.
Κατηγορία Rally Dakar
Τρίτη, 04 Ιανουαρίου 2011 11:59

Rally Dakar 2011 – 2nd Stage - San Miguel De Tucuman

 



O Despres κερδίζει, ο Coma ακολουθεί

 


Δευτέρα 3 Ιανουαρίου - Cordoba – San Miguel De Tucuman

Πρέπει να είναι το πιο άσχημο συναίσθημα να έχεις κερδίσει την πρώτη θέση και ξαφνικά να σου την παίρνουν μέσα από τα χέρια. Κάπως έτσι πρέπει να ένιωσε το βράδυ μετά από τη νίκη του στο πρώτο stage ο Ruben Farias μιας και, μετά από το ένα λεπτό ποινής που δέχτηκε λόγω προσπέρασης του ορίoυ ταχύτητας, έχασε τη θέση από τον Cyril Despres. Παρέμεινε βέβαια στην 2η θέση αφού και με το ένα λεπτό ποινής, απείχε 15 δευτερόλεπτα από την 3η θέση του Coma (1:59:17).
Η μάχη τώρα ξεκινούσε για τους δύο ομόσταυλους της KTM, Despres και Coma μιας και η πρώτη μέρα με τις δυσκολίες και τη βροχή, δεν ήταν κατατοπιστική.

Cordoba – San Miguel De Tucuman


Η δεύτερη ουσιαστικά, αγωνιστική ημέρα, είχε στο πρόγραμμα την μετάβαση από το bivuac της Cordoba στο San Miguel De Tucunan. Μία διαδρομή χωρισμένη σε δύο τμήματα με την απλή να φτάνει τα 440 χιλιόμετρα και την ειδική χρονομετρημένη διαδρομή τα 300. Η «περιπέτεια» της ειδικής της Δευτέρας 3 Ιανουαρίου, οδηγεί τους αγωνιζόμενους σε νέα εδάφη, στέλνοντας τους στον βορρά, σε ένα σκηνικό με δάση το οποίο σε πολλούς θα θυμίσει θαμνώδη τοπία. Κατά τη διάρκεια της ημέρας η διαδρομή μοτοσυκλετών και quad θα διαχωριστεί από εκείνη των αυτοκινήτων και των φορτηγών, όπως έγινε και στο stage 1. Ένα παλιό μονοπάτι πρόσφερε άφθονα και καμιά φορά θεαματικά άλματα στους αναβάτες.

Ο καιρός σήμερα ήταν καλός με την ζέστη να αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο και την σκόνη να δημιουργεί προβλήματα. Οι αυξημένες ταχύτητες στις μεγάλες ευθείες της διαδρομής και η πούδρα που σηκωνόταν από τον πατημένο δρόμο, μείωνε την ορατότητα με πιθανότητες σημείωσης ατυχημάτων.

Ωστόσο, κάποιοι οδηγοί ανάμεσά τους και ο δικός μας, Βασίλης Ορφανός, δεν κατάφεραν να δουν την πινακίδα ορίου ταχύτητας το οποίο και παραβίασαν, με χρέωση ενός λεπτού ποινής. “Και η σημερινή ειδική ήταν δύσκολη με πολλή σκόνη και γι’ αυτό δεν υπήρχε κανένας λόγος να ρισκάρω σε αυτό το σημείο. Η σκόνη άλλωστε ήταν και ο λόγος για το 1 λεπτό ποινής που μου επεβλήθη για παραβίαση του ορίου ταχύτητας καθώς προσπέρασα την ειδική πινακίδα”, δηλώνει ο ίδιος.

Μοτοσυκλέτες

Με τον Despres να βάζει κάτω το κεφάλι και να ανοίγει τη διαφορά του από τον Coma, ξεκίνησε η δεύτερη αγωνιστική ημέρα κερδίζοντας το πρώτο σκέλος της ειδικής με διαφορά 39 δευτερολέπτων. Αργότερα ο Despres δήλωσε πως, “η διαδρομή θύμιζε μία ατελείωτη πίστα σκι με μικρά άλματα και συνεχή οδήγηση που δεν σε άφηνε καθόλου να ξεκουραστείς. Αποφάσισα να επιτεθώ στο δεύτερος σκέλος αλλά είχα μεγάλο άγχος με τα ελαστικά μου, πίστευα ότι θα αντιμετώπιζα πρόβλημα. Προς το παρόν όλα πάνε καλά και θα συνεχίσω έτσι”.

Τρίτος βρέθηκε ο David Casteau με τον Francisco Lopez και το πρώτο Aprilia στην 4η θέση και μετά από 2 δευτερόλεπτα, τον Olivier Pain να ακολουθεί. “Ήταν μία πολύ καλή ημέρα, ταίριαζε απόλυτα στην μοτοσυκλέτα μου”, δήλωσε ο Lopez. “Από δω και στο εξής θα αρχίσω να οδηγάω επιθετικά μιας και ήθελα λίγο χρόνο να δω τις διαδρομές”. Ακολούθησε το δεύτερο σκέλος με τον Despres να προηγείται και τον Casteau να παίρνει την 2η θέση από τον Coma με διαφορά 18 δευτερολέπτων! Στο 3ο σκέλος τα πράγματα είχαν ξεκαθαρίσει για τον Despres που αύξησε τη διαφορά του κερδίζοντας άνετα, αφήνοντας τον Coma  πίσω του κατά 1:49’’ και 2:35’’ στα συνολικά αποτελέσματα. Είναι ταυτόχρονα το 25ο σκέλος που κερδίζει ο Despres στο Dakar, και μόλις το 3ο όταν βρίσκεται πρώτος στην εκκίνηση και ουσιαστικά ανοίγει τη διαδρομή.

Ωστόσο, αυτός που βρέθηκε κοντά στον Coma ήταν ο Lopez που μείωσε τη διαφορά στα 30’’ αλλά και Casteau, στα 7’’.
Εκπληκτική μπορεί να χαρακτηριστεί η απόδοση του Casteau ο οποίος πάνω σε ένα Sherco, στην πρώτη συμμετοχή του εργοστασίου επίσημα στο Dakar, βρίσκεται μέσα στην κορυφαία πεντάδα.
“Είχα άγχος γιατί χτύπησα ένα θεατή χτες, και έμαθα ότι έσπασε δύο πλευρά. Ευτυχώς δεν είχε μεγαλύτερο πρόβλημα και έτσι προσπάθησα να το βγάλω από το μυαλό μου. Προσπάθησα να προσπεράσω τους Rodriquez, Viladoms και Verhoeven αλλά ήταν πολύ δύσκολο με τόση σκόνη. Να οδηγάς πάντως με ταχύτητες συνέχεια στα 163 χ.α.ω. είναι πολύ καλό για 450cc.”

Ο Νορβηγός Paul-Anders Ullevasεter, δήλωσε ότι του λείπει το γκάζι από το περσινό ΚΤΜ 690 του και προσπαθεί να συνηθίσει το 450, βρίσκεται ωστόσο στην 29η θέση της γενικής κατάταξης.
Πολύ καλές παρουσίες και από τους Έλληνες αναβάτες. Ο Σίμος Ταμπαξής που συμμετέχει με βελγική λισάνς (μόνιμος κάτοικος Βελγίου) έφερε το εργοστασιακό Sherco 450 στην 89η θέση της ημέρας.

Στην 92η θέση τερμάτισε ο δικός μας Βασίλης Ορφανός ο οποίος δήλωσε “τα δύσκολα έρχονται” . Tην Τρίτη 4 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει μαζί με τους υπόλοιπους οδηγούς για ένα ετάπ που θυμίζει την Οδύσσεια: 521 χιλιόμετρα χρονομετρημένης διαδρομής όλο και πιο κοντά στην έρημο Ατακάμα, ακόμα πιο κοντά στα σύνορα με τη Χιλή.
Με το τέλος της ημέρας, 16 οδηγοί πήραν ήδη το δρόμο της επιστροφής για τις πατρίδες τους σε ένα σημείο που το Rally Dakar έχει πολύ δρόμο μπροστά του.

Quad

Με τον περσινό νικητή του Dakar στα Quad, Marcos Patroneli, να έχει βγει ουσιαστικά από την μάχη την πρώτη μέρα λόγω βαθμών ποινής από την καθυστέρηση που είχε, ο αδελφός του Alejandro έχει αναλάβει να σηκώσει ψηλά τη σημαία της οικογενείας αλλά και της Αργεντινής. Κερδίζοντας και τα τρία χρονομετρημένα σκέλη μάχεται ουσιαστικά με τον νικητή της πρώτης μέρας Josef Machachek ενώ προσπαθεί να μπει σφήνα σε αυτούς ο Tomas Maffei. O Marcos Patroneli φτάνει μέχρι την 5η θέση και ανεβαίνει σημαντικά στα αποτελέσματα, ενώ μην ξεχνάμε ότι συμμετέχει μετά από σοβαρό ατύχημα που είχε τον Νοέμβριο.

O Νικητής Alesandro Patronelli δήλωσε πως, “Στόχος μου ήταν να οδηγήσω καλά την ειδική διαδρομή και όχι να κερδίσω. Σίγουρα είναι καλό να κερδίζεις αλλά βασικό μέλημα δεν είναι αυτό. Προσπάθησα να προσπεράσω κάποιους αναβάτες με μοτοσυκλέτες αλλά δεν ήταν εφικτό κάτι τέτοιο με τόση σκόνη. Θα συνεχίσω στον ίδιο ρυθμό και τις επόμενες μέρες.”

Γυναίκες


Οι γυναίκες βρίσκονται πάνω από την εξηντάδα της γενικής κατάταξης αφήνοντας το ένα τρίτο των αντρικών συμμετοχών πίσω τους. Βέβαια μιλάμε για την περσινή νικήτρια Annie Seal από την Σουηδία και την ΙσπανίδαLaia Sanz. Η πρώτη τα έχει βρει λίγο σκούρα από την κύρια αντίπαλο της, Sanz, αφού στο δεύτερο stage της έριξε συνολικά εφτά λεπτά. Η ταχύτατη Sanz τερμάτισε στην 41η θέση αφήνοντας την γελαστή Seal στην 56η θέση. Οι μέρες όμως είναι μπροστά και η εμπειρία θα δείξει σίγουρα τα δόντια της αργότερα.

Φωτογραφίες

κtmimages.com, vorfanos.gr

Video

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Administrator Γράφτηκε από Administrator
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012 23:30

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon