.
Κατηγορία Rally Dakar
Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2011 21:11

Rally Dakar - 2011 – 12th stage / Jan Huan – Cordoba

 


Κοντεύει στην πηγή ο Coma, κερδίζει ο Declerck!

 

Με τον Despres να πιέζει οδηγώντας εκπληκτικά ξεκίνησε η 13η αγωνιστική ημέρα στο 12o stage. Ο Γάλλος δεν είχε κάτι να χάσει μιας και τελειώνουν οι μέρες και άρχισε να πιέζει με τον Coma να έχει όμως διαφορετική γνώμη. Η βροχή της προηγούμενης μέρας αλλά και η εκκίνηση πρώτα τον φορτηγών, δυσκόλευαν τα πράγματα.

 

Η διαδρομή


Το 12o stage είναι το σημαντικότερο του αγώνα. Με τους αναβάτες να έχουν σχεδόν ξεκαθαρίσει τις θέσεις στην γενική κατάταξη, ένα λάθος είναι σημαντικό να κάνει την διαφορά μία μέρα πριν το τέλος του αγώνα. Την σημερινή ημέρα οι αναβάτες είχαν να καλύψουν 123 χιλιόμετρα απλής διαδρομής και 555 χιλιόμετρα χρονομετρημένης χωρισμένη σε τέσσερα σκέλη.

Λόγω του ότι τα φορτηγά θα εκκινούσαν πρώτα σε αυτή την αγωνιστική ημέρα, οι κίνδυνοι από τη σκόνη των προπορευόμενων θα ήταν μεγάλη. Ειδικά στα πρώτα 100 χιλιόμετρα, η άμμος κυριαρχούσε στο τερέν και τα λάθη θα έκριναν τους αναβάτες. Όπως και έγινε.

Ξέφυγε ο Coma


Η μέρα ξεκίνησε με τον Despres να βάζει τα δυνατά του για να καλύψει το κενό που τον χωρίζει από τον Coma. Οδηγώντας εκπληκτικά μείωσε τη διαφορά κατά 2:30’’ μετά από 240 χιλιόμετρα ειδικής αλλά λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο. Ο Marc Coma οδήγησε χωρίς λάθη σε έναν εκπληκτικό ρυθμό και κάλυψε τη διαφορά που τους χώριζε. Κέρδισε έτσι άλλη μία ειδική στον φετινό αγώνα, την 16η συνολικά στην καριέρα του στο Dakar. Βρέθηκε έτσι μία θέση μπροστά από τον συγχωρεμένο Richard Sainct ο οποίος είχε 15 νίκες στο ενεργητικό του.

Μία μέρα πριν τελειώσει το Dakar ο Coma έχει χτίσει μία διαφορά που μπορεί να θεωρηθεί ασφαλείας μιας και ο Despres βρίσκεται στην 2η θέση με 16:36’’.
Στην 3η θέση βρέθηκε ο Rodriquez με 8 λεπτά διαφοράς από τον Despres και πίσω του ο Francisco Lopez.
Συνεχίζει τις εκπληκτικές εμφανίσεις ο Quinn Gody ο οποίος είναι ο φετινός rookie στο Dakar. Ο Αμερικανός όσο περνούν οι ημέρες ανεβαίνει συνεχώς στην κατάταξη και βρέθηκε πίσω από τον Χιλιανό με το μοναδικό Honda που φτάνει τόσο μπροστά.

Στα αποτελέσματα της ημέρας βρέθηκε πρώτος στην κατάταξη ο Teus Visser και όλοι έμειναν με ανοιχτό το στόμα μιας και είχε 4:40’’ διαφορά από τον Coma.

Αργότερα ανακάλυψαν ότι έχασε το CP4, το τέταρτο τμήμα της χρονομετρημένης ειδικής και έκανε 64 χιλιόμετρα λιγότερα.
Στην γενική κατάταξη συνεχίζει να προηγείται ο Coma με 16:36’’ του Cyril Despres, του Lopez με 59:27’’ και Rodriquez με 01:42:31’’. Ακολουθούν στην δεκάδα της γενικής κατάταξης οι Pedrero, Ullevaseter, De Azevedo, Faria, Cody, Czachor, ενώ ο Σίμος Ταμπαξής βρίσκεται στην 82η θέση.

Quad


Αν και ο χρόνος δεν έχει ιδιαίτερη σημασία πλέον για τον 3ο της γενικής κατάταξης, ο Christophe Declerck φέρνει το Polaris του στην 1η θέση της κατηγορίας για πρώτη φορά φέτος. Τα 06:21:32’’ που τον χωρίζουν από την γενική κατάταξη δεν αποτέλεσαν αφορμή για συντηρητική οδήγηση κι έτσι με 14’’ διαφορά πήρε την ημέρα από τον Sebastian Halpen. Σταθερά συνεχίζει να προηγείται με 58:18’’ o Alejandro Patronelli ο οποίος βλέπει την πρώτη του νίκη στο Dakar να καταφθάνει.

Γυναίκες


Στην 39η θέση της κατάταξης βρίσκεται η Laia Sanz μετά από τις πολύ καλές εμφανίσεις της. Η Ισπανίδα βελτιώνει καθημερινά την απόδοσή της και με την 45η θέση της ημέρας προσθέτει πολύ καλούς χρόνους στην συνολική κατάταξη. Η Seel έχει πέσει αρκετά και οι επιδόσεις της στην 85η θέση της ημέρας την κρατούν αντίστοιχα και στην γενική κατάταξη με τις ελπίδες για διάκριση στην κατηγορία να ευελπιστούν σε μία εγκατάλειψη της αντιπάλου.

Δηλώσεις


Helder Rodriquez: “Εκπληκτική μέρα, είχε απ’ όλα. Είχε δυσκολίες τόσο στην οδήγηση όσο και στην πλοήγηση. Θα προσπαθήσω να πιέσω τον Lopez μιας και απομένει ακόμη μία ημέρα και θα δούμε.”

Marc Coma: “Περίεργη ημέρα μιας και έβρεχε πολύ χτες. Ήταν πολύ τεχνική διαδρομή όπως στους αγώνες endurance και απαιτούσε προσοχή. Απομένουν ακόμη 190 χιλιόμετρα αγώνα την τελευταία μέρα τα οποία θα πρέπει να καλύψουμε. Όμως η διαδρομή είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να δίνει ενδιαφέρον μέχρι τελευταία στιγμή. Άρα πρέπει να περιμένουμε μέχρι αύριο.”

Quinn Gody: ”Του χρόνου θα έρθω ξανά για να τρέξω, όχι μόνο να τερματίσω. Ήταν δύσκολη μέρα μιας και είχαμε μπροστά μας τα φορτηγά. Μόλις τα έφτασα συνάντησα μεγάλες τρύπες και λούκια από τις ροδιές τους που ειδικά στην αμμώδη διαδρομή ήταν πραγματικά δύσκολα. Μαζεύω εμπειρίες και θα έρθω ξανά του χρόνου για κάτι καλύτερο μιας και όπως οδηγάω, πηγαίνω καλά.”

Francisco Lopez: “Ήταν μία μέρα που τα είχε όλα, λάσπη και άμμο και δυσκολίες μαζί με τα φορτηγά που μας ταλαιπώρησαν με την χαλασμένη διαδρομή. Τώρα πρέπει να κρατήσω την θέση μου μιας και ο αγώνας τελειώνει αύριο. Είμαι πολύ χαρούμενος με το αποτέλεσμα μιας και δεν έχω την ίδια εμπειρία ούτε τόσο καλά προετοιμασμένη μοτοσυκλέτα όπως ο Despres και Coma. Αυτοί έχουν 8-9 συμμετοχές σε Dakar ενώ εγώ μόλις 4 ενώ και η μοτοσυκλέτα μου είναι σε στάδιο που την βελτιώνουμε.”

Cyril Despres: “Έπρεπε να επιτεθώ σήμερα, άσχετα αν θα είχε αποτέλεσμα ή όχι. Ξεκίνησα δυνατά και έκοψα ρυθμό στο τέλος μιας και δεν είχα πιθανότητες. ΄Ήταν μία πολύ δύσκολη και μακριά ημέρα και μετά από 555 χιλιόμετρα τέτοιας διαδρομής δεν μπορείς να είσαι δυσαρεστημένος που δεν ήρθαν τα πράγματα όπως ήθελες. Δεν είναι και το τέλος του κόσμου στην τελική.”

Christophe Declerck: “Είχα μία πολύ δύσκολη πρώτη εβδομάδα στον αγώνα μιας και τίποτα δεν πήγαινε σωστά. Εδώ και τρεις μέρες όλα δουλεύουν όπως πρέπει και μαζί με τις εγκαταλείψεις των άλλων αναβατών έχω ανέβει θέσεις. Θα διατηρήσω τη θέση μου μέχρι το τέλος του αγώνα.”

Alejandro Patronelli: “Πρέπει να συγκεντρωθώ στον τερματισμό. Αύριο είναι η μέρα όπου όλοι όσοι τους πήγαν τα πράγματα καλά, θα πανηγυρίζουν. Θέλω να ευχαριστήσω το Θεό, την οικογένειά μου και την ομάδα μου, καθώς και όσους με βοήθησαν κάποια στιγμή μέσα στον αγώνα. Αύριο, αν καταφέρω να τερματίσω χωρίς προβλήματα θα είναι κάτι απίστευτο. Μετά από 18 χρόνια οδήγησης Quad, αυτό το Dakar στο οποίο βρέθηκα μόνος χωρίς τον αδελφό μου Marcos ήταν πραγματικά δύσκολο”.

Φωτογραφίες


Video 1


Video 2


Video 3

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Administrator Γράφτηκε από Administrator
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012 23:40

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon