.
Κατηγορία MotoGP
Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2022 10:01

MotoGP 2022, 9ος αγώνας, Catalunya (Ισπανία)

Ο ασταμάτητος Quartararo, ο υπερβολικά άτυχος Bagnaia και ένα ασύλληπτο λάθος του Aleix Espargaro.

Ο ένατος γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος MotoGP στην πίστα Circuit de Barcelona-Catalunya είχε επί δύο μέρες έναν αδιαφιλονίκητο φαβορί που γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μικρή απόσταση από την πίστα της Βαρκελώνης: τον Aleix Espargaro της Aprilia.

Μεταξύ των ταχύτερων σε όλα τα δοκιμαστικά, πήρε την pole position με νέο ρεκόρ πίστας και έδειχνε πως, αν δε νικούσε, δύσκολα θα έχανε το βάθρο.

Αν κάτι μάθαμε από τις ελεύθερες και προκριματικές δοκιμές Παρασκευής και Σαββάτου είναι πως οι Ducati δεν είναι ανίκητες, ακόμη και μια πίστα με τεράστια ευθεία. Οι Desmosedici έγραφαν μεν ταχύτατους χρόνους σε μεμονωμένους γύρους, στις προσομοιώσεις αγώνα όμως φάνηκε πως ειδικά οι GP22 δυσκολεύονταν λίγο περισσότερο στη γλιστερή άσφαλτο της καταλανικής πίστας όταν η θερμοκρασία ανέβαινε, και στη Βαρκελώνη έκανε πολλή ζέστη και τις τρεις μέρες.

Ο δε πρωταθλητής 2021 και πρωτοπόρος 2022, Fabio Quartararo τα είχε όλα, όχι σε καθησυχαστικό βαθμό, αλλά έδειχνε βέβαιο πως θα παίξει μεταξύ των πρωταγωνιστών του αγώνα.

 ds 0842 2.gallery full top fullscreen

Με την εκκίνηση του Grand Prix είχαμε δράματα, καθώς ένα μεγάλο λάθος του Takaaki Nakagami (Honda) μέσα στο μπουλούκι του πρώτου γύρου είχε ως αποτέλεσμα να πέσει παίρνοντας μαζί του τους, ανήμπορους να αντιδράσουν, Pecco Bagnaia (Ducati) και Alex Rins (Suzuki) – με τον δεύτερο να αποκομίζει και ένα κάταγμα στο χέρι από την πτώση.

Αυτό αποδείχθηκε βούτυρο στο ψωμί των Quartararo και A. Espargaro, οι οποίοι είχαν φύγει πρώτοι στην εκκίνηση και πρόλαβαν να γλιτώσουν το μακελειό, έτσι βάλθηκαν να απομακρυνθούν στον δικό τους ρυθμό από νωρίς. Οι μόνοι που τους ακολούθησαν ήταν οι δύο αναβάτες της Pramac Ducati, Jorge Martin και Johann Zarco.

Ο Quartararo από νωρίς επέβαλε έναν ρυθμό που μόνο αυτός μπορούσε να κρατήσει και μέσα σε μια χούφτα γύρους είχε αρχίσει να χάνεται στον ορίζοντα, ενώ πίσω δινόταν μια μάχη τριών για δύο θέσεις στο βάθρο, από την οποία γρήγορα καθάρισε ο A. Espargaro που έδειχνε πως δεν έχει τον ρυθμό να παλέψει για τη νίκη, αλλά θα ήταν άνετα δεύτερος.

41 aleix espargaro ds 6602.gallery full top fullscreen

Μέχρι που φτάσαμε στον τελευταίο γύρο, όπου ο αναβάτης της Aprilia έκανε ένα τρομερό λάθος ενόσω περνούσε τη γραμμή του τερματισμού για προτελευταία φορά. Ο Espargaro νόμισε πως τερμάτιζε, έκλεισε το γκάζι και άρχισε να χαιρετά τον κόσμο, ενώ χρειάστηκε να τον περάσουν και οι δύο Pramac Ducati, η Suzuki του Joan Mir και η Ducati του Luca Marini πριν αντιληφθεί το λάθος του.

Τότε όμως ήταν αργά, καθώς το μόνο που κατάφερε ήταν να πάρει πίσω μια θέση από τον Marini και να μετατρέψει το βέβαιο βάθρο σε μια πέμπτη θέση, αφήνοντας τις τιμές πίσω από τον Quartararo κατά σειρά στους Martin και Zarco.

Βούτυρο στο ψωμί του Quartararo δηλαδή ήταν αυτός ο αγώνας, βλέποντας τους βασικούς ανταγωνιστές να πέφτουν ή να κάνουν τέτοια λάθη. Έξω ο Bagnaia, έξω και ο Bastianini, πέμπτος αναπάντεχα ο A. Espargaro και ξαφνικά ο Γάλλος με 147 βαθμούς βρέθηκε να οδηγεί το πρωτάθλημα με 22 βαθμούς διαφορά από τον αναβάτη της Aprilia (125 β). Ο Bastianini διατηρείται τρίτος με 94, αλλά τον έφτασε ο Zarco στους 91, έχοντας προσπεράσει τον Bagnaia που έμεινε στους 81 μετά από δύο συνεχόμενα μηδενικά και πέμπτος στην κατάταξη.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογίες MotoGP 2022

Ο επόμενος αγώνας θα γίνει στο Sachsenring της Γερμανίας στις 19 Ιουνίου 2022.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2022 12:06

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon