.
Κατηγορία Rally Dakar
Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011 00:55

Rally Dakar 2011 - 6th stage / Iquige - Arica

 

O Rodriquez κερδίζει την ημέρα!

 



Η πολυπόθητη νίκη στην 3η χρονομετρημένη ειδική ήρθε για τον Ruben Fariaς, τον αναβάτη – βοηθό του Cyril Despres ο οποίος κάθε χρονιά φροντίζει να κερδίζει και από μία ειδική διαδρομή. Την ημέρα όμως κέρδισε ο Πορτογάλος Helder Rodriquez. Στη μάχη της κορυφής συνεχίζει να προηγείται ο Coma ενώ στα Quad ο Patronelli χτίζει ικανή διαφορά ασφαλείας.

Iquique - Arica

Η έκτη αγωνιστική ημέρα ξεκίνησε από τις ακτές του Ειρηνικού, από το Iquique, με στόχο να καταλήξει πάλι στον Ειρηνικό, στην πόλη Arica. Μία μέρα πριν το ενδιάμεσο διάλλειμα του πολυήμερου αγώνα, η διαδρομή Iquique – Arica, περιελάμβανε 265 χιλιόμετρα απλής διαδρομής και άλλα 456 χρονομετρημένης ειδικής διαδρομής. Η εξερεύνηση της ερήμου Ατακάμα στον αγώνα του 2011 έφερε τους οδηγούς στην Arica, την τελευταία πόλη πριν από τα σύνορα της Χιλής με το Περού.

Μια ημέρα πριν από την ημέρα ξεκούρασης, οι συμμετέχοντες μπήκαν για τα καλά στην έρημο ενώ στο αγωνιστικό κομμάτι περιλαμβάνονται αμμόλοφοι το μέγεθος των οποίων αυξάνεται καθώς θα περνάει η μέρα. Ωστόσο, σύμφωνα με την οργάνωση, σε όλη την ειδική διαδρομή οι οδηγοί βίωσαν μια εναλλαγή αισθήσεων. Μετά την περιήγηση στις αμμοθίνες, οι περισσότεροι αναβάτες είχαν να αντιμετωπίσουν fesh fesh (σ.σ. κονιορτοποιημένη άμμος που γίνεται σα πούδρα).

Όσο για το τμήμα όπου οι αναβάτες χρειάστηκε να κάνουν σλάλομ μεταξύ σκόνης και ξερών χόρτων, η υπομονή αποτέλεσε τον καλύτερο. Οι διαδρομές της Παρασκευής 7 Ιανουαρίου επιφύλασσαν ποικιλία για τους οδηγούς. Η ημέρα τους ξεκίνησε με πέτρα και έντονο ανάγλυφο για να μετατραπεί και να καταλήξει σε αμμόλοφους και fesh fesh. Για πολλούς  οδηγούς τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδος) η ημέρα δεν είχε τελειώσει ακόμα καθώς συνέχιζαν να τερματίζουν.


O Farias κερδίζει


Αποδεικνύοντας πως οι Πορτογάλοι έχουν ικανότητα στην πλοήγηση, ο Ruben Farias (KTM) βρέθηκε μπροστά στην χρονομετρημένη ειδική της 6ης μέρας. Αν και είχε ξεκινήσει μαζί με τον Helder Rodriguez (Yamaha) και προσπαθούσε απλώς να πιάσει τον κάτοχο του τίτλου, Cyril Despres (KTM) του οποίου αποτελεί βοηθός, ο Rodriquez είχε αποφασίσει να τραβήξει δυνατά μπροστά. Ο ρυθμός των δύο ήταν πολύ γρήγορος και έφτασαν γρήγορα τον Despres ο οποίος αντιμετώπιζε προβλήματα με κραδασμούς στην μοτοσυκλέτα του.

Η απόφαση ήταν να συνεχίσει την πολύ καλή προσπάθεια, η οποία απέδωσε τα μέγιστα μιας και ήταν αυτός που έφτασε πρώτος στην γραμμή του τερματισμού της 3ης ειδκής. Η ημέρα όμως είχε τέσσερις ειδικές, όπου εκτός από την 3η, τις υπόλοιπες κέρδισε ο Rodriquez και τερμάτισε πρώτος την ημέρα, με 05:36:17 και με δεύτερο τον Despres με 05:39:21 και 3:04’’ διαφορά. Η διαφορά του Farias στην 4η θέση της ημέρας ήταν στα 6 δευτερόλεπτα, του Coma στην 4η θέση στο 1:20’’ και του Stefan Svitko στα 3:13’’ στην 5η θέση.

Όσον αφορά τους αναβάτες που προηγούνται, ο Coma (KTM)διατηρεί σημαντική διαφορά στα 8:48 λεπτά από τον 2ο Despres ο οποίος αν δεν είχε το δεκάλεπτο ποινής, θα βρισκόταν αντίστοιχα αυτός μπροστά με 1:12’’. Στην 3η θέση βρίσκεται ο Lopez (Aprilia) me 13:24’’ διαφορά η οποία είναι αρκετά μεγάλη, ενώ ακολουθούν οι Rodriquez στα 5:23’’και Farias στα 6:19’’.

Την δεκάδα κλείνουν οι Jordi Viladoms, Johan Street, Frans Verhoeven, Juan Pedrero Garcia, Stefan Svitko με διαφορές που είναι δύσκολο να καλυφθούν. Ωστόσο, η μεγαλύτερη απώλεια είναι σίγουρα ο David Casteau (Sherco – 14ος στο 6ο stage) ο οποίος με την 5ωρη καθυστέρηση της προηγούμενης μέρας, έχει χάσει κάθε ελπίδα για διάκριση. Τώρα το μόνο που μπορεί να κάνει είναι καλές παρουσίες ανά stage χωρίς όμως βαθμολογικό ενδιαφέρον μιας και βρίσκεται στην 42η θέση με διαφορά 5:41:43’’.

Οι  Έλληνες

Οι δύο Έλληνες συνεχίζουν την πολύ καλή τους εμφάνιση κόντρα στα στοιχεία της φύσης και της δυσκολίες της διαδρομής. Έχουν να αντιμετωπίσουν την διαρκώς διαφορετική διαδρομή, τα πολλά χιλιόμετρα κάθε μέρας αλλά και τους πιθανούς τραυματισμούς και την κούραση. Ο Βασίλης Ορφανός τερμάτισε στην 76η θέση της κατηγορίας και συνεχίζει ακλόνητος. “Οδήγησα γρήγορα και κέρδισα θέσεις. Ο τραυματισμός μου (σ.σ. χτύπησε τον αγκώνα την Τετάρτη στο 3ο stage έπειτα από πτώση) για εμένα είναι πια παρελθόν, είναι σα να μην έχω χτυπήσει και ήδη δουλεύω για τον αγώνα της Κυριακής”, περιγράφει ο Βασίλης Ορφανός από το Bivouac της Arica.

“Με το που έφτασα η πρώτη μου δουλειά ήταν να πλύνω τη μηχανή και να βρω τους μηχανικούς της ομάδας για να συζητήσουμε τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν και για να προετοιμάσουμε τη μηχανή για τη συνέχεια. Στα σχέδια μας δεν είναι να αλλάξουμε μοτέρ και παραμένουμε στην κατηγορία Super Production”, λέει.

Στόχος του Έλληνα αναβάτη – όπως δηλώνει ο ίδιος – είναι αφ’ ενός η σωματική ξεκούραση εν όψει της απαιτητικής συνέχειας αλλά και το στήσιμο της μηχανής. “Πρέπει να είναι σαν να μην έχω τρέξει, σαν η Κυριακή να είναι η πρώτη ημέρα του αγώνα”, επισημαίνει ο Ορφανός ο οποίος τερματίζοντας τη Παρασκευή δέχτηκε και τα συγχαρητήρια από τον υπεύθυνο της Aprilia γιατί όπως εξηγεί ο ίδιος, η ομάδα εκτιμά την υπερ-προσπάθεια που κάνει ένας υποστηριζόμενος οδηγός, την ώρα που εργοστασιακοί οδηγοί είναι εκτός.
Άτυχος στάθηκε ο Σίμος Ταμπαξής ο οποίος μετά από 14:30 ώρες ποινή που δέχτηκε, έφτασε να βρίσκεται στην 116η θέση της κατάταξης αλλά συνεχίζει σταθερά.

Προηγείται σταθερά η Seel


Με την Annie Seel να προηγείται σταθερά και να έχει φτάσει στην 37η θέση της γενικής κατάταξης έληξε η αγωνιστική ημέρα του 6ου stage. H Σουηδέζα συνεχίζει την πολύ καλή της εμφάνιση με σταθερή απόδοση, κερδίζοντας κάθε ειδική διαδρομή. Η Laia Sanz βρίσκεται στην 48η θέση, ανεβαίνει σταθερά και η διαφορά των δύο γυναικών βρίσκεται στο 1:16:57’’ και είναι νούμερο που δεν μπορεί να καλυφθεί παρά με κάποια βλάβη ή ατύχημα.

Χτίζει διαφορά ο Patronelli


Όλα φαίνεται να βαίνουν καλώς για τον Alejandro Patronelli. Ο Αργεντίνος αναβάτης (Yamaha), βρίσκεται πρώτος στα Quad και έχει αυξήσει τη διαφορά του από τον Thomas Maffei (Yamaha) στα 6:31’’. Το νούμερο μπορεί να θεωρηθεί ασφαλείας μιας και ο Patronelli είναι ιδιαίτερα σταθερός και γρήγορος. Σημειώνουμε πως ο Patronelli έχει περισσότερους βαθμούς ποινής από τον Maffei συνολικά (16:00’’ – 7:00’’) αλλά η συνολική του απόδοση της προηγούμενες μέρες τον έχει τοποθετήσει στην 1η θέση των Quad. Ακολουθούν οι Halpern, Machacek, Copetti, με μόνο μη Αργεντίνο το Machacek (Τσέχος).

Φωτογραφίες

Video 1

Video 2

Video 3

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από Τάκης Μανιάτης
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012 23:35

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Rally Dakar 2011 - Stage 5 - Iquique Rally Dakar 2011 - 7th stage / Arica – Antofagasta »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon