.
Κατηγορία Rally Dakar
Τετάρτη, 05 Ιανουαρίου 2011 13:20

Rally Dakar 2011 – 3rd stage - San Salvador de Jujuy

 


O Despres κάνει το λάθος

 



Με τις εγκαταλείψεις να πέφτουν βροχή συνεχίζεται το Dakar στην νότια Αμερική. Στον τερματισμό της 3ης αγωνιστικής ημέρας, στο San Miguel de Tucuman έφτασαν 29 λιγότερες μοτοσυκλέτες και 5 λιγότερα Quad. Ο αγώνας άρχισε να σκληραίνει πριν ακόμη ξεκινήσει για τον επόμενο σταθμό που είναι το San Salvador de Jujuy και στις διαφορετικές υψομετρικές που θα φτάσουν την διαδρομή κοντά στα 3.500μέτρα.

Η διαδρομή


Η 3η αγωνιστική ημέρα ξεκίνησε Τρίτη 4 Ιανουαρίου από το bivouac που είχε στηθεί στο San Miguel de Tucuman, την πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Αργεντινής, στο βόρειο τμήμα της χώρας, 1311χλμ.από το Buenos Aires όπου δόθηκε η εκκίνηση του αγώνα. Η διαδρομή της 3ης μέρας περιελάμβανε 521 χρονομετρημένης ειδικής  “σπασμένη” στα δύο μέχρι τον τερματισμό, στο bivouac που είχε στηθεί στο San Salvador de Jujuy.

Όσον αφορά στο πρώτο σκέλος, οι οδηγοί των μοτοσυκλετών για μια ακόμα φορά ακολούθησαν ξεχωριστή διαδρομή. Οι διοργανωτές “βύθισαν” τη διαδρομή στα φαράγγια της ερήμου εκεί όπου το κόκκινο της άμμου και των βράχων είναι το κυρίαρχο χρώμα. Από την άλλη, στο δεύτερο σκέλος υπήρχε μια εντυπωσιακή αντίθεση: ο αγώνας πέρασε από χωμάτινες διαδρομές με τα αυτοκίνητα να εξαφανίζονται μέσα σε πυκνό πράσινο δάσος. Τόσο πυκνό που τα φορτηγά αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν διαφορετική διαδρομή μιας και το ύψος των παρμπρίζ περνούσε επικίνδυνα δίπλα από τα κλαδιά των δέντρων.

Ο συγκλονιστικός κόσμος


Οι αμύητοι στο Rally Dakar δεν εντυπωσιάζονται μόνο από το συνεχή μαραθώνιο των οδηγών. Αυτό που τους εντυπωσιάζει είναι ο τρόπος με τον οποίο οι κάτοικοι της Αργεντινής υποδέχονται όλο το "καραβάνι" που μετέχει στον αγώνα. "Είναι πραγματικά συγκλονιστικό»" λέει ο Βασίλης ο οποίος ανάλογη εμπειρία είχε και από τη συμμετοχή του το 2009. "Στο bivouac που στήθηκε στον ιππόδρομο του Tucuman από όπου ξεκινήσαμε την Τρίτη 4 Ιανουαρίου, ο κόσμος σχημάτιζε ουρά 1χλμ. απ’ έξω, με σημαίες στα χέρια,  τραβώντας φωτογραφίες, χειροκροτώντας, ζητώντας αναμνηστικά. Για αυτούς το Dakar είναι μια γιορτή. Υποστηρίζουν με πάθος τους εγχώριους οδηγούς και λατρεύουν οτιδήποτε έχει να κάνει με τον αγώνα. Και μιλάμε για την επαρχία της Αργεντινής και όχι για μεγάλα αστικά κέντρα, γεγονός που το κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακό", σύμφωνα με τον Βασίλη Ορφανό.

Σύμφωνα δε με μαρτυρίες ανθρώπων που συνοδεύουν τις αποστολές των οδηγών οι Αργεντίνοι δε διστάζουν να χειροκροτήσουν ακόμα και τα… συνοδευτικά τροχόσπιτα ενώ 5 τοπικά ραδιόφωνα έχουν 24ωρη κάλυψη του αγώνα με παρουσιαστές επί τόπου, όπως συνέβη στο Tucuman, οι οποίοι ζητούν δηλώσεις από όλους τους συμμετέχοντες. Τηλεοπτικά δε, ο αγώνας καλύπτεται επί  24ωρου από δυο δορυφορικά κανάλια.

Ο Coma επιτίθεται


Όσο ο αγώνας σκληραίνει και οι ειδικές γίνονται πολύ γρήγορες, η πλοήγηση παίζει τον βασικό ρόλο. Όσο γρήγορος και αν είναι ένας αναβάτης, ένα μικρό λάθος στην πλοήγηση μπορεί να του στοιχίσει σημαντικά σε χρόνο ρίχνοντάς τον πίσω αρκετές θέσεις. Σε αυτό το λάθος υπέπεσε ο Cyril Despres ο οποίος έχασε τη διαδρομή στο πρώτο χρονομετρημένο σκέλος με αποτέλεσμα να μείνει πολύ πίσω στην κατάταξη τερματίζοντας 11ος με χρόνο 01:30:14.

Ο Marc Coma που οδηγούσε πολύ επιθετικά και χωρίς λάθη, κάνοντας χρόνο 01:26:25 πήρε κεφάλι και ισοφάρισε τη διαφορά που είχαν από το 2ο stage (07:03:55 - 07:06:16 συνολικού χρόνου στις ειδικές).  “Στην εκκίνηση της ειδικής είχε πολλούς αναβάτες και ήταν δύσκολα να προσπεράσω”, είπε ο Despres, “μετά έκανα το λάθος στην πλοήγηση και έχασα πολύ χρόνο. Δεν έχασα δύο ώρες αλλά τα πολύ σημαντικά λεπτά που είχα κάνει διαφορά. Κατάφερα τελικά οδηγώντας πολύ γρήγορα να τερματίσω 20’’ μετά τον Coma στο τέλος της ημέρας αλλά η χθεσινή διαφορά είχε εξανεμιστεί. Θα ήταν προτιμότερο να κρατήσω αυτά τα λεπτά διαφοράς για μένα.”

Ο Coma κέρδισε για 12η φορά ειδική διαδρομή στο Dakar και έδειξε ότι στόχος του είναι η νίκη και τίποτε άλλο. “Ήταν μία καθαρά αγωνιστική μέρα, ένα γνήσιο stage Dakar. Είχε πολλή πλοήγηση και οδήγηση, και είμαι χαρούμενος που πήγα καλά. Είναι ωραία που κέρδισα το stage αλλά ο στόχος μου είναι η νίκη,” δήλωσε αργότερα ο Ισπανός.

Τα εύσημα όμως πάνε στον Paulo Concalves, τον αναβάτη της BMW που έδειξε τις διαθέσεις του από το πρώτο σκέλος. Κέρδισε την 1η ειδική διαδρομή του 3ου stage  (Concalves - 01:26:07, Coma - 01:26:25) ενώ στην 2η ακολούθησε τον Coma από κοντά στην 2η θέση (Coma - 02:26:05 - Concalves - 02:27:17,). Γεγονός που τον έφερε στην 3η θέση της ημέρας και 4η θέση της γενικής κατάταξης. Αξιοσημείωτη η επίδοση του Olivier Pain που με δύο τρίτες θέσεις στις χρονομετρημένες ειδικές, τερμάτισε 4ος την ημέρα και μένει στην ίδια θέση στην γενική κατάταξη, πίσω από τον Ruben Farias.

O Lopez και οι Έλληνες

Άτυχος στάθηκε ο αναβάτης της Aprilia, Francisco Lopez όταν αντιμετώπισε πρόβλημα με την τάπα του ρεζερβουάρ. “Έχασα αρκετό χρόνο για να την διορθώσω και βρέθηκα πίσω σήμερα (7ος). Νιώθω όμως καλά γιατί αύριο περνάμε στην Χιλή που είναι το σπίτι μου και πιστεύω θα πάω καλύτερα”

Επιθετικά οδήγησε ο Βασίλης Ορφανός και τα δύο χρονομετρημένα σκέλη του 3ου stage. Με τα εδάφη να θυμίζουν αρκετά Ελλάδα, έφτασε στην 54η θέση του πρώτου σκέλους και την 64η του δεύτερου, κάτι που τον έφερε 71ο στο τέλος της ημέρας και 82ο στην γενική κατάταξη. “Ήταν μια δύσκολη ειδική με αρκετή πέτρα. Ταυτόχρονα όμως ήταν η ευκαιρία μου να κερδίσω με ασφάλεια μερικές θέσεις οδηγώντας επιθετικά σε εδάφη με πέτρα και βράχια που θύμιζαν πολύ Ελλάδα”, δηλώνει ο ίδιος.

Και συνεχίζει επισημαίνοντας ότι το ετάπ της Τρίτης ήταν μια καλή πρόβα για το ετάπ της επόμενης: “Σήμερα (σ.σ. την Τρίτη) ανεβοκατεβήκαμε βουνά ξεπερνώντας ακόμα και τα 3300 μέτρα. Στόχος ήταν να προετοιμαστεί προοδευτικά το σώμα για την αυριανή ημέρα καθώς αύριο η δυσκολία δε θα είναι στα πολλά χιλιόμετρα αλλά στο μεγάλο υψόμετρο (4800μ) που καλούμαστε απότομα να ανέβουμε. Δυσκολία και για εμάς ως προς τη φυσιολογία αλλά και για τις μηχανές», λέει ο Βασίλης ο οποίος θυμάται ότι σε μια αντίστοιχη ειδική το 2009 πολλοί συναθλητές του υπέφεραν από υπνηλία και είχαν τάσεις λιποθυμίας.
Απτόητος συνεχίζει και ο άλλος Έλληνας, Σίμος Ταμπαξής με τερματισμούς στην 85η και 89η θέση στις ειδικές και 91η θέση στη κατάταξη της ημέρας. Είναι ωστόσο 93ος στην γενική κατάταξη.

Quad - O Maffei προηγείται


Κάθε μέρα και διαφορετική για τους αναβάτες των Quad. Καθώς σκληραίνει το τοπίο και αλλάζει η σύσταση του εδάφους, έχουμε αλλαγές στην πρωτοπορία της κατηγορίας. Ο Alesandro Patronelli, 2ος στο Dakar του 2010, εξακολουθεί να βρίσκεται στους πρωτοπόρους κερδίζοντας μάλιστα και το 2ο σκέλος της ειδικής, όντας 2ος στο πρώτο. Όμως, η διαφορά του από τον έτερο Αργεντίνο Sebastian Halpen που κέρδισε το πρώτο σκέλος δεν ήταν αρκετή για να τον θέσει σε ψηλή θέση στην κατάταξη της ημέρας.

Την έκπληξη κάνει ξανά ο Thomas Maffei που παίρνει δύο 3ες θέσεις και η διαφορά τον κατοχυρώνει στην κορυφή της ημέρας. Ανανεωμένος εμφανίζεται ο περσινός νικητής Marco Patronelli που ατύχησε στο 1ο stage και έχασε αρκετό χρόνο, φτάνοντας μέχρι και την 5η θέση της ημέρας.
Οι αναβάτες που τρέχουν με την πλήρη υποστήριξη της Makan Touratech Hellas, Petar Cenkov & Todor Hristov συνεχίζουν και βρίσκονται στις πολύ καλές 10η και 18η θέση.

Η Seal παίρνει κεφάλι


Όπως αναφέραμε και τις προηγούμενες ημέρες, η Laia Sanz ήταν η κυριότερη αντίπαλος της Annie Seel.

Η εμπειρία της Seel φάνηκε μόλις άρχισε να σκληραίνει ο αγώνας μιας και μείωσε σημαντικά τη διαφορά που την χώριζε από την Ισπανίδα τερματίζοντας και στις δύο χρονομετρημένες ειδικές, 62η. Αυτός την ανέβασε στην 51η θέση της ημέρας και  στην 63η της γενικής κατάταξης μιας και είχαν διαφορά 37 λεπτών στο σύνολο.

Η Laia Sanz που τερμάτισε στην 80η θέση στηο πρώτο χρονομετρημένο σκέλος της ειδικής και 71η στο δεύτερο, έφτασε μέχρι την 77η θέση της ημέρας και 74η γενικής. Απογοητευτικό το αποτέλεσμα θα έλεγε κανείς σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρώτων ημερών όπου η Sanz έφτασε και μέχρι την 44η θέση, με την Seel εκτός 50άδας. Η εμπειρία φαίνεται πως μιλάει και ο αγώνας έχει αρκετές μέρες ακόμη ώστε και η Ισπανίδα να προσαρμοστεί καλύτερα στο νέο είδος αγώνων.

Φωτογραφίες

ktimimages.com, vorfanos.gr, simon-tampaxis.com

Video

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Administrator Γράφτηκε από Administrator
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012 23:30

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Rally Dakar 2011 – 2nd Stage - San Miguel De Tucuman Dakar Rally 2011 - 4th stage – Calama »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon