.
Κατηγορία Rally Dakar
Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011 00:01

Rally Dakar -2011 - 13th stage / Cordoba – Buenos Aires

 


Το πήρε ο Coma, θρίλερ για τον Lopez!

 


Στον τερματισμό της ημέρας στο Buenos Aires, o Marc Coma πανηγύρισε την 3η νίκη του στο Dakar! Σε θρίλερ εξελίχθηκε ο αγώνας για τον Francisco Lopez που έχασε την 3η θέση από τον Rodriquez λόγω μηχανικών προβλημάτων ενώ ο Patronelli έσπασε το χέρι του και κατάφερε και έτσι να κερδίσει!

Διαδρομή


Η τελευταία μέρα έχει διαφορετικό σκοπό για κάποιους αναβάτες. Άλλοι προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους και να μεταφέρουν τις μοτοσυκλέτες μέχρι τον τερματισμό και άλλοι, παλεύουν για μία ακόμη θέση στο βάθρο. Ωστόσο, τα 645 χιλιόμετρα της απλής, είναι νούμερο πολύ δύσκολο να καλυφθεί έστω και αν βρίσκεται σε ασφάλτινη διαδρομή και όχι σε χώμα. Το καλό της ημέρας ήταν πως η χρονομετρημένη ειδική διαδρομή “περιοριζόταν” στα 181 χιλιόμετρα.

Αυτό για τους περισσότερους αναβάτες ήταν μία σημαντική ανάσα από την πίεση των ημερών. Ωστόσο, τα προβλήματα καραδοκούσαν μιας και η τελευταία μέρα, ήταν τυπικά αγωνιστική με δυσκολίες, αμμώδη εδάφη και χαλασμένη διαδρομή. Στο τελείωμα της ημέρας, στο Buenos Aires, οι τερματίσαντες θα απολάμβαναν ένα εκπληκτικό show στην πίστα ταχύτητας Baradero.

Νικητής για 3η φορά ο Coma!


Η μέρα για τον Marc Coma είχε ένα και μόνο σκοπό: Να τερματίσει και να κρατήσει την διαφορά των 16:36’’ που είχε μέχρι την χθεσινή 12η ειδική διαδρομή της 13ης αγωνιστικής ημέρας. Ο Coma οδήγησε δυνατά και σταθερά και ο Cyril Despres δεν είχε πολλά περιθώρια να διεκδικήσει μία καλύτερη θέση.

Ακολουθούσε όλη μέρα τον Coma χωρίς να μπορεί να καλύψει την σημαντική διαφορά, παρά μόνο αν ο Καταλανός αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα. Στο τέλος της ημέρας τερμάτισαν στην 4η και 5η θέση με τον Despres να προηγείται κατά 1:32’’, νούμερο που τελικά έδω την νίκη στον Coma με συνολική διαφορά 15:04'’!
Το Dakar 2011 κατοχυρώθηκε πλέον στον Marc Coma ο οποίος ισοφάρισε στις τρεις νίκες με τον Cyril Despres.

Σε θρίλερ εξελίχθηκε η μέρα για τον Francisco Lopez! Ο Χιλιανός αναβάτης ο οποίος βρισκόταν στην 3η θέση της κατάταξης μέχρι το 12ο stage, έπαθε ότι φοβόταν την τελευταία μέρα του αγώνα. Ενώ βρισκόταν στην 4η και 5η θέση μέχρι και το δεύτερο σκέλος της χρονομετρημένης ειδικής, αντιμετώπισε μηχανικά προβλήματα. Αποτέλεσμα ήταν να γράψει τον 85ο χρόνο στο 3ο σκέλος και να τερματίσει τελικά 90ος στην κατάταξη της ημέρας με 01:12:34’’ διαφοράς! 

Έτσι, αυτό που ήθελε, να κρατήσει την 3η θέση, τελικά δεν έγινε μιας και αυτή πήγε στον Helder Rodriquez ο οποίος είχε συνολικό χρόνο 01:40:20’’ έναντι  02:09:45’’ του Lopez. Ατυχία ή όχι, ο Χιλιανός, τερμάτισε πάλι 4ος όπως και το 2010 και στέρησε από τους συμπατριώτες του την χαρά να τον δουν στο βάθρο.

Με τους Coma και Despres να έχουν το δικό τους στόχο, λίγο μπροστά γίνονταν μάχες για την 1η θέση της ημέρας. Ο Βέλγος Frans Verhoeven έφερε το BMW του στην 1η θέση της κατάταξη της 13ης και τελευταίας ειδικής κλείνοντας έτσι μία επιτυχημένη συμμετοχή. Λίγο πίσω του βρέθηκε ο Rodriquez με τους De Azevedo, Desrpes, Coma, Knuiman, Pedrero, Ullevaseter, Czachor, Stanovnik, να κλείνουν την δεκάδα.
Ο Σίμος Ταμπαξής στην πρώτη του συμμετοχή στο Dakar κατάφερε να τερματίσει στην 86η θέση.

Το πήρε η Sanz στις γυναίκες!


Αν και ξεκίνησε με μέτρια αποτελέσματα, η ισπανίδα Laia Sanz κατάφερε να πάρει τον τίτλο από την περσινή νικήτρια, Annie Seel! Ισπανία εναντίον Σουηδίας σημειώσατε ένα και αυτό γινόταν καθημερινά τις τελευταίες μέρες. Στο τελευταίο stage, η Sanz τερμάτισε 44η ενώ η Seel στην 77η θέση.

Η τελική κατάταξη στο Dakar βρήκε την νικήτρια της κατηγορίας γυναικών να τερματίζει 39η στην γενική κατάταξη με χρόνο 14:54:18 και την Seel 83η με 15:55:03’’ στους οποίους προστίθενται και άλλες 8 ώρες ποινής

Άλλος ένας Patronelli κερδίζει τα Quad!


Στραβά ξεκίνησε η μέρα για τον Alejandro Patronelli ο οποίος έπρεπε απλά να τερματίσει για να κερδίσει τον αγώνα. Μία πτώση και ένα σπασμένο χέρι τον έκανε να οδηγήσει για 400 χιλιόμετρα με το ένα ώστε να δει την σημαία του τερματισμού! Η μέρα του Laskawiec έφτασε ώστε να κερδίσει την τελευταία ειδική του αγώνα. Αφήνοντας πίσω του 4 λεπτά τον Declerck και 7 τον Patronelli, πανηγύρισε μία νίκη στα Quad.

Ο βασιλιάς της κατηγορίας όμως ήταν ο Alejandro Patronelli που τελικά και παρά τις ατυχίες, πρόσθεσε το όνομά του δίπλα στο επίθετο που είχε κερδίσει πέρσι την κατηγορία (Marcos Patronelli - αδελφός του). Δεύτερος τερμάτισε ο Sebastian Halpen και τρίτος ο Lucas Laskawiec.

Δηλώσεις


Marc Coma - 1ος: “Έπρεπε να εστιάσω στην οδήγηση, ήταν ο μόνος τρόπος για να κερδίσω και αυτό έκανα. Μόλις τελείωνε κάποια δυσκολία, ξεκινούσε κάποια άλλη, πιο δύσκολη. Ξέρουμε ότι το Dakar είναι ένας πάρα πολύ δύσκολος και απαιτητικός αγώνας. Η νίκη αποτελεί την επιβράβευση των προσπαθειών, της προετοιμασίας, των ετών στερήσεων και στόχων. Πρέπει να ευχαριστήσω όλη την ομάδα μου για την βοήθεια που μου δίνουν και την υποστήριξη. Είχαμε τους ίδιους στόχους και αφού τους πετύχαμε είναι πολύ σημαντικό. Τώρα θέλω να ξεκουραστώ και να σκεφτώ τι θα κάνω στο μέλλον. Είναι πολύς καιρός που δεν σκέφτομαι τίποτε άλλο εκτός από το Dakar και το έχω πολλή ανάγκη.”

Cyril Despres - 2ος: ”Πολύ διαφορετική η τελευταία μέρα από τον περσινό αγώνα. Όταν είσαι πρώτος, θες να είναι μικρότερη η διαδρομή, λιγότερες οι μέρες, να τελειώσει. Όταν είσαι δεύτερος, θέλει να επιμηκυνθεί ο αγώνας, να έχεις περισσότερες ευκαιρίες. Ο τερματισμός στο Dakar είναι πάντα ωραίος με τους ανθρώπους να σε περιμένουν και να σε χειροκροτούν. Είμαι στεναχωρημένος που έχω τρέξει σε 11 Dakar και έχω κερδίσει τα 3 και τα υπόλοιπα 8 ανέβηκα στο βάθρο γιατί θα μπορούσα να κερδίσω και τώρα. Έκανα δύο μικρά λάθη τα οποία είχαν πολύ σοβαρές συνέπειες στο αποτέλεσμα.”

Juan Pedrero Garcia - 5ος: “Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος. Πρέπει να ευχαριστήσω τον Marc Coma για την βοήθεια, για όσα μου έμαθε αλλά και για τους χορηγούς γιατί χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσα να είμαι εδώ. Στην 2η μου συμμετοχή βρίσκομαι σε εργοστασιακή ομάδα και τερμάτισα 5ος!”

Alejandro Patronelli - 1ος στα Quad:” Δύσκολα, πάρα πολύ δύσκολα. Αν αναλύσουμε τι συνέβη όλες αυτές τις ημέρες, κανονικά δεν θα έπρεπε να είμαι εδώ. Με τις ατυχίες στην αρχή, την εγκατάλειψη του αδελφού μου που πηγαίναμε μαζί, το σπασμένο μου χέρι σήμερα, κανονικά δεν θα τερμάτιζα. Είχαν μείνει 400 χιλιόμετρα και οδηγούσα με σπασμένο χέρι. Έπρεπε να αντέξω για να τερματίσω και αυτό ήταν πολύ δύσκολο. Από το 2000 δεν έχω κερδίσει τίποτα και τώρα, είμαι εδώ, νικητής του Dakar, με ενά και μισό χέρι! Απλά δεν μπορώ να το πιστέψω.”

Frans Verhoeven - 16ος: “Είχα ένα πάρα πολύ καλό Dakar. Τερμάτιζα σχεδόν κάθε μέρα στην δεκάδα. Είχα μόνο μία κακή μέρα όπου έπρεπε να αλλάξω κινητήρα και χρεώθηκα με 5:30 ώρες ποινή. Θα πάλευα για την 4η θέση αν δεν μου είχε συμβεί αυτό αλλά έτσι είναι οι αγώνες. Τερμάτισα τελικά 16ος και είμαι πολύ χαρούμενος”

Laia Sanz - 1η στις γυναίκες: “Είμαι πολύ χαρούμενη, οι δύο τελευταίες ημέρες κύλησαν πολύ καλά, η απονομή στο βάθρο, ο κόσμος, όλα τα ονειρευόμουν. Είναι απίστευτο, και ας το περίμενα, είναι και πάλι απίστευτο. Είχα ακούσει τόσα πολλά για το Dakar που ήθελα πολύ να τερματίσω. Με ένα δάσκαλο σαν τον Jordi Arcarons ήξερα τι να περιμένω. Πετάω στα σύννεφα, θέλω να τους ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια.”

Sebastian Halpen - 2ος στα Quad: “Το Dakar είναι ο δυσκολότερος αγώνας στον κόσμο και ο συγκεκριμένος ήταν ο πιο σκληρός τα τελευταία δέκα χρόνια. Είμαι πολύ χαρούμενος με την 2η θέση στα Quad και πιο πολύ, που τερμάτισα σε ένα κομμάτι. Το μόνο που θέλω αυτή τη στιγμή είναι να ξεκουραστώ και να μην σκέφτομαι για το Dakar. Το πιθανότερο όμως είναι σε ένα μήνα να ξεκινήσω προετοιμασία μιας και είμαι τρελός με τον συγκεκριμένο αγώνα.”

Helder Rodriquez - 3ος: “ Ο τερματισμός στο βάθρο στο Dakar ήταν το αποτέλεσμα μίας προσπάθειας πολλών ετών. Στην εκκίνηση είχα σαν στόχο το βάθρο αλλά είχα αρκετή διαφορά από τον Lopez. Σήμερα ήξερα ότι αυτός είχε πρόβλημα και καθυστέρησε αλλά δεν γνώριζα αν θα κατάφερνε τελικά να φτάσει σε ιδανικό χρόνο ώστε να διατηρήσει την θέση του. Είναι απίστευτο το ότι τερμάτισα 3ος.”

Αποτελέσματα – Μοτοσυκλέτες

{arttinytable}

Κατάταξη Αναβάτης Μοτοσυκλέτα Συνολικός χρόνος




1 Marc Coma KTM 450 Rally Replica 3:25:00
2 Cyril Despres KTM 450 Rally Replica 3:40:04
3 Helder Rodriquez Yamaha WR 450 F 5:05:20
4 Francisco Lopez Aprilia RXV 450 Tuareg 5:34:45
5 Juan Pedrero KTM 450 Rally Replica 6:32:03
6 Paul Anders Ullevaseter KTM 450 Rally Replica 6:57:56
7 Carlos De Azevedo KTM 450 Rally Replica 7:24:38
8 Ruben Faria KTM 450 Rally Replica 7:38:01
9 Queen Cody Honda CRF 450 X 8:17:10
10 JaseK Czachor KTM 450 Rally Replica 9:38:41
………


39 Laia Sanz Honda CRF 450 X 18:19:18
83 Annie Seel KTM 450 Rally Replica 19:20:03
86 Σίμος Ταμπαξής Sherco SE 450 i-F 23:54:21

{/arttinytable}

Αποτελέσματα - Quad

{arttinytable}

Κατάταξη Αναβάτης Quad Συνολικός χρόνος




1 Alejandro Patronelli Yamaha Raptor 700 15:49:47
2 Sebastian Halpen Yamaha Raptor 700 16:49:40
3 Lucasz Laskawiec Yamaha Raptor 700 22:07:25
4 Christophe Declerck Polaris Outlow 22:08:17
5 Pablo Copetti Yamaha Raptor 700 23:04:46

{/arttinytable}

Φωτογραφίες


ktmimages.com, giofil.com, laiasanz.com, dppi, dakar.com

Video 1

Video 2

Video 3

Video - Podium

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από Τάκης Μανιάτης
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012 23:34

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Rally Dakar - 2011 – 12th stage / Jan Huan – Cordoba Dakar 2012, 1η ημέρα »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon