ξεκινήσει εξίσου δυναμικά την περσινή σεζόν με τη Ducati.

Πίσω από τις θέσεις του βάθρου ξεχώρισε ο MD Mark στην 4η, ενώ πίσω του τερμάτισαν δύο αναβάτες που ήρθαν από το πουθενά. Συγκεκριμένα, οι Davies και Bautista ξεκίνησαν τον αγώνα από τις θέσεις 15 και 14 αντίστοιχα, αλλά στο τέλος έφτασαν 5ος και 6ος, έχοντας περάσει κόσμο και κοσμάκη στην πορεία.

Αντίστροφα κινήθηκε αυτή τη φορά ο Razgatlioglu, αφού είχε μια επαφή με τον Loris Baz που τον έβγαλε εκτός μάχης, ενώ και ο Baz έχασε πολλές θέσεις και κάθε ελπίδα για μια διάκριση στην Αυστραλία.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, στην κατάταξη προηγείται ο Lowes με 51 βαθμούς, με τον Redding δεύτερο στους 39 βαθμούς και τον Razgatlioglu τρίτο στους 34. Ο πρωταθλητής Rea ακολουθεί από κοντά με 32 βαθμούς και όλα τα σημάδια δείχνουν πως οδεύουμε προς ένα εξαιρετικά αμφίρροπο πρωτάθλημα με πολλούς εν δυνάμει νικητές και άφθονο θέαμα σε απρόβλεπτους αγώνες. Τι καλύτερο;

WorldSSP

Με τον πρωταθλητή του 2019, Randy Krummenacher να έχει αλλάξει τη Yamaha του για την MV Agusta και τον δευτεραθλητή, Federico Caricasulo, να έχει προαχθεί στο WorldSBK, η σεζόν του Παγκοσμίου Supersport 600 άρχισε με λίγες σταθερές για να στηρίξουν προβλέψεις.

Και, από τον πρώτο αυτόν αγώνα, αποδείχθηκε πως προγνωστικά δεν χωρούν εύκολα, καθώς η νίκη πήγε στον rookie Andrea Locatelli (Yamaha), ο οποίος οδήγησε τη μάχη από νωρίς και ουδέποτε απειλήθηκε ουσιαστικά.

Ούτε όταν εφαρμόστηκε το πιτ στοπ για αλλαγή ελαστικών, που έπρεπε να γίνει υποχρεωτικά ως τον 10ο γύρο.

Δεύτερος τερμάτισε ο έμπειρος Ιταλός Raffele De Rosa με την MV Agusta και τρίτος ο Jules Cluzel με Yamaha.

Τα Supersport 300 δεν έτρεξαν στην Αυστραλία, καθώς οι αγώνες τους γίνονται μόνο στους Ευρωπαϊκούς γύρους του WorldSBK.

Επόμενος σταθμός του πρωταθλήματος είναι στις 13-15 Μαρτίου στο Κατάρ, αν και πλέον φαίνεται πολύ δύσκολο να γίνει αυτός ο αγώνας από τη στιγμή που ήδη ματαιώθηκε ο πρώτος αγώνας MotoGP στην πίστα Losail εξαιτίας του κορονοϊού και της απαγόρευσης εισόδου (εκτός αν μπουν σε 14ήμερη καραντίνα πρώτα) που ισχύει στο εμιράτο για τους Ιταλούς πολίτες.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογία πρωταθλήματος WorldSBK 2020

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03 Μαρτίου 2020 13:58

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon