.
Κατηγορία Superbike
Δευτέρα, 03 Αυγούστου 2020 13:59

WorldSBK 2020, 2ος αγώνας, Jerez (Ισπανία)

#Reddingpower

Με δύο πειστικές νίκες ο νέος αναβάτης της Ducati επανέφερε στη μνήμη εικόνες από την περσινή έναρξη του πρωταθλήματος. Επιστροφή Marco Melandri στη δράση.

Με τέσσερεις διαφορετικούς νικητές από τρία εργοστάσια σε έξι αγώνες στη μεγάλη κατηγορία, η σεζόν του 2020 υπόσχεται να είναι καυτή.

Η χρονιά θα ξεκινούσε έτσι κι αλλιώς με αρκετές προκλήσεις, προεξάρχοντος του Alvaro Bautista που άφησε τη Ducati για να αναλάβει το νέο Honda CBR1000RR-R καθώς τη θέση του γέμισε ο αποδεδειγμένα γρήγορος και ιδιαίτερα έμπειρος Scott Redding – θεωρούμενος στα χαρτιά ως διεκδικητής του τίτλου.

Εξίσου σημαντική αποδεικνύεται η μετακίνηση του Toprak Razgatlioglu από την Kawasaki στη Yamaha, γεγονός που υπογραμμίστηκε από τη νίκη του νεαρού Τούρκου στο πρώτο σκέλος του πρώτου αγώνα της χρονιάς στο Phillip Island τον Μάρτιο.

Στην περίοδο της διακοπής προκάλεσε αίσθηση η ανακοίνωση επιστροφής του Marco Melandri στη δράση, καβάλα σε μια Ducati της Barni Racing Team. Η δε επανεμφάνιση του βετεράνου στην πίστα αποδείχθηκε σαφώς ανώτερη των προσδοκιών.

Έκτοτε ωστόσο πέρασαν πέντε ολόκληροι μήνες αδράνειας ελέω πανδημίας και η επανέναρξη του πρωταθλήματος στις 2 Αυγούστου στο Jerez δεν άφηνε πολλά περιθώρια για προγνωστικά – κάτι που επιβεβαιώθηκε από τα αποτελέσματα του ισπανικού αγώνα σε όλες τις κατηγορίες.

WorldSBK

Ο Scott Redding (Ducati) είχε δείξει από τον πρώτο αγώνα - με τρεις τρίτες θέσεις - πως οι φιλοδοξίες για κορυφή δεν ήταν απλώς παχιά λόγια. Η επανεκκίνηση στην καλοκαιρινά καυτή Jerez τον βρήκε σε δαιμονιώδη φόρμα, κάτι που υπογραμμίστηκε από την pole position που κατέκτησε.

Βέβαια, η διαδικασία της Superpole ανέδειξε πρωτίστως κάτι άλλο: οι τρεις πρώτοι μετρήθηκαν στο ίδιο δέκατο και σε απόσταση 40 χιλιοστών μεταξύ τους, σε μια σχάρα εκκίνησης με 11 αναβάτες στο ίδιο δευτερόλεπτο, έξι εκ των οποίων χωρισμένοι από λιγότερο από μισό (5 δέκατα). Θες ανταγωνιστικό γκριντ; Ιδού!

Το πρώτο σκέλος του Σαββάτου (1/8) ξεκίνησε με τον Jonathan Rea (Kawasaki) στην κεφαλή της δράσης και τους Toprak Razgatlioglu (Yamaha) και Redding πίσω του. Ο πρωταθλητής έδειξε διάθεση να ξεφύγει, ωστόσο αυτή δεν μετουσιώθηκε ποτέ σε ανάλογο ρυθμό.

Αντιθέτως, ο Redding καθάρισε με τον νεαρό Τούρκο και κυνήγησε τον Rea, για να τον περάσει στον 14ο γύρο. Έκτοτε απλά άνοιξε διαφορά ως τη νίκη, παίρνοντας την καρό σημαία με άνεση άνω του δευτερολέπτου για την παρθενική του νίκη στο WorldSBK.

Rea και Razgatlioglu συμπλήρωσαν το βάθρο.

Superpole Race. Στον σύντομο αγώνα των 10 γύρων ο πρωταθλητής ξεκίνησε τρίτος και πριν συμπληρωθεί γύρος είχε περάσει μπροστά όπου και έμεινε ως το τέλος.

Όπως και στο πρώτο σκέλος, οι βασικοί του διώκτες ήταν οι Redding και Razgatlioglu, ώσπου ο δεύτερος έμεινε από τεχνικό πρόβλημα.

Ωστόσο ο αναβάτης της Ducati δεν κατάφερε να απειλήσει ιδιαίτερα τον Rea , τερματίζοντας δεύτερος, αρκετά μπροστά από τον τρίτο Michael van der Mark (Yamaha).

Το δεύτερο σκέλος του WorldSBK το μεσημέρι της Κυριακής, υπό ασφυκτική ζέστη, ξεκίνησε με ένα μπουλούκι έξι αναβατών να προσπαθεί να ξεχωρίσει από τα πρώιμα στάδια του αγώνα, μα μόνο ο Redding το πέτυχε. Καθώς άνοιγε διαφορά από τους υπόλοιπους, τον ακολούθησε ο Rea και άρχισε να μυρίζει μονομαχία.

Ατυχώς, ο Βορειοϊρλανδός δεν ήταν σε καλή φόρμα και, αντί να πλησιάσει τον πρωτοπόρο, άρχισε να χάνει θέσεις, αρχικά από τον Chaz Davies (Ducati) και λίγο αργότερα από τον Razgatlioglu – που είχε ξεκινήσει 10ος και είχε κάνει εντυπωσιακό ανέβασμα ως τις θέσεις του βάθρου.

Ο Redding δεν είχε ιδιαίτερο άγχος πλέον, ενώ ακόμη και όταν ο Davies εκμεταλλεύτηκε τις κοκορομαχίες Rea-Razgatlioglu ξεφεύγοντας και κλείνοντας πρόσκαιρα τη διαφορά, αυτός απάντησε με ταχύτερο ρυθμό κι έτσι θεμελίωσε τη δεύτερη νίκη του, πάνω από 3 δευτερόλεπτα μπροστά από τον ομόσταυλό του.

Για τον Rea ωστόσο η κακή μέρα είχε κι άλλο κατήφορο, καθώς τον πέρασαν και οι Michael Ruben Rinaldi (Ducati) και Alex Lowes (Kawasaki), αφήνοντάς τον στην 6η θέση.

Με το κλείσιμο του ισπανικού αγώνα η Ducati πανηγυρίζει μια διπλή νίκη που είχε να δει από το 2012, ενώ ο Redding στρογγυλοκάθησε στην κορυφή της κατάταξης με 24 βαθμούς διαφορά από τον Rea. Βέβαια, με 62 διαθέσιμους βαθμούς σε κάθε αγώνα είναι προφανές πως αυτή δεν συνιστά μαξιλαράκι ασφαλείας, ενώ όλοι θυμόμαστε τι έκανε ο πρωταθλητής στον Bautista πέρυσι και τι χαοτική διαφορά μάζεψε και ανέτρεψε μέσα σε μερικούς αγώνες.

Μιλώντας για Bautista, αυτός και ο ομόσταυλός του στη Honda, Leon Haslam, διάγουν παράλληλους βίους από πλευράς αποτελεσμάτων φέτος. Αναμενόμενα δεν είναι ανταγωνιστικοί στον βαθμό που θα ήθελαν, τερματίζοντας στη Jerez στις θέσεις 7 και 8 στα δύο σκέλη (δεν τερμάτισε στη Superpole Race) ο πρώτος και ακόμη πιο πίσω ο δεύτερος.

Πρώτος ιδιώτης στην κατάταξη είναι ο αναγεννημένος Loris Baz με τη Yamaha της Ten Kate, παίρνοντας μια 5η θέση στο πρώτο σκέλος και κρατώντας την 7η θέση στην κατάταξη, πάνω από τις εργοστασιακές Honda και BMW.

Αξιέπαινη τουλάχιστον ήταν η επανεμφάνιση του Marco Melandri με την Panigale V4R της Barni. Αν και είχε πάνω από έναν χρόνο να αγωνιστεί, φαίνεται πως διατηρείται σε καλή φυσική κατάσταση και το ταλέντο του φυσικά διατηρείται ακέραιο. Προκρίθηκε μόλις 19ος στη σχάρα εκκίνησης, μα έκανε πολύ γρήγορους αγώνες περνώντας πολύ κόσμο για να τερματίσει 8ος και 9ος στα αντίστοιχα σκέλη. Ελπίζουμε αυτό να είναι ένα δείγμα ακόμη καλύτερων αποτελεσμάτων στους επόμενους αγώνες, καθώς ο έμπειρος Ιταλός θα προσαρμόζεται περισσότερο στη νέα του μοτοσυκλέτα που ελάχιστα έχει οδηγήσει.

WorldSSP

Επιστρέφοντας με ένα νέο φορμά αγώνων, η κατηγορία των 600 κυβικών (όπως και αυτή των 300) έτρεξε δύο αγώνες στη Jerez, έναν το Σάββατο κι έναν την Κυριακή.

Η μεγάλη είδηση είναι η ανάδυση ενός νέου πρωταγωνιστή και δη rookie. O Ιταλός Andrea Locatelli τρέχει φέτος με τη Yamaha για πρώτη φορά στο WorldSSP, ωστόσο έχει ήδη ένα γερό βιογραφικό στα 23 του χρόνια: μεταξύ άλλων, πρωταθλητής CIV Moto3 (2013) και θητεία στη Moto2 με καλούς τερματισμούς (εξάδα).

Ο νεαρός είχε εκπλήξει ευχάριστα με τη νίκη του στον πρώτο αγώνα του Phillip Island, μα στη Jerez έκανε πολλά περισσότερα. Δύο νίκες με άνεση σε ισάριθμους αγώνες και από την pole position παρακαλώ. Κοινώς, κυριάρχησε απόλυτα.

Ισάριθμες φορές δεύτερος, αλλά όχι άμεσα απειλητικός, τερμάτισε ο Jules Cluzel ολοκληρώνοντας τον αποκλεισμό των δύο πρώτων θέσεων από τη Yamaha.

Την ποικιλότητα στο βάθρο εξυπηρέτησαν δύο αναβάτες της Kawasaki, καθώς οι Philipp Oetl στο πρώτο σκέλος και Lucas Mahia στο δεύτερο συμπλήρωσαν το βάθρο.

Στην κατάταξη ο Locatelli εύλογα προηγείται με το απόλυτο των 75 βαθμών, με τον Cluzel δεύτερο (60) και τον Mahias τρίτο (42).

WorldSSP 300

Αν και φέτος φέρει τον χαρακτηρισμό «Παγκόσμιο Πρωτάθλημα», η κατηγορία των 300 κυβικών εκατοστών τρέχει μόνο σε ευρωπαϊκούς αγώνες, έτσι δεν ήταν στο ντεμπούτο της σεζόν στην Αυστραλία και έκανε τον δικό της πρώτο φετινό αγώνα στη Jerez.

Με διπλό πρόγραμμα, όπως και οι άλλες βασικές κατηγορίες, η μικρή κατηγορία είναι φέτος ιδιαίτερα απρόβλεπτη και στην Ισπανία ανέδειξε νέους πρωταγωνιστές.

Το πρώτο σκέλος κέρδισε ο Ισπανός αναβάτης της Yamaha, Unai Orrande, καθώς κυριάρχησε στην πίστα στο δεύτερο μισό του αγώνα των 17 γύρων.

Πίσω του ωστόσο εξείχθηκε ένα δράμα που έφερε έξι αναβάτες να μάχονται στην τελευταία στροφή για δύο θέσεις στο βάθρο. Εκεί έγινε ένας μικρός χαμός, από τον οποίο χαμένη βγήκε η πρωταθλήτρια του 2018 Ana Carrasco (Kawasaki), καθώς σε ένα σφικτό (πλην νόμιμο) προσπέρασμα του ομόσταλού της, Scott Deroue, βγήκε λίγο εκτός πίστας και έπεσε στην 7η θέση.

Κερδισμένοι από τη μάχη ήταν οι Tom Booth-Amos (Kawasaki) και Deroue που συμπλήρωσαν την πρώτη τριάδα του αγώνα.

Στον αγώνα της Κυριακής η δράση ήταν εξίσου ανελέητη, αν όχι περισσότερο. Αυτή τη φορά δεν υπήρχε αναβάτης που να ξεχωρίσει και η νίκη κρίθηκε στη γραμμή του τερματισμού ανάμεσα σε τέσσερεις αναβάτες.

Μεγάλος νικητής ήταν ο rookie Bahattin Sofuoglu (Yamaha), ανηψιός του βασιλιά του WorldSSP Kenan Sofuoglu. Ο νέος Τούρκος ταλαντούχος αναβάτης βγήκε νικητής από μια καυτή μάχη από τον Hugo de Cancellis (Yamaha), ωστόσο αυτός με τη σειρά του είχε προηγουμένως κάνει μια κίνηση στην Carrasco που κρίθηκε παράτυπη και τιμωρήθηκε με ποινή 5 δευτερολέπτων.

Αυτή τον έριξε στη 10η θέση και ανέβασε την Carrasco στη δεύτερη, σε απόσταση μόλις 16 χιλιοστών του δευτερολέπτου από τον νικητή. Ο δε τρίτος, Booth-Amos, έκλεισε το βάθρο σε απόσταση μόλις 5 δεκάτων. Τόσο στενός ήταν ο αγώνας.

Από τη Jerez φεύγουμε με πρωτοπόρο στην κατάταξη τον Άγγλο Booth-Amos με 36 βαθμούς, αλλά πίσω του το τρενάκι δεν επιτρέπει εφησυχασμό: Sofuoglu (35), Orrande (35), Carrasco (29) και Deroue (29) καραδοκούν σε απόσταση βολής.

Ο επόμενος αγώνας θα γίνει το αμέσως ερχόμενο σαββατοκύριακο (7-9/8) στο Portimao της Πορτογαλίας, σε ένα διήμερο που θα έχει και αγώνα MotoGP!

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογία WorldSBK 2020

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 03 Αυγούστου 2020 14:07

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon