.
Κατηγορία MotoGP
Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2018 11:59

MotoGP 2018, 12ος αγώνας, Silverstone (Αγγλία)

Ματαίωση αγώνα για πρώτη φορά σε 38 χρόνια!

Βρετανικά νησιά και βροχή είναι δύο έννοιες στενά συνυφασμένες, με τον καιρό συχνά-πυκνά να μετατρέπεται σε παράγοντα που επηρεάζει τα αγωνιστικά πεπραγμένα. Ήταν αναμενόμενο από τις προγνώσεις πως η βροχή θα έπαιζε τον ρόλο της στο Αγγλικό GP, μα κανείς δεν περίμενε ότι θα μονοπωλούσε τα τεκταινόμενα. Οι αβέβαιες καιρικές συνθήκες χαρακτήρισαν όλες τις ημέρες των δοκιμών και το αποκορύφωμα ήρθε με άλλο ένα τρελό και παλαβό qualifying το Σάββατο, όπου στο κρίσιμο Q2 έγινε το έλα να δεις στο τελευταίο τρίλεπτο.

Αν δει κανείς τους χρόνους, γύρω στα 10 δευτερόλεπτα πιο αργά από πέρυσι, θα υποθέσει πως ήταν ένα καθαρά βρόχινο Q2, ωστόσο δεν ήταν έτσι. Για την ακρίβεια, ένα κομμάτι 3-4 στροφών της πίστας ήταν κανονικότατα βρεγμένο, ενώ όλο το υπόλοιπο ζούσε σε στεγνή λιακάδα, με αποτέλεσμα οι αναβάτες να γυρνούν όλη την πίστα με βρόχινα λάστιχα.

e dsc3784.gallery full top fullscreen

Κάποιοι γενναίοι (Jack Miller λ.χ.) που δοκίμασαν να κλέψουν την πρώτη θέση εκκίνησης με σλικ πήγαν να γίνουν ήχος και φως στο βρεγμένο κομμάτι, έτσι τα intermediate βρόχινα έγιναν πρακτικά η υποχρεωτική επιλογή για όλους.

Μια χούφτα αναβάτες πάλευαν ως την τελευταία στιγμή για την pole, με τον Jorge Lorenzo πρώτο και τον Andrea Dovizioso 2 δέκατα πίσω του να κλέβουν για μια φορά ακόμη την παράσταση. Ακολούθησαν οι Johann Zarco, Cal Crutchlow, Marc Marquez και Danilo Petrucci – με τον τελευταίο να χάνει θέσεις στον τελευταίο γύρο, μαζί με την ευκαιρία να γεμίσει την πρώτη σειρά εκκίνησης αποκλειστικά και μόνο με Ducati.

 dsc9779.gallery full top fullscreen

Ενόσω οι Ducati έδειχναν πως για μια φορά ακόμη θα είναι οι μοτοσυκλέτες που πρέπει να παρακολουθήσουμε, οι δύο Yamaha των Valentino Rossi και Maverick Vinales πνίγηκαν στο νερό, μένοντας στις θέσεις 12 και 11 αντιστοίχως – παρότι την Παρασκευή κρατούσαν τους δύο ταχύτερους χρόνους των ως τότε δοκιμών.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως οι τέσσερις πρώτοι χωρίζονταν από μόλις μισό δευτερόλεπτο, την ώρα που οι εργοστασιακές Yamaha απείχαν 2.3 (Vinales) και 3.3 δευτερόλεπτα (Rossi) από την κορυφή. Για τέτοια διαφορά μιλάμε – και το γεγονός πως ο Zarco με το περσινό M1 ήταν τρίτος στην εκκίνηση μόλις 3 δέκατα του δευτερολέπτου πίσω από τον Lorenzo απλώς ρίχνει περισσότερο αλάτι στις πληγές των Movistar Yamaha.

Βέβαια, όλα τα παραπάνω γυρολόγια κατέστησαν αδιάφορα όταν έφτασε η Κυριακή. Πιστή στην παράδοση του απρόβλεπτου, το πρωινό warm up έγινε σε στεγνή πίστα και ο Vinales πρώτευσε! Πάνω που όλοι έψαχναν να μάθουν τι βρήκε η Yamaha και από ασχημόπαπο ξανάγινε ξαφνικά πριγκηπέσα, οι ουρανοί άνοιξαν για τα καλά.

 ds01374 0.gallery full top fullscreen

Με τη βροχή να μη σταματά ούτε λεπτό, η πρώτη καθυστέρηση ήρθε λίγο πριν την προγραμματισμένη ώρα εκκίνησης της 13:30. Στην πίστα υπήρχε πολύ στάσιμο νερό σε κρίσιμα σημεία και όσοι αναβάτες μπήκαν να δουν την πίστα βγήκαν πεπεισμένοι πως, όσο το νερό πέφτει έτσι, αγώνας δε γίνεται.

Ο βαθμός επικινδυνότητας της πίστας με τόσο νερό αναδείχθηκε με τον χειρότερο τρόπο το Σάββατο, όταν ο Tito Rabat έπεσε στην πίσω ευθεία καθώς πάτησε σε μια λίμνη ενώ φρέναρε, με αποτέλεσμα να σπάσει το πόδι του σε τρία σημεία. Ανάλογα τρομακτική εμπειρία είχε και ο Alex Rins, ο οποίος πήδηξε εν κινήσει από τη Suzuki του για να αποφύγει τα χειρότερα όταν έχασε τον έλεγχό της σε στάσιμα νερά - ευτυχώς δίχως τραυματισμό γι' αυτόν.

Το Silverstone φέτος ξαναστρώθηκε με φρέσκια άσφαλτο, επιθεωρήθηκε τον Μάρτιο από τα στελέχη της Dorna και τον υπεύθυνο ασφαλείας των MotoGP, Franco Uncini, ενώ λίγες εβδομάδες μετά ο Crutchlow οδήγησε (στο στεγνό) και βρήκε την νέα ασφαλτόστρωση να είναι «υπέροχη». Προφανώς όμως ουδείς την είχε δει υπό δυνατή βροχή, ενώ ήδη από τον Ιούλιο οι ομάδες της F1 παραπονιόντουσαν πως ο νέος τάπητας είχε γεμίσει σαμαράκια σε πολλά σημεία. Αυτό το θέμα ωστόσο δεν έμελλε να προβληματίσει τους αναβάτες των MotoGP, γιατί το δικό τους εμπόδιο ήταν πολύ πιο υγρό.

Ακολούθησαν αμέτρητες συνεδριάσεις και συζητήσεις, παρέα με αλλεπάλληλες αναβολές εκκίνησης του αγώνα μέχρι να σταματήσει να βρέχει. Οι αναβάτες συμφώνησαν από νωρίς με τους διοργανωτές πως δεν υπάρχει περίπτωση να αναβληθεί ο αγώνας για τη Δευτέρα (όπως είχε λεχθεί κάποια στιγμή) και τελικά ορίστηκε ένα χρονικό όριο στις 16:00 τοπική (18:00 ώρα Ελλάδας), ως το οποίο θα γινόταν ο αγώνας εφόσον σταματούσε η βροχή.

 dsc9148.gallery full top fullscreen

Αυτό δε συνέβη ποτέ και τότε εκδόθηκε η οριστική ματαίωση του Αγγλικού Grand Prix. Ήταν η πρώτη φορά που ακυρώθηκε αγώνας MotoGP από το 1980 και το Αυστριακό GP στο Salzburgring, δηλαδή 38 χρόνια πριν!

Η επίσημη ετυμηγορία αναφέρει πως το πρόβλημα εστιάζει στη νέα ασφαλτόστρωση της πίστας, η οποία δεν προσέφερε ικανή απορρόφηση και απορροή των νερών, με αποτέλεσμα αυτά να λιμνάζουν σε κρίσιμα σημεία της και να μην επιτρέπουν την ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα. Διά του λόγου το αληθές, δεν βρέθηκε ούτε ένας αναβάτης που να ισχυρίζεται πως μπορούσε να αγωνιστεί όπως ήταν η πίστα την Κυριακή 26 Αυγούστου.

 dsc7802.gallery full top fullscreen

Η συνέχεια περιλαμβάνει τη διεξαγωγή έρευνας από την πλευρά του Silverstone για να δουν τι πήγε στραβά, ενώ η Dorna αφήνει να εννοηθεί πως για τα ξαναπάνε εκεί τα MotoGP θα πρέπει να ξαναστρωθεί σωστά.

Στο μεταξύ, ο Marc Marquez θα χαίρεται σίγουρα που ένας ακόμη αγώνας πέρασε χωρίς να μειωθεί η γεμάτη του διαφορά από τον δεύτερο, ενώ οι δύο Ducati οπωσδήποτε θα ήθελαν να επιβεβαιώσουν αυτό που μας δείχνουν εδώ και μερικούς αγώνες, δηλαδή πως αυτή τη στιγμή συνιστούν την ισχυρότερη ομάδα του πρωταθλήματος.

Επόμενο ραντεβού στις 9 Σεπτεμβρίου στο Misano της Ιταλίας για τον 13ο αγώνα της χρονιάς.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2018 12:28

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon