.
Κατηγορία MotoGP
Τρίτη, 07 Αυγούστου 2018 12:56

MotoGP, 10ος αγώνας, Brno (Τσεχία)

Σπασμένα ρεκόρ και δυο κόκκινες μοτοσυκλέτες

Ήταν καιρός για τον Andrea Dovizioso να ξαναδείξει τα δόντια του. Οι Jorge Lorenzo και Marc Marquez έκλεψαν σχεδόν όλη τη δημοσιότητα των τελευταίων αγώνων, αφήνοντας τον περσινό διεκδικητή του τίτλου με μια σειρά κακών αγώνων, φτωχή συγκομιδή βαθμών και μεγάλη απόσταση από μια τρίτη κατά σειρά χρονιά στο κατόπι του τίτλου.

Η pole position ήταν μια πρώτη ένδειξη – και ο Marquez το Σάββατο ουσιαστικά παραδέχτηκε πως ο αντίπαλός του ήταν ο πιο γρήγορος αναβάτης ως τότε στην Τσέχικη πίστα.

10rcheca18mgprepsol joc5781.gallery full top fullscreen

Στον αγώνα ωστόσο ήταν ο Valentino Rossi από την τρίτη θέση εκκίνησης που έστριψε πρώτος, με την αφρόκρεμα στο κατόπι του. Σύντομα ο Dovi πήρε τα ηνία του αγώνα και πίσω του συγκεντρώθηκε ένα καραβάνι υπό την ηγεσία των Rossi, Marquez και Lorenzo, αλλά και άφθονη εκλεκτή παρέα.

Στο μεταξύ, ο Maverick Vinales είχε βγει εκτός μάχης από τον πρώτο γύρο μετά από ένα μελέ με τους Bradley Smith και Stefan Bradl, για το οποίο ουδείς θεωρήθηκε επισήμως υπεύθυνος – that’s racing Maverick! Ο ίδιος αργότερα θα εξηγούσε πως “η πτώση ήταν συνέπεια της 12ης θέσης”... Η Yamaha το σημείωσε το νέο καρφάκι;

25 maverick vinales esp ds51344.gallery full top fullscreen

Ως τα μέσα του αγώνα όσοι περίμεναν ένα νέο Assen είχαν διαψευστεί. Ο Dovi οδηγούσε, πίσω του το μόνο που συνέβαινε ήταν μικρές αψιμαχίες. Αυτά ως το τελευταίο κομμάτι του αγώνα, καθώς με περίπου 5 γύρους για τον τερματισμό τα αίματα άναψαν.

Η πρώτη τριάδα με τους Dovizioso, Marquez και Lorenzo είχε ανοίξει μια πολύ μικρή ζωτική διαφορά από το ζευγάρι Rossi και Cal Crutchlow που ακολουθούσε, με τον Danilo Petrucci να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα από σχετικά κοντινή, μα μη απειλητική απόσταση.

04 andrea dovizioso ita ds51653.gallery full top fullscreen

Και τότε άρχισε το ξύλο. Οι τρεις πρώτοι αποφάσισαν το προφανές, να τα δώσουν όλα για την κατανομή των θέσεων στο βάθρο και το θέαμα ανέβηκε κατακόρυφα. Νικητής από το ροντέο των τελευταίων γύρων αναδείχθηκε ο Dovi, με τον Lorenzo να κερδίζει στο τέλος τον Marquez για ένα ονειρικό 1-2 της Ducati.

04 andrea dovizioso ita ds52310.gallery full top fullscreen

Στο νήμα ο Rossi πήρε την τέταρτη θέση από τον Crutchlow που είχε ξεμείνει εντελώς από λάστιχα. Αυτό του επέτρεψε να διατηρήσει τη δεύτερη θέση του στο πρωτάθλημα, μα ήταν προφανές πως δε μπορούσε να παλέψει για κάτι παραπάνω, όπως δήλωσε και ο ίδιος μετά τον τερματισμό.

Με την τέταρτη αυτή θέση, ο Ιταλός κατέρριψε ένα μνημειώδες ρεκόρ, ξεπερνώντας τους 6,000 βαθμούς σε 22 χρόνια στα Grand Prix.

unknown.gallery full top fullscreen

O Marquez, από την άλλη, όσο κι αν θα ήθελε να νικήσει, σίγουρα απόλαυσε το γεγονός πως πήρε άλλο ένα βάθρο, είχε τον βασικό του αντίπαλο για τον τίτλο πίσω του, παρέμεινε φυσικά πρώτος και διεύρυνε τη διαφορά του στην κατάταξη, έστω και για μόλις 2 βαθμούς. Παράλληλα, γιόρτασε με στυλ την 100ή του εκκίνηση σε αγώνα MotoGP.

Την 100άδα γιόρτασε και ο Dovi στο Brno, συμπληρώνοντας 100 αγώνες με τη Ducati στα MotoGP και δη με τον καλύτερο τρόπο: με μια νίκη! Ο αγώνας αυτός μπορεί να μην ήταν το σημείο καμπής στη χρονιά του, ωστόσο είχε σημαντικά κέρδη για τον Ιταλό. Πρώτον, ήταν μια νίκη επί του πολύ ανεβασμένου ομόσταυλού του. Δεύτερον, τον κράτησε πάνω από τον Lorenzo στην κατάταξη και, με τον καταποντισμό του Vinales, τον έφερε τρίτο στο πρωτάθλημα. Τρίτον, ήταν μια σημαντικότατη ένεση ηθικού μετά από μια σειρά φτωχών αποτελεσμάτων και αδικαιολόγητων πτώσεων.

 ds06413.gallery full top fullscreen

Για τον Lorenzo η δεύτερη θέση ήταν άλλο ένα σπουδαίο αποτέλεσμα που έρχεται να προστεθεί στο εξαιρετικό σερί που γράφει από τότε που ανακοινώθηκε η επικείμενη αποχώρησή του από τη Ducati με επόμενο προορισμό τη Honda. Πλέον ανέβηκε στην πέμπτη θέση της κατάταξης και βλέπει με αξιώσεις όλες τις μπροστινές του θέσεις, εκτός ίσως του Marquez που απέχει 76 βαθμούς.

d3s 1812.gallery full top fullscreen

Ίσως ο μεγαλύτερος άτυχος του αγώνα, πάντως, να είναι ο Pol Espargaro, ο οποίος τσακίστηκε άσχημα στο πρωινό warm up του αγώνα και πλέον θα χάσει και επίσημα τον επόμενο αγώνα, που είναι ο “εντός έδρας” της ομάδας του στο Αυστριακό Red Bull Ring. Αιτία η ραγισμένη του κλείδα, η οποία τελικά δε θα χρειαστεί εγχείρηση, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να είναι καλά σε 5 μέρες.

Ακόμη χειρότερα για την ΚΤΜ, είναι και ο Mika Kallio εκτός μάχης με τραυματισμό, έτσι δεν αποκλείεται στον “δικό της” αγώνα να κατέβει με μόνο μια μοτοσυκλέτα, αυτή του Bradley Smith. Σίγουρα όχι ο δεκαπενταύγουστος που είχαν στο μυαλό τους.

 lg52551.gallery full top fullscreen

Δείτε εδώ τα αποτελέσματα του MONSTER ENERGY GRAND PRIX ČESKÉ REPUBLIKY

Δείτε εδώ τη βαθμολογία των MotoGP μετά από 10 αγώνες

Φωτογραφίες 1

Φωτογραφίες 2

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 07 Αυγούστου 2018 13:21

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon