.
Κατηγορία MotoGP
Τρίτη, 26 Απριλίου 2022 13:57

MotoGP 2022, 5ος αγώνας, Portimao (Πορτογαλία)

Σαρωτικός Quartararo, δεν άφησε περιθώρια σε κανέναν κυνηγώντας την πρώτη του φετινή νίκη.

Η επιστροφή του πρωταθλήματος στο ευρωπαϊκό σκέλος άρχισε με άφθονη βροχή στην Πορτογαλία, καθώς από το πρωί της Παρασκευής ο καιρός έκανε τα τερτίπια του. Η κατάσταση δε βελτιώθηκε ούτε το Σάββατο, ή μάλλον χειροτέρεψε αρκετά στα FP3 και FP4, τόσο που η πρώτη δεκάδα προκρίθηκε με τους χρόνους του FP1.

Ωστόσο το στέγνωμα της πίστας στα τελευταία λεπτά του Q2 ανακάτεψε την τράπουλα σε μεγάλο βαθμό και έφτιαξε ένα καυτό τελευταίο πεντάλεπτο, κατά το οποίο η pole position πήγε μεν στον Johann Zarco (Ducati), αλλά έπρεπε πρώτα να ακυρωθούν δύο πολύ γρήγοροι χρόνοι που έφερναν στην κορυφή τους Marc Marquez (Honda) και Fabio Quartararo (Yamaha), καθώς αυτοί γράφτηκαν υπό κίτρινες σημαίες εξαιτίας πτώσης του Alex Marquez (Honda).

Στον αγώνα ο Quartararo ήταν ήδη φαβορί, καθώς στο πρώτο αμιγώς στεγνό session, δηλαδή στο πρωινό ζέσταμα της Κυριακής, ο Γάλλος πρωταθλητής έγραψε σταθερά τα ταχύτερα γυρολόγια, ενώ για όλους η διαδικασία αυτή είχε αποκτήσει έναν φρενήρη χαρακτήρα, καθώς δεν υπήρχαν στεγνά δεδομένα από τις προηγούμενες δύο μέρες για να στήσουν τις μοτοσυκλέτες τους και έπρεπε όλα να γίνουν στο warmup.

Στην εκκίνηση ο Quartararo ξεκίνησε πέμπτος, έστριψε στην πρώτη στροφή τρίτος και πριν τελειώσει ο γύρος είχε αφήσει πίσω του τους Zarco και Joan Mir (Suzuki) για να αρχίσει μια υπεργρήγορη αλληλουχία γύρων που τον απομάκρυνε από όλους τους υπόλοιπους κατά σχεδόν μισό δευτερόλεπτο ανά γύρο!

Με τον Γάλλο να έχει πλέον αντίπαλο μόνο τον εαυτό του, η μάχη επικεντρώθηκε στις δύο άλλες θέσεις του βάθρου που έδειχναν καπαρωμένες από τους Mir και Zarco, ώσπου έφτασε στη μάχη ο Jack Miller (Ducati). O Αυστραλός πίεσε πολύ τον Ισπανό της Suzuki παλεύοντας για τη δεύτερη θέση και σε μια προσπάθεια να τον περάσει από την εσωτερική έπεσε και πήρε μαζί του τον πρωταθλητή του 2020.

Αυτό χάρισε τη δεύτερη θέση στον Zarco και προήγαγε αυτομάτως ως τρίτο τον Aleix Espargaro (Aprilia), ο οποίος πλέον δεν είχε ουσιαστικά άλλο στόχο απ’ το να προλάβει τον Γάλλο για να ανέβει ένα σκαλί ψηλότερα – κάτι που δεν κατάφερε.

Πιο πίσω ωστόσο έλαμπε ο άστρο του Alex Rins (Suzuki), ο οποίος ξεκίνησε τελευταίος (23ος) και στο κλείσιμο του αγώνα πλησίαζε τον Espargaro και το βάθρο! Δεν τα κατάφερε, μα η απόδοσή του ήταν με συνέπεια εξωπραγματική, τόσο που απορούσαμε τι θα είχε κάνει αν είχε εκκινήσει από μια καλύτερη θέση.

Ο Marc Marquez ήταν σαφώς επηρεασμένος από το (άλλο ένα) highside που έφαγε το Σάββατο και στον αγώνα κατάφερε μόνο να επικρατήσει των έτερων δύο Honda των Pol Espargaro και Alex Marquez για την έκτη θέση.

Η δε πτώση του Enea Bastianini (Ducati) είχε στρώσει το χαλί για ανατροπή στην κατάταξη.

Εκεί λοιπόν στρογγυλοκάθεται πλέον με 69 βαθμούς ο Quartararo, ισόβαθμος με τον πολύ δυνατό φέτος Rins, ενώ τρίτος ακολουθεί ο A. Espargaro με 66 βαθμούς και μόλις τέταρτος είναι ο Bastianini (61 βαθμοί) που είχε έρθει εδώ ως πρωτοπόρος μετά τη δεύτερη νίκη του στο Τέξας πριν δυο εβδομάδες.

Moto2

Η μεσαία κατηγορία έτρεχε τελευταία στο Portimao και αυτό στάθηκε μοιραίο για την εξέλιξη του αγώνα της, καθώς η λιακάδα που έλουζε Moto3 και MotoGP τις προηγούμενες ώρες είχε δώσει τη θέση της σε συννεφιά και απειλή βροχής.

Όταν λοιπόν άρχισε να βρέχει σε ένα σημείο της πίστας, οι αναβάτες βρέθηκαν απροετοίμαστοι, με αποτέλεσμα μια μαζική πτώση στη στροφή 2 που έβγαλε εκτός μάχης 12 από αυτούς, μεταξύ των οποίων και οι έξι πρωτοπόροι του αγώνα εκείνη τη στιγμή.

Μη έχοντας δεύτερη μοτοσυκλέτα στη διάθεσή τους – βάσει κανονισμών – οι 12 δεν είχαν τη δυνατότητα να ξαναμπούν στον αγώνα όταν δόθηκε επανεκκίνηση, μετά τις κόκκινες σημαίες που σήμαναν την αναγκαστική διακοπή του.

Με πολλά ονόματα εκτός μάχης πλέον – Aron Canet, Ai Ogura, Albert Arenas, Somkiat Chandra, Tony Arbolino, Pedro Acosta και Sam Lowes ήταν κάποιοι εξ αυτών – μεγάλος νικητής αναδείχθηκε ο Joe Roberts, μπροστά από τους Celestino Vietti και Jorge Navarro.

Για τον νικητή μάλιστα ήταν μια πολύ σημαντική επιτυχία, καθώς έγινε ο πρώτος Αμερικανός που παίρνει νίκη στη μεσαία κατηγορία από το 1990 και τον John Kosinski.

Στη βαθμολογία μεγάλος κερδισμένος ήταν ο Vietti καθώς με 90 βαθμούς προηγείται πλέον, ενώ ο δεύτερος Ogura απέχει αρκετά στους 56 βαθμούς, με τρίτο τον Arbolino στους 54.

Moto3

Στην παραδοσιακή σφαγή της μικρής κατηγορίας ο Sergio Garcia (GASGAS) απέδειξε γιατί είναι ένα από τα ισχυρότερα φαβορί για φέτος, παίρνοντας μια δύσκολη νίκη για μόλις 69 χιλιοστά του δευτερολέπτου από τον Jaume Masia (KTM), ενώ τρίτος τερμάτισε ένα δέκατο πιο αργά ο Ayumu Sasaki (Husqvarna).

Αυτή η νίκη τον έφερε πρώτο στην κατάταξη με 83 βαθμούς, έναν μπροστά από τον Dennis Foggia που υπέφερε μαζί με όλες τις Honda στο Portimao. Τρίτος στο πρωτάθλημα είναι ο Masia με 54 βαθμούς, καθώς αρχίζει να ξεχωρίζει μια πρωταγωνιστική δυάδα για τον τίτλο.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως όλη πρώτη εξάδα του αγώνα γέμισε με μοτοσυκλέτες της ΚΤΜ σε όλες τις εκφάνσεις τους – GASGAS, Husqvarna, CFMOTO – πριν την πρώτη Honda του Andrea Migno στην 7η θέση και τον Foggia πίσω του.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογίες MotoGP 2022

Το επόμενο GP είναι προγραμματισμένο για την 1η μέρα του Μάη στην ισπανική πίστα της Jerez.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon