.
Κατηγορία Rally Dakar
Παρασκευή, 07 Ιανουαρίου 2011 10:35

Rally Dakar 2011 - Stage 5 - Iquique

 


Το Dakar τώρα ξεκινάει!

 


Ο αγώνας δυσκολεύει καθημερινά και οι αχανείς εκτάσεις περνούν στο καθημερινό μενού. Με τον Olivier Pain να εγκαταλείπει μετά από ατύχημα και τον Coma να χάνει την πρωτοπορία λόγω ποινής, έχουμε νέο όνομα στο βάθρο. Ο Paulo Concalves περνάει τελευταία στιγμή τον Lopez που τρέχοντας στα δικά του εδάφη, ελπίζει για νίκη. Με 45 συμμετοχές λιγότερες για τις μοτοσυκλέτες και 9 για τα Quad συνεχίζεται ο αγώνας, λίγο πριν φτάσει στη μέση του και στο αναγκαστικό διάλλειμα για ανασυγκρότηση.

Η Διαδρομή


Η εκκίνηση από την  Calama έγινε σε μία από τις  άνυδρες πόλεις του κόσμου με στόχο να καταλήξει στις ακτές του Ειρηνικού, δυτικά από την θρυλική έρημο Ατακάμα, στο Iquique. Η απόσταση μεταξύ των δύο σημείων περιελάμβανε μόλις 36 χιλιόμετρα απλής διαδρομής ενώ τα υπόλοιπα 423 ήταν χρονομετρημένα.

Μετά από μια αργή εκκίνηση σε βραχώδη, κακοτράχαλα μονοπάτια , το πέρασμα από τα αλατωρυχεία έριξε την μέση ωριαία ταχύτητα: αυτό το μικρό τμήμα με τα λίγα χιλιόμετρα κράτησε τους αγωνιζόμενους απασχολημένους για μια ώρα τουλάχιστον. Ακολούθησε ένα ανοιχτό τερέν, χωρίς σημείο αναφοράς, το οποίο εκτείνεται σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων. Το “φεστιβάλ” των αμμόλοφων ολοκληρώνεται με τη κάθοδο προς το Iquique η οποία υπόσχεται να ανταμείψει όσους αναζητούν συγκινήσεις. Απέναντι από τη θάλασσα, οι οδηγοί χρειάστηκε να κατέβουν μια πλαγιά 3,2χλμ. με μέση κλίση 32%!
“Ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη μέρα σε ένα δύσκολο τερέν με σκόνη και fesh fesh, δηλ. σκόνη σα πούδρα. Αν ήμουν στην Ελλάδα θα έκανα τη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη χωρίς ορατότητα”, περιγράφει ο Βασίλης Ορφανός. O Έλληνας αναβάτης αλλά και πολλοί άλλοι συναθλητές του χάθηκαν μετά το WP 12, λίγο πριν τελειώσει η ειδική. “Βρήκα το δρόμο μου με τη διαίσθηση”, λέει ο Ορφανός ο οποίος θυμίζει ότι οι πραγματικές δυσκολίες ξεκινούν την Παρασκευή όπου η έρημος Ατακάμα έχει την τιμητική της και συνεχίζονται μετά την ημέρα ξεκούρασης όπου ο αγώνας γίνεται ακόμα πιο σκληρός.

Λιγότερο ενθουσιώδεις με το Rally Dakar είναι οι κάτοικοι της Χιλής σύμφωνα με τα όσα μεταφέρει ο Ορφανός. “Είναι χαρακτηριστικά πιο
αποστασιοποιημένοι, το ίδιο ισχύει και για την ίδια τη χώρα, αν και είναι μια από τις διοργανώτριες”, λέει ο Βασίλης. “Ουρές έξω από τα bivouac δε βλέπουμε όπως στην Αργεντινή, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι άλλες εικόνες που προσλαμβάνουμε δεν είναι μαγευτικές: δίπλα στον Ειρηνικό μυρίζει θάλασσα και το μάτι γεμίζουν όχι απλώς αμμόλοφοι αλλά αμμόβουνα!”.

Concalves στην κορυφή!



“Πιστεύω ότι οδήγησα καλά, σταμάτησα λίγο, 4 ίσως και 5 λεπτά για να βοηθήσω τον Olivier Pain που είχε χτυπήσει. Οι κανονισμοί λένε πως πρέπει να σταματήσουμε, να ελέγξουμε αν είναι καλά. Η μοτοσυκλέτα μου λειτούργησε άψογα και κατάφερα αυτό το αποτέλεσμα.” Πώς να μην είναι χαρούμενος ο Paulo Concalves(BMW) ο οποίος πήρε τη χαρά της νίκης του 5ου stage από τα χέρια του Francisco Lopez (Aprilia). “Ο αγώνας μόλις ξεκίνησε. Οι δυσκολίες από σήμερα δείχνουν πιο είναι το πραγματικό Dakar. Έχασα δύο φορές την κατεύθυνσή μου και καθυστέρησα ώστε να βρω το σωστό δρόμο. Σήμερα ήταν μία γνήσια μέρα Dakar με πολλή πλοήγηση και τεχνικά προβλήματα. Οδήγησα προσεκτικά και αφού έχω ένα καλό αποτέλεσμα στο τέλος, είμαι χαρούμενος,” δήλωσε στο τέλος ο Lopez.
Την καλύτερη επίδοση ωστόσο είχε ο Frans Verhoeven από το Βέλγιο ο οποίος κέρδισε το 2ο και 3ο σκέλος της χρονομετρημένης ειδικής με συνολική διαφορά δύο λεπτών. Η επίδοση του Concalves στην πρώτη χρονομετρημένη ήταν πολύ καλύτερη όμως και η διαφορά των πεντέμιση λεπτών, αδύνατον να καλυφθεί (Lopez 02:15:35 – Verhoeven 02:20:56)
Ο δεύτερος στο πρώτο σκέλος της ειδικής Olivier Pain (Yamaha), είχε μια άσχημη πτώση από την οποία έσπασε την κλείδα του. Αναβάτες σταμάτησαν να τον βοηθήσουν αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε περισσότερο από το να περιμένουν το ελικόπτερο της οργάνωσης που τον μετέφερε στο νοσοκομείο. Το Dakar έληξε γρήγορα για τον Γάλλο ευτυχώς χωρίς σημαντικές απώλειες.

Στη μάχη της κορυφής, ο Coma είχε και αυτός μία πτώση από την οποία ο ίδιος δεν έπαθε κάτι, χτύπησε όμως το ψυγείο του και σταμάτησε να το επισκευάσει χάνοντας χρόνο. “Ήταν μία δύσκολη μέρα, σταμάτησα να επισκευάσω το ψυγείο μου και μετά τον ανεφοδιασμό, βρέθηκα στον Pain. Δεν μπορούσα να τον βοηθήσω με κάποιο τρόπο, ενεργοποίησα το συναγερμό και έμεινα μαζί του μέχρι να φτάσει ο αναβάτης – βοηθός μου, Joan Pedrero για να φέρει νερό. Έχασα χρόνο από τον Despres αλλά πιστεύω θα τον αναπληρώσω ξανά. ”

Ο Despres δήλωσε πως, " το είπα στις 04:30 το πρωί ότι θα χρεωνόμουν με ποινή στην εκκίνηση. Ξεκινώντας ξέχασα τα ζεστά γάντια μου και γύρισα να τα πάρω, χάνοντας τα σημάδια της εκκίνησης μέσα στη νύχτα. Χρεώθηκα με 10 λεπτά ποινή αλλά ήδη το ξέχασα με ότι έζησα σήμερα. Ήταν μία διαδρομή απολαυστική με πολλή πλοήγηση και μου θύμισε γιατί αγαπάω τους αγώνες Rally. Ξεχνώντας τους χρόνους, το σημαντικότερο για μένα είναι να είμαι καλά και να απολαμβάνω τη διαδρομή."

Τα τελικά αποτελέσματα βρίσκουν τον Concalves νικητή της ημέρας με τον Lopez και τον Verhoeven να ακολουθούν, αφήνοντας τους πρωταγωνιστές Coma και Despres στις 4η και 5η θέσες. Στην γενική κατάταξη συνεχίζει να προηγείται ο Coma μιας και στα δέκα λεπτά ποινής που χρεώθηκε ο Despres προστέθηκαν και άλλα 14 δευτερόλεπτα. Ακολουθεί ο Lopez με 18:32’’ και ο Concalves με 21:42’’.

Οι Έλληνες αναβάτες συνεχίζουν τις πολύ καλές επιδόσεις με τον Ορφανό να βρίσκεται στην 85η θέση της ημέρας στην χρονομετρημένη ειδική, αποτέλεσμα που τον φέρνει στην πολύ καλή 71η θέση της γενικής. Από την άλλη ο Ταμπαξής με την 103η θέση της ημέρας, τερματίζει στην 85η θέση της γενικής κατάταξης.

Quad


“Ήταν μία πολύ δύσκολη διαδρομή, πολύ σκληρή, εξουθενωτική. Αυτό είναι το Dakar όμως και πρέπει να παλέψεις για να ανταπεξέλθεις στις συνθήκες. Ο Thomas Maffei οδηγάει πάρα πολύ καλά μιας και έχει ταλέντο. Θα συνεχίσω να οδηγάω σε αυτό το ρυθμό και ευελπιστώ να κερδίσει αναβάτης από την Αργεντινή,” δήλωσε εμφανώς καταβεβλημένος ο Alejandro Patronelli.

Ο 2ος του Dakar 2010 σηκώνει τη σημαία της οικογενείας μετά την εγκατάλειψη του αδελφού του Marcos. Ο Thomas Maffei που προηγείτο τις προηγούμενες μέρες και κέρδισε την 4η χρονομετρημένη ημέρα, βρέθηκε πίσω του στην 5η. Το 1:27” που τους χωρίζει δεν είναι μεγάλη διαφορά, μιας και περιέχει και ένα λεπτό ποινής που δόθηκε στον Maffei. Ωστόσο έχει δώσει προσωρινά την πρώτη θέση στον Patronelli που θα πρέπει να παλέψει για να κρατήσει.

Γυναίκες


Ο τερματισμός της ημέρας βρίσκει τη Seel στην 51η θέση της ειδικής και την Sanz στην 62η θέση. Η Seel βρίσκεται στη γενική κατάταξη στην 45η θέση και η Sanz στην 51η. Ο αγώνας βρίσκεται λίγο πριν από το μισό, οι ανακατατάξεις στην κορυφή της λίστα δεν λείπουν ενώ οι γυναίκες φαίνεται να έχουν το δικό τους αγώνα. Η εμπειρία της Seel τις δίνει θέσεις σε καθημερινό επίπεδο και η σταθερότητα φαίνεται στα αποτελέσματα.

Φωτογραφίες

ktmimages.com, vorfanos.gr, laiazanz.com

Video 1

Video 2

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Administrator Γράφτηκε από Administrator
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012 23:31

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Dakar Rally 2011 - 4th stage – Calama Rally Dakar 2011 - 6th stage / Iquige - Arica »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon