.
Κατηγορία Rally Dakar
Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011 10:07

Rally Dakar 2011 - 7th stage / Arica – Antofagasta

 


Κερδίζει ο Lopez!

 



Φαίνεται πως η μέρα ξεκούρασης, το Σάββατο 8 Ιανουαρίου, ανάμεσα στο 6ο και 7ο stage ωφέλησε τον Χιλιανό Francisco Lopez. Ο αναβάτης πέτυχε αυτό που ήθελε, να κερδίσει μέσα στη χώρα του μία αγωνιστική ημέρα, πλησιάζοντας περισσότερο τους πρωτοπόρους. Η διαδρομή συνεχίζεται κοντά στον ειρηνικό και η χρονομετρημένη ειδική μειώνεται σε μία προσπάθεια να συνεχίσουν όσο γίνεται περισσότεροι αναβάτες.

Η διαδρομή


Μετά την ξεκούραση στην πόλη της Arica όπου είχε στηθεί το bivouac τoυ 6ου stage, οι αναβάτες ξεκουράστηκαν αλλά και ετοίμασαν τις μοτοσυκλέτες για το υπόλοιπο του αγώνα. Οι μηχανικοί έπεσαν πάνω στις μοτοσυκλέτες προκειμένου να τις κάνουν καινούριες, σαν να μην είχαν τρέξει καθόλου στον αγώνα. Οι χιλιομετρικές αποστάσεις μέσα στην άμμο μπορούν να μειώσουν σημαντικά την αξιοπιστία που είναι ότι σημαντικότερο για ένα τέτοιο πολυήμερο αγώνα. Το 7ο stage ξεκίνησε από την Arica την Κυριακή 9 Ιανουαρίου με στόχο να ολοκληρωθεί στην Antofogasta, επίσης στις όχθες του Ειρηνικού.

Τα χιλιόμετρα της απλής διαδρομής ήταν 208 και της χρονομετρημένης ειδικής 631. Όμως, παρά το ότι οι αναβάτες προέρχονταν από την ημέρα ξεκούρασης, η ASO μετά από τα πολλά προβλήματα που είχαν αρκετοί από τους αγωνιζόμενους στις 2 τελευταίες ειδικές, αποφάσισε, για λόγους ασφάλειας και καλύτερης ροής του αγώνα, να μειώσει το ετάπ της Κυριακής 9 Ιανουαρίου περίπου στο μισό. Έτσι τα 631χλμ. της ειδικής χρονομετρημένης διαδρομής έγιναν 272. Με λιγότερα χιλιόμετρα ειδικής από τον αρχικό σχεδιασμό αλλά εξίσου επίπονα.

Το μενού της ημέρας είχε δύο χρονομετρημένες διαδρομές με το πρωινό ετάπ να είναι χωρισμένο και αυτό στα δυο. Ειδικά οι αναβάτες των μοτοσυκλετών έκαναν διαδρομή enduro αντοχής για περίπου 40χλμ. Ακόμα και όσοι βρίσκονται στην καλύτερη φυσική κατάσταση καταπονέθηκαν από αυτή την δύσβατη διαδρομή μέσα στα φαράγγια. Η ολοκλήρωση του πρώτου μέρους βρήκε τους αναβάτες στις ακτές του Ειρηνικού καθώς τα οχήματα καταδύονταν στους αμμόλοφους κατά μήκος μιας ιδιαίτερα απότομης πλαγιάς.

Ο πρόεδρος της Χιλής στο bivouac


Στο bivouac της Arica βρέθηκε το Σάββατο ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινέρα ο οποίος μάλιστα σε δηλώσεις του εξέφρασε την ελπίδα αλλά κυρίως την πρόθεση οι επόμενοι αγώνες του Dakar να μη περνούν απλώς αλλά να τερματίζουν στη χώρα του.
Σύμφωνα με τον Χιλιανό τύπο και το Περού έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον να είναι μέσα στις διοργανώτριες χώρες το 2012. Ο πρόεδρος του Περουβιανού Ινστιτούτου Αθλητισμού βρέθηκε και αυτός το Σάββατο στο bivouac γεγονός που ενίσχυσε τις φήμες περί “ανόδου” του Dakar μέχρι και τη Λίμα. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο διευθυντής του Rally Dakar, Ετιέν Λαβίν είναι ένθερμος υποστηρικτής της ιδέας ο αγώνας να επεκταθεί όχι μόνο στο Περού αλλά ίσως και στη Παραγουάη και στη Βραζιλία.

Το είπε και το έκανε o Lopez!


Το ήθελε πάρα πολύ ο Lopez (Aprilia) να κερδίσει την ημέρα στην ιδιαίτερη πατρίδα του και είχε καθυστερήσει ήδη. Ήταν όμως το 7ο stage αυτό που θα έδινε τη χαρά στους συμπατριώτες του να πανηγυρίσουν μία άξια νίκη. Αν και η πλοήγηση δεν είναι και το δυνατό σημείο του “Chaleco”, ο συνδυασμός του με την ιταλική μοτοσυκλέτα βρίσκεται πλέον στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Έτσι, οδηγώντας επιθετικά κατάφερε να κερδίσει το πρώτο σκέλος της ειδικής με 4 λεπτά διαφορά από τον Coma και στο τέλος της ημέρας να έχει μειώσει τη διαφορά του κατά 2:21’’.

Αν και μένουν ακόμη 18:27’’ από την κορυφή, ο αγώνας αποκτά γι’ αυτόν διαφορετική βαρύτητα. “Δεν ήταν καθόλου εύκολο μιας και υπήρχε αρκετή σκόνη από την αρχή. Έχασα την εξάτμισή μου περίπου στο μισό της ημέρας και φοβόμουν συνεχώς μην σπάσει ο κινητήρας. Τελικά κέρδισα και αυτό είναι που έχει την περισσότερη αξία, ” δήλωσε ο Lopez.

Στους πρωτοπόρους δεν άλλαξε κάτι μιας και ο Coma (KTM) παραμένει μπροστά στην γενική κατάταξη με 7:24’’ παρά την άνοδο του Despres (KTM). Ξέρουν καλά και οι δύο πως η διαφορά αυτή μπορεί να εξανεμιστεί με μία πτώση, ένα χάσιμο στη διαδρομή, ή ένα μηχανικό πρόβλημα.
“Δύσκολη μέρα με διαδρομή που θύμιζε motocross σε πολλά σημεία. Η σκόνη δεν μου επέτρεπε να προσπεράσω τον Faria μα τελικά στους αμμόλοφους κατάφερα να οδηγήσω στο δικό μου επίπεδο,” δήλωσε ο Coma μετά από μία ακόμη νικηφόρα μέρα.

Συνεχίζοντας την επιθετική οδήγηση, ο Helder Rodriquez (Yamaha) σκοπεύει σε μία θέση στο βάθρο. “Σαν νικητής της προηγούμενης μέρας, ξεκινούσα πρώτος και έπρεπε να “καθαρίσω” ουσιαστικά την διαδρομή, κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Κάποια στιγμή με πέρασε ο Coma και προσπάθησα να τον ακολουθήσω. Στόχος μου είναι ο τερματισμός στο βάθρο, μιας και έχω δυνατούς αντιπάλους όπως ο Lopez που βρίσκεται και σε γνώριμα εδάφη”, δήλωσε ο Rodriquez ο οποίος βρίσκεται στην 4η θέση της γενικής με 14:37’’ διαφοράς από τον Lopez.

Τις καλές εμφανίσεις ξεκίνησε ο Paul Anders Ullevasεter ο οποίος τερμάτισε στην 8η θέση και μπήκε στην πρώτη δεκάδα. Ο αναβάτης είχε πρόβλημα στην αρχή του αγώνα με την μοτοσυκλέτα του μιας και δεν είχε τρέξει ξανά με 450cc και είχε δηλώσει πως πρέπει να την συνηθίσει. “Ήταν ένα πολύ καλό stage για μένα, άρχισα να συνηθίζω την μοτοσυκλέτα και να οδηγώ καλά. Ξέρω πως τώρα δεν μπορώ να κερδίσω αλλά ο στόχος μου να μπω στη δεκάδα άρχισε να γίνεται πραγματικότητα. Τώρα τουλάχιστον απολαμβάνω οδήγηση,” δήλωσε ο ίδιος μετά τον αγώνα, αφού βρίσκεται πλέον στην 10η θέση της γενικής με 17 λεπτά διαφορά από τον Juan Pedrero Garcia.

Άξιος αναφοράς ο Franco Picco, ο 55χρονος Ιταλός που τρέχει ξανά στο Dakar με δική του ομάδα. Ο Ιταλός τερμάτισε στην 58η θέση της ημέρας και βρίσκεται στην 101η θέση της γενικής κατάταξης.

Συνεχίζει ο Ορφανός


Ο Βασίλης Ορφανός μετά και από τον αγώνα της Κυριακής βρίσκεται στην 76η θέση της γενικής κατάταξης. “Και σήμερα ήταν μια πολύ δύσκολη ημέρα με μεγάλες εκτάσεις και απερίγραπτη σκόνη που σηκώνονταν στον αέρα και μείωνε την ορατότητα. Η άμμος που ήταν σαν πούδρα ταλαιπώρησε ειδικά εμάς με τις μοτοσυκλέτες καθώς υπήρχαν σημεία που έπρεπε να κάνεις υπεράνθρωπες προσπάθειες για να περάσεις. Βούλιαζες τόσο πολύ που εμένα μου θυμίζαμε ιστιοπλόους της άμμου", λέει ο Βασίλης.

Ο Έλληνας οδηγός που όπως έχει ο ίδιος δηλώσει σε όλα τα Dakar περιμένει τα δύσκολα για να κάνει επίθεση, διατήρησε τη θέση του στη κατάταξη σε μια ημέρα που είχε πολλές προκλήσεις για τους οδηγούς. “Καθυστέρησα αρκετά προσπαθώντας να διαβάσω το road book. Η σκόνη ήταν τόση που ήταν πραγματικά αδύνατο να δεις τι έγραφε. Αναγκαζόμουν να σταματώ για να δω που θα πάω μετά ενώ από ένα σημείο και έπειτα οι διοργανωτές χρησιμοποίησαν ελικόπτερα προκειμένου να καθοδηγήσουν τους οδηγούς μέσα στη σκόνη”, επισημαίνει ο Ορφανός ο οποίος όπως χαρακτηριστικά λέει ήταν μια μέρα που θύμιζε Σαχάρα όχι μόνο από τη πούδρα αλλά και από τις ακραίες θερμοκρασίες το πρωί και το βράδυ.

“Μένω πιστός στους στόχους μου και συνεχίζω παρά το γεγονός ότι και σήμερα είχα μια μικρή πτώση πάνω στο χτυπημένο μου χέρι η οποία μου προσέθεσε λίγο πρήξιμο στο ίδιο σημείο”, λέει.
O Σίμος Ταμπαξής οδήγησe καλύτερα σήμερα και τερμάτισε στην 104η θέση της γενικής κατάταξης αλλά η διαφορά του με την 103η θέση βρίσκεται στις δύο ώρες, κάτι που καθιστά αδύνατη την προσπέραση.

Αλλαγές στις γυναίκες!


Μετά από 7 αγωνιστικές ημέρες, η Laia Sanz (Honda) περνάει μπροστά στον αγώνα και βρίσκεται στην 45η θέση της γενικής κατάταξης με χρόνο 07:51:07. H σημερινή κατάταξη στην 7η ειδική, στην 41η θέση της έδωσε το πλεονέκτημα στην κατάταξη μιας και η Seel τερμάτισε 90η μετά από λάθος στην πλοήγηση. Η διαφορά τους βρίσκεται πλέον στα 41:32’’ και άλλαξε τα δεδομένα. Πλέον οι ρόλοι αντιστράφηκαν και τα πράγματα είναι δύσκολα για την Seel (συνολικός χρόνος 08:33:35).

Αλλαγές και στα Quad!


“Σήμερα οδήγησα με το μυαλό, αν και δεν πήγα όσο γρήγορα θα ήθελα τελικά. Οδήγησα όμως με προσοχή και έκανα το δικό μου αγώνα. Για τι υπόλοιπες μέρες θα δούμε,” δήλωσε ο νικητής της ημέρας, Sebastian Halpen. Με τον Patronelli να καθυστερεί και να τερματίζει 11ος με 9:34’’ διαφορά από τον Thomas Maffei, εξανεμίζεται η διαφορά που είχαν πριν την ημέρα ξεκούρασης. Αυτόματα, ο Maffei ο οποίος βρισκόταν στη 2η θέση, τερματίζοντας στην 9η θέση, περνάει μπροστά στην γενική κατάταξη με συνολική διαφορά 3:03’’.

Φωτογραφίες

ktmimages.com, giufilracing.com, laiasanz.com

Video 1

Video 2

Video 3

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Administrator Γράφτηκε από Administrator
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012 23:36

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon