.
Κατηγορία Rally Dakar
Πέμπτη, 06 Ιανουαρίου 2011 12:26

Dakar Rally 2011 - 4th stage – Calama

 


Μάχη κορυφής

 


Η 4η μέρα βρήκε τους Coma και Despres να μάχονται για μία ακόμη φορά με τον Καταλανό να περνάει στην πρώτη θέση με μικρή διαφορά. Οι εγκαταλείψεις συνεχίζονται με σημαντικότερη του χτυπημένου στο γόνατο Marcos Patronelli, περσινού νικητή στα Quad.
Το stage 4 ξεκίνησε για τους οδηγούς με πολύ κρύο και βροχή μέχρι και το πέρασμα των φυσικών συνόρων με τη Χιλή στα 4800μ. και συνεχίστηκε με τρομερή ζέστη μόλις η διαδρομή άρχισε να κατηφορίζει. Σύμφωνα με τον Βασίλη Ορφανό, οι διαφορές θερμοκρασίας και υγρασίας από την αρχή μέχρι το τέλος ήταν τεράστιες.

Η διαδρομή


Η 4η αγωνιστική ημέρα, την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου ξεκίνησε από το bivouac που έχει στηθεί στο San Salvador de Jujuy, το οποίο βρίσκεται επί αργεντίνικου εδάφους, κοντά στις Άνδεις, 1525χιλιόμετρα από το Buenos Aires. Η απόσταση που είχαν να διανύσουν οι αναβάτες περιελάμβανε 525 χιλιόμετρα απλής διαδρομής και 207 χρονομετρημένης.

Το Dakar αφήνει πίσω του την Αργεντινή και κατευθύνεται στις Άνδεις και στο διάσημο πέρασμα Paso de Jama. Για να φτάσουν σε αυτό το σημείο όμως οι αναβάτες θα πρέπει να αρχίσουν την "ορειβασία" όσο είναι ακόμα νύχτα ενώ αμέσως μόλις περάσουν τα σύνορα, θα ανέλθουν σε υψόμετρο 4800. Σε αγωνιστικό επίπεδο, η είσοδος στη Χιλή σηματοδοτεί την είσοδο στην έρημο Ατακάμα όπως επίσης και το πρώτο ετάπ εκτός δρόμου. Η έναρξη της σχετικά σύντομης ειδικής θα γίνει στα 3300 μέτρα, από ένα σημείο τα οχήματα θα πρέπει να "χειριστούν" πετρώδη εδάφη καθώς οι αμμόλοφοι θα πλησιάζουν.

Το τέλος της ημέρας θα βρει τους αγωνιζόμενους στην Χιλή σε μια από τις πιο άνυδρες πόλεις του πλανήτη, στην Calama. Με τους Χιλιανούς αναβάτες να προσελκύουν τους τοπικούς θεατές ξεκίνησε ο τερματισμός της ημέρας στην Calama. Ο τοπικός ήρωας Francisco “Chaleco” Lopez, εργοστασιακός αναβάτης της Aprilia, ξεσήκωσε τα πλήθη όπως άλλωστε και οι υπόλοιποι τοπικοί αναβάτες. Ο κόσμος είχε συγκεντρωθεί από νωρίς για να απολαύσει κάθε δευτερόλεπτο του τερματισμού και της προετοιμασίας των αναβατών και οδηγών, από την αρχή μέχρι το τέλος.

Οι Χιλιανοί διψούν για ήρωες και μετά τον Carlo De Calardo που τερμάτισε 3ος στο Dakar το 2000, είχαν ανάγκη από ένα νέο αναβάτη. ο οποίος είναι ο Lopez. Ο De Calardo βρισκόταν εκεί σε μία κίνηση εμψύχωσης των αναβατών και θα ακολουθεί κάθε μέρα τους αναβάτες όσο αυτοί βρίσκονται στην Χιλή. Δουλειά του πλέον να προωθεί τον τουρισμό της Χιλής, αν και θα ήθελε πολύ να βρίσκεται εκεί ως συμμετέχων. “Μετά τις δύο αποτυχημένες προσπάθειες συμμετοχής μου με αυτοκίνητο το 2009 και 2010 έψαχνα τρόπο να συμμετάσχω πιο δυνατά το 2011. Μέρος του budget χάθηκε λόγω της κρίσης και έτσι έμεινα απ’ έξω”, δήλωσε ο ίδιος.

Ο Coma συνεχίζει την επίθεση


Με την πλοήγηση να αποτελεί ένα από τα πλεονεκτήματα του Καταλανού Coma (ΚΤΜ) συνεχίστηκε ο αγώνας. Όντας ο πρώτος αναβάτης στην εκκίνηση που ουσιαστικά άνοιγε τη διαδρομή, είχε τα υπέρ και τα κατά του. Υπέρ γιατί δεν είχε άλλους αναβάτες ή φορτηγά ώστε να μην βλέπει καλά από τη σκόνη, κατά γιατί δεν είχε κανένα πάτημα να ακολουθήσει παρά το road book του αγώνα.

Οι διαφορές μεταξύ των δύο εργοστασιακών αναβατών της KTM δεν ήταν τεράστιες, αρκετές όμως για να τους κρατάνε σε έντονο συναγωνισμό. Κερδίζοντας για μία ακόμη φορά την ημέρα μιας και προηγήθηκε και στα δύο χρονομετρημένα σκέλη, ο Coma βρέθηκε μπροστά από τον Despres (ΚΤΜ) για 16 δευτερόλεπτα στην γενική κατάταξη (Coma - 00:45:19 / Despres 00:45:51 στο πρώτο σκέλος,  Coma 02:04:00 / Despres 00:45:51 στο δεύτερο).   
“Ήταν μία πολύ σημαντική μέρα για μένα. Σίγουρα ήταν δύσκολο να ανοίγω το δρόμο αλλά είμαι πολύ χαρούμενος που πήγε καλά. Εύχομαι να συνεχιστεί έτσι και τις επόμενες μέρες γιατί έχουμε δύο πολύ δύσκολες διαδρομές. Τα αποτελέσματα δεν λένε κάτι προς το παρόν μιας και έχουμε αρκετές μέρες μπροστά,” δήλωσε ο Coma.

Από την άλλη πλευρά, ο 2ος πλέον στην κατάταξη Despres δήλωσε πως, “γι’ αυτό το είδος διαδρομής, χρειάζεται να αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι και οδηγείς. Οι αμμώδεις εκτάσεις είναι τελείως διαφορετικές από τις υπόλοιπες μέρες με απότομα κοψίματα. Σήμερα ο Marc Coma οδήγηση εξαιρετικά και είναι μία απίθανη μάχη αυτή που έχουμε. Απομακρυνθήκαμε έτσι αρκετά από τους υπόλοιπους αναβάτες, αλλά είμαι ακόμη δεύτερος με 2 μόνο δευτερόλεπτα διαφορά. ”
Αν και θα ήθελε να εισέλθει στη χώρα του με νίκη όπως την πρώτη φορά του αγώνα, ο Lopez (Aprilia) δεν μπόρεσε να κοντράρει τους προπορευόμενους που άνοιξαν τη διαφορά. Η μάχη τους με τον Ruben Farias (ΚΤΜ) που κέρδισε για 9 δευτερόλεπτα το πρώτο σκέλος (Farias 00:46:45, Lopez 00:46:54), έληξε υπέρ του Χιλιανού ο οποίος τερμάτισε 3ος την ημέρα. “Ήταν μία πολύ γρήγορη μέρα και νιώθω πολύ καλύτερα που βρίσκομαι στη Χιλή. Τερμάτισα 3ος αλλά δεν μπορούσα να κυνηγήσω τους Coma και Despres μιας και κινούνται σε πολύ διαφορετικό επίπεδο. Ακόμη τουλάχιστον δεν μπορώ να τους πιάσω αλλά έχουμε πολλές μέρες μπροστά μας”, είπε ο Lopez.

Ο τραυματισμός


Ένας τραυματισμένος αγκώνας που όμως δεν είναι ικανός να του σταματήσει το όνειρο του Rally Dakar, είναι το “φιλοδώρημα” για τον Βασίλη Ορφανό (Aprilia) από την ειδική διαδρομή στο stage 4 την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου. “Ήταν μια μικρή ειδική αλλά πολύ δύσκολη και επίπονη καθώς ακολουθούσε μετά το πέρασμα των 4800μ. όπου το σώμα έτσι και αλλιώς καταπονείται”, λέει ο Βασίλης και συνεχίζει: “Σήμερα οδήγησα γρήγορα και ήμουν σε μια μέρα όπου κέρδιζα θέσεις καθώς αισθανόμουν ότι πλέον δένομαι με τη μηχανή μου. 20χλμ. όμως πριν το τέλος της ειδικής η σκόνη ήταν αφόρητη. Βοηθούσαν σε αυτό και δυο quad που περνούσαν ταυτόχρονα με εμένα. Η άτυχη στιγμή δεν άργησε να έρθει και έτσι έπεσα από τη μηχανή. Με το πέσιμο άκουσα το κρακ στο χέρι, ωστόσο σηκώθηκα, ανέβηκα ξανά πάνω στη μηχανή και συνέχισα έως τον τερματισμό”.

Ο Βασίλης Ορφανός σύμφωνα με τους γιατρούς της οργάνωσης αλλά και τον γιατρό της ομάδας του Γιώργο Αρεάλη δεν έχει κάταγμα, ο αγκώνας δεν έχει φύγει από τη θέση του όμως έχει ένα πολύ μεγάλο αιμάτωμα. “Μόλις τερμάτισα πήγα στο ιατρείο, μου έβγαλαν ακτινογραφίες, με εξέτασαν κλινικά και διαπίστωσαν μόνο το αιμάτωμα στη μέσα μεριά του αγκώνα. Μου έδωσαν το ΟΚ για να συνεχίσω τόσο οι γιατροί εδώ στην Αργεντινή όσο και ο Γιώργος (σ.σ. Αρεάλης) από την Αθήνα”, λέει ο Βασίλης ο οποίος είναι αφοπλιστικά παθιασμένος για το Dakar και το αποδεικνύει: “Προετοιμάζομαι για την επόμενη μέρα κανονικά. Δεν έχω χρόνο να χάσω ούτε για έναν τραυματισμό. Δεν έχω χρόνο ούτε να ψάξω τα πράγματα μου τα οποία τώρα που σας μιλάω δεν έχουν φτάσει ακόμα στο bivouac. Είμαι ακόμα με τα αγωνιστικά ρούχα και συνεχίζω”, απαντά αποστομωτικά.

O Ορφανός διατήρησε τις χθεσινές πολύ καλές επιδόσεις φέρνοντας μία 65η θέση στη πρώτη χρονομετρημένη, με τον Σίμο Ταμπαξή (Sherco) να βρίσκεται στην 93η θέση. Αντίστοιχα βρέθηκαν στην 87η και 94η θέση της ημέρας, νούμερα που τους κατατάσσουν πλέον στις 73η και 84η θέση της γενικής κατάταξης.

Επιτίθεται η Sanz


Τις πρώτες μέρες του αγώνα η παγκόσμια πρωταθλήτρια motocross είχε δείξει ότι μπορεί να κινηθεί πραγματικά γρήγορα και πως υπολείπεται σε πλοήγηση. Στην πρώτη ειδική της 4ης ημέρας η Sanz (ΚΤΜ) έφερε το καλύτερο αποτέλεσμα της στον αγώνα αφού έφτασε στην 40η θέση της κατάταξης.

Η Seel (ΚΤΜ) σταθερή στην 51η θέση και στις δύο ειδικές, δείχνει ότι τουλάχιστον σε ταχύτητα δεν μπορεί να ανέβει άλλες θέσεις. Η απειρία της Laia Sanz όμως την οδηγεί σε λάθη που καταλήγουν την 67η θέση, στην δεύτερη χρονομετρημένη ειδική. Έτσι η γενική κατάταξη βρίσκει την Σουηδέζα Seel να προηγείται στην 49η θέση και την Sanz να βρίσκεται πολύ κοντά της στην 54η. Σίγουρα έχουμε να δούμε μεγάλη μάχη ανάμεσα στις δύο πρωταγωνίστριες μιας και οι υπόλοιπες της κατηγορίας είναι πάρα πολύ πίσω.

O Patronelli εγκαταλείπει


Μετά από μία άσχημη πτώση και χτύπημα στο γόνατο, έφτασε η ώρα να εγκαταλείψει τον αγώνα ο Marcos Patronelli. Όλα είχαν ξεκινήσει στραβά ούτως ή άλλως για τον νικητή του 2010, αφού μετά από ένα ατύχημα σε προπόνηση τον Νοέμβριο, έσπασε το πόδι του και συμμετείχε τελευταία στιγμή.

Την πρώτη κιόλας μέρα έμεινε από ηλεκτρικά και χρεώθηκε με δύο σχεδόν ώρες ποινή και έτσι όλα έδειχναν εναντίον του. Συνεχίζει ωστόσο με την υποστηρικτική ομάδα μιας και ο αδελφός του Alejandro είναι δεύτερος στην κατηγορία των Quad. Ο πρώτος, Thomas Maffei έχει ανοίξει τη διαφορά τόσο κερδίζοντας και τις δύο ειδικές του αγώνα, όσο και την πρωτοπορεία στην γενική κατάταξη. Πίσω του, Patronelli και Sebastian Halber, αμφότεροι με Yamaha, μοιράζονται ειδικές και γενική με αυτή τη σειρά.

Φωτογραφίες


Video 1

Video 2

 

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Administrator Γράφτηκε από Administrator
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012 23:31

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Rally Dakar 2011 – 3rd stage - San Salvador de Jujuy Rally Dakar 2011 - Stage 5 - Iquique »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon