.
Κατηγορία MotoGP
Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2018 13:36

MotoGP 2018, 11ος αγώνας, Red Bull Ring (Αυστρία)

Νέο θρίλερ με θριαμβευτή τον Lorenzo

Συνέχεια στο παγκόσμιο πρωτάθλημα με τον 11ο αγώνα στο Red Bull Ring για το Αυστριακό GP, όπου το πρόγραμμα ξεκίνησε με άφθονο νερό. Την Παρασκευή τα ελεύθερα δοκιμαστικά έγιναν υπό δυνατή βροχή, προσφέροντας μηδαμινές πληροφορίες στις ομάδες που γνώριζαν πως ο κυριακάτικος αγώνας θα γινόταν κατά πάσα πιθανότητα σε στεγνή πίστα.

Διά του λόγου το αληθές, το Σάββατο ο καιρός ήταν καλός και συνεισέφερε στο να απολαύσουμε ένα αγωνιώδες Q2, γεμάτο ανατροπές και με τελικό νικητή τον Marc Marquez, ο οποίος κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή έκλεψε την pole από τον Andrea Dovizioso για δύο χιλιοστά του δευτερολέπτου (!), ενώ ο τρίτος Jorge Lorenzo ακολουθούσε ένα δέκατο πιο πίσω.

Ασυνήθιστα κακή αρχή έκανε ο Rossi, ο οποίος δεν κατάφερε καν να προκριθεί στο Q2 και εκκίνησε από τη 14η θέση – μακράν η χειρότερη προκριματική διαδικασία του φέτος. Τα ίδια προβλήματα αντιμετώπιζε και η έτερη Yamaha του Maverick Vinales, ο οποίος βρέθηκε στην 11η θέση της σχάρας εκκίνησης.

 ds55844.gallery full top fullscreen

Αν κάτι έχει γίνει σαφές, είναι πως από τη στιγμή που περάσαμε το μέσο της σεζόν, έχει σχηματιστεί μια “αγία τριάδα” των MotoGP αποτελούμενη από τους τρεις διακριθέντες των προκριματικών δοκιμαστικών και η οποία πλέον μονοπωλεί το ενδιαφέρον των αγώνων προσφέροντας συνεπέστατα τρελό θέαμα.

Την Κυριακή, με λιακάδα ως προβλεπόταν, ήταν ο Marquez που οδήγησε από νωρίς. Έμεινε στην κορυφή για αρκετούς γύρους προσπαθώντας να απομακρυνθεί από τους διώκτες του, φτάνοντας τη διαφορά του ως και το δευτερόλεπτο από τις δύο εργοστασιακές Ducati που τον κατεδίωκαν, με τους Valentino Rossi και Cal Crutchlow σε κοντινή απόσταση.

Μετά από 10 γύρους, ωστόσο, είχε γίνει ξεκάθαρο πως ο πρωταθλητής δε μπορούσε να απομακρυνθεί από την κόκκινη απειλή και μέσα σε ελάχιστους γύρους η διαφορά εξαϋλώθηκε.

93 marc marquez esp ds56125.gallery full top fullscreen

Λίγο αργότερα ο Lorenzo, αφού πρώτα πέρασε τον Dovizioso, καθάρισε και τον Marquez και αποπειράθηκε να ξεφύγει, όμως αμφότεροι οι διώκτες του έμειναν στην ουρά του. Ο Ισπανός της Honda πάλεψε, ξαναπέρασε τον JL99 και αυτός απάντησε αμέσως, για να συνεχίσει αυτή η ιστορία με τους δύο να πηγαίνουν ρόδα-ρόδα και τον Dovi να παρακολουθεί από απειλητικά μικρή απόσταση.

Όπως ήταν λογικό, φτάνοντας στους τελευταίους 3-4 γύρους οι τρεις αναβάτες άρχισαν να ξεδιπλώνουν την τελική τους στρατηγική. Ήταν σαφές πως οδεύαμε για ένα ακόμη θρίλερ και αυτή τη φορά ήταν το ντουέτο της Honda για το 2019 που βρέθηκε στο επίκεντρο.

Lorenzo και Marquez μας χάρισαν δύο μαγικούς τελευταίους γύρους με προσπεράσεις από παντού, ρισκαδόρικες κινήσεις στα όρια του επιτρεπτού και δράμα ως την καρό σημαία. Μεγάλος νικητής αναδείχθηκε ο αρνούμαι-να-χάσω Lorenzo, με δεύτερο στην ουρά του τον Marquez και τρίτο τον θεατή της μάχης Dovi.

5ng 8105.gallery full top fullscreen

Τέταρτος τερμάτισε ο Crutchlow, κατακτώντας και την πρώτη θέση μεταξύ των μη εργοστασιακών αναβατών, μπροστά από τον Danilo Petrucci.

Ο Valentino Rossi έκανε έναν αγώνα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, περνώντας αρκετό κόσμο μέχρι να φτάσει στην έκτη θέση, ένα αποτέλεσμα εξαιρετικό δεδομένων των συνθηκών.

Με αυτό ο Γιατρός παρέμεινε στη δεύτερη θέση της κατάταξης, αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε να βρει κάτι η Yamaha αν θέλει να παραμείνει εκεί, δεδομένου ότι οι δύο εργοστασιακές Ducati ανεβαίνουν αγκαζέ στο ένα βάθρο μετά το άλλο και αυτή η διαφορά δεν θα αντέξει πολύ όσο οι δύο Movistar Μ1 εξακολουθούν να έχουν προβλήματα.

Η νίκη αυτή για τον Lorenzo δεν αποτελεί πια έκπληξη, με τον Ισπανό να δηλώνει από το Σάββατο ήδη πως “πλέον μπορούμε να στήσουμε τη μοτοσυκλέτα μας για οποιαδήποτε πίστα” - κοινώς, δείχνει τα δόντια του σε κοινή θέα.

 ds57012.gallery full top fullscreen

Για τον Marquez όμως, η δεύτερη θέση είναι σκέτο χρυσάφι. Οι αγώνες λιγοστεύουν και αυτός εξακολουθεί να διευρύνει την απόστασή του από τον δεύτερο, λίγο-λίγο κάθε φορά. Αισίως έχει φτάσει στους 59 βαθμούς.

Πριν τον αγώνα έλεγε πως “θα τρέξω με το πρωτάθλημα στο μυαλό μου”, εξηγώντας πως θα πρέπει να διαχειριστεί τις ορμές του και να κοιτάξει τη συγκομιδή βαθμών προστατεύοντας τη διαφορά του. Βέβαια, στην πράξη ο ΜΜ93 πίεζε μέχρι την καρό σημαία και σκύλιαζε να περάσει τον νικητή, εμφανώς ρισκάροντας περισσότερο απ’ όσο υπονόησε με τις σαββατιάτικες δηλώσεις του. Αλλά αυτό δεν είναι τελικά το θέαμα που γουστάρουμε να βλέπουμε;

Οι αναβάτες της Ducati πληρώνουν τώρα βαθμολογικά τις τρεις απρόσμενες πτώσεις του Dovi και την ανυπαρξία του Lorenzo στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος. Αν και η Ιταλική ομάδα δείχνει να είναι η δυνατότερη αυτή τη στιγμή, οι αναβάτες της έχουν να καλύψουν πολύ δρόμο ως τον πρωτοπόρο και ο μόνος που βρίσκεται πιο κοντά του στην κατάταξη (Rossi), δεν είναι σε θέση να παλέψει για το βάθρο.

46 valentino rossi ita ds55898.gallery full top fullscreen

Για τη Ducati ωστόσο έχουν ανοίξει άλλα δύο μέτωπα, οι τίτλοι Κατασκευαστών και Ομάδων. Η Honda εξακολουθεί να προηγείται, μα η διαφορά έχει μειωθεί κάτω από τους 30 βαθμούς στους Κατασκευαστές και ακόμη λιγότερο στις Ομάδες (όπου μετρούν αθροιστικά τα αποτελέσματα και των δύο αναβατών και όχι μόνο του καλύτερου).

Αν μη τι άλλο πάντως, για μια ακόμη φορά απολαύσαμε ωραίο θέαμα, έναν ακόμη υπέροχο αγώνα στο μάλλον καλύτερο πρωτάθλημα των τελευταίων πολλών ετών. Η δε κόντρα των Lorenzo και Marquez μας ανοίγει από νωρίς την όρεξη για την επόμενη σεζόν και τις μονομαχίες τους με ίδια όπλα.

Επόμενη στάση σε δυο εβδομάδες, στο Silverstone για το Αγγλικό GP στις 26 Αυγούστου 2018.

5ng 9190.gallery full top fullscreen

Δείτε εδώ τα αποτελέσματα του Αυστριακού GP

Δείτε εδώ τη βαθμολογία των MotoGP

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2018 14:02

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon