.
Κατηγορία Rally Dakar
Δευτέρα, 03 Ιανουαρίου 2011 13:04

Dakar 2011 – 1st stage / Victoria - Cordoba

 


Σκόνη και καταιγίδα!

 


Dakar 2011 – 1rst stage /  Victoria - Cordoba



Λίγο δύσκολα ξεκίνησε η πρώτη ουσιαστικά αγωνιστική ημέρα για τους αναβάτες μοτοσυκλετών. Μιας και η χθεσινή, η μέρα της εκκίνησης, αφορούσε μόνο την απλή διαδρομή των 397 χιλιομέτρων μετάβασης στο bivuac της Victoria, ο αγώνας ουσιαστικά ξεκινούσε στο πρώτο stage. Από την Victoria όπου διανυκτέρευσαν οι αναβάτες και μέχρι την Cordoba, σε 566 χιλιόμετρα με τα 192 να αποτελούν την χρονομετρημένη ειδική διαδρομή.

Η διαδρομή περιελάμβανε πολλά σημεία που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν enduro και δυσκόλευαν την οδήγηση. Η Αργεντινή δεν διαθέτει πολλές αμμώδεις εκτάσεις όπως η Αφρική και έτσι το Dakar εδώ πατάει σε πιο σκληρό χώμα. Τα τεχνικά σημεία της διαδρομής διαδέχθηκαν περάσματα από ποτάμια και πετρώδη εδάφη. Τα γρήγορα σημεία επέτρεψαν στους αναβάτες να πλαγιολισθαίνουν με πολλά χιλιόμετρα και να μαθαίνουν σε πραγματικές συνθήκες τις μοτοσυκλέτες τους, μιας και είναι πρώτη χρονιά με 450 κυβικά. Ωστόσο, η έναρξη της βροχής δυσκόλεψε σημαντικά την οδήγηση και κούρασε τους αναβάτες. Χαρακτηριστικά, ο Robby Gordon που συμμετέχει με αυτοκίνητο, ανέφερε πως “It was raining cats and dogs”, και αν είχε αυτός πρόβλημα που έβρεχε γάτες και σκύλους, τι να πούνε και οι αναβάτες.

Μοτοσυκλέτες

Αγωνιστικά, η μάχη ξεκίνησε από τα πρώτα σκέλη της ειδικής όπου ο Despres με τον Farias έπαιξαν το 1-2 με τον Farias να παίρνει κεφάλι στο 2ο σκέλος αφήνοντας 3ο τον Coma. Η πολύ καλή και σταθερή πορεία του Farias τον οδήγησε στη κατάκτηση της πρώτης θέσης για μία ακόμη φορά αποδεικνύοντας ότι δεν αποτελεί μόνο υποστήριξη του Despres. Ο Ruben Farias ξεκίνησε εντυπωσιακά τη χρονιά μιας και στο περσινό Dakar είχε κερδίσει το τελευταίο, 14ο stage του αγώνα. Η ομάδα της KTM βρέθηκε μπροστά κερδίζοντας και τις τέσσερις πρώτες θέσεις. Πίσω από τον Faris βρέθηκε ο Despres με 28 δευτερόλεπτα διαφορά, και στα 46”, πίσω του, ο Coma. Τέταρτος βρέθηκε ο αναβάτης υποστήριξης του Coma, Juan Pedrero, ενώ ακολούθησαν οι Concalves, Street και Lopez. O Βασίλης Ορφανός βρέθηκε στην 113η θέση και όπως είπε ο ίδιος "   Και φέτος εφάρμοσα τη στρατηγική διατήρησης δυνάμεων. Γνωρίζω από τις προηγούμενες συμμετοχές μου ότι τις πρώτες μέρες είναι που γίνεται το μεγάλο ξεκαθάρισμα και ότι από εκεί και πέρα είναι θέμα αντοχής, τεχνικής και εμπειρίας. Λειτουργώ αναγνωριστικά καιπάντα μου βγαίνει. Η σκόνη ήταν τόση που νόμιζες ότι οδηγούσες στην ομίχλη. Στην αρχή και στο τέλος της
διαδρομής «κρύβονταν» τα πιο γρήγορα κομμάτια ενώ τα τελευταία χιλιόμετρα ήταν απίστευτα τεχνικά με εντούρο κομμάτια, ποτάμια και περάσματα."

Quad


Άσχημα τα πράγματα για τον νικητή της κατηγορίας το 2010, Marcos Patronelli. Ο Αργεντίνος, παρά το ατύχημά του τον Νοέμβριο και την απόφαση να συμμετάσχει την τελευταία στιγμή, έφτασε στο bivuac της πρώτης μέρας με καθυστέρηση μιας ώρας. Μέσα στην καταρρακτώδη βροχή, αντιμετώπισε ηλεκτρικό πρόβλημα και έχασε πολύ ώρα για να το επισκευάσει και έτσι φαίνεται πως χάνει κάθε ελπίδα για να υπερασπιστεί τον τίτλο. Αν και είναι νωρίς, είναι άσχημο να ξεκινάς με τέτοιο αποτέλεσμα τον αγώνα. Τον αγώνα υπερασπίστηκε ο αδελφός του, Alejandro που τερμάτισε 5ος (2ος πέρσι) με τελικό νικητή της ημέρας τον Josef Machacek.

Γυναίκες


Φέτος συμμετέχουν έξι γυναίκες στην κατηγορία. Η περσινή νικήτρια Annie Seal βρίσκεται στην 5η συμμετοχή της στον αγώνα, ενώ πέρσι που κέρδισε την κατηγορία, ήταν και 45η στην γενική κατάταξη.  Είναι ήδη γνωστή σαν όνομα και οι θεατές την περίμεναν στον τερματισμό, στην Cordoba. “Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί μου χάρισαν ένα αρκουδάκι το οποίο ονόμασα Osito Cordoba”. Ωστόσο, η νίκη πήγε σε μία γυναίκα που συμμετέχει για πρώτη φορά στο Dakar. Στην πρώτη της συμμετοχή, η Laia Sanz, κέρδισε άνετα την πρώτη μέρα και έφτασε μέχρι την 45η θέση της γενικής κατάταξης. Φαίνεται πως ο συναγωνισμός για τις δύο θα είναι μεγάλος τις επόμενες μέρες μιας και η μία έχει την εμπειρία και η άλλη την τεχνική. Στην κατηγορία γυναικών δεν υπάρχει περιορισμός μιας και λόγω λίγων συμμετοχών, μπορούν να βρίσκονται και σε άλλες κατηγορίες, όπως π.χ. η Camélia Liparoti που τρέχει με Quad.

Φωτογραφίες

ktmimages.com

Video

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Administrator Γράφτηκε από Administrator
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012 23:29

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon